WK afstanden 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 17 nov 2019.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De tweede Fish was Bloemen.
  chicagodude vindt dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Thanks, altijd interessant om te zien. Ik vraag me af of er verschillende correcties zouden kunnen/moeten worden doorgevoerd voor schaatsers die vaak op hoogte trainen/wonen (Canadezen, wellicht meeste Amerikanen) vs. de rest? Zal praktisch wel niet eenvoudig zijn, maar het zou wel interessant zijn.
  Camila vindt dit leuk.
 3. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  EenWR op de 10 lijkt me zeker haalbaar. 6.05*2 + 25 en je bent er al. Bloemen en vooral Fish zijn ook nog eens significant beter op de 10 dan op de 5.
 4. Forza

  Forza Active Member

  12.26 of 12.29 lijkt me niet haalbaar als de omstandigheden zijn zoals gisteren. Eigenlijk verwacht ik dat de winnende tijd net boven de 12.40 zit.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dan de 500 meter heren:

  **** Pavel Kulizjnikov (kans op goud 59%)
  *** Tatsuya Shinhama (kans op medaille 66%), Yuma Murakami (42%)
  ** Ruslan Murasjov (26%), Viktor Musjtakov (21%), Daichi Yamanaka (19%), Daidai Ntab (17%)
  * Jun-Ho Kim, Alex Boisvert-Lacroix

  Voorspelde winnende tijd: 33.87
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zoals uit mijn analyse van het verwachte niveau versus uiteindelijke eindtijd blijkt, zijn het de 3 Canadezen die beter presteren dan verwacht: Bloemen ruim 2 sec, Fish ruim 3 sec en Belchos net aan. Van de favorieten zat Kramer zo rond zijn niveau. Natuurlijk werkt iedereen naar een piek toe, Bloemen dit jaar heel duidelijk, al was hij in Calgary al erg goed. Fish wordt gewoon nog beter. Dat zou het ook kunnen verklaren. Kramer en Roest hebben al meerdere keren echt moeten pieken en zullen zich niet zoveel meer kunnen verbeteren. Anderzijds zou je kunnen redeneren dat de Canadezen sowieso altijd een voordeel hebben op hoogte en dat dat het verschil verklaart. Dus dan zou dat wel eens een dikke halve procent kunnen schelen.
  strawbale, Camila en chicagodude vinden dit leuk.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  ofwel ik begrijp je verkeerd, ofwel je maakt een fout. De straal van die cirkel is iets anders dan de breedte van de baan.
 8. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  En de 500 meter dames

  **** Nao Kodaira (kans op goud 84%)
  *** Vanessa Herzog-Bittner (kans op medaille 83%), Angelina Golikova (60%)
  ** Olga Fatkulina (27%)
  * Darja Katsjanova, Arisa Go, Kaylin Irvine

  En hier komt het model met een winnende tijd van 36.63.
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Als de baan 4 meter breed is dan is de straal van de binnenbaan 4 meter kleiner dan die van de buitenbaan. Een bocht is een halve cirkel, dus het het verschil is 0.5*(straal buitenbocht - straal binnenbocht)*2*pi, wat ongeveer 12.5 meter is. Eelco's berekening klopt wel.
  kernploegfusie en Camila vinden dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ehhh... als de Canadese 5km-mannen zoveel winnen puur en alleen omdat ze op hoogte trainen, dan zou Ivanie Blondin toch ook een medaille gehaald moeten hebben op de 3km?
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 11. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  En Weidemann, maar je laat alle andere factoren weg.
  Vorm van de dag.
  Pieken op het juiste moment.
  En er zijn vast nog wel andere factoren te bedenken.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Daar dacht ik net ook aan :D
  Maar goed, uiteraard moeten we dan niet alleen naar de resultaten van dit toernooi kijken. Ik vroeg het me meer af indien we naar alle uitslagen op hooggelegen banen (laten we zeggen enkel Calgary en SLC) zouden kijken, of er dan een tendens is van relatief betere uitslagen tijden voor de rijders die vrij standaard op hoogte trainen/wonen.
 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik zie nu pas dat er vandaag pas laat gestart wordt, vreemd. Ze zijn ook alleen vandaag beduidend later klaar met het programma dan de andere dagen, geen flauw idee waarom het alleen op vrijdag zo is.
 14. kabo12

  kabo12 Active Member

  Zoals veel mensen de fout in gaan bij de vraag: hoeveel langer wordt een touw dat je om de aarde spant op 1 meter hoogte dan de omtrek van de aarde? De omtrek van een cirkel is pi*Diameter, de diameter wordt dan 2 meter groter dus het touw 2*pi = 6,3 meter langer.
 15. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Omdat ik alleen morgen vroeg op moet....
  ZeeKoei, SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik kan me herinneren dat toen ik voor de eerste keer die vraag kreeg ik dacht dat ik een fout had gemaakt omdat het antwoord maar 6.28 meter was. Het is echt niet intuïtief.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik neem aan dat ze de 500 meter hebben verplaatst om hem op een beter tijdstip op tv te hebben in Azië. Moet het daar wel uitgezonden worden, trouwens.
 18. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Om de afstand uit te kunnen rekenen heb je te maken met 2 bochten en 2 nagenoeg rechte einden (de kruising wordt met pythagoras berekend maar dat verschil is redelijk verwaarloosbaar).

  Als je het verschil in de afstand wilt berekenen tussen een 400 meter ronde met binnen- en buitenbaan of een TP of TS ronde met alleen binnenbaan dan is dat verschil 1 buitenbocht (en een verwaarloosbaar stuk verplaatsing op de kruising). In plaats van een binnen-en buitenbocht bij een 400 meter worden er 2 binnenbochten gereden bij een TS-/ TP. Een binnenbocht heeft een radius van 25 tot 26 meter. De buitenbocht is 4 meter meer, dus 29 tot 30 meter.

  De omtrek van een cirkel wordt berekend met de formule 2*pi*r (straal bocht). Er wordt elke ronde door de binnenbocht te rijden een stukje korter gereden dan 400 meter. Het verschil tussen 400 meter rijden en de TP-/TS afstand is dan de helft van het verschil van de omtrek van een cirkel van 25 (of 26) en 29 (of 30) meter. Grofweg dus de helft van het verschil van de omtrek. het verschil in omtrek tussen een binnen en buitencirkel is 2*pi*4 meter. Dit is (heel grof) 2*3*4 meter is 24 meter. Per ronde wordt er 1 bocht korter gereden. 1 bocht is 180 graden en 180 graden is de helft van een cirkel. Daarom moet je rekenen met de helft van een cirkel. Per ronde wordt er dan 0.5*24 meter is 12 meter minder gereden. Over 8 ronden is dat dan grofweg 96 meter.

  Ik hoop dat je de redenatie zo een beetje snapt. Je kan dit ook met absolute getallen berekenen en dan kom je op het sommetje dat ik eerder heb gedeeld.

  Overigens het verschil op de kruising is grofweg het verschil tussen het rechte eind van ca: 110 meter (normale lengte) en de kruising: wortel(110^2 + 4^2) = 110.07 meter = 7 centimeter per ronde. Die 7 centimeter is 56 centimeter op 8 ronden. Dat verschil vind ik redelijk verwaarloosbaar.
  proeme vindt dit leuk.
 19. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  500m is Japans en zo is het daar nog overdag, namelijk 's ochtends.
  chicagodude vindt dit leuk.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  TP vond ik op de OS mooi toen het nog knock-out was. Tegenwoordig is dat in de halve finales nog wel zo, maar daarvoor niet meer. Maar dan is het echt team tegen team. Succes!

  En ja, als de tijd van de 2e zou tellen zou het misschien nog wel spannender worden.

Deel Deze Pagina