De NOS, en hoe ze het doen.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 10 jan 2010.

 1. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  NOS maakt het wel heel bont nu. Dat je ritten mist door nieuws uit de Oekraïne snap ik.
  Maar voor de zoveelste keer de open deur van Ritsma in Hamar, het gekwaak van Erben.....Godsgeklaagd dit.
  SprintMaster en Khlebnikov vinden dit leuk.
 2. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  En jij denkt dat het dan beter wordt? Ik denk dat je toch niet zoveel mag klagen hoor...
  T.o.v. andere sporten laat de NOS enorm veel schaatsen zien.

  Ik begrijp best dat jullie alles willen zien. Maar denk niet, dat je het ergens anders beter krijgt.
  G1ant, Duif en EndOfAEra vinden dit leuk.
 3. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Hoezo niet?:D;)
 4. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Met een beetje geluk krijg je over een tijdje alleen nog maar de laatste ronde van elke rit op de lange afstanden te zien, des te meer tijd om te ouwehoeren.:D
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Er zijn altijd mensen die de NOS te vuur en te zwaard blijven verdedigen...
 6. EndOfAEra

  EndOfAEra New Member

  Schaatsen en F1 onze beider nationale sporten zouden beiden op Viaplay thuis horen.
  Daar krijgen ze alle aandacht die ze verdienen.
  Dan kunnen we in de winter naar schaatsen kijken en in de zomer kan F1 dat gat opvullen .
 7. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  En er zijn mensen die altijd wat te klagen hebben en nooit eens dankbaar zijn met wat ze wel krijgen. Nou is de cirkel ook weer rond ;)

  Op naar de 10km!
  G1ant vindt dit leuk.
 8. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Viaplay is niet gratis en afhankelijk van het abonnementsgeld zal dit dus een hoop kijkers kunnen laten afhaken.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 9. Jaco

  Jaco Active Member

  Kreeg via Facebook ook een linkje doorgestuurd naar een klachtenformulier van de NOS, dus ik heb ook maar een duit in het zakje gedaan. Of we er iets mee opschieten.... ?
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Als ze nou in plaats van een praatprogramma andere sport lieten zien, had ik dat best kunnen begrijpen. Wij vinden schaatsen fantastisch, maar de wereld is groter dan wat wij op het forum leuk vinden.

  Maar echt... laat sport zien in plaats van een praatprogramma...
  mhp1988 vindt dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik blijf me toch heel erg afvragen wat de gemiddelde schaatsenkijker zou zeggen als je ze vraagt "Zie je liever alle ritten of mis je liever een paar minder belangrijke ritten om wat extra analyse te zien (zoals het dit weekend was dus)?"

  Ik weet niet hoeveel procent voor de extra analyse zou gaan, maar het zullen er toch sowieso wel aardig wat zijn.
  G1ant vindt dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Je kan het dan alsnog anders aanpakken. Bijvoorbeeld de rit van Ghiotto vanaf minuut 7 en de rit van Eitrem vanaf minuut 7 ipv niks van Ghiotto.
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Allereerst: fijn dat deze discussie is verplaatst naar het topic waar het thuishoort. Het WK-topic had daardoor vandaag een hoger niveau.

  Het zit mij redelijk hoog dat wedstrijdtopics hier al jarenlang vervuild worden door steeds weer exact dezelfde opmerkingen, en ook vaak heel veel door maar een paar mensen. Gisteren was de maat voor mij vol. En ik weet dat ik lang niet de enige ben. Dat bleek ook wel uit de likes, gisteren.

  Maar... over 'hoog zitten' gesproken, volgens mij zit het jou allemaal nog een heel stuk hoger. Drie klachten naar de NOS gestuurd dit weekend?

  Voor de zekerheid nog effe: ik ben niet van de NOS, ik heb geen enkele link van de NOS, ben ook geen fan van ze en voel ook helemaal niet de behoefte om ze te moeten verdedigen. Als ze écht iets fout doen, zal ik dat meteen zeggen. Maar er is hier veel onwetendheid en ook een verkeerd perspectief en als mensen dan zonder kennis heel hoog van de toren blazen en dat steeds maar weer blijven doen, dan heb ik als afgestuurd journalist en communicatiewetenschapper de behoefte om te reageren en dingen uit te leggen. Het is wel vervelend dat ik daarbij steeds in herhaling moet treden, want dat doe ik niet graag. Dus ik twijfelde nu om het te laten lopen, ook omdat ik mij afvraag hoeveel het helpt. Maar goed, nog één keer dan. Daarna zien jullie mij niet terug in dit topic, tenzij ik zelf iets te klagen heb over de NOS.

  Nederland 1 is de primaire nieuwszender. Belangrijk nieuws zal daarop uitgezonden worden. Zoals de voorpagina van een krant. Logisch dus dat dit journaal nu op Nederland 1 kwam. Waarom dan geen schaatsen op Nederland 2? Waarschijnlijk omdat dat al maanden op Nederland 1 staat ingedeeld, lang voordat bekend was dat er oorlog zou komen. Dat kun je vervolgens niet zomaar verschuiven. Je hebt met allerlei omroepen te maken die allemaal ook mooie programma's maken (of denken te maken). Daar zitten zoveel belangen achter. Als het de Olympische Spelen waren geweest, dan was het waarschijnlijk wat anders geweest. Maar hiervoor wilden ze of konden ze dat niet doen en dat snap ik wel. Dit was de makkelijkste oplossing. Ze hadden natuurlijk tien minuten schaatsen op Nederland 2 kunnen doen en daarna Nederland 1, maar dat gaan al die oude schaatskijkers (wat toch een grote doelgroep is) waarschijnlijk niet snappen.

  Is ook een antwoord op de opmerkingen van Lorca en Proeme. En ja, ze zouden veel meer met de livestream kunnen doen. Dat vind ik zeer terechte kritiek. Snap ik ook niet. Misschien is dat technisch of financieel lastig, maar ik zou niet weten waarom.

  Volgens mij ging er hier echt iets fout. Met de schakeling tussen een herhaling van een rit en de live-beelden ofzo. Weet ik vrij zeker, omdat Ritsma idd met een mond vol tanden stond. Zo niet: dan was het een vreemde keuze. Maar we hebben ook weer geen echt belangrijke ritten gemist, toch?

  Het meest gehoorde geluid hier. Mensen willen minder praten zien en meer schaatsen. Duidelijk. Dat mag je vinden. Zou ik zelf persoonlijk ook het liefst zien. Maar het antwoord dat ik steeds blijf geven is hetzelfde: wij zijn niet de gemiddelde schaatskijker. Verplaats je eens in iemand die af en toe graag schaatsen kijkt, maar die de ins en outs niet kent. Die vindt achtergronden door een bekende schaatser wel leuk en nuttig. En die hoeft de rit tussen twee mensen met 0,0% kan op een medaille in het eindklassement niet te zien. Als ik shorttrack kijk, dan vind ik de analyses van Kerstholt (en bij de OS ook Ter Mors) geweldig, want daar leer ik van. Dat maakt het kijken voor mij veel leuker en daardoor kijk ik vaker. Dat zou ik zeker verkiezen boven een heat zonder kanshebbers of een B-finale zonder Nederlanders. Terwijl bijvoorbeeld Jeronimo hier dat waarschijnlijk andersom ziet. A: omdat hij door zijn shorttrackkennis weinig leert van die analyses en B: omdat hij als diehard-volger wél wil zien wie er achtste wordt, of wie die heat zonder kanshebbers wint. Met schaatsen sta ik er zelf ook zo in. Maar de gemiddelde Nederlander kijkt naar schaatsen zoals ik naar shorttrack kijk en niet zoals Jeronimo naar shottrack kijkt. Hoewel ik zelf liever elke rit zie, snap ik de keuze van de NOS wel. Je mag dat jammer vinden, je mag het er ook mee oneens zijn. Maar het is écht geen fout en zeker niet iets schandaligs. Dat kun je onmogelijk vol blijven houden. En ze gaan het ook écht niet veranderen, hoeveel klachten je ook stuurt. Dus mijn gratis tip: laat het los, laat het gaan.

  Journalisten kunnen nooit het hele verhaal vertellen. Die moeten altijd keuzes maken en dus ook informatie weglaten. Dat is de basis van het journalistieke vak, dat leren we op de opleiding. En zeg nou eerlijk: welke rit heeft de NOS niet laten zien die écht belangrijk was voor totale verhaal van het toernooi?
  kernploegfusie, ZeeKoei, Monique en 5 anderen vinden dit leuk.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Mijn enige kritiek op de nos is altijd hetzelfde, nl dat ik niet snap waarom ze veel meer gebruik maken van inzetjes tijdens live ritten.

  maar ja, misschien wordt er wel veel geklaagd over inzetjes omdat ze te klein zouden zijn of omdat mensen het lastig vinden om zich op 2 dingen tegelijk te focussen. Wie weet…
  VorstM vindt dit leuk.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Er zitten daar 2 commentatoren elke rit aan elkaar te praten. Driekwart van wat er in de analyse gezegd wordt, kan ook door die commentatoren gezegd worden. Of is Ritsma nou echt zo veel briljanter dan Hersman?

  Dus nee, ik zie de toegevoegde waarde van zulke lange analyses echt niet. Dwz: niet als het in plaats van de sport komt (want analyses in dweilpauzes is natuurlijk geen enkel probleem).

  Overigens is die opmerking dat er bij de NOS te veel gepraat wordt niet specifiek voor het schaatsen. Bij de Olympische Spelen stoort me dat bijvoorbeeld ook. Terwijl er daar ook vaak genoeg commentatoren zijn die prima analyses en uitleg geven in hun commentaar. Het kan dus wel!

  Dat ik het raar vind en liever anders zou zien mag ik noemen, maar ik zal het geen fout en schandalig noemen. Wel uit ik mijn verbazing, en dat moet volgens mij gewoon kunnen. Maar wees gerust: ik lieg er niet wakker van hoor. Er zijn (veel) ergere dingen in de wereld, die me veel meer bezig houden dan dit.

  Sterker nog: dat er te veel gezeurd wordt op de NOS vind ik ook. Ik noemde een punt wat ik niet snap, maar ik zeg er ook wat van als iemand gaat klagen dat de commentatoren de tijd niet inschatten als de tijdswaarneming is uitgevallen. Dan ben je echt op elke slak zout aan het leggen en dat gaat nergens over. Dan sluit ik me bij jou aan: laten we allemaal een beetje realistischer gaan doen en niet val elke onschuldige mug een problematische olifant maken.
  G1ant vindt dit leuk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dit dus. Ze weten dondersgoed dat ze irritant bezig zijn maar vertikken het gewoon om er iets aan te doen. Een analyse gaat echt geen 13 minuten duren.

  Het feit dat dit topic al op bijna 100 pagina's zit bewijst wel dat de NOS gewoon hardleers is...

  Laat de NOS gewoon eens kritisch naar zichzelf kijken. @ Dione: klep dicht!
  Laatst bewerkt: 7 mrt 2022
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Het grote probleem is dat de NOS monopolist is. In een tijd dat elk kruidenvrouwtje haar eigen YouTube-kanaal heeft, lukt het de publieke omroep niet om naast de TV-uitzending (andere) internetkanalen open te zetten. En dat ze het internationale signaal geoblocken. Ik denk dat onze Estse vriendin het WK beter heeft kunnen volgen dan wij hier in Nederland.

  En wat de NOS ook niet doet, is de verwachtingen managen. Vroeguh werkte de NOS nog met een spoorboekje: om 14 uur zenden we dit uit, om 14.30 dit, om 15.15 schakelen we over naar het veldrijden. Dan kon je er uitpikken wat je wilde. Nu doen ze dat niet meer en moet je maar afwachten waneer je wat krijgt (en of je wat krijgt). Ik kijk in ieder geval zondagmiddag nu geen sport meer op de NOS: voor je het weet zit je anderhalf uur naar het contractueel verplichte damesvoetbal te kijken.
  En dat gold dit weekend ook. Als ze eerlijk hadden gezegd dat ze niet alles gingen uitzenden, was ik lekker naar het wielrennen gaan kijken op de Belg. Maar door dat in de lucht te laten hangen, roep je als NOS de frustatie over jezelf af.

  Wat mij betreft is de NOS dit weekend wel de grens overgegaan. Van in principe wel alles uitzenden naar in principe niet alles uitzenden. En daarmee maakt het mijn keuze ook een stuk makkelijker. Dan hoef ik ook niet alles live meer te zien en kan ik beter uitgesteld kijken.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Sorry. Die opmerking 'laat het los, laat het gaan' was gericht aan SprintMaster. Als oprecht goedbedoeld advies. Dat was niet duidelijk, omdat het onder een quote van jou stond.
  proeme vindt dit leuk.
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dat ze niet alles kunnen/ willen uitzenden.. is begrijpelijk. Maar dat we Sablikova, om een voorbeeld te noemen, de winnende rit NB op de 5km slechts 2 ( of 3 max?) rondjes van hebben kunnen zien is wel :mad:.
 20. KoosHopeloos

  KoosHopeloos New Member

  Laat ik dan toch maar eens mijn eerste forumpost maken. Zelf ben ik denk ik zo'n gemiddelde kijker. In grote lijnen volg ik het schaatsen wel, maar ik heb niet de mogelijkheid om elk weekend te kijken.

  Ik vind het dan ook prettig als de analisten wat extra informatie geven en ze nog wat interviews laten horen, en heb er geen moeite mee als dit ten koste gaat van iemand die geen rol speelt in het klassement en waarvan we gezien de omstandigheden geen wondertijd mogen verwachten (hoewel, die tijd van Sablikova vond ik toch wel bijzonder).

  Maar ik kan me héél goed voorstellen dat dit voor de kenners anders ligt. Als ik het schaatsen intensiever zou volgen, had ik waarschijnlijk hetzelfde gereageerd.

Deel Deze Pagina