WK Allround 2013 Hamar

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 13 jan 2013.

  1. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik kan me wel vinden in het verhaal van Rintje. Vroeger (toen alles nog beter was .... :roll: ) hadden we alleen het NK allround, EK allround en WK allround. De worldcup bestond nog niet en het sprinten stelde in Nederland nog niets voor. Met die drie toernooien deden we het in de winter. O ja, er waren nog wedstrijden tussen Noorwegen en Nederland en de wedstrijd om de Gouden schaats. Hoe dan ook waren die toernooien echt iets om naar uit te kijken, omdat het heel bijzonder was. Dus hoe graag ik ook naar schaatsen kijk, er zijn wel erg veel wedstrijden, waardoor de lol er op een gegeven moment haast een beetje af is. Het is dus niet dat ik het voor de schaatsers te veel vindt (voordat allerlei mensen weer gaan zeuren dat Sven echt niet zo vaak rijdt) maar voor de toeschouwer. Als we het ene jaar allrounden en het andere jaar specialiseren scheelt dat al een heel stuk. Vergelijk het met zwemmen waar ook maar eens in de 2 jaar een WK is. Het voorstel van Rintje bevat zelfs nog ieder jaar een WK.
  2. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    De nummers die jij noemt zijn in allemaal vrij nieuwe nummers terwijl bij het schaatsen allround juist het oudste nummer is.
    Het gehele tennis kent sinds 1923 geen WK meer, ten minste niet als toernooi. In 1928 werd het ook van het olympische programma afgevoerd en in 1988 (in 1984 demo) weer opgevoerd. Golf dat geïntroduceerd zal worden kent ook geen WK of het zal matchplay moeten worden. De TP bij schaatsen is een compleet andere discipline dan die bij WK afstanden, immers drie races enb K.O. systeem.
    En dus het schaatsen voor 1996 kende geen WK afstanden en wel OS afstanden.
    Zwemmen kent pas WK's sinds 1973 en atletiek pas sinds 1983.
    Was dat so

    Bij het skieën werd sinds 1952 geen Olympisch kampioen bij de combinatie geëerd. De winnaar van die Dreier kombination was overigens welk wereldkampioen. Sinds 1988 werd de kombinatie weer ingevoerd en heet nu supoerkombinatie.
    Dus waarom niet bij schaatsen. Desnoods een kombi over 1500-5k of 500/10k. Een 500 extra rijden zal toch geen probleem zijn en de 10k kan voor tweeërlei doeleinden gebruikt worden. Dat ze teveel onderdelen hebben is een drogreden. In 2006 kon ineens de TP buiten alle toenmalige regels toegevoegd worden en het zou me niet verwonderen als in 2018 de mass start ook olympisch wordt.

    Het gaat mij om de toekomst of de ondergang van het allrounden. Wil allrounden overleven dan moeten er maatregelen genomen worden. Zo niet schaf het dan maar meteen af voordat het kalf verdronken.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Vroeger waren er ook wel meer wedstrijden dan die jij opnoemt.
    IJsselcup, praktisch de gehele Nederlandse top deed mee
    Dynamo Cup in Ost-Berlin
    Wilmersdorf sprintmeeting in West-Berlin
    Inzell international Saison eröffnung
    Oscar Lopet (met uitreiking Oscar)
    Nyttarslopene - Oslo
    Drei(Vier) Bahnen tournee (Inzell, Innsbruck, Madonna)
    Diverse wedstrijden in Davos (vaak 3 weekends achter elkaar)
    Goldener Schlittschuh Inzell
    Recordwedstrijden Savalen
    en daar tussendoor nog de interlands.

    Natuurlijk deed niemand aan al die wedstrijden mee maar dat gebeurt nu bij de WC ook lang niet altijd.
    In 1979 werd nog een Worlcup (alleen mannen) circuit gehouden puur met allround toernooien (Oslo, Orebro, Alkmaar, Inzell).
    Eric Heiden won de laatste drie wedstrijden en werd eindwinnaar
    Alleen hadden de organisatoren zo'n ingewikkeld reglement in elkaar gestoken dat ze zelf de eindstand onjuist presenteerden.
    Zie Schaatsseizoen 78/79.

    Het sprinten in Nederlands stelde overigens wel degelijk wat voor met toppers als Eppie Bleeker, Jos Valentijn en Lieuwe de Boer.

    In zwemmen en atletiek en alpine/noords skieën hebben ze de frequentie juist opgevoerd. Het was eens in de vier jaar nu is het om de twee jaar.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Kleibeuker rijd misschien wel haar beste seizoen in de marathoncompetitie. Ja, ook het nivo bij de dames wordt steeds hoger. Ter Mors heeft geen wedstrijd in het weekend van Erfurt, dus wie weet dat zij nog een aanwijsplek krijgt. Kramer heeft al 12.55 staan van het EK dus das een 1-2-3 tje.
  5. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Hoe je het ook wend of keert, Gianni zit gewoon fout.
    Mocht hij de beslissing zelf hebben genomen dan is hij een waardeloze vent want het kwaliteitsverschil is wel erg groot. Hij riskeert zelfs het verlies van Europese startplaatsen hetgeen weer invloed kan hebben op de Italiaanse kansen volgend jaar.
    Mocht de bond de opstelling bepalen dan moet hij opstappen. Volgens mij kan geen enkele coach dit over zich heen laten gaan.
  6. schaatsfan79

    schaatsfan79 Member

    Voor de 10 km zullen Kramer en Blokhuijsen wel worden aangewezen. Bij de vrouwen Valkenburg of de Vries.

    Je ziet bij atletiek en zwemmen wel dat er combinaties zijn. Atletiek wk outdoor/ek indoor in de oneven jaren en ek outdoor/wk indoor in de even jaren. Bij het zwemmen zijn ek en wk langebaan ook niet in hetzelfde jaar. Dus bij schaatsen dan bijv ek allround/wk afstanden en wk sprint/wk allround in de even/oneven jaren.

    Ben toch benieuwd naar dit weekend, ondanks het inderdaad wat gedevalueerde deelnemersveld. Hopelijk laat Skobrev nog wat zien en zeker van Pedersen en Swings verwacht ik nog wat. Bij de dames kan Nesbitt hopelijk een 123 voorkomen.
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Over Lollobridgida... Weten we zeker dat ze niet gewoon ziek, geblesseerd, privéomstandigheden, of ook focus op EK afstanden heeft...

    o niet, dan ja het heel raar.
  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Het probleem momenteel is gebrek aan topsportmentaliteit. Iedereen heeft zich bij de mannen neergelegd bij de suprematie van Kramer ( zolang zijn 5 en 10km goed lopen, is het onmogelijk van hem te winnen) en dus zien ze geen heil meer in het allrounden. Dit is natuurlijk helemaal funest voor een topsporter: zich bij voorbaat al kansloos te achten.

    Bij de vrouwen is het iets minder want Wust gaat nu wel voor 3 op een rij bij WK, maar als de omstandigheden zwaarder of als er op een buitenbaan wordt geschaatst, dan is Sablikova ineens weer een favoriet.

    Dus voor NL'ers is het een kwestie van: pick your poison. Kramer wint 10 op een rij?! Hoera voor NL, maar dan gaan de buitenlanders zich richten op individuele afstanden. You can't have it both ways.
  9. Monique

    Monique Well-Known Member

    Dit was in de tijd toen internet nog niet bestond en al die wedstrijden zeker niet live uitgezonden werden op tv (althans ik kan me er niets van herinneren). Voor de gemiddelde televisiekijker waren er dus minder wedstrijden dan nu om naar te kijken. Ik geloof je zonder meer dat al die wedstrijden destijds bestonden, maar mijn punt was nu juist dat het voor de kijker tegenwoordig een overschot aan wedstrijden is, en dat dat vroeger veel minder was. Daardoor werden de wedstrijden die wél rechtstreeks uitgezonden werden specialer.
  10. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    vroeger was er gewoon minder tv,
    zo had je voor voetbal een samenvatting op zondag en dat was het, nu kan je elke voetbalwedstrijd uit de hoogste klasse live volgen
  11. proeme

    proeme Well-Known Member

    tsja, dan heb je Wüst en Sablikova. De rest voelt zich nog steeds kansloos.
  12. Bokito

    Bokito Active Member

    Veel wordt gepraat over het afschaffen van een 10 km richting een kleine vierkamp, maar is het niet veel logischer om de 5 km af te schaffen en die te vervangen voor een 3 km? Allrounden betekent dat je op zowel de kortere als de langere afstanden uit de voeten kunt, een 10 km afschaffen ten faveure van een 3 km tast dat principe enigszins aan. Als dit bevalt kan het breder doorgetrokken worden, sowieso zijn 1500 meter en 3000 meter beter te combineren dan 1500 meter en 5000 meter. Bovendien, binnen het allrounden is er nu een licht voordeel voor stayers zoals Kramer. 5 km en 10 km lijken te veel op elkaar, ik vermoed dat als je de uitslagen van een 5 en 10 over een aantal jaren naast elkaar legt op dezelfde toernooien dat je, meer dan op welke combinatie van afstanden ook, dezelfde uitslagen krijgt.
  13. jay

    jay Member

    Mijn voorspellingen voor de top 8:

    Mannen:
    1. Kramer
    2. Blokhuijsen
    3. Pedersen
    4. Bokko
    5. Swings
    6. Verweij
    7. Geitzreiter
    8. Skobrev

    Vrouwen:
    1. Wust
    2. Valkenburg
    3. Nesbitt
    4. De Vries
    5. Pechstein
    6. Njatun
    7. Hozumi
    8. Van Beek
  14. jeroen88

    jeroen88 Member

    Zonde dat er veel mensen afwezig zijn. Misschien ook het idee om het Kwalificatiesysteem te veranderen naar hetzelfde als het WK Sprint. Zo schakel je de de slechte Amerikanen en canadezen uit en krijg je er misschien een slechte nieuw zeelander voor terug maar heb je een breder deelnemersveld van nationaliteiten.

    Ik ben ook een voorstander van om het WK Allround/sprint en WK Afstanden jaarlijks te wisselen. Het WK Allround/Sprint zou je dan in de jaren dat het niet gehouden wordt als Wereldbekertoernooi kunnen doen.
  15. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Jaaa, ik zag een dubbele top 8 voorspelling, even mee vooruitdenken.

    Heren: vrijwel zeker lijken mij Kramer, Blokhuijsen, Verweij, Pedersen, Bokko en een normaal rijdende Skobrev. Swings zal na de 500 aan een inhaalrace richting top 6 moeten beginnen. 7e of 8e staan na 3 afstanden lijkt mij gevaarlijk. Want Herr Geisreiter kan met een 5000 zoals hij die in Inzell reed (zonder Jorrit en Bob 2e achter Kramer) ook naar de 10 kilometer.

    Voor plek 8 wordt het dan een strijd tussen heel wat mannen. Brodka is overduidelijk goed in vorm en zou zich met een hele scherpe 500, 1500 en een goede 5000 (Nieuw PR) heel misschien kunnen handhaven bij de eerste 6. Rotteveel reed een sterk EK, maar moet nu nog beter om de 10 wel te halen. Yuskov bewees op de 1500 in Inzell dat ie goed is. Hij reed daar ook nog 6.23 en hij kan een 36'er rijden, dus ja, die kan ook een heel eind komen. Ongeveer hetzelfde geldt voor Silovs, met dat verschil dat zijn 500 iets scherper moet zijn en zijn 5000 wellicht wat minder is. Dan hebben we Kuck nog. Die reed bij zijn 1e Europese wedstrijd meteen 6.24 en 1.47 in Inzell. Zijn 500 is wel wat minder, dus hij zit in hetzelfde schuitje als Swings en Geisreiter. In de stal met pikzwarte paarden staan dan nog Szymanski, Nilsen en Babenko. Maar de Pool was in Inzell absoluut niet goed, de jonge Noor moet volgende week zijn WK gaan winnen en de Kazach is net niet goed genoeg om via een goede 5000 naar de 10 te kunnen.

    Dames: bijna absolute zekerheden zijn Wust, Valkenburg, De Vries, Nesbitt en een normaal rijdende Pechstein. Njatun reed een sterk EK en ik neem aan dat ze op het WK in eigen huis beter dan ooit zal willen zijn. Haar 500, 1500 en 3000 zijn in de basis zeker goed genoeg om top 6 te staan na 3 afstanden. Maar er zijn er nog een paar die daarvoor in aanmerking komen. Met name Shikhova en Van Beek zullen via een goede 500 en 1500 zo'n top 6 plek in het zicht hebben. Takagi lijkt me trouwens ook niet meteen kansloos. En misschien kan Christ ook nog wel verrassen. Dan zijn er ook nog dames die het via een hoge klassering op de 3000 moeten doen. Dan denk ik vooral aan Graf, Hozumi (5e in Inzell) en misschien zelfs Hemmer (7e in Inzell). De Poolse Czerwonka reed de 8e tijd op de 3000 in Inzell en heeft ook nog een goede 500 en 1500 tot haar beschikking, dus wie weet. Schussler en Dmitrieva hebben in absolute topvorm denk ik ook een kans. En dan vergeet ik de oude Tabata nog. Die reed in Inzell ook helemaal niet slecht.

    Bij zowel de heren als dames hangt alles natuurlijk af van die twee (of vier) top 8 lijstjes. Wie was er 5e op de 5000, maar staat niet bij de eerste 8? Wie was er 10e op de 3000, maar staat 6e na drie afstanden?

    Mmm, zo kan het om de plekken 2 t/m 24 nog best een spannend en boeiend toernooi worden.
  16. trabbie

    trabbie Active Member

    Net als bij voor het EK, heb ik weer lijstjes gemaakt van klassement op basis van de persoonlijk records (pb), beste laaglandtijd (lb) (alle banen behalve Calgary en Salt Lake City), beste seizoenstijd (sb) en omdat er een paar schaatsers beste seizoenstijden op Calgary of Salt Lake City hebben staan ook een beste laaglandbaan seizoenstijd (slb). Er zijn 4 mannen die in alle 4 de rijtjes bij de beste 8 staan, dat zijn Sven Kramer, Håvard Bøkko, Jan Blokhuijsen en Ivan Skobrev. Diegene mag je ook zeker verwachten dat zij de 10 km gaan halen, overige kanshebbers om de 10 km te halen zijn dan: Sverre Lunde Pedersen, Koen Verweij, Bart Swings, Moritz Geisreiter, Haralds Silovs, Jonathan Kuck en Denis Yuskov.
    Als Zbigniew Brodka de laatste afstand wil halen moet hij bij de beste 16 rijden op de 5 km en in de meeste rijtjes blijft hij op de 5 km steken op de 21e, 22e en op basis van PR zelfs op de laatste plaats.

    Alleen een uitslag op basis van persoonlijk records heeft invloed op het verdeling van aantal startplekken per continent, Europa moet dan een startplek afstaan aan Noord-Amerika en Oceanië

    PS: Er zijn voor een paar schaatsers die dit seizoen een afstand niet hebben gereden, tijden van vorig jaar gebruikt zoals voor Koen Verweij.

    Bijgevoegde bestanden:

  17. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Janssens staat er wel erg slecht voor bij de laagland-lijstjes. Verklaring: al zijn laagland-SB's zijn gereden in Quebec City/Sainte-Foy, daarbij ook zijn laagland-PR 5km (boven de 7 minuten!).
  18. trabbie

    trabbie Active Member

    Het zelfde principe maar nu voor de Vrouwen. Hierin zijn er vijf vrouwen die in alle 4 de rijtjes die de laatste afstand halen namelijk, Ireen Wüst, Christine Nesbitt, Claudia Pechstein, Diane Valkenburg en Yekaterina Shikova. Misschien op Shikova na zijn het ook degene die de 5 km mogen gaan rijden. Kanshebbers om de laatste afstand te halen zijn verder: Linda de Vries, Olga Graf, Ida Njatun, Brittany Schussler en Masako Hozumi. Voor Lotte van Beek en Miho Takagi meoten bij de beste 16 op de 3 km komen om een kans te krijgen om de laatste afstand te halen, een uitdaging maar voor beide niet onmogelijk.

    Op basis van tijden van dit seizoen gaat Europa een start plek verdienen ten koste van Amerika. De Aziaten kunnen op beste van pb en lb zelf 2 plaatsen bij verdienen te koste van respectievelijk Europa en Noord-Amerika & Oceanië.

    PS: Er zijn voor een paar schaatsers die dit seizoen een afstand niet hebben gereden, tijden van vorig jaar gebruikt zoals voor Koen Verweij.

    Bijgevoegde bestanden:

  19. Elina

    Elina Well-Known Member

    Joling is ziek en dus heeft de Nederlandse damesploeg geen reserve.
    Van de ISU mag de bond, maar 1 reserve opgeven.
    Leenstra is wel in Hamar, maar mag dus niet rijden als 1 vd 4 geplaatste Nederlandse dames ziek wordt...
  20. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    3 Poolse dames aan de start! Ook Wozniak doet mee! Volgens mij doet Ishino niet meer mee..

Deel Deze Pagina