Allrounden: van waar komt die puntentelling?

Discussie in 'Lange baan' gestart door doddeltje, 1 feb 2007.

  1. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik verbaas me ook echt over deze discussie, maar vind 'em best wel leuk. Ik ben het ook met G1ant eens: als je de beste allrounder wilt zijn moet je zorgen dat je met het huidige puntensysteem het minste aantal punten hebt, klaar. Als er mensen zijn die deze puntentelling niet eerlijk vinden, kunnen ze een nieuw soort toernooi bedenken dat niet "allround schaatsen" heet maar "dynamisch schaatsen" of weet ik veel.

    Verder vind ik het hartstikke leuk dat Wennemars het gaat proberen op het WK allround, maar daar zie ik hem toch echt als een allrounder en niet als een echte sprinter. Net als ik Davis op het WK allround als allrounder zie. Als ze echt willen sprinten moeten ze dat maar op het WK sprint doen want dat is daar speciaal voor bedacht. En de "allrounders" die niet kunnen sprinten kunnen hun kunsten vertonen op de WK afstanden en op de Olympische Spelen. Zo is er voor ieder wat wils.
  2. sharky

    sharky New Member

    Precies, Nederland heeft nog steeds voornamelijk een allround cultuur, waarom zou iemand als Wennemars anders kiezen voor het allrounden?. Ik zou liever zien dat Nederland ook een nog betere sprint cultuur gaat ontwikkelen, Smeekens is daar hopelijk een voorbeeld van, eindelijk weer eens iemand die hard op de 500 kan! De 1000 kan hij nog ontwikkelen en dan hebben we in Nederland een heuse sprinter en hopelijk gaat ie nooit en te nimmer allrounden.

    Verder een leuke discussie hoor, maar ik ga mee met Giant, een allround kampioen wordt gedefinieerd door een afspraak over een puntentelling, dus per definitie kan er niets oneerlijks aan zijn.
  3. doddeltje

    doddeltje Member

    ha, nu snap ik het. Jullie bekijken het gewoon vanuit een Nederlands (klassiek lange afstandsallround) oogpunt

    ik ben gewoon een objectieve Belg :lol: :lol:
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Die puntentelling is dan ook totaal niet te volgen, tenzij je de tabellen nij de hand hebt en van het publiek heeft niemand die.
    lekker overzichtelijk.

    Gerrit Stevens
  5. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ooit gehoord van de 7/10 kamp in Atletiek, wisselslag bij het zwemmen. omnium bij het wielrennen, Combinatie bij zowel het Noordse als alpine skiën.

    Gerrit Stevens
  6. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ooit gehoord van Grishin en toen was de 5k nog echt een lange afstand.

    Gerrit Stevens
  7. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Het begint te dagen.
    Maar het systeem zoals Doddeltje dat bedoelt heeft wel ooit bestaan, ergens in de jaren 20 als vervanger van het toenmalige plaatscijfer systeem (ook een methode). Waarom het vervangen werd door het huidige puntensysteem weet ik niet.
    Maar om nu te zeggen dat het huidige systeem omeerlijk is. In feite is dit het meest transparante systeem. Het is gewoon duidelijk.

    Het percentage systeem (Doddeltje) kan enigszins ontsierd worden door een pure sprinter die alleen meedoet voor de afstandsoverwinning en bij het plaatscijfersysteem is men afhankelijk van schaatsers die zich eventueel tussen twee rivalen kunnen plaatsen.

    Gerrit Stevens
  8. doddeltje

    doddeltje Member

    ik zeg niet dat het huidige systeem oneerlijk is, ik vroeg me gewoon af waarom er meer stayers hoog eindigen. Dat het huidige systeem de stayers 10% bevoordeelt is daar hoogstens voor een klein beetje een verklaring voor :wink:

    je tweede punt snap ik niet. Ik zeg gewoon: waarom wordt de huidige coefficient niet aangepast naar x1, x3, x11 en x22? Heeft toch niets te maken met gaan voor afstandsoverwinningen of zo?
  9. fred

    fred Member


    Ik weet niet precies hoe een omnium bij het wielrennen er uit ziet, maar ik was op zoek naar het equivalent van een allround-schaatstoernooi in een andere sport. Dus bijv. een combinatie van 100 - 400- 1500 - 5000m hardlopen, zwemmen ook iets vergelijkbaars, wielrennen idem dito.
  10. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member


    Alks je het zo bekijkt dan is er natuurlijk de Tour de France. Verschillende wedstrijden worden bij elkaar opgeteld. En alpiine skiën idem.
    Maar dit bedoel je natuurlijk niet. Overigens bij de atletiek worden in de meerkamp wel degelijk meerdere loopafstanden bij elkaar opgeteld alleen zijn daar nog andere diciplines bij betrokken.
    Nog unieker dus dan schaatsen, die uiteindelijk alleen bestaat uit rondjes rijden.

    Gerrit Stevens
  11. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Is het niet zo dat sprinters al helemaal de moeite niet nemen oim ook maar een 1500m te rijden. Stayers rijden overigens bijna geen 500 zeker niet in de huidige tijdperk van specialisatie. Ik weet ook niet welke stayers je bedoelt want dat zijn er herlemaal niet veel. In de laatste jaren alleen Grødum en De Jong en die laatste haalde vorig jaar niet eens het eindklassement.

    Jij gaat uit van van tevoren vassttaande coëfficienten. Dan moet je wel uitgaan van alleen de schaatsers die aan het allrounden deelnemen.
    Dus geen tijden van Shimizu in de vergelijking oponemen. Dat is oneerlijk. Dan zou een schaatser die niet eens meedoet van invloed kunnen zijn op het eindresultaat.
    Een beter systeem lijkt me om uit te gaan van de afstandswinnaar. Die krijgt 100 punten en de overige tijden worden uitgedrukt in een percentage daarvan.

    Gerrit Stevens
  12. Lieke

    Lieke New Member

    waarom niet gewoon zo laten als het nu is? Als je wilt allrounden zul je daarop moeten trainen, een sprinter of stayer kan niet zomaar wereldkampioen allround worden omdat ze alleen óf de korte óf de lange afstanden goed kunnen... degene die overall de snelste is wint nu toch gewoon... als je deze manier nie eerlijk vind dan ga je maar lekker sprinten of stayeren.. en niet alrounden;)
  13. klapschaats

    klapschaats New Member

    Ach ja wat maakt het uit. Wat nu sprinten heet ( 500 en 1000 meter) is eigenlijk geen zuivere sprint. Een 100-300 meter, dat is zuiver sprinten. Dus ook wat we nu allrounden noemen, is maar tot op zekere hoogte werkelijk allround.
  14. Monique

    Monique Well-Known Member

    Zou ook wel leuk zijn om een week lang iedere dag twee afstanden te rijden, variërend van 10 meter tot 20 km, en op de afsluitende dag gewoon een echte marathon te rijden. Dat noemen we dan "The masters of the universe speed skating tournament" en de winnaar krijgt vervolgens een eigen tv show waarin hij marathonschaatsers leert ijsdansen met pinguins.
  15. Schaatsfan Suzanne

    Schaatsfan Suzanne New Member

    ik zou dit idee verkopen aan een tv-zender, wordt een grote hit :wink:
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    :lol: :lol: :lol: :lol:
    BRILJANT
  17. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Gat in de markt!
  18. doddeltje

    doddeltje Member

    :lol: :lol: :lol: :lol:

    waardige manier om deze uit de hand gelopen discussie af te sluiten :wink:
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog even on-topic: bij het afgelopen EK konden er bij de mannen 16 plaatsen worden verdient voor de WK, terwijl er maar 12 de 10 km zouden rijden. Gevolg: een aantal landen zette 'sprinters' in om zo na 3 afstanden bij de beste 16 te staan, terwijl ze niet meer de 10 km hoefden te rijden. Dit vind ik nu oneerlijk, hoewel begrijpelijk. :evil:
    Over de puntentelling is al genoeg gezegd, rekentechnisch zijn de stayers misschien ietsje in het voordeel, maar je moet de nadelen voor hun op de korte afstanden ook meenemen. Deze zijn niet direct in cijfers te vatten.
    Wat een hele slechte zaak zou zijn voor het allrounden, is het evt. afschaffen van de 10 km. Dan kun je niet meer van een allround toernooi spreken.
  20. doddeltje

    doddeltje Member

    absoluut!

    al heb ik al horen vallen dat die vervangen zou worden door een 3km. Zou idd. geen goeie zaak zijn

Deel Deze Pagina