Algemeen nieuws OS 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Hakkie2, 2 feb 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Denk niet dat veel mensen hem kennen, maar dat kan @chicagodude beter inschatten
 2. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  In dat hele huidskleurverhaal viel me een opmerking van Erik van Dijk op tijdens de 500 meter voor vrouwen. Hij noemde Erin Jackson "de opvolger van Davis". Ik vond dat toch een erg rare en ongepaste opmerking, Davis was/is immers geen 500-meterschaatser en hij komt niet uit het inline maar uit het shorttrack (hoewel hij natuurlijk al heel jong is overgestapt naar langebaan, eigenlijk komt hij dus gewoon van de langebaan). Blijkbaar is je huidskleur - zeker in de VS - toch nog heel relevant voor hoe er naar je gekeken wordt en met wie je vergeleken wordt. Op dezelfde manier zou je natuurlijk de link Ntab-Davis kunnen leggen, maar die heb ik gelukkig nog niet gehoord (blijkbaar telt het alleen als je donker bent en uit Amerika komt).
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Erin Jackson werd in de Amerikaanse media die ik lees wel heel erg gezien als "de eerste Afro-Amerikaanse schaatsster op de Spelen", meer dan als een 500 meter-specialiste of wat dan voor eigenschappen ook. De Winterspelen hebben nou eenmaal een reputatie vrij wit te zijn, behalve misschien het bobsleeën.
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Dat geloof ik direct, in Amerika zijn ze heel erg met zulk soort dingen bezig. In Nederland gebeurt dit gelukkig minder (niemand noemde Das de eerste niet blanke Nederlandse schaatster op de OS volgens mij, of is ze dat niet?) en het lijkt me goed om dat zo te houden. We nemen sowieso al veel te veel uit Amerika over. Daarom vind ik het raar als een Nederlandse verslaggever iemand de opvolger van Davis noemt omdat ze toevallig ook een donkere huidskleur heeft.

  Edit: Overigens is Jonathan Garcia een latino, daar heeft - gelukkig - ook niemand het over.
  Laatst bewerkt: 23 feb 2018
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 5. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Derek Parra was ook latino, daar zijn toen wel verwijzingen naar gemaakt. Anice Das is volgens mij de eerste schaatser van Indische afkomst die aan het Olympisch schaatstoernooi meedoet.
  Is dat per sé verkeerd
 6. Unplugged

  Unplugged Active Member

  Ja, want het is Indiaas.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Een grote status zou ik niet zeggen, maar de man op de straat (her)kent zijn naam in ieder geval doorgaans wel. Caveat hierbij is wel dat ik vnl. mensen heb gesproken in en om Chicago de afgelopen 10 jaar, en dat ze hem daar kennen is natuurlijk wel logischer dan bijvoorbeeld in Boston waar ik nu zit. Hoe het met de herkenning hier zit weet ik dan ook nog niet.

  Wel is het zo dat die herkenning voor een groot deel inderdaad ook te danken is aan zijn zwart-zijn en de focus die daarop nog wel eens gelegd wordt door media hier, helaas.
  strawbale vindt dit leuk.
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Misschien kun je een steekproefje nemen voor ons, niet nu maar in de zomer.
 9. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Klopt, bedoelde ik ook.
 10. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  En Pedro Causil is de eerste Zuidamerikaan die meedoet aan het Olympische schaatstoernooi. Ze doen ook mee bij het alpine skieën, vooral Argentijnen, maar Causil heeft ten minste nog enig niveau.
 11. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  strawbale en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Er deed ook een prima Braziliaanse mee aan het kunstschaatsen, die vind ik eigenlijk nog wel van hoger niveau met plek 17 in de korte kur (en helaas een mislukte lange kur). Al is die wel gedeeltelijk Amerikaanse.

  De winterspelen lijken toch wat in opkomst in Zuid Amerika, al heb ik totaal geen beeld of het daar leeft.
 13. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Dankjewel! Toevallig had ik deze vanmorgen al voorbij zien komen. Inderdaad een erg leuk artikel! Mooi inzicht in hoe het er aan toe gaat in Noorwegen. Komt ook wel overeen met het beeld dat ik daar van heb. Het is ook niet voor niks dat bij nationale wedstrijden ook altijd de club wordt vermeld op startlijsten/uitslagen. En dat er nu 3 schaatsers zijn van Fana IL die een Olympische medaille pakken en allemaal de club bedanken dat ze zo ver zijn gekomen.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik weet niet de precieze grens van Zuid-Amerika, maar in 1984 deed Erroll Fraser van de Maagdeneilanden mee. Volgens mij was hij ook de eerste donkere schaatser op de OS.
  Duif vindt dit leuk.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Maagdeneilanden zijn Noord-Amerika.
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Mannelijke maagden tellen (kennelijk) niet mee(r).
  chicagodude vindt dit leuk.
 17. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik ben bang dat zijn bekendheid zeer sterk is toegenomen, helaas niet door zijn prestaties maar door de vlaggendragerij-dramatiek.......naja, there is no such thing as bad publicity zullen we maar zeggen...:D
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  wel een beetje: http://www.semana.com/deportes/arti...s-olimpicos-de-invierno-de-pyeongchang/556331

  Screen Shot 2018-02-23 at 17.30.49.png
 19. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tatata!!! Het doet me deugd om bij de eerste 6 succesvolle schaatsers deze OS maar liefst 4 (3.5...) buitenlanders te zien! Plus bovendien van de 9 langebaanschaatsers met > 1 medaille er maar liefst 5 niet-Nederlands zijn :)

  NUIS 2-0-0
  Wust 1-2-0
  M. Takagi 1-1-1
  Lorentzen 1-1-0
  Kodaira 1-1-0
  Bloemen 1-1-0
  (Schulting 1-0-1, beetje valsspelen hier...)
  Ter Mors 1-0-1
  Kramer 1-0-1 (heel klein MS kansje)
  SLP 1-0-1 (klein MS kansje)
  N. Takagi 1-0-0 (MS nog te gaan)
  Sato 1-0-0 (MS nog te gaan)

  En dan is er nog SH Lee met 0-1-0 en kans op goud op de MS natuurlijk.
  EenBrabander en strawbale vinden dit leuk.
 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  vandaar dat ik voorstelde de straat-steekproef pas in de zomer te doen of, beter nog, over een paar jaar - dat zou een beter beeld geven over zijn blijvende impact.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina