Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2017-2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 10 dec 2017.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  https://www.schaatsen.nl/nieuws/2018/februari/start-grand-prix-finale-later/

  Ze starten over een paar minuten. De gevoelstemperatuur lag vanmorgen te laag (-35); ze hopen dat het nog ietsjes warmer wordt. Wishful thinking, gok ik zo. Zullen waarschijnlijk veel uitvallers zijn. 150 km in deze kou. Heel veel respect voor de winnaar. Eigenlijk überhaupt al heel veel respect voor degenen die meedoen.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Uniek podium bij de heren. Slechts 11 man die de wedstrijd uit rijden. Van die 11 heeft nog niemand dit seizoen een wedstrijd gewonnen! Rond half 6 een samenvatting bij de NOS.

  Bij de dames een mooi 'afscheidspresentje' voor Elma de Vries. Zij wint het klassement in de Grand Prix. Lisa van der Geest wint haar derde wedstrijd op natuurijs van dit seizoen.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  wel een beetje jammer dat het in dat eerste filmpje (do + za) tot twee keer toe over Lisette van der Geest gaat...
  Lorca vindt dit leuk.
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Komt waarschijnlijk omdat zij ook in de nieuwswereld rondloopt.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zo dadelijk het begin van de allerlaatste marathon (hopelijk niet, maar het zal helaas wel) van dit seizoen: de finale van de KPN Marathon Cup op de Jaap Eden Baan te Amsterdam:  Startschot dames: 18.30 uur.
  Startschot heren: 19.45 uur.

  Ik ga er vanuit dat het ouderwets spektakel wordt. De slotwedstrijd zal waarschijnlijk geen grote wijzigingen in de klassementen met zich meebrengen, maar iedereen wil graag de laatste wedstrijd winnen. Het zal niet makkelijk gaan. Veruit de meerderheid van de schaatsers die vandaag aan de start staan zijn haast opgebrand na 3 loeizware wedstrijden in Zweden en daarna direct drie heerlijke, doch extreem vermoeiende natuurijswedstrijden in Nederland. Alsof die wedstrijden over het hele seizoen het lijf nog niet genoeg pijn hebben gedaan. Ik zit er al klaar voor.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  Laatste 3 rondes live gezien. Leuke sprint tussen Simon Schouten en Bart Swings.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bizar hoe Schouten Bart Swings nog inpakt. Ik had 'm na de mooie coupe van Bouw&Techniek al opgeschreven voor Swings. Die snijdt nog even op z'n dooie akkertje de bocht aan en wordt op de streep nog voorbijgestreefd door Schouten. Gemakzucht of durfde hij de bocht niet vol aan te vallen?

  In ieder geval een prima harde wedstrijd. Te goede omstandigheden voor een kopgroep, maar veel aanvallen en dus die onverwachte truc (uit de oude koker van BAM) van B&T op het einde.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  die truc heb ik dus gemist. Hopelijk is die te zien in samenvattingen die online komen
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vanaf hier de slotfase met de ontsnapping van Bouw&Techniek (laatste 18 rondes):  Echt een slim moment. Bergsma reageerde gedurende wedstrijd op heel wat kansrijke aanvallen en leek de afmaker van A-ware te zijn (kreeg alleen geen ruimte om een kopgroep te beginnen). Op het moment hierboven zie je dat hij nog één keer reageert op een demarrage. Waarschijnlijk is het dan de bedoeling dat hij dan een paar ronden de benen spaart voordat hij er zelf op een ronde of 10 voor het einde vandoor gaat (zij het voor eigen kansen, of om de anderen kapot te rijden) en dat Bob de Vries of Schouten het tempo hoog houden, maar wel zodat de boel bij elkaar blijft. Net op het moment dat Bergsma afzakt gaat B&T door met een op het oog vastgelopen ontsnapping en laten diverse mannetjes zich afzakken voor Swings. Fijne truc.

  Met Bob de Vries en Simon Schouten (prima sprintbenen, maar eigenlijk alleen voor kopgroepen met aanvallers erin) mee van A-ware leek Swings gewoon op de zege af te stevenen, maar wat trok Schouten een sprint aan zeg. Volgens mij een ronde in de 26 seconden. Dat is op zich vrij rap op een buitenbaan, maar het is vooral dat laatste rechte eind waar Schouten enorm hard gaat. Zeker na zo'n snelle koers is dat toch een hele rappe sprint. Maar goed, in stevige wedstrijden is Schouten wel vaker de winnaar.
  Laatst bewerkt: 3 mrt 2018
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nadat een heel aantal oude rotten aangaven er na dit seizoen de bui aan gaan geven (Elma de Vries, Daniëlle Bekkering; Kleibeuker die stopt met fulltime schaatsen) , keert er nu juist een oude topper terug. Carla Ketellapper-Zielman maakt aankomend seizoen haar rentree. http://schaatspeloton.nl/nieuws/392...an_maakt_rentree_bij_KOGA_als_vijfde_rijdster

  Ben benieuwd hoe het met de conditie en de vorm zal zijn na dat jaartje pensioen. Op zich maakt het niet zoveel uit als haar niveau de eerste maanden nog wat tegenvalt. Zielman begint meestal toch pas vanaf januari in het natuurijsseizoen écht in vorm te geraken. Gezien haar uitslagen van vorig seizoen is het toch weer een welkome toevoeging aan het peloton. Een harde dame die weet wat winnen is. Vooral op natuurijs kunnen we van haar genieten. Zeker in deze ploeg. Met Beau Wagemaker (winnares van het klassement in de natuurijs driedaagse) als ploegmaat kun je heel sterk voor de dag komen als ploeg in deze periode.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Anne Tauber won vorige maand nog de AEW van 2018. Vandaag pakt de Nederlands kampioen MTB een hele knappe derde plek in de eerste World Cup van het MTB seizoen! 22 pas, maar wat een topsporter.

  Ook een mooie locatie: Zuid-Afrika.
  proeme vindt dit leuk.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bizar als dat klopt. Op basis van wat? Nederlands Kampioen (meerdere keren op rij), meerdere zeges gepakt in weinig starts en staat netjes in de top 20 (voor degradatiegevaar zit je ergens rond plek 50, lijkt mij?). Weinig starts lijkt mij ook geen geldige reden. Een Anne Tauber of een Sven Kramer mogen ook wanneer het hen uitkomt starten.

  Misschien bedoelt Irene wat anders. Hoop ik dan maar.
 15. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Ik zag hetzelfde bericht op Twitter voorbij komen. Heel vreemd! Ik zou ook niet weten waarop dat gebasseerd is. Je wilt éen van de beste schaatsters toch gewoon in de landelijke competitie terug zien? En goede vergelijking met Kramer inderdaad.

  Edit: ik zie nu dat haar tweet verwijderd is en op haar Facebookpagina zie ik ook niks staan.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

 17. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 19. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Ah ok! Bedankt voor de opheldering. Ik dacht dat ze alleen naar de cupwedstrijden keken.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  ah, dat verklaart inderdaad wat. Thnx SprintMaster.

Deel Deze Pagina