Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Margot Boer zou bovendien zilver hebben gehad op de 500m en Knegt zou zelfs met goud en brons thuis zijn gekomen als je de Russen wegdenkt. Dan zouden "we" negen goud hebben gehad. Met die stand zouden "we" ook nog kunnen stijgen in het medailleklassement, naar vier en misschien wel naar drie.
 2. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dat is wel heel schaatscentrisch gedacht. Als we alle Russische medailles uit Sotsji herverdelen, blijven we op 5 staan, omdat Duitsland over ons heen wipt.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Als we Rusland wegstrepen en een gouden en een zilveren medaille meer hadden, zouden we op plek drie komen. Maar er zijn natuurlijk ook andere sporten, dat weet ik ook wel, maar ik had nog niet heel uitgebreid gekeken wat de Ruslandwegstreping daar zou opleveren. Ik had een bestcasescenario voor Nederland geschetst - nou ja, is de Nederlandse schaatsdominantie wel een best case? nee, eigenlijk niet... maar de laatste twee jaar is die een stuk kleiner geworden... mede door Russen...
  Mjøsaman vindt dit leuk.
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  Als heel Rusland geschorst wordt dan mogen de dames waterpolo alsnog naar Rio. Zou toch wel leuk zijn. Ik heb nog niets gehoord over een uitspraak.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Uitspraak is logischerwijs dat ze er hun juristen naar laten kijken wat er mogelijk is. Logisch: een juridische misstap kost ze tientallen of zelfs honderden miljoenen, denk ik.
 6. Monique

  Monique Well-Known Member

  Eens, en bovendien kunnen ze dan niets meer ondernemen en lachen die Russen zich helemaal suf. Maar de tijd begint wel te dringen dus ik ben benieuwd wanneer er wat gaat gebeuren. Morgen doet het CAS ook uitspraak over de geschorste atletiekploeg van Rusland, dat zal ook wel weer invloed hebben.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Moeilijke kwestie. Van de ene kant is het wel heel hard om hier elke sporter voor te straffen, terwijl zij niet voor dit systeem hebben gekozen.

  Van de andere kant wil je natuurlijk absoluut geen land op de Spelen waar vanuit de overheid een dopingsysteem wordt gerund.

  Misschien beginnen met de komende vijf jaar geen enkel internationaal sportevenement in Rusland te houden. (Ook niet dat voetbaltoernooitje over twee jaar). Daar pak je de overheden en bonden het hardst, denk ik.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Inderdaad. Verder wel de sporters toelaten, geen bobo's en geen Russische vlag of volkslied. Dat zou het land toch redelijk te kijk zetten terwijl je de onschuldigen niet straft.
  G1ant vindt dit leuk.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Bij individuele sporten zie ik dat nog wel als een mogelijk compromis, gewoon iemand onder persoonlijke titel onder IOC-vlag uit laten komen, maar hoe pak je dat dan aan bij de teamsporten (volleybal, waterpolo) en teamonderdelen (estafette atletiek, zwemmen)?
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Tja, maar er is inmiddels wel een rapport waaruit blijkt dat het WADA een lijst heeft van sporters waarvan een positieve dopingtest als negatief in de boeken is gegaan. Het lijkt me dat die sporters in ieder geval niet aan de OS mogen meedoen. Maar ja, die lijst is (nog) niet openbaar. Wat natuurlijk ook het grote probleem is: het gebrek aan openheid en transparantie. Als gewoon alle testresultaten openbaar zouden worden, dan heb je dit soort achterkamertjes/juridisch gedoe niet nodig.
 11. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dan moeten ze als de sodemieter die lijst openbaar maken. Kan een sporter aantonen dat hij clean is geweest al die tijd, dan mag hij of zij onder de IOC vlag meedoen. Net zoals die atletiek dame wiens naam me even ontschoten is.

  En zeker geen WK voetbal in Rusland, benieuwd of de FIFA hier nog wat aan gaan doen. Ik gok van niet want die zijn net zo corrupt.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Reactie van de ISU:
  The ISU is truly appalled and deeply saddened by the findings of the McLaren Report (IP Report). The ISU will carefully evaluate the IP Report and the recommendations of the IOC and will proceed with investigations concerning references to ice skating included in the IP Report. If and when appropriate, the ISU will not hesitate to open disciplinary proceedings against bodies or persons subject to infringements of the World/ISU Anti-Doping Code.

  The ISU also noted that according to the IP Report more evidence is becoming available by the day which the ISU Council will take into account when meeting on September 9-11, 2016 to decide the measures to be implemented.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Maar meester, meester, september komt toch pas na augustus? o_O
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Rusland wordt niet geweerd van de Spelen. Individuele sporters moeten wel kunnen aantonen dat ze in het buitenland zijn gecontroleerd en schoon zijn bevonden. En dan mogen de buitenlandse bonden een oordeel vellen. Ik vind het een net niks beslissing, stelletje watjes bij het IOC.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik vind vooral de beslissing "ooit betrapte sporters mogen sowieso niet" verschrikkelijk meten met twee maten en het veranderen van de regels na een vergrijp. Dat kan echt niet en lijkt me juridisch niet houdbaar, die sporters hebben hun straf uitgezeten en moeten dus worden behandeld als ieder ander.

  Neem nu Zakarin (niet dat ik die vertrouw, maar goed), die jongen is op zijn 19e (in 2009!) betrapt, heeft zijn schorsing uitgezeten. Woont op Cyprus (dus niet in Rusland) en wordt als wielrenner die regelmatig wint ook echt wel vaak gecontroleerd door buitenlandse controleurs. Maar omdat hij op zijn 19e is betrapt wordt hij nu jaren na dato nogmaals gestraft. Juridisch gewoon onmogelijk. Het is alsof je de straf voor winkeldiefstallen nu verhoogt en dan iedereen die er ooit is op betrapt is geweest alsnog die hogere straf op gaat leggen.
  Laatst bewerkt: 24 jul 2016
 16. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ben ik met je eens, eens geschorste sporters uit andere landen kunnen wel meedoen. Aan de ene kant is het IOC bang om echt een statement te maken en om dat te compenseren maken ze een ander verkeerd statement.

  Ik vraag me af hoe ze dat met teams doen. Ik neem aan dat bijvoorbeeld alle handbalsters individueel moeten aantonen dat ze schoon zijn geweest, en dat je dan moet afwachten of je nog een compleet team overhoudt.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nou zal dat laatste bij Rusland altijd wel lukken, gezien het aantal sporters dat Rusland ook buiten haar grenzen heeft. Rusland is in veel sporten groot, maar heeft in weinig zomersporten een hele grote competitie, die spelen dus allemaal elders (vaak in Italië, bijvoorbeeld).

  Maar dit vind ik echt de slechtste beslissing die het IOC kon nemen. Nou is er willekeur (tussen Rus en niet-Rus, maar ook tussen Russische sporters onderling met een andere bond, het FINA was bijvoorbeeld fel tegen een schorsing en zal dus gewoon iedere Rus goedkeuren denk ik) en geen duidelijkheid.

  Als ik Zakarin was zou ik alsnog naar het CAS gaan, kijken wat het IOC dan doet...
 18. Monique

  Monique Well-Known Member

  Het IOC zou op z'n minst zelf de beslissing moeten nemen voor iedere sporter in plaats van het over te laten aan de verschillende bonden. Totaal gebrek aan leiderschap. Doet haast denken aan Farage die na de Brexit uitkomst direct zei dat zijn missie geslaagd was en dat hij er nu vandoor ging. De wereld lijkt uit slappe zakken te bestaan.
 19. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Quarantenove en Eelco vinden dit leuk.
 20. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Thijs kan het prima verwoorden en heeft m.i. ook helemaal gelijk.
  Al heel lang is mijn conlusie te stoppen met de hetzerige jacht op doping in sommige sporten.
  Het maakt me niet uit wie of welk land er wint. De huidige topsport hoeft helemaal niet eerlijk te zijn. Het dient onderhoudende sport op TV op te leveren.

Deel Deze Pagina