Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2018-2019

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 20 okt 2018.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie strijd inmiddels bij de heren. Er is een kopgroepje welke niet veel ruimte krijgt van het peloton. Het is namelijk een kopgroepje met 3 man van A-Ware (Kooiman, Stroet, Hoolwerf) en verder zijn de grote ploegen slechts met 1 man vertegenwoordigd (B&T met Stoltenborg, Van Ham voor Okay) of helemaal niet (AB Vakwerk). Dat geeft nu een situatie waarin AB met 6 man op kop van het peloton kop over kop rijden om het gat met de kopgroep gedicht te krijgen, en dat lijkt langzaam maar zeker te lukken. Inmiddels lopen ze per ronde van 5 km weer zo'n 7 seconden in. Met nog 2,5 rondje te gaan lijkt zo een massaspurt onvermijdelijk. In de kopgroep wordt naar A-Ware gekeken, maar die laten zo langzaamhand Stroet minder kopwerk doen nu de finale nadert. Het hangt van Kooiman en Hoolwerf af nu en mogelijk enige assistentie van Bouwselect (met 2 man in de kopgroep), maar een massasprint voor Hekman klinkt het meest logisch.

  In het peloton zitten echter nog wel aanvallende rijders als Schouten, Bob de Vries, Hoogeveen, Den Hertog, Ariëns en Harink die mogelijk hun kans afwachten om weg te springen op het moment dat AB de kopgroep heeft teruggehaald. Mooie koers :)
  Duif vindt dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Evert Hoolwerf deed nog een uiterste aanval nadat de kopgroep werd ingerekend door de groene trein, maar wordt precies op de streep ingerekend door Hekman. Die wint zodoende de sprint (met iets minder dan 0,02 sec!) na flink knechtenwerk van zijn ploeg. Hele zure nederlaag voor Hoolwerf (nadat hij vorig jaar ook in extremis het ONK van zijn broertje verloor). Stroet en Den Hertog lijken teveel in het gedrang te zitten.

  1) Hekman
  2) Evert Hoolwerf
  3) Bart Hoolwerf

  Peter van de Pol wordt vierde. De veteraan stopt na dit seizoen, dus toch wel ergens jammer dat hij net dat podium mist.
  Duif vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  ...Wat volgde was een fotofinish die na afloop lang door de jury in beraad werd genomen. Uiteindelijk blijft de winnaar onveranderd. Hekman wint op een honderdste van Evert Hoolwerf. Op plek 3 is wel een wijziging doorgevoerd. Peter van de Pol pakt het brons, Bart Hoolwerf wordt vierde. Mooi afscheid voor natuurijsspecialist Van de Pol.
  fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
 4. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Volgend jaar ploeggenoten, toch? De nummers 1 en 2.

  Bergsma, Irene Schouten en Kleibeuker zijn er niet bij, neem ik aan. Verder wel iedereen?

  Overwinning van Bruggink vond ik trouwens mooi. Heb ik als zeer ongetalenteerde junior nog langebaan zien rijden. Prachtig dat je met doorzetten dan toch nog zo'n mooie prijs wint.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nee, Bergsma, Schouten en Kleibeuker zijn er niet bij. Denk dat ze wellicht wel bij het ONK waren geweest als het ONK slechts 100km was gebleven. Nu gaat 150km natuurijs vrij slecht samen met langebaantraining (waar de focus nu op ligt) vrees ik.

  A-Ware is met 6 mannen/vrouwen aanwezig. Groenewoud rijdt bij de dames alleen (en dat is te merken, zit vaak geïsoleerd). Bij de heren doen Stroet, Bob, Kooiman (wel geblesseerd, heeft geen wedstrijd volledig uitgereden om zich nog enigszins te sparen voor de AEW), Schouten en Hoolwerf mee.

  Bruggink zat er overigens al een keer redelijk dichtbij, maar werd toen (2013) tegen het einde net als oa. Simon Schouten en Jouke Hoogeveen ingerekend door de uiteindelijke winnaar Jorrit Bergsma. Werd uiteindelijk 5e, maar moest er toch weer aan terug denken hoe hij toen wanhopig probeerde aan te sluiten. Het zij 'm gegund.
  G1ant vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Overigens wat minder goed nieuws vanaf de Weissensee: http://schaatspeloton.nl/nieuws/412...t_team_samen_op_zoek_naar_nieuwe_geldschieter

  Jammer. Toch het meest illustratieve team voor het damesmarathonschaatsen. Langstlopende ploeg uit het peloton en maar liefst 10 jaar lang smaakmakers geweest. Ik hoop dat ze een goede nieuwe sponsor kunnen vinden.

  Bij de heren heeft AB Vakwerk inmiddels 4/6 plekken van het topdivisie team ingevuld; Hekman, E. Hoolwerf, W. Hoolwerf en Ter Haar (komt van AB Direct en krijgt promotie). Ik verwacht dat het sterk rijdende eerstejaars talent Overvoorde plek 5 behoudt. Dat betekent dat ofwel Lee ofwel oude rot Vreugdenhil moet vertrekken bij de groene brigade. Of zelfs allebei en krijgt bijvoorbeeld een Niero het 6e plekje ofzo. Ben benieuwd.
  Laatst bewerkt: 28 jan 2019
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  http://schaatspeloton.nl/nieuws/4124/AB_Vakwerk_legt_ook_Frank_Vreugdenhil_langer_vast

  Overvoorde lijkt mij de man om het laatste plekje mee op te vullen. Begint erop te lijken alsof het avontuur van Lee (bij AB Vakwerk dan) eenmalig blijft.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  SprintMaster vindt dit leuk.
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Of voor de opleidingsploeg AB Direct. Feitelijk veranderd er dan alleen op papier wat en hebben ze in beiden teams potentiële afmakers (Niero rijdt immers steeds meer World Cups). Zou toch zonde zijn als ze een jong talent als Overvoorde laten gaan. Rijdt uitstekend dit jaar en is als knecht essentieel geweest in een aantal overwinningen van Hekman. Bovendien voor het tweede jaar op rij zeer sterk op de Weissensee (nu ik dit schrijf rijdt hij solo 44 seconden voor de enige achtervolger Stroetinga uit. Peloton rijdt op 1.25 minuut van Overvoorde). Laten ze 'm wel gaan, dan zie ik hem graag naar Bouw en Techniek trekken. Daar zou hij eventueel meer in een vrije (aanvallende) rol mogen rijden, en dat moet hem wel liggen. En een potentiële knechtenrol wanneer Swings meedoet. Daarnaast kunnen zij ook wel een tweede natuurijsspecialist gebruiken.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ai, Stroetinga zat de hele dag mooi van voren en bij elke ontsnapping aanwezig, maar moet de koers plots verlaten. Dat moet een valpartij of materiaalpech zijn geweest. Ook Lee en Bart Hoolwerf uit koers (vermoeidheid). Evert Hoolwerf en Remco Schouten lijken ook onder de afvallers te vallen. Niels Overvoorde die een kilometer of 50 solo vooraan reed, is inmiddels bijgehaald door groep achtervolgers en moet nu lossen. Die kopgroep is inmiddels zo groot dat je best kunt spreken van een peloton. Het daadwerkelijke peloton is immers behoorlijk uitgedund. AB Vakwerk is goed vertegenwoordigd met 4 man waaronder specialist Vreugdenhil en Hekman. Voor A-Ware zitten Bob de Vries, Schouten en Kooiman vooraan. Bouwselect is het best vertegenwoordigd met 5 man waaronder Bruggink en Hoogeveen. De brandweermannen hebben nog 3 man over. Voor Okay nog 4 ijzers in het vuur alsmede Van der Vlugt van hun satellietteam.

  Kortom, wordt nog een spannend slot.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het zat er dik in, maar Kooiman gaat z'n titel niet kunnen verdedigen. Hij staakt de strijd. Nog steeds teveel last van zijn blessure. Ook meervoudig Nederlands Kampioen Ingmar Berga eraf. Net als Van der Pol, Van der Tuin en Robert Bovenhuis. Niet de minsten.

  Nog 30km te gaan met 28 man van voren. Dat lijkt ook het enige wat nog over is van de 98 man die vanochtend van start gingen :p
  Laatst bewerkt: 30 jan 2019
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nog 10km te gaan. 17 man over aan kop van de wedstrijd. De gevallen Simon Schouten daar vlak achter in de achtervolging.

  Edit: Nope. Ook uit koers. De blauwen hebben goed pech deze week. Alleen Bob nog over. Het lijkt dan te gaan tussen Okay en AB die nog meerdere mannen over hebben.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  En het ging dus ook in de finale tussen Okay en AB. Alle andere ploegen hadden geen sprinter meer over, dus dat werd een ietwat matte finale. Goede omstandigheden, zonnetje, redelijke ijsvloer; niemand die nog wegkomt, dus dan gaan we sprinten. AB Vakwerk vormde een treintje voor Vreugdenhil, dé natuurijsspecialist van AB, en die wint AEW dan toch eindelijk. Ariëns van Okay eindigt op de 2e plaats. Harink van Bouw- en Techniek wordt 3e. De volledige top 10:

  1) Vreugdenhil
  2) Ariëns
  3) Harink
  4) Sjaak Schipper
  5) Hoogeveen
  6) Bob de Vries
  7) Verkaaik
  8) Wolfenbuttel
  9) Den Hertog
  10) Smit (belofte)
  Laatst bewerkt: 30 jan 2019
  G1ant, EenBrabander, SprintMaster en 2 anderen vinden dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Over naar de laatste lootjes bij de dames. Zij moeten nog een kleine 15km afleggen. Daar dicteert MKBasics (de sponsor stopt ermee na dit seizoen, het team gaat door) de koers. Vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroepje waarbij regerend Nederlands kampioen marathonschaatsen bij de junioren Van Kalken namens MKBasics bijzat met een aantal natuurijsspecialisten. Dat groepje kreeg zoveel ruimte aanvankelijk, dat de slag direct geslagen leek. Het gat was op een gegeven moment bijna 7 minuten, maar het peloton liet het er niet bij zitten en reed zich gewoon terug met veel kopwerk van de formaties van Palet en A6. Na een km of 80 werd de kopgroep weer teruggepakt en ontstond een nieuwe kopgroep met daarin ondermeer Kamminga, Van der Stelt, Vormeer, Bosma en Tauber. Ook die kopgroep met favorieten kreeg de zegen van het peloton niet en werd uiteindelijk weer ingelopen na een aantal ronden. Nu is er een nieuwe (ditmaal een zeer kleine) kopgroep ontstaan met grote favorieten als Dedden (Palet), Kamminga (A6), Van der Stelt (MKBasics), Hendriks (ZiuZ) en Wagemaker (vorig jaar al een smaakmaker op Nederlands natuurijs) - die laatste uit de ploeg van Carla Ketellapper-Zielman. Het peloton lijkt het gat met de koplopers rap te willen dichten en dat kan redelijk in haar voordeel werken. Ze heeft immers al 2 zeges te pakken op de Weissensee. In haar kielzog zit wederom Van der Geest van MKBasics die Zielman geen moment uit het oog laat.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het peloton komt te laat en zo mogen de laatste overgebleven ontsnappers het afmaken. Iris van der Stelt rekent zelf op 1,5km van de meet Hendriks in, die nog in extremis probeerde weg te rijden, en Van der Stelt verslaat in de eindsprint de inmiddels ook aangesloten Manon Kamminga om zo het sterke ploegenspel van MKBasics af te maken en de AEW voor het eerst te winnen. Dedden pakt daarachter nog het brons. Zielman wint de pelotonsprint (belangrijk voor de GP punten). De kampioene van vorig jaar kon niet bij een geschikte kopgroep aansluiten; Tauber wordt zodoende 15e. Allrounder Roza Blokker sperde van Heerenveen naar Karinthië en rijdt zo nog mooi de 200km uit. De volledige top 10 is als volgt:

  1) Van der Stelt
  2) Kamminga
  3) Dedden
  4) Wagemaker
  5) Hendriks
  6) Elzinga
  7) Muusse
  8) Ketellapper-Zielman
  9) Bosma
  10) Walsma

  Mooi detail. Zowel Vreugdenhil als Van der Stelt moesten eerst een keer tweede worden ((Vreugdenhil zelfs twee keer) voordat zij de AEW jaren later nu dan toch voor het eerst mogen winnen. Het is voor beiden ook de eerste overwinning van het seizoen!
  Laatst bewerkt: 30 jan 2019
  fransvanbakel, G1ant, EenBrabander en 2 anderen vinden dit leuk.
 17. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hekman die weer eens valt. Zonder Aware in de buurt. Of heeft Bob de Vries mentale voodoo-truckjes geleerd? Weliswaar wint een ploeggenoot, maar hij zal flink balen.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  Lorca vindt dit leuk.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Terecht.

  Ben benieuwd of Lee dan naar AB Direct trekt, naar een ander team vertrekt of dat hij weer gaat langebanen of iets anders.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  https://www.schaatsen.nl/nieuws/201...-komend-seizoen-team-palet-vastgoedonderhoud/

  Noodzakelijke en mooie versterking voor Palet. Halen nu een echte afmaker en sterke (jonge) sprinter in huis om wedstrijden naar huis te rijden. Vormeer en Dedden zijn bij een aantal sprints wel op het podium gekomen, maar missen de echte topsnelheid voor een massaspurt. Kunnen nu ook met meer vrijheid aanvallen, me dunkt. Bakker is daarnaast juist een hele sterke factor in de massasprint. Nu hebben ze een goede balans in het team. Wijfje vertrekt. Die heeft ook maar 1 marathon gereden dit seizoen, dus dat zat er in. Om wedstrijden te winnen heb je gewoon vier rijdsters nodig (tenzij je een Irene Schouten in je team hebt zitten) die er bijna altijd bij zijn.

Deel Deze Pagina