Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

 1. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Je bent als sporter zelf verantwoordelijk voor wat er in je lichaam terecht komt. Je kunt jezelf niet per ongeluk doperen en er mee weg komen. Zo probeerde Contador het ook te spelen, was geen succes.
 2. senior

  senior Member

  Dat lijkt me onzin. Je kunt, ook als sporter, niet weten wat allemaal in voedingsmiddelen verwerkt wordt of daar indirect in terecht komt. Inmiddels worden overal microplastics aangetroffen in weefsels. Daar zou die atleet dan zelf verantwoordelijk voor moeten zijn? en wat te denken van het gebruik van antibiotica en groeihormonen in de bio-industrie?
 3. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Zo is het nou eenmaal. Daarom nemen wielrenners ook geen bidons aan van mensen die langs de kant staan, tenzij ze van hun eigen ploeg zijn. Je bent als sporter verantwoordelijk voor wat er in je komt, als je aan de hormonen zit door je voeding dan kun je daarvoor geschorst worden.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Maar er kwam letterlijk deze week naar buiten dat er gif op groente en fruit zit dat ook invloed op hormonen heeft. Hoe moet een sporter dat nu weten als de voedsel en waren autoriteit dat nieuws pas veel later naar buiten brengt? De enige optie is dan altijd je eigen voedsel verbouwen en nooit iets anders eten of drinken dan wat je zelf hebt verbouwd, dat is never nooit niet haalbaar.
 5. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Belangrijkste passage wat mij betreft:

  Ofwel: onduidelijkheid, onzekerheid en onvrede. :(
 7. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  NOS suggereert daar wel wat, maar zegt eigenlijk ook weer niets. Voorlopig dus onbekend om wie het gaat.
 9. MacG

  MacG New Member

  Ik ben jarenlang, 25, actief geweest in een sport die berucht heet te zijn voor het gebruik van doping.
  Ik weet niet of ik dit voorbeeld al eens heb aangehaald, maar in de rensport is het consigne 'zero'. Alles wat niet natuurlijkerwijze in een paardenlichaam thuishoort, kan worden aangemerkt als doping.
  Het verhaal van Derbywinner X is er een voorbeeld van.
  Ergens in de jaren '80 won dit paard de Britse Derby. Een uiterst belangrijke gebeurtenis, want het is het meest ultieme in de rensport (toen en nu).
  Paard X won en tot grote schrik en ontsteltenis van de eigenaar werd deze geboekstaafde winner gediskwalificeerd op grond van dopinggebruik. Bij het afnemen en latere controle van het bloedmonster werden er onverklaarbare stoffen zoals serotonine aangetroffen. Een grondig onderzoek leverde een resultaat op dat ontaardde in een van de meest bizarre processen ooit.
  Wat bleek: een lief stalmeisje had haar grote lieveling (de Derbywinner paard X) vlak voor de koers een Marsreep gegeven, iets waar het betrokken paard dol op was.
  De stoffen in een Marsreep horen absoluut niet in een paardenlichaam thuis. Dat is 100% zeker. Maar is het doping?
  FMX, de maker van Mars, moest later verklaren dat een Marsreep geen extra energie levert, ondanks hun toenmalige slogan.
  Een en ander vermocht de Jockey Club niet van gedachten veranderen en de diskwalificatie bleef derhalve staan. Er was nl de 'code zero' oftewel de zerotolerance.
  Dit is een voorbeeld van hoe een totaal onschuldig iets dat vèrstrekkende gevolgen kan hebben.

  Toen ik een boek wilde schrijven met als thema de moord op een schaatster, dook ik in de geschiedenis van de WADA. Wat ik ontdekte, deed me feitelijk direct besluiten het hele project te laten varen. Niet zozeer vanwege vermeend doping gebruik maar vanwege de onzuivere samenstelling van de leidende bobo's die een rol spelen binnen dit orgaan dat de hele olympische sportwereld in haar klauwen heeft.
 10. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  "MacG", mooi verhaal, zou je een boek over kunnen schrijven.
  Even je facts gecheckt: in de jaren '80 is geen enkele (Epsom) Derby winnaar gediskwalificeerd.
  Toch niet te veel Dick Francis boeken gelezen? https://en.wikipedia.org/wiki/Dick_Francis
 11. MacG

  MacG New Member

  Je hoeft me niet te vertellen wie Dick Francis is. Befaamde steeplechase jockey en meervoudig winnaar van de Grand National.
  Heb ooit met de NCRV een radioprogramma over hem gedaan.
  Als je zo dol bent op factchecken, zal ik man paard en rugnummer voor je uitzoeken. De periode dat ik nog actief was ligt zo'n beetje 25 jaar achter me.
  Niettemin is dit verhaal wel degelijk waar. Het verhaal kan zich heel goed in de '70er jaren afgespeeld hebben. Te lang geleden, maar het is me wel bij gebleven.
 12. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  De enige diskwalificaties van de winnaar in de rijke geschiedenis van de Epsom Derby waren in 1844 en 1913: https://en.wikipedia.org/wiki/Epsom_Derby
  Bij geen van beide speelde een Mars bar de hoofdrol, niet verwonderlijk daar die pas voor het eerst in 1932 werd gemaakt: https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_(chocolate_bar)
  Misschien is het maar goed dat je dat boek (met als thema de moord op een schaatster) nooit geschreven hebt.

  PS: De link naar Dick Francis, aangetrouwd verre familie van me, was uiteraard geplaatst vanwege zijn succesvolle tweede carrière - het schrijven van spannende fictie.

  PPS: Serotonin komt niet voor in deze database: http://prohibitedsubstancesdatabase.feicleansport.org/search/
  Laatst bewerkt: 31 mei 2020
 13. MacG

  MacG New Member

  https://www.washingtonpost.com/arch...victory/77b0f8ce-9899-4f06-857e-aea18da05d17/
  Had het snel gevonden. En correct, je had (ten dele) gelijk. De rest wijst zich vanzelf. Het was idd niet de Derby, maar een minder belangrijke koers. De Balmoral handycap (Ascot). Tijd verhult veel zaken maar niet alles. De feiten blijven echter staan.
  En, inderdaad, mijn toenmalige vrouw en ik waren dol op Dick Francis. ( Nog steeds).

  De lijst met verboden dan wel suspecte stoffen groeit met de dag. Ga niet gieren van het lachen als straks ook nog spinazie op het dopingmenu staat!
  Laatst bewerkt: 1 jun 2020
 14. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 15. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Dus dat verklaart de overmatige spiermassa van Popeye. :D
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik hoop maar dat dit de juiste beslissing is. Er worden wel een aantal carrières verpest op deze manier. Golikova en Voronina mochten in Pyeonchang meedoen. Hopelijk is dat nu weer mogelijk, want beiden zijn inmiddels kanshebber op goud.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 18. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  We zijn straks 8 jaar verder. Zo'n Arefejev was ten tijde van Sotsji 13, die kan dan toch onmogelijk geweigerd worden zou je denken.
 19. Elina

  Elina Well-Known Member

 20. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Rusland helaas nog niets geleerd van het verleden en dopingklimaat nog steeds niet verdwenen :(. Hoe kan je een dopingzaak van een 15-jarig meisje in de doofpot willen stoppen, niet te geloven dit. Positieve test was van december tijdens het Russisch kampioenschap.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina