Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2017-2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 10 dec 2017.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  die ronde van Dedden kwam ook doordat het toen even heel onoverzichtelijk was denk ik. Meerdere groepjes, die dan ook weer uit elkaar vielen en elkaar opraapten. Paar achterblijvers er tussen... Al met al kwam Dedden rond terwijl het peloton de rest wel weer wist op te rapen.
  Lorca vindt dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het was wel onoverzichtelijk inderdaad, maar dat was vooral nadat Dedden zelf uit de wat slappe kopgroep wegreed naar de staart van het peloton. Toen voerde het peloton het tempo op en kwamen er veel achterblijvers, maar toen was Dedden er al zowat.

  Ik vond het vooral apart dat zoveel aanvallende schaatsters niet gelijk naar de kopgroep met Dedden reden. Goed, Elma zit in de ploeg met Dedden dus die laat het gaan, maar een Walsma en Van der Molen probeerden het niet echt. Engbers ging rond dat moment onderuit helaas. Dames van MKB-Basics konden met z'n drieën niet van Schouten afkomen, dus dat was dan weer niet gek.

  Uiteindelijk waren er misschien ook niet zoveel om het echt te proberen. Van de ploeg van Ensing zat de verkeerde in de kopgroep: die kon Dedden niet volgen terwijl Ensing ondanks felle hoogtetraining prima benen had. Je kunt ook niet alles tijdens een rit uit kristalliseren.
  Laatst bewerkt: 21 jan 2018
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Zonder de race gezien te hebben, maar is het niet soms juist zo dat iemand die langzaam wegsluipt (in het wielrennen heet dat "op z'n Zoetemelks") misschien soms als minder gevaarlijk wordt gezien?
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Daar zit zeker wat in, al zien we het niet zo heel vaak in het marathonschaatsen (omdat iedereen graag aanvalt, zo lijkt het soms). Het was ook net op een punt dat er even geen vaart meer zat in het peloton en Dedden slipte mooi mee met een groepje waar geen serieuze goede aanvallers in zaten. Het peloton dacht waarschijnlijk: 'die pakken we wel terug', maar dat was buiten Dedden gerekend. Ter daarbij dat het peloton heel laat in die aanval begon samen te werken. Dat was onderhand op het punt dat Dedden al de staart van de peloton kon ruiken.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hier live-commentaar te volgen voor de wedstrijden op de Weissensee, met zo nu en dan bewegend beeld (camera staat op de finish). Vandaag het Open NK op Natuurijs met nu de dames live in de finale: nog een kilometer of 8.

  https://www.facebook.com/WeissenseeNL/videos/vb.127382060641132/1641713049208018/?type=3&theater

  Dankzij de goede omstandigheden en het goede ijs (hoewel, wel veel valpartijen) zit het peloton nog voorin de strijd. Wie een goede indruk maken zijn Kleibeuker (reageert op iedere aanval) en de dames van MKB-Basics. Zij voeren een harde strijd met elkaar. Vooral Merel Bosma doet veel werk voor MKB-Basics. Het is wachten op aanvallen van andere dames.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Toch een massasprint weer helaas. Lisa van der Geest wint die sprint zeer dominant. Helaas konden Elma de Vries en Carien Kleibeuker met hun aanvallen niet wegkomen, maar MKB heeft een ploeg met genoeg kwaliteit om in de slotfase nog bij elkaar te zitten en voor elkaar te knechten. Kleibeuker mist ploeggenoten.

  1. Van der Geest
  2. Van Maaren (pas 21!)
  3. Walsma
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Haha, speaker Jannes Mulder over de muziek van Leonard Cohen: is dit soms de 12 inch versie, ik val bijna in slaap. :p:D
  Lorca vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Maar ondertussen wel keihard meezingen met een schunnige Nederlandse versie van The Kinks' Lola... Cultuurbarbaar! :D

  Leuk trouwens (ja, ik weet: het heeft te maken met de goede omstandigheden) dat er nog zoveel b-rijders in het peloton blijven zitten en zich ook vaak van voren laten zien. Zit een goede lichting tussen. Broertje van Lisa, Leander van der Geest rijdt natuurlijk voornamelijk in het a-peloton, maar ook Klinkhamer, Danny Stam (ja, zoon van...én zijn ploegleider is Angenent) en Vriend laten zich gelden voorin.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wow, dit verzin je niet. Bart Hoolwerf verslaat in de sprint oudere broer Evert Hoolwerf en dat doet hij op zijn verjaardag! Hij is vandaag 20 geworden. Twintig jaar oud pas! Bizar wat goed. Eerst het criterium winnen van de week en nu dit. Wat een talent op natuurijs (vorig jaar ook al goed, terwijl hij toen louter 18 was).

  En die Hoolwerfjes hé? Evert wint er gewoon drie (tot nu toe) dit seizoen in de Marathoncup op kunstijs, Willem Hoolwerf wordt voor de 2e keer Nederlands Kampioen Mass Start en nu Bart Hoolwerf die op zijn 20e Nederlands kampioen natuurijs op de Weissensee wordt. Prachtig. En alle drie afkomstig van de kleine schaatstclub te Nijkerk, slechts een klein aantal kilometers van mijn woonplaatsje. Ook mooi!

  Nog een bijzonderheid: Jouke verliest de sprint om brons van Ariëns, maar finisht wel voor Hekman. Die heeft het echt niet dit seizoen, terwijl hij van de week in een interview nog aangaf in topvorm te zijn. Zit iets toch niet goed zou je zeggen. Was het deze keer materiaalpech na die val van Stroet?

  Simon Schouten pakt de dubbel net niet. De Nederlands kampioen op kunstijs is continu in de aanval, maar heeft in de eindsprint niet genoeg over. Toch met lef gereden. Stroetinga moest het afmaken, maar valt in de slotfase (werd uit balans gebracht), waardoor Bart Hoolwerf de lachende derde is. Niet zo pijnlijk als Elma de Vries vorig jaar, maar toch goed pijnlijk.
  Laatst bewerkt: 27 jan 2018
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 11. Alberto

  Alberto Member

  Lorca vindt dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Haha, twee rode kaarten zelfs. Benieuwd waar ze allemaal voor zijn. Wel frappant dat Hekman er geen krijgt (betrokken bij een handgemeen). Wordt in eerste instantie gehinderd door Simon Schouten, maar zoekt daarna ruimte waar dat er niet is. Dan zitten Stroet en Gary elkaar in de weg. Krijgen ze het na de finish ook weer eens aan de stok. Als vanouds laait de aloude rivaliteit weer op. Ik kijk nu al uit de de Andere Tijden Sport docu over die twee over een decennia of twee :D

  Ik vraag me af wat de consequentie van die kaarten wordt. Ik zou ze woensdag later weg laten rijden. Ze uit koers halen zou toch zonde zijn.
  Laatst bewerkt: 27 jan 2018
  G1ant en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 13. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Heb jij nog meegekregen dat Stroet en Hekman op de vuist gingen na de finish?
  Bizarre finish. Duidelijk geval van “als 2 honden vechten om een been, gaat Bart Hoolwerf ermee van heen”.
  Jouke Hoogeveen 4e geloof ik. Jammer, ik had hem een podiumplek gegund.
  Laatst bewerkt door een moderator: 27 jan 2018
  Lorca vindt dit leuk.
 14. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  I.i.g. hoeven ze niet de MS op de OS samen te rijden ;)
  Lorca vindt dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Jazeker, ben in het marathontopic er nog op in gegaan. Is ook geen verrassing. Die twee zijn alleen maar met elkaar bezig. Ook eigen schuld als ze elkaar uit de wedstrijd rijden. Zoek elkaar dan ook niet op in de eindsprint. Nu strijden ze om een centimeter ruimte, terwijl een van de twee ook ergens elders ruimte kan zoeken. Ze willen altijd ultiem winnen door elkaar op de meet net te passeren, maar het kan ook finaal fout gaan, zoals vandaag.

  Dan is Bart de lachende derde. Evert is op van knechtwerk, Gary en Stroet schakelen elkaar uit, Smit hindert kopman van Bart: Ariëns; en dan is Bart alleen over. Altijd spektakel daar :)

  Al mijn support gaat voor komende woensdag uit naar Jouke natuurlijk. Crispijn won vorig jaar al en Evert Hoolwerf zie ik een tocht van 200km nog niet winnen. Jouke verdient 'm eindelijk eens te winnen. Zeker na al de pech van vorig seizoen.
  Laatst bewerkt door een moderator: 27 jan 2018
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 16. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Het zou dan wel een harde wedstrijd worden......:D
  strawbale en Lorca vinden dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het is wel de bedoeling dat beide Nederlanders de finish halen, hè ;)
  strawbale vindt dit leuk.
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Eén is toch genoeg? (voor goud) ;)
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik vind Hekman meestal een zeurpiet, maar hier wordt hij echt genaaid. Schouten geeft hem een duidelijke duw met zijn arm en Stroet gooit de deur dicht. Zeker voor Schouten is de rode kaart meer dan terecht. Eindelijk durft de jury eens op te treden tegen een team van Anema.

  Het lijkt me toch dat die kaarten wel een consequentie moeten hebben, zeker als je er twee krijgt.
  Lorca vindt dit leuk.
 20. Alberto

  Alberto Member

  Roy Boeve reageert op facebook en geeft aan dat hij graag verder stappen riching A-ware als ploeg wil zijn voor het in zijn ogen moedwillig uit de baan rijden van Hekman. En hij heeft het over de rode kaart voor Smit, die dat voor het handgemeen na de finish kreeg. Ik denk dat de 2e kaart van Stroetinga daar ook voor is gegeven.

  Lorca vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina