WK allround en sprint 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 14 nov 2021.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  Das dus meteen einde seizoen.
  En misschien maar goed ook. Uitzieken, uitrusten, hoofd leegmaken en eens nadenken hoe (en waar) weer opnieuw op te gaan bouwen.
 2. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het is maar de vraag of dit einde seizoen is. Op de site van Jumbo-Visma houdt Roest de deur nog open voor deelname aan de WB-finale. Dat zou ik niet doen als ik hem was. Het lijkt erop dat hij afgelopen weekend toch een beetje zijn kop in het zand gestoken heeft. Nadat corona al rondging onder de rijders (zelfs in zijn eigen ploeg) is hij toch van start gegaan. Volle bak wedstrijden rijden terwijl je ziek bent, lijkt me niet echt verstandig. En het is ook niet zo dat hij nou nog veel te winnen heeft bij die wereldbekerfinale. Voor het klassement is hij kansloos. Tuurlijk is het winnen van die 5000 meter nog wel even lekker, maar je kan je afvragen hoe realistisch dat is. Zijn lichaam zal wel een behoorlijke dreun hebben gehad van het afwerken van een grote vierkamp op de limiet met ziekteverschijnselen.
  alexander79, chicagodude en Duif vinden dit leuk.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Winnen van Van der Poel gaat hij nooit doen in de vorm waarmee hij aan de start kan staan, dus als ik hem was zou ik gewoon vakantie nemen nu.
  Duif vindt dit leuk.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Klopt. De ervaringen die ik met corona heb maakt het veel mensen ook gewoon moe, zelfs als je verder geen ziekteverschijnselen hebt. Dat merk je echt wel als je topsport bedrijft. Goede reden om de WB finale over te slaan en vervroegd vakantie te nemen.
 5. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  De grootste klacht van de huidige variant van Corona is juist de vermoeidheid, dus Patrick: lekker op vakantie samen met dochtertje Niemann, enjoy, je bent nog jong.
 6. Hans1970

  Hans1970 New Member

  Haha. Ik snap je reactie.
  Maar ik vind dat de laatste jaren de belangrijke schaatsers een beetje zijn doorgedraaid in het afzeggen van wedstrijden (World-Cups etc), omdat ze een hoogtestage of weet ik veel wat hebben. Eigenlijk is Kramer daarmee begonnen. Ik vind dat je gewoon alles moet rijden, zodat je altijd een mooi deelnemersveld hebt. En, natuurlijk is dat zwaar. Maar kom op, daar ben je schaatser voor. Ik kijk al 45 jaar schaatsen, en ik begin mij daaraan te irriteren. Ze moeten wel begrijpen, dat de toeschouwer ten allen tijden strijd wil zien tussen de beste rijders. En tegenwoordig is er geen enkel toernooi waar GEEN afzeggingen zijn. Devaluatie van het schaatsen. Helaas.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Je kunt nou eenmaal niet altijd alles rijden. Miho Takagi rijdt top 10 op de 500, 1000, 1500, en 3000 meter. Verder kan ze ook winnen met de ploegenachtervolging. Ik denk dat je het wel met me eens bent dat ze niet elk wereldbekerweekend vier of vijf afstanden kan rijden, dus het is logisch dat ze af en toe een afstand afzegt. De vraag is: wanneer zeg je teveel af? Moet Patrick Roest elk weekend een 1500 meter, 5000 meter, en ploegenachtervolging rijden? Dat komt ook aardig zwaar aan volgens mij, maar het kan wel.

  Tegenwoordig ligt er steeds meer druk op de Olympische Spelen en WK afstanden en daardoor gaan schaatsers meer afzeggen om juist daar goed te zijn. Ik vind dat net zoals jij jammer, maar dat is niet per se de schuld van de schaatsers. Het verschilt ook per land. Iemand als Laurent Dubreuil hoeft zich niet zo druk te maken om plaatsing, terwijl iemand als Antoinette de Jong wel al haar plekken zwaar moet bevechten.
  chicagodude en EenBrabander vinden dit leuk.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het seizoen duurt tegenwoordig ook langer. Ik heb even Eric Heiden in 1979/1980 gecheckt en al zijn wedstrijden op één na vonden tussen 15 december 1979 en 15 maart 1980 plaats. Tegenwoordig moeten Nederlandse schaatsers van eind oktober tot begin maart in vorm zijn, plus nog wat trainingswedstrijden in Inzell in begin oktober.

  Recenter voorbeeld: Koss. In 1993/1994 reed hij de volgende wedstrijden:
  WB Berlijn: 1000m 1500m 5km (november)
  WB Hamar: 1500m 5km 10km (december)
  Noors kampioenschap Asker: 500m 5km 1500m (december, hij skipte de 10km)
  EK Allround Hamar: allroundvierkamp (januari)
  WB Davos: 5000m (januari, hij skipte de 1500m)
  WB Innsbruck: 1500m 5000m (januari)
  OS Hamar: 1500m 5000m 10km (februari)
  Noors kampioenschap Larvik: allroundvierkamp (maart)
  WK allround Göteborg: allroundvierkamp (maart)
  WB-finale Heerenveen: 5km 10km (maart, hij skipte de 1500m)

  Wat valt hier nou op?
  1: Dat schaatsers vroeger geen afstanden skipte is gewoon niet waar.
  2: Al deze wedstrijden zijn in Noord- of West-Europa. Dat maakt het een stuk haalbaarder om ze allemaal te rijden. Tegenwoordig moeten schaatsers praktisch ieder seizoen naar drie continenten!
  3: Als SSN compleet is, begint ook hier weer het wedstrijdseizoen voor Koss eind november.
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En wat reed Roest allemaal?

  NK Clubs Heerenveen: 3km (september)
  Seizoensopening Inzell: 5km (oktober)
  International Race Inzell: 500m 1500m (oktober)
  Trainingswedstrijd Heerenveen: 3km (oktober)
  NK afstanden Heerenveen: 1500m 5km 10km (oktober)
  WB Tomaszów: 1500m 5km TP (november)
  WB Stavanger: 1500m 10km (november)
  WB Salt Lake City: 1500m 5km (december)
  Trainingswedstrijd Heerenveen: 3km (december)
  OKT Heerenveen: 1500m 5km 10km (december)
  EK afstanden Heerenveen: 5km TP (januari)
  OS Beijing: 5km 10km TP-voorronde TP-semifinal TP-B-final (februari)
  WK Hamar: allroundvierkamp (maart)

  Hier is een duidelijke shift zichtbaar: in het Koss-tijdperk waren de wintermaanden ook de wedstrijdmaanden. Roest rijdt juist een heleboel ritten in het voorseizoen en relatief weinig ritten na de jaarwisseling. Ook niet heel gek: de piekmomenten zijn eind oktober, eind december en februari.
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 10. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Het allerraarste aan de kalender zoals die wordt opgedrongen door de ISU, is de totale leegte in de wintermaanden. Januari is qua schaatsen bijna non-existent. En dan noem je jezelf nog een wintersport. Onbegrijpelijk.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De leegte in de kalender tussen half december en half februari biedt prima ruimte voor een outdoorseizoen. Schrap het EK, en gooi januari in plaats daarvan vol met een serie outdoorwedstrijden. Een WK outdoor en een WK indoor, net als in de atletiek.

  En gaat iedereen dat rijden? Nee, natuurlijk niet, maar dat ga je nooit voor elkaar krijgen.
 12. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Wat losse opmerkingen als reactie op @EenBrabander

  Trainingswedstrijdjes zijn natuurlijk geen wedstrijden, maar trainingen. Kans lijkt me trouwens ook erg groot dat niet alle trainingswedstrijden van het pre-internettijdperk online staan.

  Er zal tegenwoordig misschien iets meer gereisd worden ja, hoewel het wel vrij knap is dat je (expres? ;)) een jaar hebt weten te vinden zonder allround worldcups/kampioenschappen in Amerika (sprintworldcups waren elk jaar in zowel Europa als Azië volgens mij). (EDIT: daar tegenover staat trouwens wel dat reizen nu waarschijnlijk een stuk makkelijker, sneller en comfortabeler gaat dan destijds)

  Roest staat niet bekend om heel weinig te rijden volgens mij. Een Patrick Beckert (om maar eens iemand te noemen) rijdt eigenlijk nooit EK's en vierkampen, ik kan me bijna niet voorstellen dat er vroeger veel topschaatsers waren die zo weinig reden. (Of Arthur Was, die was nog veel erger. 2 worldcups rijden, alleen de 500, 1 keer winnen, om vervolgens alles op de WK Afstanden te zetten en daar 15e ofzo te worden).

  Die begintijd van de worldcups werden er een stuk minder gereden dan pakweg 10 jaar later.

  Doordat je evenveel wedstrijden (of zelfs iets meer) in een korter tijdsbestek stopt is de kalender natuurlijk wel veel voller, wat voor de volgers minder overkomt alsof er bijna niets wordt gereden. Dat er tegenwoordig niets meer in januari wordt gereden is absoluut een hele slechte ontwikkeling. Nu is bijna het hele seizoen terwijl mensen nog niet echt bezig zijn met de winter of alweer klaar zijn met de winter.

  Edit: Ik zou trouwens niks hebben tegen een systeem dat veel - eigenlijk zo goed als alle - wintersporten hebben voor wereldbekers: een heleboel wereldbekers, met telkens andere onderdelen op het programma (zeg maar wat schaatsen tot 10 jaar geleden ook gewoon had). Dan is niet altijd iedereen aanwezig, maarja, dat hoeft ook niet, daar heb je de WK's dan voor.
  Laatst bewerkt: 9 mrt 2022
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In 1993/1994 werden er wel sprintwedstrijden in de VS en Canada gereden, maar Koss ging daar natuurlijk niet heen.
 14. Duif

  Duif Well-Known Member

  Als we ook trainingswedstrijden aan het begin van het seizoen meerekenen moeten we ook vermelden dat Heiden in november 1979 buiten mededinging meedeed aan...
  De IJsselcup. De Mart heeft er destijds nog een reportage over gemaakt. Heiden startte zonder muts en in een trainingsbroek met bretels dus heel serieus zal hij het niet genomen hebben, maar hij reed wel.
  Heiden reed in Deventer omdat de Amerikaanse kernploeg van toen daar op trainingskamp was. En dat in aanloop naar de Spelen van Lake Placid. Zie ik nu niet meer gebeuren.
  Khlebnikov vindt dit leuk.
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Nog even een toevoeging wat betreft het meer/minder rijden tov vroeger. Van Kees Verkerk weet ik dat hij ooit 73 wedstrijden reed in één seizoen. Inclusief de zogenaamde woensdagwedstrijden in Noorwegen en Zweden die vroeger wekelijks georganiseerd werden.
  Het seizoen eindigde destijds altijd in het laatste weekend van maart ergens in Noord Noorwegen met in de laatste 2 weken dagelijks wedstrijden op een andere baan. Het begrip reizend circus was toen wel van toepassing op de schaatsers.

  Voorafgaand aan het WK allround 1996 in Inzell heb ik ooit een praatje gemaakt met Jan Egil Storholt. Zeer sympathieke man overigens.
  Hij vond toen al dat de schaatsers van dat moment veel te weinig wedstrijden reden in vergelijking met zijn eigen tijd als topschaatser. Vanuit zijn jeugd was hij gewend half oktober al op natuurijs te staan. Om te trainen uiteraard maar ook al om wedstrijden te rijden.
  En ook in zijn tijd gingen ze bijvoorbeeld in maart eerst naar Inzell, dan naar Medeo en dan nog naar Noord Noorwegen.
  Khlebnikov en Asterisk vinden dit leuk.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat het minder rijden het niveau wel omhoog heeft gehaald. Ik denk dat als niemand meer een world cup afzegt dat het algemene niveau iets omlaag gaat omdat je nou eenmaal minder kunt pieken. Het zou dan kunnen dat Roest een 5 kilometer wint in Heerenveen met 6:16 omdat iedereen over de piek heen is.

  Daar gaan ongetwijfeld ook weer veel mensen over klagen (waaronder ikzelf waarschijnlijk), dus het minder rijden heeft ook voordelen.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dat is sowieso waar. Van der Poel zegt dat, Anema zegt dat, Orie zegt dat. Daar is inmiddels ook wel genoeg wetenschappelijk bewijs voor.
  chicagodude vindt dit leuk.
 18. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Koss reed ook nog:
  13/14-11 Norges Cup in Bergen 500-3000-1500-5000
  20/21-11 Norges Cup in Trondheim 500-3000-1500-5000
  17/18-12 testwedstrijd in Hamar 500-1000-500-1000

  EDIT: Bovendien was/leek Koss helemaal uit vorm tijdens die wedstrijden in de Alpen. Mede daarom was zijn optreden op de OS zo verrassend.
  Asterisk vindt dit leuk.
 19. Mey

  Mey Well-Known Member

  "uit vorm". Traditioneel verstoppertje spelen door Koss. Deed hij in zijn andere topjaar 1991 ook. Ook sommige andere wedstrijden in 94 ging hij niet volle bak. Doorgevoerde training.
 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Waarom laat je juist die van 24/25 november 1979 weg? ;)
  PS: denk dat de ijsbaan in West Allis niet eerder openging
  Hans van Helden begon datzelfde seizoen trouwens op 9 november: https://www.speedskatingnews.info/skater/hans-van-helden
  Daarvoor zal er wellicht ook geen ijsvloer gelegen hebben

Deel Deze Pagina