In memoriam

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Mjøsaman, 19 jun 2014.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Als verzameltopic voor hen die ons ontvallen...

  Op de website van de Noorse bond is het overlijden van een van Noorwegens schaatsiconen bekend gemaakt.

  Finn Hodt werd in 1919 geboren. Hij brak als schaatser door op het nationaal kampioenschap van 1940 door daar de 500m te winnen. Hodt was een echte sprinter, in een tijdperk dat er voor sprinters geen aparte toernooien waren. Als je zijn uitslagen bekijkt, is dat een lange rij van medailles op de 500m tijdens de Noorse kampioenschappen. Slechts 4 keer waren zijn langere afstanden redelijk genoeg om een plaats bij een internationaal allroundkampioenschap af te dwingen. Met twee bronzen medailles op de 500m bij een EK is zijn internationale erelijst dan ook gering.

  Zoals zo vele van zijn generatiegenoten sloeg de Tweede Wereldoorlog een groot gat in zijn schaatscarrière. Voor Hodt was dit echter extra groot. Na zijn succes in 1940 dook zijn naam pas in 1951 weer op. Als protest tegen de Duitse bezetting hadden de Noren namelijk alle sportevenementen afgelast. In de oorlogsjaren zijn geen schaatswedstrijden in Noorwegen gehouden. Niet officieel in ieder geval. Een groepje Noren heeft echter in 1942 in Klagenfurt een interland gereden tegen Duitsland. Onder hen Hodt. Na de oorlog werden deze schaatsers natuurlijk geschorst.

  Hodt kreeg echter in 1951 toestemming om weer te starten. Misschien wel omdat hij kans had op een medaille bij de OS een jaar later, in eigen land. Het hele oorlogsverhaal zit nog ergens in een Noorse doofpot, is ook niet vermeld in de levensloop die nu op de Noorse site staat.

  Overigens startte Hodt niet op die Olympische Spelen van Oslo. Misschien omdat hij maar 4e werd op het Noorse NK, misschien omdat zijn collaboratieverhaal voor teveel gedoe heeft gezorgd. Pas in 1956, op 36-jarige leeftijd, debuteerde hij op de Spelen en werd 11e op de 500m.

  In 1960 pakte hij zijn laatste medaille mee op de NK. Hij was toen inmiddels 40. Al vrij snel werd hij trainer. Hij was hoofdcoach van de Noren ten tijde van Ard en Keessie. Met Fred Anton Maier boekte hij successen en in 1976 met Sten Stensen.

  Eind jaren 80 na de dramatische spelen van Calgary, werd weer een beroep gedaan op Hodt. Hij werd assistent-trainer van de Noorse ploeg. Hoe vaak heb ik hem op tv niet de herkenbare bidon Van een energiedrankje (ik weet alleen niet meer of het nu Isostar of Extran was) aan Koss zien geven, wanneer die na de finish weer bij de trainers was ( en goed in beeld van de camera's). Bij de Spelen van Lillehammer deelde De inmiddels 75-jarige Hodt nog eenmaal in het grote succes daar. En nu is hij overleden, op 95-jarige leeftijd. En realiseer ik me dat die verbazingwekkende trilogie van Koss al weer 20 jaar geleden is....
  nino, ZeeKoei, Duif en 3 anderen vinden dit leuk.
 2. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De Russische federatie meldt het overlijden van Boris Barysjev, hoofdcoach van de Sovjetunie en Rusland tussen 1976 en 1998.
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Op de site van de Finse bond is het overlijden van Eevi Huttunen bekend gemaakt. Dat vond al plaats op 3 december 2015 in Kuopio. Huttunen was 93 jaar oud.
  Hoewel ze al opduikt bij de Finse kampioenschappen van 1942, kan ze door WO2 pas op 25-jarige leeftijd debuteren bij een WK. In totaal reed ze er 11. Lange tijd was ze de enige die de Sovjet-Russinnen nog enigszins partij kon geven, vooral door haar geweldige lange afstanden. In 1951 waren de Russinnen afwezig, en werd ze wereldkampioen.
  Ze haalde maar liefst 16 afstandsmedailles, voornamelijk op de 3000m en 5000m. In 1953 versloeg ze in Lillehammer alle Russinnen op de 5000m in een nieuw wereldrecord van 9.06.1.
  In 1955 waren de wereldkampioenschappen op haar thuisbaan van Kuopio. Daar zagen 20.000 (!) toeschouwers haar 4e worden.

  Toen in 1956 de 5000m werd afgeschaft, was dat een flinke klap voor haar. Toch reed ze door tot haar 37e, toen ze bij de eerste Olympische Spelen voor vrouwen het brons haalde op de 3000m.

  Verder werd ze 11 keer Fins kampioene, en werd ze vier keer Fins sportvrouw van het jaar (1949, 1951, 1953 en 1960).
  nino, Hakkie2, fransvanbakel en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 4. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  9 juni 2015 - Fred Anton Maier werd Europees- en wereldkampioen allround in 1968. In dat jaar won de Noor ook olympisch goud op de 5000 meter. Maier won ook tweemaal zilver en één keer brons op de Spelen. Hij overleed in zijn geboorteplaats Notteroy op 76-jarige leeftijd aan kanker.
  31 oktober 2015 - Ants Antson won in 1964 olympisch goud op de 1500 meter. In datzelfde jaar won de schaatser uit de Sovjet-Unie ook het EK allround. De Est werd 76 jaar

  bron: AD
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Sergey Marchuk is overleden. De Europees Kampioen van 1978 had op Medeo ook meerdere keren een WR gereden, maar die werden niet erkend als officieel record.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ach, Sergej Martsjuk. Die zal niet heel oud geworden zijn. 64 jaar slechts. Als kleine jongen heb ik hem ongetwijfeld zien schaatsen. Ik kan me de opwinding dat Heiden de Noren versloeg in 1977 (toen was ik 8), en de langjarige strijd tegen de 4 Noorse S-en nog herinneren, dus ik moet Martsjuk ook gezien hebben. Herinneringen heb ik echter niet aan hem. Maar dat een van de schaatskampioenen uit "mijn tijd" overlijdt, dat is wel schrikken.

  Naast die ene EK-titel blijft toch vooral die niet-erkende 3.56.65 staan. Die fabelachtige tijd uit 1977, voor het eerst onder de 4 minuten op de 3000m, bijna 12 seconden onder het toenmalige wereldrecord. Een tijd die zelfs bij de introductie van de indoorbaan in Heerenveen nog overeind bleef, hoewel er zelfs speciale wedstrijden werden georganiseerd om een wereldrecord 3000m te rijden. Als ik me goed herinner tijdens een IJsgala?
  Khlebnikov, strawbale, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 10. Monique

  Monique Well-Known Member

  Triest dat hij zo jong is overleden.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

 12. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

 13. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 14. Forza

  Forza Active Member

 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 16. Nickel

  Nickel Active Member

 17. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  :(
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

 19. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

 20. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik ben benieuwd, alhoewel dat natuurlijk in het niet valt bij het leed dat de omgeving van haar moet doorstaan, wat voor dit voor weerslag gaat hebben op de Japanse ploeg. Ze trainde in dezelfde universiteitsploeg als Kodaira, lees ik. Het is natuurlijk minder dichtbij dan met Dan Jansen en zijn zus, maar ik moest wel gelijk aan Renske Vellinga denken, de Nederlandse schaatster die vlak voor de Spelen van Lillehammer overleed.

Deel Deze Pagina