Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

 1. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Mooi, ik ben er blij mee. Deze week het nieuws dat er het afgelopen half jaar weer 52 atleten zijn betrapt en er nog eens 111 de whereabouts niet goed hadden ingevuld. Bovendien veel last minute afmeldingen vlak voor een wedstrijd, met het vermoeden dat dat was omdat ze bang waren voor een positieve test. Kortom, in Rusland gelden heel andere dopingregels dan in andere landen en dus is schorsen de enige juiste beslissing. Anders kan de WADA zichzelf net zo goed direct opheffen.

  Eén ding is mij nog niet 100% duidelijk: bedoelen ze met atleten nu alle Russische sporters, of alleen de sporters die vallen onder atletiek? Ofwel is Rusland totaal afwezig in Rio of slechts een deel?
  Laatst bewerkt: 17 jun 2016
 3. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Het nieuws komt van het IAAF, dus het kan hier alleen gaan over atleten die onder IAAF vallen.
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  En denken we serieus dat andere Russen niet structureel onder een doping regime vallen?
 5. senior

  senior Member

  Tja, die Russen toch. Maar goed dat de rest van de sportwereld zich netjes aan alle regels houdt.
 6. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik zeg niet dat de rest van de wereld helemaal braaf is, maar tussen een individu dat een keer de fout in gaat en een door de overheid gedicteerd dopingregime zit een wereld van verschil.
  Duif en Eelco vinden dit leuk.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dit 'regime' zoals jij het al noemt ging alleen over IAAF atleten. Verder worden sporters gewoon in binnen en buitenland gecontroleerd. Hoe verklaar jij dan dat in het buitenland niet alle sporters tegen de lamp lopen?

  Neem het boegbeeld van de Russische atletiek: Isinbayeva. Die woont al haar hele carriere in de VS en wordt daar regelmatig gecontroleerd. Ik zeg niet dat ze zeker schoon is, maar ik vind het onzin haar meer te verdenken dan willekeurig welke andere atleet.

  Daarbij denk ik serieus dat in de VS, Spanje, China en misschien zelfs wel in Nederland er net zo veel wordt gebruikt. Of zouden onze sporters volgens jou op een boterham met pindakaas allerlei opgepompte Russinnen verslaan?


  Het straffen van een hele grote groep vanwege fouten van individuen (en ja, hier is wel veel fout gegaan) vind ik echt niet kunnen. En dat is wel wat hier gebeurd. En dan laat ik liever 1000 schuldigen lopen dan dat er 1 onschuldige wordt gestraft, zoals hier. Je zult maar een volledig schoon Russisch toptalent zijn. En ja, die zijn er 100% zeker. En dat allemaal omdat het WADA geen effectieve dopingcontroles uit voert...
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  dan toon je dat aan en mag je alsnog meedoen, werd in het NOS Journaal gezegd. Ja, aantonen is lastig en het vraagt een omweg t.o.v. andere sporters, maar je hebt je kans wel! Dat het met omweg moet, moet je niet de IAAF verwijten, maar je landgenoten die er zo'n enorme puinhoop van gemaakt hebben.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat is de omgekeerde wereld. Het WADA moet aantonen dat er doping wordt gebruikt door een sporter, de sporter moet niet aantonen dat hij dat niet gebruikt. Of zullen we bij een moord in een wijk ook iedereen zonder alibi maar opsluiten?

  Die kans is natuurlijk een wassen neus, behalve als je zoals iedere andere atleet je onschuld gewoon mag aantonen door: ik ben niet betrapt, dus tot het tegendeel bewezen is schoon. En dan gaan we het gros van de Russische atleten alsnog zien.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Er is vrij goed aangetoond dat het systeem corrupt en kapot is. Dus wordt het systeem uitgesloten. Lijkt me niet meer dan logisch.

  "Ik ben nooit betrapt" is een wassen neus als je door de Russen zelf bent gecontroleerd. Dat is nou net het punt.
  Iemand die kan laten zien dat hij/zij altijd in het buitenland was en daar is gecontroleerd heeft wel een punt.
 11. senior

  senior Member

  Klopt, je zegt het niet. Maar de teneur is wel een beetje in die richting.
 12. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Maar de Russen hebben de schijn nu eenmaal tegen, na de afgelopen tijd waarin er meer Russische dan niet-Russische sporters verdachten zijn. Tel daarbij het Russisch dopingcultuur verleden bij en je krijgt deze, zeer begrijpelijke, teneur.

  Een vos mag dan wel zijn haren verliezen maar nooit zijn streken, daar zit vaak toch wel een kern van waarheid in.;)
 13. Monique

  Monique Well-Known Member

  Net als met Pavel hebben we hier weer precies dezelfde twee kampen met nog altijd dezelfde mening. :)
 14. senior

  senior Member

  Ik denk niet dat ik deze discussie verder aanga gezien de reactie's in het Pavel topic!
 15. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het werd me niet duidelijk hoe lang de renners EPO gebruikt hebben. Is "een paar maanden" genoeg om al effect te zien vraag ik me af. Het idee erachter is dat je m.n. zwaarder kunt gaan trainen waardoor je nivo omhoog gaat.
 18. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Thom heeft ook een placEPO gebruikt.;)

  Ik ben toch wel benieuwd hoe dit onderzoek is gedaan. Ik weet dat er gewone amateur wielrenners en triatleten aan mee hebben gedaan (althans in die kringen zijn verzoeken verspreid). Als de schema's van die personen niet zijn aangepast om optimaal te kunnen profiteren dan kan de verkeerde conclusie worden getrokken.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  En bij dit onderzoek mochten de 'renners' juist niet of nauwelijks meer trainen... Onderzoek van niks, zoals veel vaker bij wetenschappelijk onderzoek.

  Ook een veel te kleine groep. Het risico dat de placebogroep normaal veel beter klom dan de epogroep is bij zo'n kleine groep veel te groot.
 20. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Vanochtend hoorde ik Herman Ram op Radio1.
  Hij zei dat de renners wekenlang meerdere doses toegediend hebben gekregen. Daarbij ging het om 'normale, medisch verantwoorde' doses. Verder wilde men i.v.m. veiligheid niet gaan.
  Terwijl bekend is dat sjoemelende prof-renners doorgaans een (veel) hogere dosis spuiten.
  Hij ziet het daarom niet snel gebeuren dat epo van de dopinglijst geschrapt wordt.

  Overigens is er nu alleen het resultaat van de tijdwaarneming, die direct na de finish bekend was.
  Het onderzoek omvat echter veel meer en het zal dus wel even duren voordat de volledige analyse gedaan is.

Deel Deze Pagina