Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door jaap, 10 okt 2011.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zolang het Azoren hoog zich koest houd zal de kou uit het oosten blijven komen.
 2. BP

  BP Active Member

  Wie weet hoeveel startgroepen er precies zijn en wat het startschema is?
 3. ijsfan

  ijsfan Member

  ik ben hier nu al een 2-tal weken voorspellingen aan het plaatsen en ik denk tot nu toe wel vrij correct en de meeste gingen toch +6-8 dagen ver, als de modellen betrouwbaar zijn en allen hetzelfde beeld geven kan je wel voor langere periodes voorspellingen (of toch tendenzen) maken, maar je moet als voorspeller ook kunnen toegeven dat je het na 3 dagen niet meer kan zeggen omdat alle weercomputers iets anders berekenen, beetje jammer dat die belangrijke nuance niet aan bod komt in een media-weerbericht, maar ik vind dat we nu wel in een periode zitten waarin de modellen betrouwbaar zijn

  het was trouwens een mooie reportage over de 11-steden op Canvas

  nu -14 °C in Stavoren, dat zal wel helpen :)
 4. Speed

  Speed New Member

  Als hij doorgaat heb ik ook elfstedenkoorts: ik ben er ziek van.
  want ik ben uitgeloot, waardeloos. Ondanks dat ik een groot schaatsliefhebber ben hoop ik en wil ik negatieve berichten lezen over minimale ijsdikte en weersomslag en -veranderingen.
  Het doet me dus deugd dat de voorspellingen duiden op een weersverandering! Laat dat duidelijk zijn...
 5. BP

  BP Active Member

  DOm bezig. Ik ben ook niet ingeloot en dat is al voor de zoveelste keer dat ik het daardoor moet missen. In 85 en 86 was ik nog geen 18 en 97 uitgeloot en nu weer. Maar gun anderen ook het plezier en bedenk dat de kans dat je er alsnog een kan rijden dichterbij komt als de tocht nu door gaat.
 6. jezzels41

  jezzels41 New Member

  [​IMG]

  op deze afbeelding van vanmorgen in de volkskrant zie je de ijsdikte over het gehele elfsteden parcour
 7. olafmantel

  olafmantel New Member

  Beste allemaal,

  Ik wil me inschrijven als lid voor de elfstedentocht, maar heb twee mensen nodig die mijn schaatsvaardigheid willen verklaren voor me. Ik schaats deze dagen veel in Friesland, lange tochten en in Den Haag vaak bij de Uithof en ben een halve marathon loper. Wie wil me helpen met de verklaring zodat ik bij de volgende elfstedentocht misschien ingeloot wordt...olafmantel@hotmail.com

  dank voor degene die wil helpen
 8. Speed

  Speed New Member

  De kans dat er komende jaren een elfstedentocht komt als de tocht dit jaar doorgaat is statistisch klein, maar wordt vergroot als de tocht dit jaar niet doorgaat: simpel gezegd, hoe langer het duurt dat de tocht niet komt, hoe groter de kans is dat hij gaat komen.

  Ook ik gun anderen hun plezier wel, maar neemt nog steeds niet weg dat ik hem ook heel graag rij.
 9. afca

  afca New Member

  Als je naar de weersverwachting kijkt, en je weet dat ze pas op 7 a 8 cm zitten voor stavoren dan is de kans toch zeer klein dat hij door gaat. Bij -6/7(per 24uur) groeit het ijs nog geen cm. En de min 6 halen we al niet. Dan kom je niet in de buurt van de 15 cm.. Of gaan ze van de ijsdikte afwijken?
 10. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ze waren heel duidelijk: Als het ijs niet dik genoeg is willen ze het risico niet nemen.
 11. Mandark

  Mandark Member

  Zoals het nu lijkt, komen er nog vijf nachten met matige vorst. Dan is het ijs dat nu 7cm dik is, zondag misschien 11 (of 12?) centimeter dik. Je kon afgelopen maandag al met zekerheid zeggen dat het gehele parcours NIET 15cm dik zou gaan worden binnen een week tijd, sinds de sneeuw van afgelopen vrijdag.

  Vandaar ook dat de byepass mogelijkheden worden bekeken. Je kan alleen niet alles byepassen. Het is meer de vraag hoeveel km aaneengesloten 12cm ijs acceptabel is.
 12. afca

  afca New Member

  Ja precies. Ik wil dolgraag dat het door gaat, maar ik zie het niet gebeuren. Of ze toveren nog een konijn uit de hoge hoed :wink:
 13. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Waar baseren jullie je (tegengestelde) uitspraken op? Mij lijkt de kans op een elfstedentocht in toekomstige jaren onafhankelijk van het al dan niet doorgaan van de elfstedentocht dit jaar.
 14. Speed

  Speed New Member

  Dat heet kansrekening. Is vrij lastig uit te leggen, een poging (in het heel erg kort) Kansrekening gaat uit van de onzekerheden die er zijn en daarover een uitspraak te doen over hoe groot de kans is dat iets ontstaan.
 15. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ik weet wel wat kansrekening is. Waar het om gaat, is of de kans op een elfstedentocht in de komende jaren samenhangt met het al dan niet doorgaan van de tocht dit jaar. Je kunt dit niet laten zien op basis van het verleden (te weinig data). Dus dan moet je met een argument komen waarom een elfstedentocht dit jaar de kans op een elfstedentocht komende jaren zou beïnvloeden (bijv. Je kunt zo'n verklaring geven voor het verband tussen de ijsconsumptie en het aantal mensen dat een trui draagt. Namelijk de de verklaring dat als het warm is, mensen meer behoefte hebben aan ijs en minder behoefte aan het dragen van een trui.)
 16. seppe

  seppe Active Member

  Ook in België tot mijn verbazing overal elfstedenkoorts, vrijwel dagelijks ergens in de media en mensen spreken me er massaal op aan. Bart Swings verkiest trouwens eveneens de Elfstedentocht boven het WK Allround, wat ik persoonlijk toch jammer zou vinden. Als ie komt hoop ik dan toch stiekem dat ie ná het WK Allround komt, anders dreigt een devaluatie van het tornooi. Na het WK zou dan weer schitterende tv zijn met wat langebaanschaatsers erbij :)

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BA3LRDI5
 17. ijsfan

  ijsfan Member

  de enigste factor is het weer en daar kan ik zeggen dat een strenge winter totaal niks zegt over het weer voor de volgende winter, dus of er nu dit jaar een tocht is of niet, maakt geen verschil uit voor de kansen voor volgend jaar, je kan enkel stellen dan er op dit tijdstip van de zonnecyclus iets meer kans is op een strenge winter, dit is al uit verschillend statistisch onderzoek gebleken

  op langere termijn kan je wel stellen dat de kans op een tocht ieder jaar een klein beetje kleiner wordt door global warming

  GFS laat de koude periode nu een dag langer duren, het kan er op aankomen ;)
  zowel GFS als ECMWF geven iets koudere nachten dan eerst voorzien, dus met de nieuwe info toch iets meer kans, maar ECMWF geeft zondag al dooi, dus zondag of heel misschien nog maandag (als ik GFS volg) laatste kans denk ik, maar toch nog steeds iets meer kans op niet dan wel denk ik, erna toch tendens naar dooi

  nog een kleine toevoeging : de nacht van zondag op maandag is er geen ijsaangroei meer volgens de laatste weerinfo, dus het wordt zondag of niet denk ik
 18. Speed

  Speed New Member

  Volgens mij is de basis voor de kansrekening wel te doen op basis van het verleden. Je moet alleen niet kijken naar de momenten waarop hij wel is geweest, maar naar de winters die geen voldoende 15cm natuurijs gaven. De kans daarop is groter dan dat er wel 15cm ligt.
  toch?
 19. Mandark

  Mandark Member

  Waar nu op teletekst staat dat '13 cm toch wel het absolute minimum is'. Wanneer de zwakste stukken 13 centimeter zijn, dan is de rest natuurlijk al snel 15 cm.

  Volgens mijn simpele zielen ijsgroeiberekening komt het ijs tot ongeveer 12 cm dikte... als het erop aankomt, dan geeft de verantwoordelijkheid van de organisatie de doorslag. En niet de intense wens om het door te laten gaan.
 20. Taan

  Taan Member

  Als ze het publiek van het ijs houden, in ieder geval op de drukkere plaatsen, dan lijkt het mij geen probleem om 16000 schaatsers gespreid eroverheen te laten rijden bij 12cm ijs.

Deel Deze Pagina