WK allround en sprint, Inzell, 7-10 maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 26 feb 2024.

 1. Wolfman

  Wolfman Active Member

  De drie reserves die instromen, vormen gezamenlijk wel de grootste uitdaging voor Dijkstra & Co, sinds het Mongoolse trio Baasankhuu Amgalanbaatar, Munkhchuluun Bayarchuluun en Amgalanbaatar Byambakhishig van de radar zijn verdwenen.
  Ole22, Mjøsaman, G1ant en 8 anderen vinden dit leuk.
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Inzell heeft inderdaad in verhouding met andere banen altijd krappere bochten gehad.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 3. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Mmmm, definitieve deelnemerslijsten! Wat wil een ouderwetse schaatsliefhebber met een onweerstaanbare hang naar nostalgie nog meer? Laat Het Grote Vooruitblikken maar voluit losbarsten!

  Er ontbreken een aantal mensen, maar over het algemeen komt er toch wel een serieus veld met topschaatsers aan de start. Mooi zo! Het toont in ieder geval aan dat de meerderheid van de schaatsers deze klassieke toernooien ook na een WK Afstanden nog wel degelijk ziet zitten. Niks complete mosterd na de maaltijd in ieder geval. En dat is wat mij betreft pure winst! Ik ben alvast erg in mijn nopjes met onder meer de deelname van Indra Medard, Sofia Prosvirnova, Zhongyan Ning, Yu Wu, Mei Han, Bingyu Yang, Mateusz Sliwka, Francesca Lollobrigida, Daniele Di Stefano, Shomu Sasaki, Zach Stoppelmoor, Nil Llop, de zusjes Shumekova, Yekaterina Ajdova in het allroundtoernooi, zowaar een complete afvaardiging Koreanen (!!!) met daarbij niemand minder dan de dubbele junioren wereldkampioen Kyung-Min Koo.

  En laat ik Kaitlyn McGregor en Ramona Hardi niet vergeten! Zomaar een vraagje: is er hier iemand die zich (actief) herinnert wanneer er voor het laatst twee dames uit Zwitserland meededen aan het WK Allround?

  Ik heb alvast genoten van de diverse bespiegelingen, lijstjes met tijden en doorrekeningen die ik hier ben tegengekomen. Dat maakt die vierkampen vooraf zo geweldig! Hoe verhouden de favorieten zich tot elkaar? Wie heeft wat nodig om die en die zus en zo te kloppen? Maar als hij/zij daar 2 tienden pakt en daar geen 3 seconden verliest, dan ...

  Je kan er eindeloos en oeverloos over speculeren. We hebben nog een paar dagen!

  Vooral dat Grote Duel tussen Roest en Stolz spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. Persoonlijk denk ik - en ja, dat is zuivere wishfull thinking - dat we het beste van Stolz op de 5000 en 10000 nog niet hebben gezien. En dat maakt het komende WK vooraf dus ook zo leuk. Stolz heeft in de WB natuurlijk een behoorlijk druk programma afgewerkt. En nergens moest hij tot het gaatje op een 5 kilometer. Dus wat kan hij nu echt op die afstand? Gaat hij richting 6.20 in Inzell? Of zit er een 6.18 in? Niemand die het weet...

  Het is me in ieder geval wel opgevallen dat hij bij de iets overzichtelijkere wedstrijden in oktober bij de National Championships vlak achter Casey Dawson zat (6.17 om 6.20) en bij de Winter World Cup Qualifier zelfs net voor Dawson. En Dawson reed dit seizoen tweemaal 6.14 en heeft een PR van 6.10. Werpt dat stiekem enig licht op wat Stolz misschien kan als hij er echt vol voor gaat? Ik ben benieuwd! Maar laat ik Sander Eitrem ook niet vergeten! Daar hoor ik al heel het seizoen van dat dit WK zijn Grote Doel is, en aangezien hij vorig seizoen op het EK al gevaarlijk dichtbij Roest zat, verwacht ik best wel veel van hem.

  Doe mij maar lekker ouderwets een Noor, een Nederlander en een Amerikaan op het podium! Nou ja, ouderwets ... hoe vaak is dat eigenlijk gebeurd? Ahh, ik zie het al! Heerlijk toernooi was dat toen ook! En wat mis ik die Amerikaan!

  Ach, ik heb gewoon bergen zin! Zin om Ghiotto en Malfatti een 500 en 1500 te zien rijden. Zin om te zien waar Huizinga en Karsman uit gaan komen. Zin om Bart Swings weer eens te volgen. Die training sprint in 36.75 was veelbelovend. Zin om Medard, Di Stefano en Sliwka te zien debuteren. Zin om nog eens van Pedersen te genieten. Zin in de onvoorspelbare fratsen van Engebraten. Zin om te kijken wat Yu Wu allemaal kan. Zin om het debuut van Sasaki gade te slaan. Zin om te zien of Jae-Won Chung een beetje zin heeft. Zin om te zien wie er laatste wordt. Ik gok op een duel tussen Thorup en Maly. Dan ga ik voor Vik... O, Wacht! Suomolainen doet ook mee! Leuk! En Akzhol. En Weidemann. Heerlijk! Zonder laatsten zijn er geen eersten.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  De snelste officiële debut-allroundvierkamp voor mannen staat op naam van Hallgeir Engebraten, met 150.172 punten op het EK allround 2021. Dit moet Stolz makkelijk gaan verbeteren, want hij reed in Salt Lake City in januari een klassieke allroundvierkamp in een afstandstoernooi met een puntentotaal van 147.266 (34.27/6:22.54/1:44.60/13:17.53). Dit was bijna drie punten sneller dan Engebraten, dus onofficieel (officieel genoeg in mijn ogen) heeft hij het al verbroken, maar als je alleen echte allroundwedstrijden meerekent dan gaat ie dat dit weekend vast nog een keer doen.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 5. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  De bochten liggen er nog steeds krap bij. Wellicht een voordeel voor de rijders die al wat eerder zijn afgereisd om vast op het ijs te oefenen? (Stolz)

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 6. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Superleuk om hier dankzij zijn 9.80 opening nog eens de naam van Jae-Bong Choi tegen te komen! Dat slingert ergens in mijn bovenkamer een apart laatje met bijzondere herinneringen open. En in dat laatje vliegen de herinneringen als popcorn alle kanten op.

  Choi was ooit een groot talent, reed als 17-jarige nog de 5 kilometer en 1500 meter (12e!) op De Spelen in Nagano, maar ontwikkelde zich in de slipstream van de twee jaar oudere Kyu-Hyuk Lee al snel tot een redelijke sprinter. Stevige (slot)rondjes had Jae-Bong wel in huis, maar echt heel explosief werd ie nooit. Dezelfde Kyu-Hyuk Lee reed voor Choi zelf trouwens ook ooit twee keer het WK Allround. In 1997 won hij als 18-jarige de 500 meter op het WK in Nagano. Zijn opening ging toen in 10.04 zag ik net, haha. Eervolle vermelding! Heerlijke felle blauwe pakken met een grote oranje-gele vlam erop hadden de Koreanen toen.

  Nu ik toch in mijn Koreaanse tunnel zit. Ik heb net even lopen zoeken en kijken en vond bij het WK van 1987 een opening van 9.97 van Ki-Tae Ba op de 500 meter bij het allereerste WK Allround in het overdekte Thialf. Over memorabele schaatsers en memorabele WK's gesproken! Na die 9.97 van Ki-Tae Ba, reed Leeeoooo, Leeeooo, Leeeooo een Wereldrecord op de 5 kilometer. En op de slotdag knalde Guljajev naar een wereldrecord op de 1500 meter. Heel Thialf ging uit zijn dak met een Rus. En op de Tien deed Geir Karlstad nog een paar extra duiten in de zak met zijn wereldrecord op de tien kilometer. Hij was de eerste man die live op TV met zijn 14.03 heel serieus aan de 14 minuten grens kwam snuffelen! Natuurlijk had Igor Malkov al eens 13.54 gereden, maar dat was op die mysterieuze baan van Medeo. Tjonge, drie wereldrecords van drie verschillende schaatsers op 1 WK Allround, dat zie je ook niet ieder jaar.

  Maar misschien zie we dit jaar wel drie kampioenschapsrecords van drie verschillende mannen! Vier lijkt me uitgesloten...

  Toch nog even terug naar 1997, waar Kyu-Hyuk lee dus met een opening van 10.04 de 500 meter won. Was dat WK in Nagano in 1997 niet dat toernooi waar Frank Dittrich en Bart Veldkamp als eerste topheren de klapschaatsen uitprobeerden? Ik meen mij te herinneren dat men in dat revolutionaire en bizarre klapschaatsseizoen aanvankelijk nog dacht dat de klapschaats alleen geschikt was voor dames omdat de heren te veel kracht op het klapmechanismen zouden uitoefenen. Kun je je dat nu nog voorstellen? Alsof de aarde toen nog deels plat was. Maar Dittrich en Veldkamp besloten de proef op de som te nemen en naar de uiteinden van de oceaan te varen. Ze trokken een paar klapschaatsen aan en reden de nog niet overtuigde rest op dat WK Allround op de 5 en 10 kilometer op zo'n grote afstand dat alle oogkleppen onmiddellijk afvielen. En het jaar daarop vloog het hek zo hard van de dam dat ze het nooit meer terug hebben gevonden. Jammer! Dat hek hoort in een schaatsmuseum. Zelden zag ik zoveel records aan diggelen gereden worden.

  En zo keer ik via enkele volkomen onlogische omwegen weer terug naar de 9.80 van Jae-Bong Choi en een andere herinnering uit de oude WK doos. Weet iemand anders ook nog wat er zo bijzonder was aan de 5 kilometer die Choi op dat WK Allround in 2000 reed... ?
  Eagle vindt dit leuk.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Zijn tegenstander deed iets geks.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 8. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Was dat Adne Sondral die ging intervallen?
  Ko Savabli en SprintMaster vinden dit leuk.
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Yup, met nog steeds een van de snelste rondes ooit gereden op de 1000 meter doorkomst op zeeniveau.

  upload_2024-3-5_11-50-4.png
  Ko Savabli en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 10. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Kon me dat nog als gekke race herinneren en ook het jaartal paste goed.
  Mooie schaatser was dat.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Tatsuya Shinhama heeft zijn knie gebroken :(

  zo te zien is er geen vervanger ingeschreven. Al is het ook een beetje moeilijk om de Sequoia te vervangen
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 12. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  Zonde! Dan zal Rukke hem vervangen zo lijkt het
 13. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Ah, nee! Was een gevaarlijke man voor het podium!
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Top-10 tijden in Inzell

  500m vrouwen
  37.12 Vanessa Herzog
  37.18 Sang-Hwa Lee
  37.20 Nao Kodaira
  37.31 Nao Kodaira
  37.33 Sang-Hwa Lee
  37.36 Beixing Wang
  37.36 Sang-Hwa Lee
  37.46 Vanessa Herzog
  37.55 Beixing Wang
  37.60 Konami Soga
  (37.88 Femke Kok = beste Nederlandse)

  1000m vrouwen
  1.13.41 Brittany Bowe
  1.14.01 Brittany Bowe
  1.14.17 Heather Bergsma
  1.14.28 Jutta Leerdam
  1.14.38 Vanessa Herzog
  1.14.44 Nao Kodaira
  1.14.47 Jutta Leerdam
  1.14.52 Heather Bergsma
  1.14.58 Miho Takagi
  1.14.63 Jutta Leerdam

  1500m vrouwen

  1.52.81 Ireen Wüst
  1.53.32 Miho Takagi
  1.53.36 Brittany Bowe
  1.53.41 Jekaterina Sjikhova
  1.53.76 Antoinette Rijpma-de Jong
  1.54.03 Ireen Wüst
  1.54.50 Melissa Wijfje
  1.54.68 Brittany Bowe
  1.54.70 Lotte van Beek
  1.54.79 Ireen Wüst

  3000m vrouwen
  3.58.91 Martina Sáblíková
  3.59.41 Antoinette Rijpma-de Jong
  3.59.99 Natalja Voronina
  4.00.40 Martina Sáblíková
  4.00.47 Carlijn Achtereekte
  4.00.64 Martina Sáblíková
  4.00.69 Carlijn Achtereekte
  4.00.92 Claudia Pechstein
  4.01.07 Antoinette Rijpma-de Jong
  4.01.07 Melissa Wijfje*

  5000m vrouwen
  6.44.85 Martina Sáblíková
  6.46.14 Esmee Visser
  6.50.39 Natalja Voronina
  6.50.83 Martina Sáblíková
  6.51.02 Esmee Visser
  6.54.99 Stephanie Beckert
  6.56.13 Isabelle Weidemann
  6.56.47 Carien Kleibeuker
  6.56.73 Ivanie Blondin
  6.56.98 Martina Sáblíková***

  500m mannen
  34.22 Ruslan Murasjov
  34.24 Tatsuya Shinhama
  34.32 Kyou-Hyuk Lee
  34.35 Håvard Holmefjord Lorentzen
  34.43 Viktor Musjtakov
  34.44 Min-Kyu Cha
  34.47 Yuma Murakami
  34.50 Ronald Mulder
  34.52 Joji Kato
  34.53 Pavel Kulizjnikov

  1000m mannen
  1.07.39 Kai Verbij
  1.07.55 Hein Otterspeer
  1.07.67 Thomas Krol
  1.07.70 Kjeld Nuis
  1.07.81 Kjeld Nuis
  1.07.82 Jordan Stolz
  1.07.85 Håvard Holmefjord Lorentzen
  1.07.94 Hein Otterspeer
  1.08.10 Denis Juskov
  1.08.13 Pavel Kulizjnikov

  1500m mannen

  1.42.58 Thomas Krol
  1.43.16 Sverre Lunde Pedersen
  1.43.20 Denis Juskov
  1.43.54 Seitaro Ichinohe
  1.43.60 Kjeld Nuis
  1.44.21 Denis Juskov
  1.44.27 Zhongyan Ning
  1.44.50 Thomas Krol
  1.44.58 Brian Hansen
  1.44.70 Koen Verweij

  5000m mannen
  6.07.16 Sverre Lunde Pedersen**
  6.08.69 Patrick Roest
  6.10.97 Sven Kramer
  6.11.40 Sven Kramer
  6.11.70 Patrick Roest
  6.11.76 Sven Kramer
  6.12.53 Sven Kramer
  6.12.68 Patrick Roest
  6.12.70 Davide Ghiotto
  6.13.00 Patrick Roest

  10000m mannen
  12.46.91 Nils van der Poel
  12.48.20 Bob de Jong*
  12.52.92 Jorrit Bergsma
  12.53.34 Patrick Roest
  12.54.43 Patrick Beckert
  12.57.40 Danila Semerikov*
  12.57.40 Patrick Beckert
  12.57.92 Aleksandr Rumjantsev
  13.04.29 Patrick Beckert
  13.04.49 Davide Ghiotto

  De groene tijden zijn van dit seizoen.

  *Voor Wijfje, De Jong en Semerikov zijn dit PRs
  **Voor Lunde Pedersen is dit een NR
  ***Dit was nog op de buitenbaan van Inzell !!!!!!!!!!!
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Reed zijn beste 1000 meters in jaren dit jaar. Erg jammer ja.
 16. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Ook positief voor Jenning de Boo verwacht ik zo
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 17. Wolfman

  Wolfman Active Member

  Lier en Brunner eind jaren 70? of nee dat was een WK Sprint
 18. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ja, Silvia Brunner haalde wel een keer de top-20, dacht ik. Vroeger mocht je dan het jaar erop met 2 schaatsters komen. Dan ga je toch weer zoeken en bleek dat het jaar daarop helemaal geen Zwitsers aan de start stonden.. Nog wat namen: Henriette Bosker (de moeder van), de beide Regula Ledergerbers (de een was de zus, de ander de echtgenote), maar volgens mij nooit samen bij een WK. En dan van heel ver terug Trudy Rogger. Deed mee met de Wereldkampioenschappen van 1936 en 1937. Trouwde met de eerste internationaal rijdende Italiaanse schaatser Icilio Petrucca. Hij werd later nog ISU-bestuurslid.
  Van Trudy Rogger staat op wikipedia geen sterfdatum. Maar met googlen vond die ik uiteindelijk wel. Ze overleed in 2018, 81 jaar na haar laatste deelname aan het WK. Op de leeftijd van 106 !

  Wat dan meteen de vraag oproept, (waar ik het antwoord niet van weet): wie is nu de oudste nog levende deelnemer aan een WK?
 19. Wolfman

  Wolfman Active Member

  Wellicht toch nog een WR op de 10 voor Ghiotto. Luchtdruk onder 1000 teruggerekend (zondagmiddag dan)
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ghiotto is sterk, maar niet op het niveau van het wereldrecord in mijn ogen. Dus hij zal fors betere omstandigheden moeten hebben dan tijdens de rit van het WR. Gaat niet gebeuren, verwacht ik.

Deel Deze Pagina