Zomertijd - Wintertijd

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door jaap, 23 mrt 2011.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het probleem is dat de Midden Europese tijdzone eigenlijk in tweeën zou moeten. Voor de landen aan de randen zou 1 vaste tijd helemaal vervelend worden, dan krijg je de situatie dat het zomers om 4 uur al licht wordt.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Gewoon zorgen dat je totaal geen ritme of structuur in je leven hebt, dan merk je dan ene uurtje niet eens.
  Elina, Nogevendit en Monique vinden dit leuk.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, dat kan ik de school van mijn dochter niet aan doen, dat ze de ene keer om 6 uur en de andere keer om 10 uur op de stoep staat...
  Ik had tot 2 jaar terug ook niet veel ritme, maar de kinderen zijn al vanaf 2 maanden na hun geboorte van 19-7 slapers. Bijna op de minuut af. Na 19 uur zijn ze stik chagrijnig en rond 7 uur worden ze wakker (de laatste tijd de jongste helaas meestal iets er voor). En dan brengen die kinderen vanzelf ritme in je leven (qua opstaan, maar ook qua avondeten).
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja, Das Leben Mit Kinder...
  Zelf heb ik (nog) geen kinderen, dus dat is makkelijk praten. Tegelijkertijd, prijs jezelf gelukkig met kinderen met een dergelijk strak bioritme, in mijn omgeving hoor ik genoeg andere verhalen...
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, ik ben er meestal ook wel blij mee (en heb ze dat ritme zelf ook aangeleerd...). En ik ben natuurlijk ook heel blij met mijn kinderen :) Gewoon alleen wat minder blij met de vrij nutteloze zomer en wintertijd, die in is gevoerd om energie te besparen terwijl hij dat feitelijk niet doet.
 6. Monique

  Monique Well-Known Member

  Van mij mag het eeuwig zomertijd zijn, ik zie het nut van dat uurtje schuiven niet zo. Zelf heb ik er totaal geen last van maar het is zo vroeg donker met de wintertijd en dat vind ik niet fijn. Als ik uit mijn werk kom kan ik niets meer in de tuin doen en dat vind ik jammer. Maar goed, uurtje langer weekend is dan wel weer fijn.
  Duif vindt dit leuk.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  toegegeven, ik heb geen kinderen. Dat scheelt ongetwijfeld...

  En dat ik nu op 7 uur wakker vanzelf wakker wordt ipv om 7 uur wakker worden door de wekker, is in mijn geval wel een voordeel van de verschuiving. Tijdelijk, want dat schuift langzaamaan ook weer terug en dan heb ik die vervelende wekker toch weer nodig.  Wat bij mij overigens wel raar is: als ik de wereld over reis heb ik nauwelijks last van een jetlag. 2 dagen, dan is het klaar (ok, behalve toen ik afgelopen zomer thuis kwam uit Nieuw-Zeeland). Maar dat ene uurtje met zomer- en wintertijd merk ik altijd nog wel 2 tot 3 weken...
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  de uitdrukking was rokjesdag(en). Met korte-rokjesdagen plaats je je wel heel erg in een bepaalde hoek.
  Wel goed gespeld overigens, afgezien van de spatie dan, want korte rokjesdagen zouden het juist niet worden: de dagen worden, qua beleving en (dus) in de volksmond, juist langer.
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  en hebben jullie daar dan ook wekenlang last van als je een tripje naar Griekenland of de UK maakt (en terug komt)?

  Just asking, ik ken het fenomeen niet (wellicht omwille van mijn niet echt heel regelmatig ritme)
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik ben met mijn kinderen nog niet daar heen geweest. Ik zelf had er in Griekenland geen last van (en naar china toe ook helemaal geen jetlag, terug wel). Maar een vakantieritme is sowieso anders, al werdem mijn kids ook op de camping rond 7 uur wakker. Ik gok inderdaad dat dat in een land waar het een uur later is gewoon 6 uur zou zijn geweest, de hele vakantie.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  naar Ierland merkte ik het wel inderdaad, maar zoals Hakkie zegt: vakantieritme is toch al anders.

  Toen ik daar (Ierland) 4 dagen was, was het probleem bij thuiskomst ook meteen weer verholpen trouwens ;)
 12. Elina

  Elina Well-Known Member

  Zomertijd is niet echt.
 13. Monique

  Monique Well-Known Member

  Het is maar net wat je tot echt bestempeld. Vroeger was wintertijd gewoon “tijd” want toen bestond zomertijd nog niet. Nu kan zomertijd best “tijd” worden als we de wintertijd afschaffen.

  Wij zijn onlangs op vakantie naar UK gegaan en dat uur merk ik niet. Als ik naar Amerika ga heb ik altijd wel wat last van jetlag, maar na 2 dagen ben ik daar al overheen.
 14. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ik heb al bijna een jaar last van een jetlag en het verste waar ik naartoe geweest ben is Zeeland ;)
  Jippie vindt dit leuk.
 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ha, ik kan niet wachten op de enorme ruzie of we dan straks standaard de zomertijd of standaard de wintertijd moeten gaan invoeren.
  Ik persoonlijk moet er niet aan denken dat het straks pas om 9.30 uur licht wordt (bij standaard zomertijd), maar ook niet dat het straks al om 21.00 donker wordt (bij standaard wintertijd). Liever een paar daagjes jetlag dan een half jaar last.
  Duif, proeme en Elina vinden dit leuk.
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Het gaat niet om een paar daagjes jetlag, maar waarschijnlijk jaarlijks een aantal doden door een verhoogde kans op hartaanvallen.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dat dan graag ook afzetten tegen de extra doden als gevolg van het feit dat bij het hanteren van 1 tijd, mensen geruime tijd langere werkdagen in het donker hebben en dat er extra lang woon-werkverkeer in het donker is.
  Duif en ZeeKoei vinden dit leuk.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, natuurlijk. Daar is dat debat voor in europa. Ik neem aan dat ze daar dan ook hoorzittingen en technisxhe briefings hebben.

  Maar goed, voorlopig moeten we de klok wel verzetten komend weekend. Anders sta je wel heel vroeg bij je eerst volgende afspraak :D
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik kan me er echt niets bij voorstellen dat iemand dood gaat door een uurtje tijdverschil, maar je schrijft het vast niet zomaar op dus het zal wel waar zijn.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Zo maar een wetenschappelijke bron, daar zijn er velen van.

Deel Deze Pagina