Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door jaap, 10 okt 2011.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik hoor net dat er nog steeds een groot hogedruk gebied boven Siberië ligt dus die kans is best aanwezig.
 2. afca

  afca New Member

  Gaat het nog een beetje met Monikie :wink: :mrgreen:
 3. Monique

  Monique Well-Known Member

  Haha, hoe kom je daar bij? Ja hoor, gaat goed hier, het houdt me alleen een beetje bezig, that's all. :wink:
 4. Balkster

  Balkster New Member

  Ik kan het niet laten om als nuchter persoon hier te reageren. Zoals mijn naam al zegt, ik woon hier in Balk. Als ik de nieuwswebsites bekijk, dan is ons dorpje weer eens wereldnieuws. Misschien daardoor is de gekte blijkbaar toegeslagen. Dat er vele vrijwilligers op het ijs waren om de sneeuw weg te schuiven is een mooi gebaar, dan kunnen de lokale kinderen ook weer eens op de luts schaatsen, alhoewel het ijs bar slecht is door de harde wind toen het ging vriezen. Aan deze kant van het Slotermeer is het helemaal slecht door de opgestuwde ijsschotsen. Vlak voordat het ging sneeuwen was er nog een vogel wak halverwege Balk en het Slotermeer, en dat wak is er elke keer, dat weet iedereen hier. Waarom er dan toch nog een idioot met een veegmachine door het ijs zakt begrijp ik niet. Afgelopen nacht ging de temperatuur van -4 naar -2, en is nog steeds stijgend. Morgen komt er dooi, en ik zie de ijsdikte hier niet verdubbelen. Dat geld ook voor de rest van het zuidelijke deel van Friesland. Ik weet 100% zeker wat er gaat gebeuren vanavond, en zie de massa histerie gelaten aan. Ik kan alleen maar met mijn hoofd schudden.

  Om nog even op de gekte terug te komen, in voorgaande jaren kwam het bestuur ven de 11 steden alleen maar bijeen als er tenminste 10cm ijs lag. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat ze bijeen komen met nog maar 5 tot 6 cm. Ook niet in 1985 toen ze "op de gok" de tocht hebben laten doorgaan.
 5. afca

  afca New Member

  ="Monique"]Ik hoor net dat er nog steeds een groot hogedruk gebied boven
  Gaat het nog een beetje met Monikie :wink: :mrgreen:
  Ja mij ook, alleen een beetje tegen beter weten in..
  maar goed vanavond is dat ook weer voorbij (HELAAS)
 6. FABRIS

  FABRIS Member

  Precies. De kans dat ik de staatsloterij win is ook 50 procent. Ik win 'm wel of ik win 'm niet. :shock:
 7. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  Geloof niet dat ze de tocht 2x in 1 winter laten verrijden. 2x in 1 jaar zou evt. Wel kunnen. Geloofdat er een vraag was voor een 2daags evenement met op dag 2 alle uitgelote deelnemers, mits dit en mits dat. Maar aangezien de kans dat ie komt deze winter nu toch wel kleiner lijkt, denk ik dat 2x nogal te veel van het goede is. Volgens mij belanden we na zondag pardoes in de lente, gekke weer weer
 8. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Een paar positieve berichtjes om de moed erin te houden (tegen beter weten in?):
  Elfstedentweets meldt dat men in Leeuwarden al bezig is met het het bouwen van een podium voor de huldiging (https://p.twimg.com/AlISx7ECMAAr4Qd.jpg:large), en dat ondanks het feit dat eergisteren nog een boot door het Van Harinxmakanaal is gevaren, het ijs daar nu alweer tussen de 6 en 12 cm dik is.
 9. FABRIS

  FABRIS Member

  We hebben hier opvallend veel weer experts. Ik denk dat we niet veel meer kunnen dan afwachten.

  Wat me trouwens ook opvalt is het enthousiasme in Friesland. De welbekende houding van 'leuk zo'n elfstedentocht, maar dan komt de rest van Nederland ook naar Friesland dus doe toch maar niet' zie je steeds minder.
 10. ijsfan

  ijsfan Member

  het is 1x winter

  dus tocht in feb 2012 en dec 2012 kan wel, maar niet dec 2012 en feb 2013 bv.
 11. FABRIS

  FABRIS Member

  Dat is een regel? Want in theorie kan het natuurlijk wel.
 12. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik snap dat enorme negativisme niet zo. Het klopt dat afgelopen nacht en deze dag er niet veel ijs bij is gekomen, maar voor de komende nachten geven ze weer -10, en dat gaat zo door tot en met de nacht van zaterdag op zondag. Betekent dus nog 4 nachten -10, dus iig 4 cm erbij. Als ie dan zondag gereden zou worden, moeten we toch een heel eind komen. Moeilijke stukken dan misschien wat meer klunen. Of ben ik dan te optimisch?
 13. ijsfan

  ijsfan Member

  was er geen vaarverbod om een maximale kans te geven aan een tocht? :?

  volgens GFS nog 3 nachten van -8 °C en 1 nacht rond de -10 °C en maandag dooi, dus zondag of niet, en met de huidige ijsdiktes eerder niet vermoed ik nog steeds

  ECMWF geeft nog even -12 °C zaterdagochtend, maar wel al dooi op zondag

  ik zie geen vorstperiode meer komen volgende week, maar modellen zijn nu nog niet betrouwbaar voor die periode, maar wel meer indicaties voor lichte dooi dan vorst

  ik vraag me af wat ze vanavond gaan beslissen : nu al datum vastleggen lijkt me heel riskant, donderdag zal er niet veel ijsaangroei zijn, ze kunnen eventueel beslissen om na de vorst van de nacht van donderdag op vrijdag te beslissen of er zondag een tocht komt of niet : ik denk dat vrijdag de laatst mogelijke dag is om een beslissing te nemen als je hem zondag wilt laten doorgaan, maar ik zou niet verrast zijn als ze het deze avond volledig afblazen ook, ik vond die 1e vergadering eigenlijk een beetje raar : toen nog langs geen kanten voldoende ijs om over een tocht te beginnen debateren
 14. Taan

  Taan Member

  Het was ook niet de bedoeling om de schijn op te wekken. Daar was die voorzitter heel duidelijk in. Ik vind het juist goed dat ze het publiek willen informeren. Dat het publiek voorbarige conclusies trekt is niet de schuld van het bestuur.
 15. depi

  depi New Member

  Als Vlaming met grote interesse voor het schaatsen vraag ik me af: wat zouden jullie ervan vinden als ze de tocht alleen laten doorgaan voor de wedstrijdrijders? Is daar trouwens ooit al over nagedacht?

  Het is ondertussen duidelijk dat er tegen het weekend op de meeste plaatsen 10à12cm ijs zal zijn en dat zou toch voldoende moeten zijn voor de paar honderd wedstrijdrijders. Die 15cm is wellicht enkel nodig om de duizenden toerrijders te dragen.

  Voordelen:
  - op deze manier zou er wellicht in veel meer jaren een wedstrijd georganiseerd kunnen worden (in alle jaren dat het kantje-boordje was)
  - je zou wedstrijd van toertocht kunnen loskoppelen: in een seizoen waar het ijs wel 15 cm is doe je dan de eerste dag wedstrijd en 2e dag de toertocht. Bijkomend voordeel hiervan is dat de wedstrijd bij daglicht en met betere uren voor de televisie kan gereden worden (beetje zoals een wielerwedstrijd).

  Nadelen:
  - traditie?
  - organisatorisch: 2 dagen zoveel volk op de been in Friesland?
 16. Mandark

  Mandark Member

  Volgens teletekst is er in tenminste twee rayons nog niet voldoende dik ijs om groen licht te geven voor de tocht. Dat is niet geheel tegen de verwachtingen in. Vanavond is aansluitend aan het overleg een persconferentie en volgens teletekst is het onwaarschijnlijk dat een datum vermeld gaat worden.

  Gezien de voorspellingen lijken zaterdag en zondag de enige mogelijkheden. Een logische stap kan (volgens mij) zijn dat op vrijdag een laatste overleg plaatsvindt en dat dan de toch voor a.s. zondag wordt aangekondigd. De veronderstelde dooiaanval van a.s. zondag lijkt vooralsnog mee te vallen.

  Rondom Balk lijkt geen reële schaatsmogelijkheid te gaan komen. Over de byepass wordt gezegd:
  Een alternatieve route over de Fluessen is denkbaar, maar ook daar is het ijs met 10 centimeter nog niet dik genoeg.

  Daar is met 4 nachten matige tot strenge vorst nog heel wat van te maken...
 17. Koen

  Koen Well-Known Member

  reactie op Depi
  de elfstedentocht is niet alleen voor wedstrijdrijders, wat de elfstedentocht bijzonder maakt is zowel de wedstrijd als de toertocht. het feest in de steden en dorpen krijg je niet met alleen een wedstrijd. rijders komen langs en klaar. daar voor gaan echt al die vrijwilligers die dagen bezig zijn met ijsvegen aan het werk.
  dat doen ze voor iedereen. ook voor die 16.000 toerrijders, die kan je niet zo aan de kant schuiven.

  ik denk eerder dat het beter is dat de pers niet gelijk bij één nacht vorst een hype gaat creeeren. maar rustig afwacht tot het twee weken streng vriest en laat de rayonhoofden rustig hun werk doen. wordt zo'n druk op gezet nu.
  het kan nog niet, dat is duidelijk. jammer want ook ik heb er zin in. maar goed weer heb je niet in de hand. de sneeuw had niet moeten vallen en de vorst komt net te snel.
  maar wie weet, komt er nog een vorstperiode, of hebben ze vanavond nog een verrassing voor ons.
 18. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik zou het zo gek niet vinden als de EST alleen voor de wedstrijdrijders wordt georganiseerd. Is wel heel jammer natuurlijk voor de toerrijders, maar het is nog altijd beter dan helemaal geen EST.
 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik vind het wel heel logisch dat ze bij elkaar komen. Dat moet nl als er daadwerkelijk iets beslist kan worden, en in dit geval werd er besloten
  - om de route over het ijsselmeer ook alvast te vegen, als backup
  - hetzelfde voor de fluessen
  - om verdere voorbereidingen te treffen, zoals ijstransplantaties
  coordinatie reeds in een vroegtijdig stadium is altijd wijs. Ook werkt het uitstekend om de koorts in Westland wat te verhogen :D
  Ik denk dat als ze vrijdag weer bij elkaar komen, dat vooralsnog geen slecht teken is.
  vanavond wordt er niet positief besloten denk ik.
 20. ijsfan

  ijsfan Member

  ik was me eigenlijk net hetzelfde aan het afvragen, een tocht voor de wedstrijdrijders lijkt me wel mogelijk, maar zie ik echt wel niet gebeuren

  trouwens heel fijn om hier nog een schaatsfan uit Vlaanderen te vinden :)

  het is trouwens opnieuw het hoofdpunt in het VTM-nieuws, het leeft echt enorm in Vlaanderen :D

Deel Deze Pagina