Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2017-2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 10 dec 2017.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, op schaatsen.nl staat ook een interview met de AB-Vakwerk ploeg. Stroet week van zijn lijn af (is dat nou zo erg dat je daar rood voor moet krijgen?) en kreeg 2e rood voor het handgemeen met Smit.

  Ik ben het eens dat Schouten Hekman hindert. Een duw is nauwelijks een probleem, maar wanneer armen worden uitgestoken is rood terecht. Dat Stroet vervolgens rood krijgt vind ik wat vaag. Hij rijdt voor Hekman en tussen zichzelf en de sneeuwrand is er niet veel ruimte. Je hoeft je tegenstander natuurlijk geen vrij baan te geven. Ik denk dat je als Hekman zijnde dan ook de gevolgen moet aanvaarden als je dan toch probeert daartussen te komen. Dan bemoeit hij zichzelf ook met het geduw en getrek en zitten ze op een te kleine ruimte gevaarlijk te positioneren.

  Dat handgemeen tussen Smit en Stroetinga is onacceptabel. Je moet niet in je emotie verhaal gaan halen. Doe dat lekker op een later moment als je afgekoeld bent.

  Het verhaal van de ploegleiding van AB Vakwerk vind ik wat vaag, al snap ik hun frustratie natuurlijk wel. Op vandaag na wordt Hekman echt niet fysiek uit de wedstrijden gereden: hij is dit seizoen gewoon niet bepaald scherp geweest en is nu pas weer meer in vorm. AB weet zelf dit seizoen zijn kopman onvoldoende te beschermen en rijden zelfs in de meeste marathons met meer mensen dan A-Ware. Als je kopman dan door die ploeg tactisch uit de wedstrijd wordt gereden, dan is dat eigen schuld dikke bult. Hij kiest er zelf voor om alweer achter de A-waretrein te positioneren en net als vorige week resulteert dat niet in een zege.

  Situaties zoals deze vandaag zijn dit seizoen nog niet voorgevallen. Een ploegentactiek om Hekman uit te sluiten is natuurlijk ook niet illegaal mits zonder verkeerd geduw/getrek. Sterker nog, Bouw en Techniek en Okay Fashion hebben dit seizoen ook vaker gewonnen met diezelfde tactiek.

  In het heetst van de strijd komt er nu allemaal oud zeer naar boven en wordt er weer veel geroepen en gedreigd, maar het ging dit seizoen juist eens goed. De aanstichters van vandaag gewoon rond de tafel zetten en hopelijk lossen ze het op. Het protest van Boeve kan ik alleen nog niet zo plaatsen. Hij doelt op een aantal jongens die er niets mee te maken heeft. Evert Hoolwerf is de enige die vandaag aanwezig was en die er niet bij betrokken was. Boeve praat in meervoud dus heeft hij het nu over diskwalificatie van het gehele team ook de restant van het natuurijs én kunstijs seizoen?
  Laatst bewerkt: 27 jan 2018
  G1ant vindt dit leuk.
 2. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Roy Boeve was natuurlijk als schaatser al geen lieverdje. En Hekman is dat ook niet. Het verhaal heeft twee kanten. Maar wat met name Schouten doet kan echt niet. Bij het NK massstart vorig seizoen probeerde hij ook al het wielertrucje toe te passen door als lead-out anderen te hinderen. Daar ontstond toen ook een valpartij door. Vervelend gedrag dat je niet zonder schorsing voorbij kunt laten gaan.
  Lorca vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ha ja, volgens mij knalde Schouten toen Sjinkie Knegt nog eens keihard de bocht uit. Een schouderduw en hinderen na een lead-out: allemaal prima op zich. Vervelend wellicht (daarom is hij ook zo'n irritant sterke rijder in finales), maar het past wel binnen de sport (kijk eens hoe het er vaak in wielrennen aan toe gaat). Je gaat echter wel de grens over wanneer je iemand de sneeuw in probeert te kegelen, zoals vandaag. Een schorsing zou eventueel op z'n plaats zijn (hoe jammer het ook is: hij koerst erg fijn verder), maar het is natuurlijk amusanter om hem met een flinke tijdstraf te laten beginnen. Het peloton 5-10 minuten eerder laten gaan en dan mag hij pas gaan. Lijkt mij een stuk vervelender en zwaarder dan een schorsing :)

  Benieuwd wat de scheidsrechters gaan beslissen. Hun reactie eerder vandaag was netjes en meer gericht op herstel van de relatie tussen die ploegen, maar de reacties van AB Vakwerk lijkt 'mediation' even uit te sluiten. Ook een beetje vervelend dat ze in feite dreigen met een boycot van de Weissensee. We zien ze uiteraard niet naar huis gaan als er wat rijders van A-ware (of de hele ploeg) uit koers gehaald worden. Maar goed, dat soort dingen doen ze wel vaker. Een paar jaar geleden stonden ze (toen nog als Van Werven) hard te schreeuwen over oneerlijke samenwerking tussen de satellietploegen van Anema, terwijl ze dit seizoen al een paar kaarten hebben gekregen voor samenwerking tussen hun eigen satellietploegen... Over dat soort oncollegiale zaken hoor je ze natuurlijk niet.

  Anyway, even voorbeschouwend op eventuele deelname van AB Vakwerk aan de AES woensdag:
  Boeve geeft aan dat AB Vakwerk een goede finale reed, maar reden ze eigenlijk wel een goede finale? Natuurlijk deden Smit en Hekman mooi mee voor de eindzege, maar ze reden nou niet bepaald met elkaar. Daarom reed Hekman ook weer schuilend achter de trein van A-ware. Waar was de eigen trein van AB nou weer? Ze reden met 8 man (drie van de satellietploeg) de tocht uit en enkel Smit kan als lead-out functioneren voor Hekman. Niettemin rijdt hij gewoon naast Hekman in plaats van voor hem om zo zijn kopman te beschermen. A-ware rijdt met 3 man (+ 2 uit de satellietploeg) en blijven in de finale gewoon compact en beschermen kopman Stroet (waarbij Schouten een fatsoensnorm overschrijdt). AB Vakwerk was mooi aan het koersen met Vreugdenhil en Niero (continu achter Schouten aan), maar ik vond de finale echt niet sterk. Kan Boeve wel stellen dat de finale perfect verliep, maar eerlijk gezegd was dat niet zo. Dat Hekman nog goed voor de dag komt in de finale lag meer aan het feit dat hij kon profiteren van andere teams, dan van zijn eigen. Dat wordt nog een uitdaging in de alternatieve woensdag. Kan ook maar zo wezen dat Hekman niet in het spel voorkomt en dat het een schouwspel wordt tussen aanvallers als Hoogeveen, Mesu (die twee maken een goede indruk), Vreugdenhil, Ariëns en, als hij toch op de een of andere manier mee mag doen, Schouten. Wellicht trekt een jong talent als Overvoorde of een b-rijder als Jesse Vriend de stoute schoenen aan. Vandaag was in ieder geval al een adrenaline opwekkend spectakelstukje, maar de echt toch volgt woensdag over 200km. Laat het maar helemaal ontbranden!
  G1ant vindt dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nu leidt het hele ploegengedoe wel een hoop aandacht af van een waanzinnige winnaar: Bart Hoolwerf. Ik herhaal het maar weer. Op zijn 20e verjaardag eventjes Nederlands kampioen op de Weissensee worden. Ongelooflijk en hoe knap ook dat hij te midden van al het tumult gewoon zijn kop stijf vooruit houdt en vol door sprint naar de zege. Toppertje!

  https://www.schaatsen.nl/nieuws/2018/januari/bart-hoolwerf-mooiste-verjaardag-ooit/
  G1ant vindt dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als het verhaal klopt zoals Anema het zegt, hè. Dat is geen zekerheid. Verder wel, het moet gezegd, een sterke en professionele reactie van hem.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Stellingen die hij doet over het uitpraten (dat de jongens al een drankje hebben gedronken, of dat Jillert de ploegleiders van AB heeft proberen te bereiken) zijn tegenwoordig heel makkelijk te ontkrachten, dus ik geloof 'm deze keer op z'n blauwe ogen ;)

  Anders nieuws:
  https://www.schaatsen.nl/nieuws/2018/januari/de-haan-westerhoff-stapt-uit-marathonschaatsen/

  Erg jammer. Ik zou zeggen: AB Vakwerk sla toe. Als één ding heeft aangetoond dit seizoen is dat ze hele goede knechten voor Hekman nodig hebben. Jouke is de jongste niet meer, maar toont al jaren aan dat dat weinig uitmaakt. Aangezien hij zelf maar moeilijk kan winnen in het huidige aanvalsklimaat in de marathonsport (zeker op kunstijs) zou het een prachtknecht zijn voor Hekman. Maar ook een Erwin Mesu is een mooie aanwinst voor ploegen met een Alternatieve elfstedentoch op zijn naam. Leander van der Geest is ook een leuke belofte terwijl Verkaaik en Kruijer degelijke knechten zijn. Cazemiers betere resultaten liggen in het verleden, maar is ook een toongevende marathonschaatser (geweest).
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Apart dit. Ik heb het idee dat het bij Hekman best diep zit. Benieuwd of er ook gevolgen zijn m.b.t. de rode kaarten.
 9. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Volgens mij geen gevolgen. Gisteren mochten ze allemaal in ieder geval gewoon rijden op de ploegenachtervolging.

  Als ik de interviews in Studio Sport van zondag zag kan ik me nauwelijks voorstellen dat de Hekman en Stroetinga gezellig samen op stap zijn gegaan. Misschien is het een deel van beide ploegen geweest. Andere rijders zullen er ongetwijfeld wat neutraler en genuanceerder in staan.

  Ook opvallend trouwens dat in dit mobiele tijdperk nergens een foto of filmpje van die vechtpartij is opgedoken, terwijl iedereen het blijkbaar heeft gezien. Verder ben ik helemaal niet sensatiebelust, ofzo. :)
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vandaag geen studie, geen werk, maar tijd voor de Alternatieve Elfstedentocht. Voor de meekijkers:
  https://www.facebook.com/pg/WeissenseeNL/videos/?ref=page_internal

  En de doorkomsttijden: http://live.ultimate.dk/desktop/front/?eventid=2023048&language=nl

  We hebben na 90km zowel bij de mannen als bij de vrouwen koplopers. Bij de vrouwen zijn Lisa van der Geest en Carien Kleibeuker met z'n tweeën op avontuur gegaan. Zij hebben 2:47 minuut voorsprong op het peloton en het loopt nog op. Imke Vormeer van Palet zat daar ook bij, maar zweeft nu tussen peloton en kopgroep. Ze lijkt weer dichter bij de kopgroep te komen.

  Bij de mannen een zeer verrassende kopgroep. Wederom iemand van Okay: veteraan en meervoudig Nederlands kampioen op zowel kunst- als natuurijs Ingmar Berga (verrassend dat hij zich ook eens in een AET strijd laat zien) met Rick Smit (AB Vakwerk - die zaterdag nog een rode kaart kreeg) en drie verrassende kompanen. Belofte Wabe de Rooij (uit de ploeg van Henk Angenent) en twee 'jonkies' die dit seizoen hun doorbraak beleven: Stefan Wolfenbuttel en Niels Immerzeel. De voorsprong van de kopgroep á 1:10 minuut slinkt echter wel gestaag wegens veel activiteit en demarrages in het peloton waar vooral de Hoolwerfjes huishouden. Er zijn echter ook een hoop beloften die zich brutaal voorin de strijd mengen en zich niets aantrekken van de grote ploegen die op kop rijden. Spannende strijd!
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Aii, Vormeer heeft de aansluiting bij de kopgroep niet meer gevonden bij de dames: zij bevindt zich nu weer in het peloton. De voorsprong van Kleibeuker en Van der Geest is opgelopen tot 3:14. Leider in het jongerenklassement en teamgenoot van Vormeer, Jade van der Molen, probeert nu de sprong te maken richting koplopers. Dat zou een mooie aanvulling zijn! Anders gaan Van der Geest en Kleibeuker het onderling uitmaken - benevens valpartijen. Dan zal Kleibeuker op een gegeven moment moeten wegrijden, want in de sprint wint ze het niet van Van der Geest. Anderzijds hoeft de typering 'sprintster' niet veel uit te maken in de AET: Elma de Vries sprong vorig jaar 150m voor de finish ook weg bij Van der Geest en was zonder val niet ingerekend. Goed, we lopen vooruit. We zijn pas op de helft. Nog 100(!) km.

  Bij de mannen maken Erik Jan Kooiman en Willem Hoolwerf (deze Hoolwerf hadden we nog niet zo gezien op de Weissensee!) de oversteek naar kopgroep. Belofte Wabe de Rooij heeft moeten lossen en zit weer in het peloton. Kooiman en Hoolwerf moeten nog 30 seconden overbruggen tot de kopgroep waar Ingmar Berga flink tempo rijdt op kop.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wat een open koers bij de mannen. Nu enkel Chistoffel Hendriks op kop met 37 sec voorsprong op de 1e groep achtervolgers. Daarin maar liefst drie Hoolwerfjes! Ook maar liefst drie Barten(De Vries, Hoolwerf en Mol)!

  Bij de dames rijdt Kleibeuker weg van Van der Geest.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Lisa van der Geest stapt af! Kleibeuker en v/d Geest hadden drie minuten voorsprong, maar Kleibeuker zit nu weer in het peloton. Wat is daar gebeurd? Flinke valpartij dus. Wat zonde zeg voor die koploper. Bizar.

  Bij de mannen is Erik Jan Kooiman de eenzame koploper. Wat is die goed vandaag.
 14. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Of sparen voor een late aanval? Ze zat al vanaf 30km in de aanval en om alleen de laatste 60km te doen was waarschijnlijk teveel. I.i.g. heeft ze een belangrijke concurrent uitgeschakeld. De ploegen van MK Basics en Palet zullen nu wel achter elkaar aan gaan jagen.

  Het zou me niet verbazen als Kooiman dit gaat redden.
 15. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Fijn dat jij het voor ons volgt, met mijn IPad kan ik via de link niet kijken.
  Ik hoop op een samenvatting van de NOS.
  En ik hoop op Hoogeveen en Kleibeuker als winnaars.
  Ik heb geen verstand van het spel dat marathonschaatsen heet, noch ben ik in staat individuele schaatsers eruit te pikken.
  Op Kleibeuker en Hoogeveen na.
  Waarom die 2 wel?
  Omdat niemand zo gracieus en schitterend schaatst als Kleibeuker, als een zwaan tenmidden van een groep lelijke eendjes.
  En Hoogeveen valt op met dat lange lijf, de sprieterige kuiten en die eigenaardige schaatsstijl die hem eigen is, alsof hij een onzichtbaar vriendje vlak voor hem met zijn kop vooruit probeert te duwen.
  Voor Hoogeveen heb ik een enorme zwak ontwikkeld sinds zijn magistrale 10 km tegen Stroet in een afgeladen Thialf en met een springende, grijnzende Kramer in de catacomben.
  Dat is zo een rit die ik minstens een keer per jaar terug kijk, omdat ie zo mooi is, en omdat het commentaar zo geweldig is.
  Hersman en Herbert die Jouke al hadden afgeschreven....”Ja, Martin, hij kan gewoon niet harder dan rondjes 31”.:D
  Verder zijn deze 2 zo een beetje de oudsten van het peleton en gun ik het ze ontzetend.
  Laatst bewerkt: 31 jan 2018
  Lorca vindt dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zou kunnen, maar er is één vrouw in dit peloton die 60km alleen zou kunnen afleggen en dat is Kleibeuker. 3:50 voorsprong is veel. Zou mij niets verbazen dat er misschien wat materiaalschade is geweest of iets anders en dat er toen al een minuut of anderhalf verloren is gegaan. Dan is het inderdaad erg link om die afstand in je eentje af te leggen. Betekend wel dat ze komende 30 km moet gaan aanvallen, want een Van der Stelt kan natuurlijk ook prima sprinten.

  30 km nog. Het is werkelijk een heroïsche strijd tussen Kooiman en de AB-Vakwerk formatie. Zij zitten met drie man + Sam Boon van de satellietploeg kop over kop te rijden in de achtervolging. Als hij dit zou redden, verdient de man echt een standbeeld. Rijdt de hele dag al aanvallend, smijt met zijn krachten en dan rijdt hij ook nog eens 70 á 60 km (mits hij het redt) solo. En ja, er zijn er maar een paar die dat kunnen en daar is Kooiman er absoluut een van. De achterstand wordt wel ietsje minder. Spannend!
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Voor @HaagscheBluf: Hoogeveen rijdt net achter het eerste groepje achtervolgers met oa. Simon Schouten en Ariëns. Op 3 minuten ongeveer van Kooiman.

  Bij de dames moet Kleibeuker nu aan de bak. Er rijdt een kopgroep weg met Tauber, Elma de Vries, Van der Stelt en Dedden. Daar moet ze wel bijkomen. Als dit wegrijdt...

  Edit: oei. Bart Mol lijkt bij Kooiman te gaan komen. Nog een halve minuut. De voorsprong van Kooiman op de grote achtervolgende groep blijft hetzelfde: ongeveer een minuut.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hoe Kooiman het voor elkaar krijgt, geen idee. Maar Mol komt echt maar heel langzaam dichterbij. Inmiddels 24 seconden. Ongelooflijk spannend. Zeker als Vreugendhil bij Mol komt. Dan kunnen zij kop over kop rijden (ploeggenoten). Dat duurt nog even.

  Lijkt ondertussen wel zeker dat de strijd om goud enkel tussen Kooiman en Mol gaat. Pfiew.

  Edit: Kooiman pakt toch weer tijd terug: 28 seconden nu! Nog een km of 7
  Haha, Ik hoor dat Evert Hoolwerf al 28km met een kromme schaats rijdt :D

  Edit 2: Vreugdenhil zit ver erachter. Daar hoeft Kooiman zich niet druk over te maken.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  En nu zakt de KPN boog omlaag bij de finish :eek:

Deel Deze Pagina