Zomertijd - Wintertijd

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door jaap, 23 mrt 2011.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  Nooit geweten dat onze biologische klok iets langer duurt dan 24 uur en dus eigenlijk uit de pas loopt met de natuur.
  Zou het verschil tussen ochtendmensen en avondmensen daar ook nog aan verwant zijn?
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Wat wel grappig is dat in dit artikel ook al verschillende meningen bestaan, namelijk of de wintertijd of de zomertijd dan de enige tijd zou moeten worden als we het verschil af zouden schaffen. Het is geen exacte wetenschap en ik prijs mezelf maar gelukkig dat ik totaal geen last heb van een uur verschil. Hoewel dat vooral komt omdat ik toch al een heel slechte slaper ben en daardoor toch al geen heel strak slaapritme heb.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Klopt, wist ik al langer en dan ga je het ook vaker zo bekijken, en dat is inderdaad zo. Dat kan zeker oplopen tot een klok van 25 uur.
  Ziedaar dan de totale nonchalance als de klok een uur terug wordt gezet: die ene dag duurt dan 25 uur, en dat is dan voor één keertje precies gelijk aan je ritme.
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Als de zomertijd afgeschaft wordt, dan graag ook meteen de correctie van 40 minuten afschaffen die de bezetters in Mei 1940 ingevoerd hebben om onze klok gelijk te laten lopen met die van Nazi Duitsland en daarna nooit meer is teruggedraaid.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat zou je wereldwijd moeten doen, beetje lastig...
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  NK Afstanden topic: "leenstrafan, Vandaag om 03:40"

  Ik zie het...
  leenstrafan vindt dit leuk.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Vandaag het besluit in het Europees Parlement of de zomer- en wintertijd worden afgeschaft. Wat ik kan vinden lijkt er een meerderheid voor, maar dat is bij het Europees Parlement vaak onduidelijk.
 8. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat mag ik hopen van niet....
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Het lijkt er wel op. Stemming rond 12 uur, de uitslag zal vlak daarna wel op allerlei nieuwssites staan. Het wordt dan niet onmiddelijk afgeschaft: er moet worden gekeken welke tijd de beste is. Daarnaast dreigen wat lidstaten dwars te gaan liggen.

  Maar als je rekent dat zo'n 20% van de europese bevolking medische klachten heeft door dit verzetten van de klok, die bij sommigen maanden schijnen aan te houden, is het afschaffen eigenlijk niet meer dan logisch.
 10. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Je kunt nu eenmaal niet 2 tijdzones in 1 stoppen. Dat gaat altijd wel ergens knellen.
 11. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik zit hier nu met een jetlag van 7 uur (gisteren terug gekomen uit Costa Rica) en heb hier al nauwelijks last van. Ik kan er maar niet bij dat mensen zo van de leg zijn van een uurtje, maar het zal wel zo zijn. Ik hoop dat het eeuwig zomertijd zal blijven, dan is het in de winter wat langer licht. Dat het ‘s morgens langer donker blijft maakt me veel minder uit. Maar dat is wat ik persoonlijk het fijnst zou vinden, anderen kunnen het heel anders ervaren. Ben benieuwd wat eruit komt.
  mhp1988 en Duif vinden dit leuk.
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Zomertijd lijkt ook de grootste kans te hebben, aangezien Portugal anders echt niet mee gaat doen. Maar dat is nog voor discussies, die nog wel eens 2 jaar kunnen gaan duren.
 13. Monique

  Monique Well-Known Member

  Twee jaar lullen over 1 uurtje. :D
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik moet er niet aan denken dat het eind december/begin januari pas om 9.48 uur licht wordt. Het zou belachelijk zijn dat de zuidelijke landen dit er door gaan drukken, zij hebben er het minste last van.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het voorstel tot schrappen komt uit Nederland.
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het loopt weer eens zoals het in Europa gaat, er komt eerst nog meer onderzoek, bovenop de stapels omderzoek die er al waren gedaan. De Europese Commissie gaat het onderzoeken. Hadden ze al gedaan, maar gaan ze dus nog eens doen. Stemmingen zijn uitgesteld.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Echt onbegrijpelijk. Juist wij zouden er dan het slechts vanaf komen t.o.v. de huidige situatie.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Met een Nederlands lid waren ook een Tsjechisch en een Fins lid vooral indiener. Allemaal met de opmerking: ik hou ook van de zon en langer in de zon zitten, maar niet van de vele klachten die er zijn, al heb ik er zelf geen last van.

  En klachten, dat zijn er echt veel. 20% van de bevolking! Dat is enorm. Daar weegt een uurtje in de zon zitten toch niet tegenop?

  Jij gaat wel heel makkelijk voorbij aan die medische klachten, die bij sommigen aantoonbaar meerdere maanden duren.
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Wat zijn die klachten dan eigenlijk? Als je nou iedere dag je ritme met 10 minuten verschuift, dan ben je toch binnen een week om? Ik lees hier vaker dat er medische klachten zijn, maar ben wel benieuwd wat die zijn. Vieren zulke mensen dan ook nooit oud en nieuw omdat ze dan later naar bed moeten? Gaan ze in het weekend nooit een uurtje later naar bed en slapen ze dan geen uurtje uit? Misschien zijn sommige mensen ook gewoon zeurpieten.
  Laatst bewerkt: 8 feb 2018
  leenstrafan, proeme en Duif vinden dit leuk.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik weet het niet precies. Ik zelf heb er geen maanden last van, wel 1,5 week. Maar die mensen hebben klachten die vastgesteld zijn door medisch specialisten. Dan ben je geen zeurpiet. Je bent eerder een zeurpiet als je het uurtje verschuiven (geen uur zon, het aantal zonuren blijft natuurlijk gelijk) niet wil opgeven om 20% van de bevolking te helpen. Wat ik begreep gaat het bij een heel deel om volledige slapeloosheid door die 'jetlag'. Dat is niet niks.

  En nee, dit is niet vergelijkbaar met een uur langer op blijven. Al kunnen veel mensen daar ook niet tegen.

Deel Deze Pagina