Bezuinigingen KNSB

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 22 sep 2016.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Laatst bewerkt door een moderator: 22 sep 2016
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Als je dinsdag en gister goed hebt geluisterd, dan weet je dat de topsport er 10 miljoen bij krijgt. Van ik dacht 38 miljoen naar 48 miljoen. Er komt nog overleg hoe dit wordt verdeelt, maar misschien lossen Schippers en Van Rijn dus het probleem van de KNSB op.
 3. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Niet helemaal het juiste topic hiervoor (die bestaat volgens mij ook niet), maar soit:

  Ik heb niet voldoende inzicht in hoe de vork precies in de steel zit. Enerzijds omdat ik niet weet hoe die personeelskosten precies verdeeld zijn en anderzijds omdat ik geen economische achtergrond heb, maar 4 miljoen voor 35 man personeel in een sportbond lijkt me wat veel. Helemaal als je bedenkt dat van de 5,2 miljoen totaal beschikbaar gesteld sponsorgeld er dus ongeveer 77% op gaat in personeelskosten. Als het geld evenredig zou worden verdeeld, betekent het dat iedere werknemer 122 duizend euro per jaar salaris zou krijgen. Maar natuurlijk krijgen de bobo's een stuk meer en ontstaat er in het echt een heel ander kostenplaatje.

  Het betekent verder ook dat er na de 6 ton aan premiegeld voor de top er maar 6 ton overblijft voor al het andere. Breedtesport, marathon, inline-skaten, kunstrijden en shorttrack komen er dus behoorlijk bekaaid vanaf. Ik weet niet of de KNSB per se die 35 man aan personeel nodig heeft, maar 20 personen voor een relatief grote organisatie lijkt me toch wat weinig. Wellicht weten de Ledenraad en de VPS er veel meer vanaf dan ik, maar dit is mijn zicht op de situatie.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dit klopt inderdaad niet helemaal. Zoals het er staat lijkt het net dat alsof de 5,2 miljoen van KPN de volledige inkomsten van de KNSB zijn, maar dat is natuurlijk niet het geval. Voor een goede discussie lijkt het me praktisch om de cijfers er bij te pakken. Laatste pagina van dit document: https://knsb.nl/wp-content/uploads/sites/98/2013/09/KNSB-JAARPLAN-2016-2017.pdf.

  Dan zie je dat de personeelskosten ongeveer 30% van het volledige budget beslaan. En het lijkt me ook niet dat het personeel gemiddeld een bruto-jaarsalaris van 122.000 euro heeft. Daar zit in ieder geval nog een werkgeverswig in en waarschijnlijk nog wel meer. Maar ik ben ook geen accountant.
 5. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

 6. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  de schaatsers beseffen niet hoe blij ze mogen zijn met een sponsor als kpn die miljoenen in deze folklore stopt
  dan kan je wel boos zijn en mokken en roepen dat je niets meer doet voor de sponsors maar zo werkt het niet
  is dit professionele topsport of is dit folklore ?
  laat maar ik weet het antwoord al :rolleyes:
 7. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Dat klopt helemaal wat Yuskov zegt. Mensen die zelf een salaris binnenkrijgen en verder niks, vergissen zich daar nog wel eens in.
  4 miljoen en 40 personeelsleden is een ton per fte, dat valt op zich nog wel mee.
  Sterker nog, wil je van een (bijna) willekeurig bedrijf de productie meten, dan is 100.000 keer het aantal personeelsleden een heel aardige schatting.

  Wat je om te beginnen hebt, is het werkgeversdeel belastingen. Maar ook de pensioenafdrachten zijn een groot deel, wat niet in het 'brutosalaris' genoemd wordt.
  Wat we ook niet moeten vergeten, is bij dit soort betaalde bondskrachten allemaal een auto van de zaak, en ongetwijfeld heel veel rijden. Want al dat regelen en centraal besturen
  brengt, naast vaak hinderlijk werken voor de clubs en rijders, ook flinke kosten met zich mee.
  Verder duur vergaderen, en allerlei snoepreisjes naar het buitenland.

  Komen we dan pas op de hoogte van het (bruto)loon van zo'n bondsbestuurder, dan steekt mij altijd enorm dat dit soort mensen vaak samenwerken met de echte vrijwilligers. Die heb je nodig en die zullen er altijd zijn. Dan heb je een scheve verdeling als de bondsbons zo veel verdient.Of zal ik zeggen "verdient".
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Laatst bewerkt: 22 okt 2016
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik zou zeggen: sla lekker met zijn allen de wedstrijden in Azië over. Als je toch geen zin hebt om daar heen te gaan, doe dat dan gewoon niet.

  Hoeveel zou dat schelen? De Noren die niet in de A-groep rijden moeten ongeveer 4.000 euro betalen om in Azie te mogen rijden. De Nederlandse ploeg zal al gauw met een mannetje of 50 zijn (stuk of 30 rijders, en dan nog een zwik trainers en ondersteunend personeel). Is toch al weer 2 ton binnen....

  Er zijn meer landen die uit financiële redenen geen complete ploeg sturen. Ook grote landen: Canada heeft zeer scherpe limiettijden opgesteld, en gaat sowieso niet naar de WB-finale. Noorwegen stuurt alleen schaatsers die A-groepwaardig zijn, etc.

  Nederlands afwezigheid zou de andere WBs wel spannend maken: wie komt er nog uit de B-groep, haalt Nederland wel de volledige quota voor de WKs en zo...
 11. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Op deze pagina staan alle 40 bondsmederwerkers van de KNSB. Misschien kan Sven Kramer even aangeven wie er teveel is en op zoek mag naar ander werk. Wordt het Sandra Schoots , medewerker service centrum, of Dirk IJkelenstam, ICT medewerker? Belachelijk om dit conflict zo op de spits te drijven.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als alle grote schaatsers van alle grote ploegen gaan staken, wint Marrit Leenstra – ondanks haar ogenschijnlijk nog niet indrukwekkende vorm – misschien wel vier afstanden (500m, 1000m, 1500m, 3000m) en dan vast ook wel de KNSB Cup-juryprijs. Zij maakt immers geen deel uit van een Nederlandse commerciële ploeg, maar heeft een privésponsor en traint met de Italiaanse ploeg van haar eega Matteo Anesi en Maurizio Marchetto. Bovendien meer internationale kansen op WB-medailles zoals @Mjøsaman al aangeeft.

  Eigenlijk vind ik het wel spannend, en stiekem ook wel leuk als er iets gebeurt... Tegelijkertijd ga ik er helemaal uit dat alles de komende week gesust wordt en iedereen gewoon rijdt in Groningen en gewoon rijdt in Harbin en dat over een maandje alles helemaal vergeten is.
  Elina vindt dit leuk.
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dus vanwege een financieel probleem dreig je de sponsoren zo te pesten dat er straks helemaal geen geld meer is? Onnadenkende figuren. Cursusje hoe help je de sport om zeep gevolgd. Ze vinden zichzelf ook te belangrijk. Topsport bestaat niet bij de gratie van de sporters, maar de gratie van publiek en sponsoren, die moeten dan ook centraal staan. Niet de sporters. Daarna komt de organisatie en de sporters horen onderaan, die moeten blij zijn dat er topsport waar ze geld mee verdienen voor ze wordt georganiseerd.  Dat domme vind ik trouwens altijd van alle stakingen die om meer geld gaan, stakingen kosten degene waar je tegen staakt geld, dus waarschijnlijk moet je dan alleen maar meer inleveren op termijn.
  kritischkijker24 vindt dit leuk.
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Er is dus een conflict tussen de zogenaamde convenantgroep (atleten, teams, gewesten) en de KNSB. Hoe de convenantgroep erover denkt is te lezen in de link van sprintmaster, de KNSB is op schaatsen.nl met een reactie gekomen: http://www.schaatsen.nl/nieuws/2016/nog-geen-overeenstemming-tussen-knsb-en-convenantgroep/

  Bij het standpunt van beide partijen heb ik wat vraagtekens. De toewijzing van het EK aan Thialf beschouwt de KNSB als positieve meevaller, terwijl ze twee jaar geleden nog een WB teruggaven omdat het te veel geld kostte. Dat behoeft wat mij betreft wel wat extra uitleg. Het zou natuurlijk kunnen dat de ISU er op financieel gebied wat tegenoverstelt omdat de KNSB op stel en sprong een EK moet organiseren.

  Datgene wat de convenantgroep voorstelt is toch wat bedenkelijk te noemen. Hun voorstel ten opzichte van de huidige begroting:

  Inkomsten
  Geen licentiebijdragen merkenteams: -590.000 euro.

  Uitgaven
  Premiepot: +400.000 euro.

  In de oorspronkelijke begroting van de KNSB was een overschot van 400.000 euro. Als ik me niet vergis heb je dus een tekort van 590.000 euro als je dit plan zou uitvoeren. Dit betekent dus dat de convenantgroep niet het hele verhaal wil vertellen en dus niet datgene noemt waar in hun ogen op bezuinigd moet worden. Dit doet me een beetje denken aan Emile Roemer bij de algemene beschouwingen met zijn afschaffen van het eigen risico. Een ontzettend goed idee in zijn ogen en het was ook een beetje flauw van de kamerleden om te vragen waar hij dat geld vandaan ging halen.

  Verder verwacht ik dat de KNSB uiteindelijk overstag gaat. Als iemand als Kramer de media opzoekt bij dit soort kwesties ben je als bond vrijwel kansloos. Net als de momenten dat Cruijff commentaar had op de top van de KNVB en Ajax. Als dat soort zwaargewichten iets gaan roepen verlies je als bond zijnde vrijwel altijd, ook al heb je nog zozeer gelijk. En dan is het de vraag bij wie de rekening komt te liggen: verenigingen? amateur-wedstrijdrijders? nog meer ontslagen bij de bond?
  Laatst bewerkt: 23 okt 2016
 15. Taiphon

  Taiphon Member

  Tickets voor een EK verkopen beter dan voor een WB, vooral een vroege WB.

  Wat zijn eigenlijk de taken van de KNSB?
  Volgens wikipedia zijn bij de bond ongeveer 760 verenigingen en 8 gewesten aangesloten.
  Deze volgen de regels van de KNSB, maar organiseren en bedruipen zichzelf.
  Zorgen de gewesten tegenwoordig ook voor de jeugdopleiding?

  Mijn indruk is, dat het merendeel van de taken van de bond is overgedragen aan de gewesten, verenigingen en de teams.
  Met andere woorden, als je de helft van de mensen in de bondsorganisatie ontslaat, wat valt er dan om?
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De KNSB heeft nu alle partijen tegen zich. Dat geeft wel aan dat er nauwelijks nog vertrouwen is in de directie.
 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind het lastig om hier een oordeel over te vellen. Ik weet niet precies welke taken bij de KNSB liggen en hoeveel mensen hiervoor nodig zijn. Wel is mijn globale beeld van bonden dat ze zichzelf te belangrijk vinden, dat er veel onnodig ingewikkelde statuten en reglementen zijn, en dat er veel tijd- en geldverslindende bureaucratie is. De bonden moeten nog leren om "lean" te zijn. Ik gok dus dat bij een efficiënte organisatie ongeveer de helft van de KNSB naar huis zou kunnen. Maar nogmaals dat is een gok want ik heb te weinig inside informatie.
  G1ant en jaap vinden dit leuk.
 18. jaap

  jaap Active Member

  Nou Mo, helemaal met je eens! En Sven denk ik ook wel.
  Algemeen: Bij alle sportbonden speelt hetzelfde verhaal.
 19. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik geloof nooit dat er een echte boycot komt. Uiteindelijk te veel verschillende belangen en een zeer slecht signaal naar publiek en sponsors.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat valt bij een organisatie als de KNSB (bedenk dat die schaatsen, shorttrack, kunstschaatsen, marathon en skeeleren organiseren) volgens mij heel erg mee. De bond zit al jaren krap en heeft echt al vanalles wegbezuinigd. Ik betwijfel sterk of ze kleiner kunnen zonder dat dat ten koste gaan van bijvoorbeeld de kinderen die profiteren van allerlei programma's.

  De profs denken zoals vaker alleen aan zichzelf, dat is mijn indruk. En grote schreeuwer en schaatsmiljonair Kramer het meest. Niet voor niets hoor je bijvoorbeeld Wüst helemaal niet, die weet hoe moeilijk het is om sponsors te krijgen en hoe dankbaar ze mag zijn dat er zoveel mogelijk is.
  fransvanbakel en kritischkijker24 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina