In memoriam

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Mjøsaman, 19 jun 2014.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  :(
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik kende dat verhaal niet, dus keek even op wiki en zag dit:

  "Marianne Timmer, leeftijdsgenote en vriendin van Vellinga, haalde tweemaal een Olympische gouden medaille op de sterfdatum van Vellinga, in 1998 en 2006."

  :O

  Ik gun de Japanse dames nu eigenlijk juist wel een gouden plak...
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Keijo Tapiovaara stierf 29 april. De Fin was schaatser begin jaren '60. Later trainer en official.

  Van de site van de Russische bond nog:
  Rimma Mensjova. Stierf 1 april. Was een van de dames die begin jaren '50 het schaatsen domineerde.
  En op 6 maart. Andrej Anufrijenko, de junioren wereldkampioen van 1989, op 49-jarige leeftijd. Veel te jong!
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Als ik Rimma Mensjova intik bij Google, krijg ik deze krantenpagina van 1955. Met o.a. het WK schaatsen voor vrouwen, maar ook (veel uitgebreider) de landenwedstrijd bij de mannen. https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1955-02-14/edition/0/page/5
  Duif vindt dit leuk.
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Op 12 mei overleden als gevolg van een verkeersongeval. Klara Guseva, Olympisch kampioen op de 1000 meter in 1960, op 82-jarige leeftijd.
 7. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Sigvard "Sigge" Ericsson died on 2 November, in Östersund, Sweden, at the age of 89. In 1955, he became the European and World Allround Champion. In 1956, he skated to the Olympic gold on 10,000 m. What an immense loss for the Swedish skating.
  Laatst bewerkt: 4 nov 2019
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 8. FuGeE_Volkova

  FuGeE_Volkova Well-Known Member

  Lees net dat Roger Schneider is overleden
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik las het zojuist. Een behoorlijke schok. Altijd een zeer opvallende schaatser geweest. Niet alleen om zijn lengte, maar ook zijn rijstijl op de langebaan, in marathons en natuurlijk vooral op de skeelers viel op. De man zal niet veel ouder zijn geweest dan een jaar of 35, 40. Triest.
 10. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Roger Schneider was 36 jaar oud.
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Wat een rotnieuws :(

  Nou, als eerbetoon:
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  In februari al overleden, maar ik zag het nu pas: János Györgyi.
  Jarenlang een van de belangrijkste trainers van Hongarije, maar ook van Mongolië. Hij was zo'n beetje de enige verbinding tussen het Mongoolse schaatsen en de buitenwereld. Uitslagen kwamen via hem binnen, en hij heeft denk ik veel gedaan om Mongoolse talenten naar internationale wedstrijden te krijgen. Iets wat de laatste jaren steeds moeilijker lijkt te worden. Vanuit de necrologie op de site van de Hongaarse bond via Google Translate:

  Omdat hij bescheiden was: hij dompelde zich eerst onder hoge snelheid en daarna bij shorttrack, en deed dat zo diep dat hij, als hij in Nederland geboren zou worden, een land met veel macht in beide sporten, beroemd zou worden.
  strawbale en fransvanbakel vinden dit leuk.
 13. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Ik zie zojuist op internet dat Alexandr Danilin, de Russische sprinter die van 1981-1985 bij de Russische en internationale top mee deed, op 26 januari 2019 overleden is, nog maar 57 jaar oud.
  Het valt mij elke keer weer op dat Russische schaatsers uit die tijd vaak niet oud worden. Ik vond een artikel over zijn overlijden, zie de link, maar dat is in het Russisch en dat kan ik niet lezen.
  Misschien kan één van de deelnemers aan het forum wel Russisch lezen en vertalen wat de essentie van het stuk is? Inimene of FugeE Volkova wellicht?

  https://www.kp.ru/online/news/3369203/
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Met een beetje boel hulp van Google:

  Een deelnemer aan de Olympische Spelen van 1984, een wereldkampioen in 1983 op een afstand van 500 meter, en viervoudig kampioen van de USSR in schaatsen, Alexander Danilin, stierf in Moskou . Het is gemeld door de persdienst van de Russische schaatsbond .

  Volgens hen stierf de atleet op 26 januari. Hij was pas 57 jaar oud.

  "De Russische schaatsbond betuigt zijn diepste medeleven met de familie van de overledene en met de hele professionele gemeenschap", zegt hun- website .
  Een civiel requiem voor Danilin vindt plaats op 30 januari om 10.00 uur Moskou-tijd op de Troekurovsky-begraafplaats.

  Alexander Danilin trad op van grote wedstrijden van 1979 tot 1999. Van 1981 tot 1985 was hij lid van het nationale schaatsteam van de USSR. Hij had de hoogste startsnelheid ter wereld - hij reed de eerste honderd meter sneller dan alle concurrenten.
  In 1984, op de Olympische Spelen in Joegoslavië, behaalde Danilin de 9e plaats op de 500 meter
  strawbale, Duif en Khlebnikov vinden dit leuk.
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Triest nieuws ja. Veel Russische schaatstoppers uit de jaren 70/80 sterven inderdaad relatief jong. Aan de andere kant, Khalida Vorobjeva, ooit een fameus WR met 2.07.87 op de 1500m rijdt nog steeds wedstrijden.
  Ik heb nog ergens een VHS videoband met een verslag van De Mart van wedstrijden in Davos met alle Russische sprinttoppers van weleer waarop Danilin en Medennikov voor toen een waanzinnige 100m opening rijden.
  strawbale en Khlebnikov vinden dit leuk.
 16. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Oei, interessant, daar zou ik wel heel graag een kopie van hebben / laten maken als dat misschien te regelen valt. :) Ik denk dat ik de bijpassende uitslagen in mijn plakboek al gevonden heb.
  strawbale en Duif vinden dit leuk.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  van Russische wikipedia 'geleend'

  Данилин_Александр_Борисович.jpg

  en uit de Leidse Courant

  Screenshot 2020-04-11 at 20.23.45.png
  Laatst bewerkt: 11 apr 2020
  Duif en Khlebnikov vinden dit leuk.
 18. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Leuk! Dat is heel grappig, ik heb een artikel met letterlijk dezelfde tekst in een van mijn plakboeken! Zo te zien komt mijn stuk uit het Algemeen Dagblad, en daar volgt er nog een extra alinea over de Nederlandse dames van de kernploeg die een 3 kilometer in Inzell hadden gereden, waarbij Ina Steenbruggen de snelste was met 4.39,4. De foto heb ik wel eens eerder gezien op een inmiddels verdwenen Russische site met heel veel schaatsfoto's, vooral van Russen, erop. Ik ben vergeten hoe die site heette. Een deel van die foto's is nu op de site alamy.com terecht gekomen. In de Leidse Courant van maandag 26 november 1979 heb ik op internet nog eens een mooie foto van jouw held Eric Heiden en Anatoli Medennikov, die in West-Berlijn tegen elkaar rijden, gevonden. Daar heb ik een printje van gemaakt en bewaard. Kan je vast nog wel vinden.
  Laatst bewerkt: 11 apr 2020
  Duif en strawbale vinden dit leuk.
 19. Marieke2018

  Marieke2018 New Member

 20. Jaco

  Jaco Active Member

Deel Deze Pagina