Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Met die maximum van 9 hebben wij Nederlanders toch echt wel een groot probleem. Dit jaar deden er aan het WK 12 mannen en 11 vrouwen mee. Die Massstart en ploegenachtervolging zijn wat dat betreft wel echt irritant. Ik ben bang dat de Massstart door de 1 en 3 bij de vrouwen wel eens heel hoog kan staan, waardoor straks Groenewoud een aanwijsplek krijgt omdat zij samen met Schouten (hopelijk is zij volgend jaar net zo goed) beide podium kunnen rijden. Waar gaat Groenewoud en/of Wijfje op een individuele afstand starten? Telt Schulting bijvoorbeeld ook mee met het maximum aangezien zij zich ook met Shorttrack plaatst? Stroetinga op de spelen gaat toch ook nooit gebeuren dankzij dat maximum? Als Stroetinga wel gaat, gaat het weer ten koste van de nr. 3 op de 500 of 5000. Ploegenachtervolging mannen wordt helemaal een groot probleem, Bosker en Snellink gaan zich zeer waarschijnlijk niet individueel plaatsen. Dan heb je dus alleen nog Roest. Wie moeten er naast Roest starten dan? Bergsma is niet snel genoeg lijkt mij. Kramer plaats zich dan hopelijk via de 5km. Dan moeten ze het misschien wel gaan oplossen met Nuijs en Krol. Is vreemd genoeg nog nooit geprobeerd, maar die gasten moeten zich toch wel 3,5 minuut bij Roest kunnen aanhaken? Hopelijk is Verbij volgend jaar ook zo goed dat hij zich zonder problemen plaatst voor de 500m en 1000m naast Nuijs en Krol. Kort om wij Nederlanders moeten gewoon echt kiezen en medaille kandidaten thuis laten.
  Duif vindt dit leuk.
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dankzij die nieuwe duwtactiek liggen hier wel mogelijkheden. :D Gewoon Krol 8 rondjes duwen met Kramer en Roest. Hoeven ze ook geen aanwijsplek aan Bosker te geven als die zich niet individueel plaatst. Win-win.
  proeme en Lorca vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Hallo, Bosker is wel gewoon de wereldkampioen ploegenachtervolging van 2019 én 2020 én 2021. De enige schaatser die zijn wereldtitel dit seizoen wist te prolongeren. Ik denk niet dat het respectvol naar hem toe is om hem zomaar te droppen.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Een hele hoop gaat afhangen van wie zich individueel in de matrix rijden. Als Bergsma zich in de matrix rijdt op de 5 en/of de 10km, dan kun je prima Stroetinga een aanwijsplek geven. Zij zijn samen een garantie op een medaille (in de afgelopen 2 seizoenen 8 starts en in 7 starts minstens een medaille; in 5 starts gewonnen) en zijn veel meer waard dan die 3e 500m en 5000m plekken (die al 3 jaar geen medailles opleveren).

  Bij de dames gaan beide Mass Start plekken erg hoog staan inderdaad. We winnen een hoop halve finales en we zijn de afgelopen 2 seizoenen maar liefst 4x met 2 Nederlandse vrouwen op het podium gekomen. Groenewoud, als zij zich niet via een klassieke afstand plaatst, kan prima een 3e plekje op de 500m of de 1000m innemen. Of op de 1500m. Die plekken zijn de afgelopen WK's en WB's geen hoogvliegers gebleken.

  Op de TP lijkt het mij het meest logisch dat er wordt geroeid met de riemen die we dan hebben. Het kan inderdaad maar zo gebeuren dat we alleen Roest (en Kramer) overhouden van de huidige TP-selectie. Gevoelsmatig voelt een aanwijsplek voor de TP overbodig: we rijden nu al elk weekend in gelegenheidsopstellingen. Persoonlijk ben ik wel een voorstander van 1500m-rijders in de TP-selectie, dus wat mij betreft lossen ze dat op met Krol. Die moet dat aankunnen. Zeker met de duw-tactiek.
 5. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dan moet Krol zich wel weer meer op het lange afstandswerk gaan richten, hij is qua type schaatser veel meer richting Nuis getrokken - sneller met een mindere conditie.

  Maximum van 9 is wel echt bizar weinig.
 6. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Even wat voor je gecorrigeerd. Conditie bestaat naast duurvermogen uit: spierkracht, snelheid, coördinatie en lenigheid.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Als ik puur naar Krol zijn - goed bijgehouden - Strava kijk, dan zit het met z'n duurvermogen (met het oog op een TP-treintje) wel snor. Dan is het nog een ander verhaal of hij met z'n gespierde benen 3,5 minuut hoge snelheid kan volhouden, maar ik denk het wel. Zeker als ie geduwd wordt door sterke schaatsers als Kramer en Roest. Moet men 'm eerst in de training eens uitproberen natuurlijk. En dan moet Roest wel leren om effectief in iemands slag te rijden.

  Van de zomer moet men wel wat meer in onorthodoxe samenstellingen gaan trainen voor de TP-mannen. Je kunt het niet veroorloven om scenario's uit te sluiten met het oog op de Olympische matrix. Van alle TP-rijders is alleen Roest op voorhand een zekerheidje voor plaatsing voor de OS.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Het lijkt misschien heel gek wat ik nu opper maar zou het voor het maximaliseren van winkansen misschien niet verstandiger zijn om naar een combinatie van afstanden te kijken? Krol en Nuis zijn beiden wereldtop op de 1000 en 1500 meter en kunnen deze afstanden winnen. Verbij heeft net zoveel talent op de 1000 maar zowel op de 500 als de 1500 heeft hij minder kansen. Ik zie Verbij graag rijden maar denk dat je beter Verbij thuis kan laten en meer kansen op andere onderdelen creëren dan hem direct aan te wijzen als hij de 1000 mocht winnen op het kwalificatietoernooi.

  Ik denk dat je met 9 schaatsers onorthodoxe keuzes moet maken.
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dat wordt echt lastig denk ik. Vermoedelijk gaat het er naar toe dat de winnaars van het OKT sowieso doorgaan als er geen calamiteiten zijn. De nummers twee, uitgezonderd de 500 m, verwacht ik ook wel door te gaan. Lastig wordt het als Krol en Nuis dan niet zouden dubbelen want dan gaan ze in de knoei komen. Als één van die twee net niet tweede of derde wordt op de ene afstand maar zich wel op de andere afstand plaatst zou je hem dan toch die plek maar moeten geven.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Overigens kun je met deze WK-selectie en die van vorig seizoen een prima Olympische selectie optuigen. Op Kramer na haalde iedereen van de eerste 8 zelfs een medaille dit WK! Enige nadeel is dat Olympische seizoenen altijd anders verlopen dan gedacht...

  1. Ntab (500m)
  2. Verbij (500m/1000m)
  3. Krol (1000m/1500m/TP reserve)
  4. Nuis (1000m/1500m)
  5. Roest (1500m/5000m/10000m/TP)
  6. Bergsma (5000m/10000m/MS)
  7. Kramer (5000m/TP)
  8. Stroetinga (MS)
  9. .... laatste 500m-plekje kan worden ingenomen door een specialist als Mulder of Otterspeer, maar kan ook nog worden ingenomen door een TP-specialst als Bosker.
  SprintMaster en Eelco vinden dit leuk.
 11. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Bij de dames zal het er ook wel hard aan toe gaan. Ik zet er nu een paar als idee hier onder bij elkaar. Ik ben benieuwd wat hier van over blijft.

  1 Kok (500-/ 1000 meter)
  2 Leerdam (500-/ 1000 meter)
  3 De Jong (1500/ 3000/ 5000?/TP)
  4 Schouten (1500/ 3000/ 5000/TP/MS)
  5 Wüst (1000/ 1500/TP)
  6 Beune (3000/ 5000/ TP)
  7 Melissa Wijfje-/ Groenewoud (500 / MS/ reserve TP)
  8 ....
  9....
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Wel met het verschil dat je bij de dames al vrij snel aan een 4e voor de TP komt (Wijfje, Beune) maar bij de heren op 3 blijft zitten. En als het dan in de rug schiet kost je dat een vrijwel zekere medaille.
  Met veelvraten zoals Schouten en de Jong dit jaar zit he vrij snel goed.

  de ironie is dat je om te winnen je moet specialiseren maar om je te plaatsen meer hebt aan een allround profiel.
  Duif vindt dit leuk.
 13. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Bij de dames worden m.n. de 1000 en 3000 m een slachting. Er gaan gewoon hele goede schaatsers buiten vallen. Ter Mors kan zich beter op de 1500m richten, de 1000m lijkt me kansloos.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Groenewoud een derde plek op de 500 of 1000? Dan pak je dus per definitie Leerdam, Kok, ter Mors of Schulting een plek af? Ik snap dat de sprint een zorgekindje was bij de vrouwen, maar dat is het al lang niet meer. Steeds meer jonge talenten komen naar voren en als er een afstand is waarop verassingen kunnen plaatsvinden is het de sprint wel. Het is niet meer zoals met de plaatsing van Das in 2018 dat de nummer 3 geen flauw idee heeft hoe een 37'er eruit ziet. Op de 1500 kun je dat ook niet maken, ter Mors, ADJ, Wust en Wijfje zijn allemaal podiumkandidaten als ze goed zijn en dan vergeet ik voor het gemak Beune en Schouten nog even. Waarom zou je Groenewoud gaan aanwijzen als Schulting en/of Wijfje zich individueel plaatsen en ook prima in combinatie met Schouten kunnen rijden?

  Ik snap het alle ballen op Schouten principe en steun die ook op de MS, maar dat betekent niet dat je iemand op de 500, 1000 en 1500 een potentiële medaille door de neus kan boren alleen maar zodat Schouten met een ploegmaatje kan schaatsen.
  Giel1 en Duif vinden dit leuk.
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Waarom is de 1000 kansloos als dat haar beste afstand is en ze zich daar dit jaar voor kwalificeerde?
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Omdat Kok (maar ook Schulting) steeds beter zal worden.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja. Als MS-2 hoger in de matrix staat, dan gaat dat plekje boven 500m-3 of 1000m-3. Dat is het hele nut van de matrix.

  Dat MS-2 plekje hoeft niet per se naar Groenewoud te gaan overigens. Als de bondscoach liever Wijfje inzet, dan vult zij die MS-2 plek in. Maar ook dan heeft die plek zeer waarschijnlijk voorrang boven 500m-3 en 1000m-3. Ook als Wijfje zich niet via de 1500m zou plaatsen.
 18. sysya

  sysya Well-Known Member

  Overigens zie ik ook wat onderschatting op gebied van Bosker. Ik snap dat 4e plaatsen als een soort rode draad door zijn carrière lopen tot nu toe, maar het is niet alsof hij standaard 8e word. Op het Nk afstanden werd hij 3e op 2 tienden van Kramer. Op het Wk kwalificatie toernooi werd hij 5e, maar scheelde het maar twee tienden met de nummer 3. Hij is echt niet kansloos voor kwalificatie.
 19. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Komt MS-2 nu wel in de matrix te staan dan?
  Lorca vindt dit leuk.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Maar ook dat is onzin. Tenzij Groenewoud, Schulting en Wijfje zich allemaal niet individueel plaatsen zou er geen aanwijsplek moeten komen voor de MS. Dan ben je echt gewoon aan het cateren naar wat Schouten wil en maak je dus misbruik van de matrix. Ze rijden niet voor niks in drie verschillende samenstellingen, het is simpelweg niet eerlijk om een nummer drie op de 1000 een plek af te pakken als er gewoon een tweede MS rijdster beschikbaar is in de matrix. Als geen van drieën zich plaatst dan oké, dan moet je wel om een goede tweede rijder te hebben, maar die heb je gewoon als Wijfje of Schulting zich plaatsen.

Deel Deze Pagina