Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2018-2019

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 20 okt 2018.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Lijkt erop dat Kooiman ook de marathon in Heerenveen aan zich voorbij moet laten gaan. Hij heeft tijdens een training zijn voet geblesseerd en had vervolgens 12 hechtingen nodig. Hopelijk is hij op tijd op de been voor de Weissensee.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Wedstrijd van de mannen teruggekeken. Heerlijke wedstrijd!
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Prachtige zege van Swings. Oppermachtig. Ik denk een verkeerde gok van Jorrit Bergsma om zo vroeg in de finale een demarrage te plaatsen. Simon Schouten bleek niet goed genoeg om het af te maken, terwijl Jorrit snelheid genoeg had om pas op 3 ronden voor het einde weg te rijden. Hij reed namelijk weg in 26,8 - 27,1 - 27,6 (6 of 7 ronden voor het einde). Bij het laatste rondje in 28 sec haalde Stoltenborg hem bij, maar die was ook direct op. Missie volbracht, want ploeggenoot Swings sprong voordat men überhaupt de kans had om naar elkaar te kijken direct explosief weg. Dat was om het juiste moment; 2 rondjes voor het einde en hield zo stand. Den Hertog en Michael completeren het podium. Hekman had ook een ronde voorsprong maar moest na de versnelling van Bergsma uiteindelijk toch lossen. Schouten en Bart Hoolwerf vallen net buiten het podium.

  Ploegenspel van Bouw en Techniek blijft hoe dan ook noemenswaardig. Swings hoefde dankzij beulswerk van zijn ploeggenoten geen meter kopwerk te doen en kan zo met frisse benen de slotfase tegemoet. Maar hoe hij het afmaakt, is knap. Top.
  Laatst bewerkt: 12 jan 2019
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Over de dames later meer. Dat werd uiteindelijk de snelste marathon ooit over 80 ronden in het damespeloton. Gemiddeld 32,6 in de ronde.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

 6. proeme

  proeme Well-Known Member

 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Een vertrek naar de grote concurrent. Die is verrassend inderdaad.

  Ook uit oogpunt van AB. Die hebben in Hekman en potentieel Lee al twee sprinters. Maar goed, ze missen vaak de boot dus ze hadden een tactisch slimme rijder wel nodig.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Uit oogpunt van AB snap ik het wel: eigenlijk is het prima als al je rijders afmakers zijn. Ik snap het niet uit oogpunt voor Hoolwerf, als ik hem was zou ik naar een ploeg willen waar ik nu eindelijk de onbetwiste sprintkopman was. Nu gaat Hoolwerf er in pikorde eerder op achteruit: Stroetinga wordt oud en had hij echt wel binnenkort voorbijgestreefd, Hekman is nog maar 30 en kan dus jaren mee. Het lijkt er op dat Hoolwerf niet zo veel vertrouwen in zijn eigen kwaliteiten heeft.
  Lorca vindt dit leuk.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Eens. In het schaatsen.nl artikel staat dat hij kennelijk al een tijdje in onmin leefde met de begeleiding van A-Ware (weer lekker vaag: ze niets of kom er gewoon open mee voor de dag), maar dan is de overstap naar AB nog steeds vreemd uit zijn oogpunt.

  Van de andere grote ploegen missen zeker Okay en Bouw en Techniek een echte snelle sprinter. Den Hertog kan rap aankomen, maar een Hoolwerf in oude topvorm is in potentie een nieuwe Stroet of Hekman. Die echte snelheid missen ze daar, terwijl ze een paar mannen hebben rondrijden die toch wat anoniem knechtenwerk verrichten dit jaar en dus redelijk vervangbaar zijn. Bouw en Techniek heeft natuurlijk Swings als afmaker, maar die rijdt maar selectief wedstrijden en mag natuurlijk niet aan de NK's meedoen. Je merkt echt dat het team in die wedstrijden allround kwaliteiten mist. Een plan b voor als het aanvallen op niets uitloopt (met vier zeges doen ze het prima natuurlijk, maar met Hoolwerf erbij waren ze écht heel sterk geweest).

  AB Vakwerk is de laatste twee seizoenen veelvuldig actief op de transfermarkt dus ze zullen wel gewoon een heel goed bod hebben gedaan. Evert heeft de hele zomer voor het familiebedrijf gewerkt toen Anema zonder sponsor zat (daarom kwam hij ook met trainingsachterstand het seizoen in), dus financiële vooruitgang zal een belangrijke en begrijpelijke pijler kunnen zijn geweest.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  meer transfernieuws: Post gaat naar Okay, wordt daar teamgenoot van zijn huisgenoot Den Hertog

  Jane Ravestein stopt na dit seizoen.
  Lorca vindt dit leuk.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik vrees een beetje voor de ploeg van Bouw en Techniek. Rijden supergoed dit seizoen, maar ik denk dat dat er ook voor gaat zorgen dat er aan alle kanten aan de rijders getrokken wordt/gaat worden. Post gaat nu naar Okay. Van Swings weet je nooit wat de plannen zijn, gezien zijn activiteit op meerdere fronten. Stoltenborg en Jansman zullen veel belangstelling trekken (zeker gezien hun langebaanambities mag de ploeg best vrezen voor interesse van ook langebaanploegen) en je weet ook niet of Harink zijn huidige rol fijn vindt (wanneer Swings meedoet, is hij reserve).

  Okay moet plek 6 dus nog opvullen. Bovenhuis zal dan wel vertrekken. Dan zitten ze nu ook Van Ham vertrekt zonder knechten en met vijf redelijk identieke rijders. Ik ben benieuwd wie er dan nog bij moet komen. Wellicht dat ze nog iemand uit hun belofteteam promoveren. Of Peter Michael uit de satellietploeg. AB Vakwerk lijkt met het aantrekken van Hoolwerf gelijk klaar, al ben ik nieuwsgierig naar wie er nu gaat vertrekken bij dat team.

  Wat verder opvalt is dat de rijders naar ploegen gaan waar vrienden zitten. Hoolwerf naar neef/collega/vriend Willem Hoolwerf. Post naar huisgenoot/plaatsgenoot/vriend Den Hertog. In dat opzicht zou het mij ook niet verbazen als bijvoorbeeld een Remco Schouten van Bouw en Techniek naar A-Ware vertrekt (goede vriend van Kooiman).

  Naar de transfers van A-Ware/AB Transport ben ik sowieso wel benieuwd. Ik betwijfel of ze direct al actief kunnen zijn in transferland nu ze (volgens mij) slechts een jaarcontract hebben en nieuwkomers dus niet vanzelf zekerheid kunnen bieden. Ervan uitgaande dat ze onder deze voorwaarden doorgaan, dan zou ik zeggen dat ze dit jaar toch echt eens moeten gaan verjongen. Het is duidelijk dat Anema ontzettend aan zijn mannen is gehecht en ze zijn (Stroet en Bob dan) al een jaar of 15 samen, maar Stroet wordt 38, Bob wordt 34, Jorrit wordt 33, Kooiman wordt 33... Dat zijn al 4 van de 6 mogelijke rijders die het label 'oud' op gestempeld krijgen. Dat hoeft niets te zeggen voor ploegen die 1 à 2 oudere rijders in de ploeg hebben, maar vier in 1 team wordt toch wel veel. Ook bij BAM moest Anema ooit doorselecteren, dus ik ben benieuwd of het er dit seizoen dan toch van gaat komen (pijnlijk, want ze winnen de belangrijkste wedstrijden, maar verliezen te veel cupwedstrijden). Gelet op langebaanambities lijken me dit wel een paar goede jongens (onder de 26) uit de topdivisie die zouden passen:

  - Ramler (Vector) ]
  ] ---Beiden begin 20, plus actief op de langebaan en ze rijden hele sterke uitslagen (zouden ook goede rijders zijn voor B&T)
  - Janissen (Vector)]
  - Stoltenborg (B&T) ---Heeft al bij de ploeg gezeten en maakt ondanks sterke marathonprestaties geen vooruitgang meer op de langebaan. Kan de overstap dus gebruiken.
  - Jansman (B&T) ---Ik denk dat iedere langebaanploeg hem wel wil hebben, maar hij houdt teveel van de marathon en is dan beter op z'n plek bij A-Ware. Of hij blijft gewoon.
  - Remco Schouten (B&T) ---Heeft zich op de langebaan sterk verbeterd dit seizoen.
  - Marco van der Tuin (Bouwselect) ---Niet direct de meest opvallende naam, maar dat past wel bij de aankopen van Anema. Rijdt vaak hoog in de uitslagen en heeft lb ambities.

  Ze kunnen natuurlijk ook Dijkstra, Geerdinck en De Boer gaan inpassen, maar ik betwijfel het. Dat zijn mannen met allround (langebaan) ambities en die zullen niet snel de focus leggen op de marathon. Ze doen ook eigenlijk maar incidenteel mee (vooralsnog een wedstrijd of vijf geloof ik). Een Wolfenbuttel of Snoek van Skate4Air kan eventueel ook, maar kom ik weinig bij langebaanuitslagen tegen. Wel komt het mij voor dat dat goede mannen voor B&T zouden zijn, net als dat Van der Tuin dat ook zou zijn.

  Bij de dames lijkt men overal aardig op hun plek te zitten. Bij A-Ware moeten ze Kleibeuker kennelijk toch vervangen. Dat wordt moeilijk. Ze hebben drie sprinters, dus er moet echt een aanvallende tempobeul bij. Dan denk ik eigenlijk alleen maar aan de dames van Palet; Wijfje, Vormeer of Dedden. Eventueel een Blokker van Lasaulec.

  Het hek is in ieder geval van de dam. Spanningen strakjes op de Weissensee :)
  Laatst bewerkt: 19 jan 2019
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Wijfje naar A-ware zou met het oog op de massastart (Wijfje+Schouten) ook niet zo gek zijn eigenlijk.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  https://www.schaatsen.nl/marathon/

  Marathon op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. De ploeg van Anema zit op Tenerife en dat betekend dat Schouten niet meedoet. Dat houdt in dat de wedstrijd volledig open ligt voor de andere ploegen. Iedereen ruikt kans om te winnen. Ik let op Kamminga, Vormeer, Dedden, Bennis, Bakker, Bosma en Van der Geest. Kamminga lijkt mij favoriet, maar op buitenijs vlak ik Van der Geest nooit uit.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Indrukwekkende sprint van Kamminga voor plek 4. En leuk dat we bij de dames weer eens een spel in een kopgroepje zien, normaal domineert team Anema daar toch te sterk voor.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kamminga leek erg ver te zitten, maar dat was een machtig sprintje inderdaad.

  Hup Nauta!
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dedden wint op 1/1000e van een seconde! Verdiende zege. Laat mooie dingen zien na het WK Afstanden.

  1. Dedden
  2. Van der Geest
  3. Nauta

  Edit: toch Van der Geest gewonnen op een duizendste!! Haha.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Spannend sprintje, leuk om Nauta voorin te zien. Maar toch Dedden die wint.


  Edit: en nou weer Van der Geest... ik wil de fotofinish zien :D
  Lorca vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik wil bewijzen. Ik kon het echt niet zien :D
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Oh jee. IJzeren Bart de Vries lijkt zijn arm weer te blesseren. IJzer ten spijt.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  bij de mannen niet...

Deel Deze Pagina