Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door jaap, 10 okt 2011.

 1. whmalsem

  whmalsem New Member

  Nu dat de tweeweekse voorspellingen vorst laten zien lijkt een 11st.t. niet helemaal onwaarschijnlijk. Ik zou zeggen plan op 15 februari alvast maar een snipperdag.
 2. ijsfan

  ijsfan Member

  er is voor de 1e keer deze winter een sprankeltje hoop :) nieuwe info geeft nog steeds een vrij grote kans op een omslag naar zachter weer rond 6-7 feb, tot dan meestal rond de -6 °C 's nachts, het zal zeker nog een week langer moeten blijven vriezen, maar het is zeer interessant om deze weersituatie op te volgen!
 3. ijsfan

  ijsfan Member

  ECMWF neemt nu rond 6-7 feb een koudere optie :) GFS blijft erbij dat het rond 6-7 feb zachter zal worden, ik vind het beide heel betrouwbare weermodellen (wereldtop op dat gebied) dus moeilijk om een keuze te maken tussen beide opties
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  ff een zijspoor (vond een nieuw topic wat onzinnig):

  is er ergens te vinden wie in het verleden allemaal de elfstedentocht hebben uitgereden?
  (als in: als iemand dat beweert, kan ik dat dan contorleren? het bekende kruisje ter bewijs heb je natuurlijk niet altijd bij je...)
 5. ijsfan

  ijsfan Member

  NK natuurijs zie ik wel zitten, maar een 11-stedentocht voorlopig nog niet, ECMWF neemt nu rond 6-7 feb eerder een zachtere optie, idem voor GFS, maar NK op dinsdag of woensdag zou misschien wel moeten lukken
 6. vlasje79

  vlasje79 Member

  Je kijkt enkel naar de oper ben ik bang ijsfan. De operationele run zit als behoorlijke uitschieter hoog in de andere runs. In dit geval is hij eerder onbetrouwbaar dan betrouwbaar. Check de gehele pluim maar eens: http://www.weer.nl/pluimverwachtingen.html
  Ziet er echt wel goed uit hoor. Daarbij kun je in dit soort situaties gewoon niet verder kijken dan 5 tot 7 dagen. Ik denk persoonlijk dat we een goede kans maken dat ie komt. Zo'n russische beer gaat echt niet zomaar wijken. Maargoed, we zullen zien. Sneeuw kan het ijsgroeiproces ook nog verpesten. Maar een tocht zou wel echt de max zijn!!!
 7. ijsfan

  ijsfan Member

  alles +7 dagen is inderdaad niet betrouwbaar en eerder wat zoeken naar tendensen, om een gewoon weerbericht te maken op het werk kijk ik zelfs nooit verder dan +7 (tenzij bij een omega blocking) , maar 11-steden is natuurlijk iets bijzonders en probeer je alle mogelijke (ik geef toe : ook iets minder relevante info) info te checken, ik bekijk het thuis (op het werk wel natuurlijk) nooit in pluimvorm, de EPS vind ik relevanter en daar zie ik toch veel members voor een zachtere optie kiezen

  het is even geleden dat we nog eens Siberisch hoog hebben gehad, maar het is jammer genoeg geen garantie op een tocht, want dan zou hij echt veel vaker worden gereden ;) ik zie een kleine kans, maar ik ben zeker (nog) niet optimistisch gestemd
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Nog net hiervoor ging het weer over die zonne-activiteit. Bij mijn weten is een kwakkelende, zeg maar ronduit warme winter, gevolgd door een plotseling koude februari erg opvallend. Zou het al te maken kunnen hebben met die plotselinge hevige activiteit op de zon z'n 14 dagen geleden ? Want ik vind het verband frappant, en de cyclus van die 12-13-14 jaar eigenlijk al haast bewezen. immers, de theorie ging al op en bewees zichzelf sterk in 2010en '11.

  Waar ik me kapot aan erger zijn die berichten, vooral in de landelijke media, over een elfstedentocht. Een strenge winter bestaat uit zoveel meer dan alleen dat, die tocht is alleen de kers op de taart. Laten we eerst maar eens 'gewoon' schaatsen, en hopen dat het ijs sterk genoeg is als er sneeuw komt.
 9. ijsfan

  ijsfan Member

  dat statistisch onderzoek op mijn werk blijkt nu wel te kloppen : om de 22 jaar (dubbele zonne-cyclus) een 4-tal strenge winters, die laatste uitbarsting heeft volgens mij wel geen direct gevolg op ons weer, het is meer een indirect effect dat op langere termijn speelt (en dat eigenlijk nog steeds moet bewezen worden > enkel indirecte indicaties voor), blijft natuurlijk maar wat giswerk die seizoensvoorspellingen, en ik hoop echt dat het niet klopt want als er nu geen tocht is betekent dat dat we een 20-tal jaar moeten wachten op een volgende kans > liever niet :(

  nacht van donderdag op vrijdag gaat het idd sneeuwen, ijsvloer ligt er hier heel hobbelig bij (waarschijnlijk door de strakke wind bij het bevriezen van de toplaag)

  toch niks mis mee om te dromen/speculeren over een tocht : het is ten slotte ook het topic :)
 10. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ja, natuulijk, op dit specifieke topic mag je erover dromen. Maar de landelijke media, die niks op heeft met het gewone rijden op een ijsbaan of slootjes, noemt tegenwoordig ijs en 11-steden in een adem, en dat is zo totaal iets anders.
  Neem nou bijv weer:
  En dat is niet omdat hij dat spontaan zegt, maar dadt gaat zo: ze vragen hem heel specifeik naar dit 'dilemma'
  Wat natuurlijk nooit een dilemma is, want het NK is dit weekend al. Als het gaat om een dilemma, dan is dat de keuze WK allround of 11-steden.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  het bericht dat ik op schaatsen.nl zag ging ook over het WK. Verweij laat het WK links liggen als de elfstedentocht komt.
  maar mee eens: de media gaan daar veel te vroeg op in. Laten we nou eerst maar eens wachten tot er uberhaupt op open water geschaatst kan worden en tot er uberhaupt overal op het parcours ijs ligt, voordat we ons gaan afvragen of het ijs sterk genoeg is/wordt.
 12. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik zit hier vanuit Thailand waar het 30 graden is met grote belangstelling het weer in Nederland te bekijken. Ik duim dat het door kan gaan, maar dan alsjeblieft op woensdag of donderdag. Dinsdagavond kom ik namelijk pas weer thuis. Volgens weeronline blijft het tot en met donderdag vriezen, maar vanaf dinsdag iets minder hard.
 13. Koen

  Koen Well-Known Member

  hoef je niet over in te zitten Monique. moet eerst nog twee weken goed vriezen voordat elfstedentocht komt. je kunt nog niet eens op de meren schaatsen.
  waaide veel te hard, ligt nog heel veel open. en nu sneeuwt het. erg jammer. want was zo mooi ijs.
  geniet nog lekker van je vakantie (ik hoop wel dat die komt, maar verwacht het niet)
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Bedankt voor de update, toch jammer dat het nog 2 weken moet vriezen want dat gaat het volgens mij niet. En ja, genieten doe ik wel, we hebben een rondreis achter de rug en liggen nu nog lui te zijn aan het strand (met wifi).
 15. ijsfan

  ijsfan Member

  me eens serieus verdiept in de weerkaarten ;) het Duitse model laat vanaf woensdag/donderdag zachte Atlantische lucht binnenkomen, maar in die optie geloof ik zelf niet, ECMWF en GFS geven op langere termijn nog steeds een oostelijke stroming maar met merkelijk minder koude lucht (op 1500m hoogte stijgt de temperatuur met 10 °C), met overdag dan temperaturen rond het vriespunt langs de kust en net negatief in het binnenland, 's nachts lichte vorst, voldoende om de ijsvloer niet te laten afsmelten van onderuit, maar ook geen aangroei meer, maar er komen eerst nog een 5-tal nachten met stevige vorst, eens zien aan hoeveel cm we dan zullen zitten :)
 16. Monique

  Monique Well-Known Member

  In het NK allround topic waren we al een beetje aan het speculeren of Sven de elfstedentocht zou gaan rijden. In een stukje op nu.nl geeft hij het antwoord: waarschijnlijk niet, omdat hij niet de kans wil lopen om weer met een blessure te maken te krijgen. Arjan Bos is nog duidelijker: Ireen en vermoedelijk ook Sven en Jan krijgen domweg geen toestemming om de tocht te rijden, het WK is belangrijker. Dat laatste vind ik vreemd, want voor TVM is een elfstedentocht vermoedelijk nog betere reclame dan een WK. Als de tocht na het WK komt, gaat Ireen hem wel rijden.

  http://www.nusport.nl/schaatsen/2732479/tvm-wk-boven-elfstedentocht.html
 17. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Vandaag stond er in het DvhN dat de vacht van de kat van Henri Ruitenberg heel dik is. Het lijkt wel een schaap! :D
  Dus de kou houd nog wel even aan.
 18. Quiri

  Quiri Member

  Phil de Bosmarmot zei vorige week dat het 6 weken koud zou blijven! :lol:
 19. bosaap

  bosaap New Member

  Vanavond vergadering Rayonhoofden !!!!!!!
 20. Mandark

  Mandark Member

  Waar komt die info vandaan?

Deel Deze Pagina