Cinquanta wil langste afstanden en allrounden schrappen

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 25 mrt 2014.

  1. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Wat ik me afvraag, waarom moet het lange baan schaatsen veranderen.
    Is het vanwege de aflatende publieke belangstelling in het buitenland.
    Hebben al die veranderingen de laatste jaren (vooral ten koste van de langste afstand) voor een toename in belangstelling gezorgd.
    Zelfs bij het WK sprint komt geen hond kijken.
  2. frederica

    frederica Active Member

    Waar zit de niet-leuk knop?
    Sidekick, leenstrafan, Nickel en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Jammer genoeg is het `zijn` langebaan schaatsen.
    En waarom heb je geen problemen met het afschaffen van 5k vrouwen en wel met de 1000m. Zowat de enige afstand die niet door Nederlanders beheerst wordt.
    Waarom geen 125 meter banen en dan op buitenbanen.
    Wat ik wel interessant zou vinden om een soort Weissensee marathon in te voeren op de Spelen. Dan heb je de mass start.
  4. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Dat er iets moet veranderen, dat snap ik. Maar sommige voorstellen snap ik niet. Die waar ik me het meest over verbaasd is het afschaffen van de olympische 1000 meter. Ik stel me zo voor dat er nu ergens verderop een roodharige koppie met google translate probeert te begrijpen of het nu echt waar is dat zijn afstand op de nominatielijst staat om af te schaffen. Natuurlijk kan je dat roodharige koppie door ieder ander vervangen maar volgens mij ontleend hij zijn schaatsbestaansrecht aan die 1000 meter en kwam niet geheel toevallig als eerste in m['n hoofd op. Ik heb ook nog NOOIT iemand horen zeggen:"Jaa die 1000 meter. Die is echt saai.".

    Vervolgens dat idee van de gemengde aflossing. 2 mannen en 2 vrouwen uit één land. We willen toch het schaatsen internationaler laten maken? Gelukkig hebben de Polen voorlopig (ik denk over 4 jr ook niet meer) genoeg schaatsers. Maar landen zoals Tsjechië, Estland, Letlans, Zwitserland, Oostenrijk (waar toch ook wel schaatsers in opkomst zijn) komen al snel in de problemen. Ik ben het ook eens met wat hier boven al is geschetst mbt hoe dit in te voeren: niet zoals de teamsprint. Hoewel de teamsprint in potentie kansrijker is denk ik.

    Dan de massstart: Sinds die trieste opkomst van de worldcupfinale, vraag ik me de levensvatbaarheid van dit onderdeel ook meer af. Of je moet het belangrijk maken.

    En afschaffen 5 en 10 km: Ja, ik vind het wel zonde eigenlijk. Aan de andere kant vind ik een WK met slechts 8 schaatsers op laatste afstand ook niet meer leuk. Het voelt voor mij altijd beetje als een mosterd na de maaltijd einde. En als ik dan moet kiezen, heb ik toch liever de 1000 meter dan de 10.000 meter.
  5. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Net waren Wennemars en Anema te gast in DWDD om hierover te praten.
    En ik was het zowaar eens met Anema. We moeten deze afstanden houden. Als hij werkelijk de meest internationale afstand wil afschaffen (1000m), dan weet ik ook niet of we dit uberhaupt serieus moeten nemen.
    Maargoed, als hij gewoon hoog in zet en uiteindelijk mag de 1000m blijven maar moeten de 10km mannen en 5km vrouwen en de grote vierkamp wel weg, dan heeft hij grotendeels z'n zin. En ik denk dat dat zijn plan is. Wie gaat er nou de 1000m wegstemmen?

    En Anema vindt de massstart te kort. Vind ik ook, net te kort voor echte ploegentactiek.
    Nogevendit vindt dit leuk.
  6. Alberto

    Alberto Member

    Het is toch wel triest, dat omdat er in de afgelopen 20 jaar in Nederland een hele grote stap is gezet in de professionalisering van het schaatsen, de ISU nu alles om wil gooien. Ze zullen op moeten passen dat daar de grote sponsers niet ook afhaken.

    Toch kan het geen kwaad om na te denken over veranderingen. Het allrounden heeft veel geschiedenis en lijkt mij ook nog erg populair onder de schaatsers en wordt zeker niet meer gedomineerd dan andere disciplines. Ik zou allrounden opwaarderen en een olympische status geven. Hiermee behoud je alle klassieke schaatsafstanden. Verder zou ik ook in ieder geval de 500m en de 1500m als losse olympische afstand behouden en verder een ploegenachtervolging en een mass-start. In de niet olympische seizoenen zou ik een groot WK van een week organiseren, waar eventueel dan ook niet Olympische afstanden verreden worden

    Specifiek over de mass-start. Ik denk dat dit onderdeel veel potentie heeft, want het is toch de meest simpele wedstrijdvorm. Er zal echter wel een keus gemaakt moeten worden tussen:
    Of een echte puntenkoers met op de streep dubbele punten enkel dubbele punten.
    Of meer een echte marathon, die minimaal 50 ronden is zodat er meer ruimte voor tactiek en aanvallen komen.
  7. sanghwa _o_

    sanghwa _o_ Well-Known Member

    Excuus, ik zie dit nu ook. Ik had van reacties op andere websites het idee gekregen dat hij van het kunstrijden kwam, foutje!

    Ik zeg hier niet dat ik de 5k afgeschaft wil hebben, alleen dat ik het niet verkeerd vindt dat daarover gediscusseerd wordt als een van de punten om het schaatsen te vernieuwen. Mijn mening is in ieder geval dat de 5k moet blijven, zeker (mocht dat gebeuren) wanneer de 10k geschrapt zou worden, dan zou je gelijke afstanden tussen mannen en vrouwen krijgen.

    250m banen zou ik knettergek vinden nadat alle schaatshallen als 400m banen gebouwd zijn. De infrastructuur is nu net een van de weinige dingen dat geen (groot) probleem is in het buitenland, op een paar landen als Polen na dan (al gaat daar schijnbaar ook een mooie hal gebouwd worden). De problemen zitten hem in mijn ogen meer in trainingsmethodes, proffesionaliteit etc... Marchetto bewees met een groep Russinnen op leeftijd het afgelopen weekend weer eens hoeveel het uitmaakt.

    En dan nog die voorgestelde samenvoeging van shorttrack en langebaanschaatsen. Mocht dat ooit gebeuren is het schaatsen voor mij voorbij. De reden waarom ik niet van shorttrack hou is omdat ik het sensatie a la Nascar is... Geen pure sport, maar (te) vaak een lucky winner.
    Nee, dan ga ik nog liever naar een nationaal langebaanschaatsen kijken, dan maar strijd tussen inviduen ipv landen! Dan maar de Friese folklore waar Kritischekijker het continu over heeft.
    Laatst bewerkt: 25 mrt 2014
    G1ant vindt dit leuk.
  8. Alberto

    Alberto Member

    Het is ook van de zotte, dat IceDerby niet getolereerd wordt en dat hij vervolgens doodleuk met hetzelfde idee komt aanzetten. Een evenement als IceDerby kan het klassieke langebaanschaatsen ook weer stimuleren en gokbedrijven zijn in veel sporten tegenwoordig al belangrijke sponsoren, dat kan en moet je helemaal niet tegen willen houden. Ook die gokbedrijven zijn niet gebaat bij matchfixing
    strawbale, G1ant, Monique en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Mijn laatste opmerking van 125 meter banen was natuurlijk ironisch. Alleen al de kosten om 250m banen aan te leggen.
    Maar waarom moet het schaatsen vernieuwd worden.
    Al die maatregelen in het verleden met vooral de invoering van WK afstanden en Worldcup heeft alleen maar voor een verfoeide langere kalender gezorgd.
    Zeker geen structurele vergroting van de belangstelling in het schaatsen.
    De worldcup is ook een farce. In welke sport doen de leiders ineens niet meer mee als het om het verdelen van de prijzen gaat. Er had veel meer prestige aan zo´n competitie moeten worden gegeven. Een algehele WC allround en WC sprint met een evenredigere vertegenwoordiging over de afstanden, niet zo´n Grand World Cup als nu waar zelfs in de mass-start meer punten kunnen worden behaald dan op de 10k. Hoe je een afstand kan vermoorden. Overigens een GWC waarvan weer geen enkele publiciteit vanuit gaat.
    Mass-start ook zo'n spectaculaire vernieuwing. Ten minste zo wordt het voorgesteld, en om het nog spectaculairder te maken worden en tussensprints ingevoegd. Wordt het lekker ingewikkeld van zodat 5 minuten na afloop nog niet de juist uitslag hebt. Dan heb ik liever een afvalrace. Wordt er ten minste elke ronde daadwerkelijk geknokt.
    strawbale vindt dit leuk.
  10. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Dat vind ik dan een pluspunt, schaatsen moet een individuele sport. Ploegentactiek heeft al veel te veel kapotgemaakt bij de marathon.
  11. Monique

    Monique Well-Known Member

    Misschien tolereert hij de IceDerby niet omdat dat te veel lijkt op zijn eigen ideeën en zijn ego het alleenrecht hierop wil hebben.
    jaap vindt dit leuk.
  12. Bokito

    Bokito Active Member

    Ik denk dat we, zoals Schenk zegt, hier niet te veel aandacht aan moeten besteden. Dit zijn de laatste oprispingen van een verwarde, seniele, doorgedraaide oude man, die binnenkort zijn adieu zal krijgen. Dit is geen visie (zoals Mjosaman stelt), dit is een bundel van bij elkaar geraapte p(r)oefballonnetjes. Met deze waanideeën dring je het schaatsen alleen nog maar meer in de verdomhoek. Hij zou voor de Nederlanders en voor het huidige schaatsen moeten gaan staan in plaats van zich ertegenover op te stellen. Als sporter moet je je nu echt in de steek gelaten voelen door deze Capo di tutti capi. Bovendien verdient Cinquanta een motie van wantrouwen en is hij hypocriet. Voor de Spelen hield hij nog een lofzang op de 10 km en het huidige schaatsen en nu is het niet goed genoeg meer. Daarnaast, voor zover het schaatsen is afgegleden, is Cinquanta daarvoor de hoofdverantwoordelijke, opstappen dus, hij geeft zichzelf in feit een brevet van onvermogen. Ik weet het wel, ze moeten Otto zo snel mogelijk in een gesticht opnemen tezamen met die andere bejaarde sportbobo, Sepp Blatter. Daarvoor in de plaats graag een bestuurder die meer met de poten in het schaatsen staat, het goede behoudt en tegelijkertijd met draagvlak moderniseert, want iedereen ziet heus wel in dat er iets moet veranderen.
    schaatsfan79 en strawbale vinden dit leuk.
  13. spook

    spook Member

    Helemaal mee eens.

    En anders kunnen de Nederlanders mijns inziens beter een eigen schaatsbond oprichten. Zoals bij het darts. Het kostte wat tijd, maar inmiddels is de PDC toch echt dé dartsbond. En met een beetje geld lukt het echt wel om een aantal grote schaatsers naar een nieuw bond te krijgen. Oké, waarschijnlijk plaats je je dan niet voor de Spelen, maar dat is voor een aantal goede schaatsers toch al onrealistisch. Voor een B. de Jong, Bergsma, Van der Kieft, Ooijevaar, Keulstra, Achtereekte, Kleibeuker, vele marathonschaatsers, Bloemen, Rotteveel, Olde Heuvel, Hermans, T. Van Beek, L. de Vries, I. Schouten, Van der Weijden, Voorhuis en alle andere allrounders zou een nieuwe bond die in hun behoeften voorziet ideaal zijn. Met wat extra geld lukt het misschien best om ook andere goede schaatsers voor een paar (niet-Olympische) jaren over te halen. Daarnaast is het voor bijna alle buitenlandse schaatsers interessant om te cashen bij deze nieuwe bond, want bij de ISU zullen alleen maar sponsors weglopen. Ik denk best dat deze schaatsers genoeg publiciteit kunnen creëren ten opzichte van een falende ISU.

    Alsof de ISU zonder de Nederlandse steun kan? Waarom zou de Nederlandse schaatsliefhebber (dat zijn dus praktisch alle schaatsliefhebbers wereldwijd) haar oren moeten laten hangen naar een bejaarde Italiaan? Het schaatsen is van het volk, van de fans, van de schaatsers, maar niet van een stelletje bobo's.
    Bokito vindt dit leuk.
  14. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Nou moe, Monique. Zo gek zijn die voorstellen van Leenstrafan toch niet ?

    We moeten juist af van al die minder interessante wedstrijdjes om de baard van de Keizers kats z'n kut competitie: de world cups. Laat nou de echte kampioenschappen de kampioenschappen, maar als je dan minder wilt, gooi dan de minst interessante weg.

    Nog een optie is het hele schaatsen maar af te schaffen, te beginnen met de voorzitter van de ISU. Je zou ook het handbal en het voetbal kunnen combineren, op velden die qua grootte net daartussen zitten. je zou ook het langlaufen en de schietsport kunnen combineren, of speerwerpen en darts.
    Koen en JohnZero vinden dit leuk.
  15. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Schaatsen moet veranderen omdat er
    1 buiten NL geen enkele publieke en commerciele belangstelling voor is,
    2 er geen strijd en concurrentie is, behalve tussen Nederlanders onderling
    3 één land zo n beetje alle mogelijke afstanden en toernooien overheerst,
    4 door die overheersing gaan de weinige buitenlandse toppers die we hebben eerder afhaken ipv dat het stimuleert
    5 zonder mondiale concurrentie elke sport ten dode is opgeschreven
    6 het is een vergrijsde sport is met weinig aanwas van de jeugd
    7 het kijkerspubliek is ook vergrijst, zeker wat de langste afstanden aangaat (en buiten NL is er überhaupt geen enkel kijkpubliek)
    8 er zijn veel te veel wedstrijden en toernooien, waardoor de niet-kenner het totaal niet meer kan volgen en niet meer weet wat belangrijk is en wat niet. Elk weekend lijkt er een nieuw ek/wk te zijn. Leg dat mensen die schaatsen niet zo goed volgen maar eens uit
    9 er is een overkill schaatsen op tv, waardoor mensen gaan afhaken. Less is more! Als er 3 wk's in 1 jaar zijn wat voor waarde heeft het dan nog? Zeker als alle concurrentie ook nog eens bestaat uit landgenoten
    10 het belangrijkste punt : Schaatsen is alleen een wereldsport in NL, daarbuiten kent en doet niemand het maar dat is wel nodig om als sport nog 10 of 20 jaar te willen blijven bestaan.

    zo zijn er zeker 10 punten te bedenken waarom lange baan schaatsen in zijn huidige vorm moet veranderen.
    het is super leuk en genieten voor ons Nederlanders, maar het is niet leuk voor buitenlanders en of we dat nu leuk vinden of niet
    je hebt echt strijd en mondialiteit nodig in welke sport dan ook.

    En natuurlijk roepen alle schaatsers en fans nu heel voorspelbaar moord en brand maar als ze willen dat hun sport blijft voortbestaan dan zal er wel het 1 en ander veranderd móéten worden..
  16. jaap

    jaap Active Member

    En met het bovenstaande ben ik het nou volledig eens! Je slaat de spijker op z'n kop.
    En ik ga hier geen moord en brand roepen. Er moet echt wat veranderen.
    Maar dat gebeurt heus niet op stel en sprong.
    Wees eerlijk, met deze Nederlandse overheersing krijg je in het buitenland geen enkele sponsor meer en gaat
    het hele schaatsen op z'n gat.
    Zal een lange zomer worden............
    Morgen weer wielrennen op Sporza.
    kritischkijker24 vindt dit leuk.
  17. Bokito

    Bokito Active Member

    @kritischkijker24, prima dat je aangeeft waarom er veranderingen moeten komen. Maar laten we dan bij iedere verandering die we willen doorvoeren ook kijken of jouw punten met die verandering gerealiseerd gaan worden. Ik geloof namelijk dat schaatsen, hoe het ook verandert, in de basis altijd een kleine sport zal blijven. Daarnaast moeten twee zaken goed uit elkaar gehouden worden: de publieke belangstelling en het niveau van verschillende schaatslanden. Als je wat aan punt 1 doet (b.v. meer spektakel), verhoogt dat nog niet per se punt 2. Ik vind dat voordat je dingen radicaal wil veranderen je eerst en vooral moet streven om het niveau van de buitenlanders omhoog te krikken. Meer goede rijders in een land bevordert nou eenmaal de publieke belangstelling. Er zijn heel weinig sporten of sportevenementen die structureel veel bekeken worden ONDANKS het feit dat de kijker geen chauvinistische betrokkenheid erbij heeft. En laten we wel zijn, als de Amerikanen niet die pakkenfail hadden gehad, was er misschien helemaal geen discussie geweest.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat we het in Nederland allemaal niks vinden, is logisch. Veel interessanter is het hoe men er in het buitenland tegen aan kijkt. In de Noorse media alleen een quote van Sverre Lunde Pedersen, die traditie belangrijk vindt, maar wel zegt dat er te veel toernooien zijn, en dat Cinquanta daar een punt heeft.
    In Duitsland wordt het ANP-bericht overgenomen, zonder commentaar van Duitse schaatsers.

    Uit USA blijkt dat Cinquanta overigens niet alleen het hardrijden op de schop wil nemen, maar ook het kunstrijden:

    http://www.chicagotribune.com/sport...cal-changes-to-sport-20140325,0,3069833.story

    Onder het artikel voorspelbare reacties als: Wat weet zo'n hardrijder nu van kunstschaatsen?

    In dat artikel staat trouwens ook nog dat volgens Cinquanta de 500m op de OS nog maar 1x gereden hoeft te worden ipv 2x.
  19. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Voor een man van zijn leeftijd hecht dhr Cinquanta wel erg weinig waarde aan traditie. Het alleen maar afschaffen van afstanden omdat een land te dominant is...dat gaat toch helemaal tegen wat topsport voor staat? Harder trainen, de challenge aangaan....als men ook zo had gedacht over basketbal dan had de VS nooit een wedstrijd verloren.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  20. Payday

    Payday Well-Known Member

    Ik vind het met de Nederlandse overheersing op het WK allround reuze meevallen. Zonder Sven Kramer zou NL in de laatste tien jaar, maar 2x wereldkampioen zijn geworden bij de mannen. En zonder Wust zou NL ook maar 2x wereldkampioen zijn geweest bij de vrouwen in de laatste tien jaar. Dat de twee beste allrounders ooit, uit hetzelfde land komen en ook nog eens in het zelfde tijdsgewricht hebben, moet er toch niet toe leiden dat we de hele sport op z'n kop gooien? Je mag toch van bestuurders verwachten dat ze dit soort zaken in een historisch perspectief zien. Zonder Kramer waren in NL al goed flauw geworden van die Bokko die al vier keer wereldkampioen was geworden. Misschien moeten we Kramer en Wust vragen te stoppen met schaatsen om hun sport te redden van domme bestuurders en een hele kudde supporters (ook op dit forum) die denken dat het heden ook voor altijd de toekomst zal zijn.

    Realiseer je dat we zowel bij de mannen als bij de vrouwen historisch gezien niet eens het beste allround land zijn. Hoe zo Nederlandse overheersing?
    leenstrafan, Danielle, Nickel en 6 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina