Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2017-2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 10 dec 2017.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nog een km.

  Verschil Kooiman - Bart Mol momenteel: 20 seconden!!!

  Edit: 17 sec.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja! Erik Jan Kooiman wint 'm!!!

  1. Kooiman
  2. Mol
  3. Vreugdenhil
  4. Schouten
  5. Ariëns


  Wat. Een. Prachtzege. Heroïsch.

  En nu eens rustig gaan kijken hoe de finale bij de dames zich gaat openbaren.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kleibeuker rijdt op 8 minuten van het peloton. Die heeft dus echt wel een klap gekregen, moet wel een valpartij zijn geweest. Ontzettend pechseizoen heeft ze. Dit had het goedmakertje moeten worden voor het missen van de Spelen. Hopelijk kan ze nog een Grand Prix in Zweden op haar naam zetten.

  Laat Elma dan maar winnen. Verdient ze wel na vorig jaar. Al zou ik het Tauber ook gunnen. Ontzettend fijne schaatster.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De 41 jarige Bekkering zit er in haar allerlaatste AET ook nog steeds bij voorin. Klasse.

  EDIT 13:57 -: Er ontstaat een kopgroep met daarin Iris van der Stelt en Anne Tauber. Roza Blokker rijdt voorop het peloton waarin veel activiteit is. Gat van een seconde of 10. Tauber demarreert nogmaals om Van der Stelt te lozen. En nogmaals en nogmaals. Het piept en kraakt zegt Jannes en ik kan alleen maar in overstemming knikken.

  Tauber heeft nu 10 seconden.

  Tauber of van der Stelt? x3

  TAUBER!!!
  Laatst bewerkt: 31 jan 2018
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  1) Anne Tauber
  2) Iris van der Stelt
  3) Elma de Vries
  4) Aggie Walsma
  5) Bianca Bakker

  Twee schitterende wedstrijden. Wat houd ik toch van deze tijd van het jaar. Weissensee wedstrijden _O_

  En wat een talent is Tauber toch. Eerst vorig jaar 2e in de Alternatieve worden, tussendoor Nederlands kampioen op de MTB worden, en nu gewoon de Alternatieve Elfstedentocht winnen. En ze is pas 22(!).
  G1ant vindt dit leuk.
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Mooie verslagen. Die Kooiman is toch wel een enorme klasbak met een gigantische motor. Zijn werelduurrecord was van een enorme klasse en dit mag er ook zijn. Zeker één van de grootste favorieten als er de komende jaren een 'échte' komt.

  En die Anne Tauber, inderdaad, wat een sportvrouw. Ik lees op haar site dat ze als kind (net als Koen Verweij, overigens) ook nog Nederlands kampioen skiëen is geweest. Jaloersmakend. :) Opvallend aan haar is ook dat ze totaal geen interesse in de langebaan heeft. Haar laatste tijd is van drie jaar geleden.
  Lorca vindt dit leuk.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ze is ook meer mountainbikester dan schaatster, volgens mij. En mountainbike is toch lastig combineren met lange baan. Opvallend vind ik ook dat ze ook het wegwielrennen grotendeels links laat liggen, ik kan alleen 2 criteriumuitslagen van haar vinden in 2016. Ze kiest in elk geval niet voor de sporten met de meeste media aandacht.
  G1ant vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Op schaatsen.nl stond na haar Nederlandse titel MTB een leuk interview. Daar gaf ze aan dat mountainbiken haar primaire focus is en ze dat het leukste vindt, maar hetgeen ze het liefst wil winnen is dan weer de 'echte' Elfstedentocht (in Friesland geniet ze van het meeleven van de schaatsfan, terwijl MTB een beetje klein blijft). Zit een beetje tussen beiden in dus. Ook nog eens langebaanschaatsen erbij zou toch wel too much worden. Je ziet dat nu al bij schaatsers die Inlinen, ST of Marathonschaatsen erbij willen doen.

  Wil ze echt wereldtop worden in het MTB of schaatsen, dan lijkt het mij dat je een keuze moet maken. Een Janneke Ensing blijft op zich knap combineren, maar blijft in het wielrennen op de weg toch vooral in de knechtenrol dacht ik zo. Niets mis mee natuurlijk, maar een Tauber wint grote prijzen in haar nog prille carrière. Ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen komende jaren. Nu reizen de verwachtingen ook in het schaatsen de pan uit (dat was na vorig jaar al enigszins het geval). Een andere multidisciplinaire schaatster, Groenewoud, kan dat makkelijker combineren - zomers skeeleren, in de winter het ijs op.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ensing is echt niet alleen knecht, binnen haar Italiaanse team. Op cqranking nummer 30 van de wereld in het afgelopen jaar. Kijk op die site eens naar haar uitslagen in het afgelopen voorjaar in WWT wedstrijden.

  Maar Ensing rijdt natuurlijk maar de helft van de marathons, zo ongeveer. Dat is ook bij haar echt wel maar haar tweede sport.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  I stand corrected. Was daar al niet zo zeker van. Vandaar de 'dacht ik zo' erachter. Van het vrouwenwielrennen slechts een paar wedstrijden gezien afgelopen seizoen (Giro en de WK wedstrijden). Wel hoeft een (voornamelijke) knechtenrol een hoge ranking niet uit te sluiten. Zie Sky bij de mannen. Ensing heeft in ieder geval een aantal mooie zeges gepakt vorig seizoen, buiten die paar wedstrijden die ik heb gezien: http://www.cqranking.com/women/asp/gen/rider_palm.asp?riderid=1825&year=2017&all=1&current=0 Prima CV ;)
 11. Alberto

  Alberto Member

  Vooral dankzij Jannes was het een heerlijk dagje marathonschaatsen volgen. Helaas komt de lange samenvatting pas na twaalven.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik stond langs de baan. Die Kooiman reed echt knoetertje hard. Niet gek dat Mol daar niet meer bij kwam. Ik was eigenlijk verbaasd dat hij het gat überhaupt kleiner kreeg...

  Sneue val voor Hendriks. Ben benieuwd hoe ver die anders had kunnen komen. Het gebeurde onder de ogen van mijn collega's. Zelf stond ik iets eerder in de bocht om foto's te maken. Ik begreep dat door de val zijn klap-mechanisme stuk was.


  Dat inzakken van de KPN-boog gaf wel enige consternatie. Gelukkig geen rare gevolgen uiteindelijk, maar ze moesten wel even hun best doen om dat ding weg te hebben voor er een grote groep aan kwam.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Natuurlijk ligt de focus van menig schaatsliefhebber vanaf vandaag (en stiekem, laten we eerlijk zijn, al langer) op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Laten we echter niet de strijd om de KPN Marathon Cup vergeten! Oh nee, dat blijft een zware strijd! De schaatsers zijn terug van zware wedstrijden in Oostenrijk op de Weissensee, en hebben de teleurstelling dat er geen Nederlandse natuurijsmarathon komt slechts amper verwerkt, of ze kunnen dit weekend alweer dubbel aan de bak in het eigen Nederland. Vanavond treedt het peloton aan in Enschede en morgenavond (alweer!) volgt een prachtige wedstrijd op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Mooi weekend, voor de liefhebber die even ontspannen wil kijken en bijkomen van het gestress in Gangneung ;)

  De wedstrijd kunt u allen via deze stream van schaatsen.nl bekijken:


  Twee voorbeschouwingen treft u hier: https://www.schaatsen.nl/nieuws/2018/februari/marathonschaatsers-op-jacht-naar-het-oranje/

  http://schaatspeloton.nl/nieuws/386...nschaatsen_in_Enschede_vaak_sprint_om_de_zege
  Laatst bewerkt: 9 feb 2018
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dameswedstrijd was helaas niet zo spannend. Al moet ik zeggen dat het ook niet helpt als de commentator dat om de minuut zegt.
  Lorca vindt dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Gelukkig was ik niet de enige die zich daar aan irriteerde. Het tempo lag behoorlijk hoog en het niveau is in februari gewoon traditioneel goed in de breedte. Op een baan met snel en goed ijs zoals Enschede blijft de meute gewoon dicht bij elkaar. Sterker nog: de wedstrijden eindigen hier vrijwel altijd in een massasprint. Beetje jammer dat Jannes dat dan niet inziet. Verder ook een spannende finale, wat de wedstrijd de moeite waard maakte. Al was het niet zo spannend als de wedstrijd bij de mannen. Bijzondere finale.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik lees op schaatsen.nl dat Merel Bosma geschorst was. Waarom?
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  @proeme Aantal gele kaarten gehad volgens mij. Zij vormt vaak de lead-out voor sprinters Van der Geest en Van der Stelt en dan ben je vaak de voorste in het gedrang; het duw- en trekwerk. Daarvoor dus een paar keer gestraft als ik het goed heb. Omdat morgen de wedstrijd in het Olympisch Stadion is (slecht 1 keer in de 4 jaar) accepteren een aantal rijders hun schorsing van 1 wedstrijd en hebben ze die gisteren uitgezeten. Zoals ook Rick Smit deed bij de mannen.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  ahja, klinkt logisch
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Strijd tussen Stroetinga en Hekman wordt weer beslecht in het voordeel van Stroet. Mooie eindsprint. Bijzonder dat Hekman net als gisteren attent in de kopgroep zit, maar in de slotfase lost. Christijn Groeneveld meende dat het kramp was, maar hij zat de hele wedstrijd al intens te lijden. Ariëns ook, maar die weet toch nog knap derde te worden. Robin Snoek van Bouwselect wordt hier tweede. Die blijven presteren.

  Verdiende winnaar. De heren van Clafis maakte ook wel de koers, al had ik liever gezien dat die aanval van Schouten en Kooiman stand had gehouden. Die reden lang door, maar werden uiteindelijk ingerekend door Bart Hoolwerf en Mats Stoltenborg. Die vielen ook weer positief op.

  Vanuit het ene Olympisch stadion over naar het andere voor de 5 km morgenochtend in Gangneung :)

Deel Deze Pagina