WK afstanden 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 17 nov 2019.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  4x400 meter gemengde estafette zou ook een toponderdeel zijn. Dat kun je gewoon als het traditionele schaatsen laten rijden, in twee banen naast elkaar en met kruisingen. Wisselen op het rechte eind van de finish. Weet alleen niet of elkaar duwen met 60 kilometer per uur nog veilig is.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Misschien rijdt Zakharov de TP? Daar hebben de Russen, mits allen fit, toch best kans op goud. Zeker met een opstelling Yuskov, Zakharov, Trofimov/Semerikov kom je ver. Als je dan ook nog de MS rijdt als Zakharov zijnde, dan snap ik de rustpauze wel.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dan moet de TS wel met één team per rit gereden worden. Twee teams tegelijk in de baan en een afstand van 600 meter, dan is het voorbij voordat je met je ogen kan knipperen. Of je moet meerdere teams per land toestaan. Kulizhnikov/Murashov, Mushtakov/Kuznetsov, Kazelin/Lobas...
  Eelco en G1ant vinden dit leuk.
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  De ontwikkeling van Fish is trouwens wel absoluut stormachtig te noemen. Die is nu in iets meer dan een jaar tijd (sinds de januari plaatsingswedstrijden van 2019 in Calgary) van 6.23 en 13.05 naar 6.06 en 12.45 gesprongen. Dat doet toch wel denken aan de sprongen die Roest vorige jaren maakte. Sowieso gebeurt het niet heel vaak dat zulke jonge schaatsers al medailles pakken op de langste afstanden bij de mannen, is ie de jongste sinds Kuck?

  Hij doet eigenlijk wat iedereen had gedacht dat Van der Poel zou doen, zo blijkt maar weer hoe belangrijk het is om uit een land met goede faciliteiten en trainingsgroep te komen.
  Camila en G1ant vinden dit leuk.
 5. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Op basis van de 5km denk ik echt dat het vanavond tussen de twee Canadezen gaat. Tenzij Roest overmand was door zenuwen en vanavond wel vrijuit rijdt. Of tenzij Bergsma in de laatste rondes wat heeft ingehouden om te sparen. Maar dat lijkt me niet bij hem passen.
  chicagodude en Duif vinden dit leuk.
 6. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Wat wint Nederland eigenlijk weinig bij de vrouwen op het WK Afstanden. Sablikova heeft in de jaren 10 meer titels dan Nederland op de klassieke nummers. Niet geheel verrassend, maar toch wel opmerkelijk.

  Edit: Sterker nog, sinds 2007 (het eerste jaar dat Sablikova won) heeft Sablikova meer titels dan Nederland.

  Sterker nog, sinds 2000 heeft Sablikova meer titels dan Nederland! En dan telt deze nog niet eens mee (en de 5000 die ze dit weekend mag ophalen ook niet...). Als Sablikova de 5000 wint en de Nederlandse dames winnen niks, dan heeft Sablikova meer titels dan Nederland in totaal heeft gehaald op de WK Afstanden.
  Laatst bewerkt: 14 feb 2020
  Camila, ZeeKoei en Duif vinden dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Terwijl op de Spelen het op de individuele onderdelen heel anders staat, Nederland vs Buitenland 7-9 (en dus Nederland-Sablikova 7-3):
  Wüst (3x), Ter Mors (2x), Achtereekte, Visser - Sablikova (3x), Lee (2x), Nesbitt, Zhang, Kodaira, N. Takagi
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Een analyse van de 500m heren. Mijn theorie is dat een rijder die snel opent, in de tweede ronde verval mag hebben maar dan in de 3e ronde op de goede rondetijd moet zitten. De resultaten van gisteren leveren dit op:

  Heren_5000m_analyse_uitslag_rondes.jpg

  Kramer heeft de snelste eerste ronde, nog voor Yuskov en Roest. In de tweede ronde heeft hij een groot verval (plek 17) maar pakt het in de derde ronde weer goed op. Hij rijd dan 0.5% onder zijn uiteindelijke gemiddelde rondetijd. Hij weet het verlies in de laatste rondes heel beperkt te houden. Roest rijd ook een snelle tweede ronde maar valt juist in de derde ronde ver terug (plek 15 qua verval) en moet dan in de vierde ronde de schade beperken wat hem een vechtrit oplevert die diep in het rood eindigt (laatste ronde plek 16 t.o.v. gemiddeld). Fish opent boven zijn gemiddelde rondetijd en pakt hem heel goed op met 28.8 waarmee hij net onder zijn gemiddelde ronde rijd. Hij heeft bovendien de 2 snelste slotrondes. De rijder met de best opgebouwde race. Tot slot Bloemen. Hij opent niet zo snel maar rijd wel een snelle tweede ronde. Met een langzamere derde ronde maakt hij het spannend maar pakt hem in de vierde ronde weer goed op, hij rijd echt op de grens van zijn kunnen. Naast de top drie rijden Beckert, Zakhrov en Giovannini vlakke tot oplopende races. Kijkend naar mijn theorie dan zijn het Kramer, Beckert en Ghiotto die de race weer goed oppakken in ronde 3. Roest en Yuskov zijn te snel gestart en hebben in ronde vier wederom verval.

  Als tweede heb ik gekeken naar de races in verhouding tot het verwachte niveau van de rijders. Uitgangspunt zijn de verwachte tijden op basis van de snelste gecorrigeerde tijden. Omdat de omstandigheden gisteren zwaar waren heb ik het verwachte niveau bijgesteld tot 1% sneller i.p.v. ruim 2.3%. Dit levert het volgende resultaat op:

  Heren_5000m_analyse_uitslag_rondes_correctiemodel.jpg

  Qua kleuren heb ik zoveel mogelijk via een schaalverdeling gewerkt. Bloemen en Fish weten duidelijk beter dan hun verwacht niveau te rijden. Belchos, de derde Canadees is ietsje beter. Kramer zit er ietsje boven. Van de rest is het Loubineaud die verrast.
  Beckert (nummer 5) t.e.m. Pedersen (nummer 12) halen nog een redelijk niveau, vanaf Wenger zitten ze er meer dan 1% boven.
  Kijkend naar de gevraagde rondetijd, zien we een Bergsma voorzichtig starten. Het beeld van de top drie en Roest is analoog aan hierboven. Kramer, Bloemen en Fish kunnen heel goed hun niveau inschatten, Roest overschat zichzelf weer eens terwijl hij wel de nodige voorkennis had.
  Camila, ZeeKoei en Duif vinden dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Of niet goed op hoogte. Op basis van zijn 6:13, 6:14 en 6:19 in Calgary, 6:16 in Inzell en 6:19, 6:23 en 6:26 in SLC, krijg je niet het idee dat hij een topper is. 6:08 en 6:13 in Heerenveen, 6:17 en 6:19 in Kolomna, 6:18 in Nagano en 6:19 in Tomaszów zijn een stuk beter.
  chicagodude vindt dit leuk.
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ja, dat bedoel ik! Je kunt je ogen op 1 punt van de baan blijven richten, en ziet gewoon wie er voor ligt. Wat mij betreft kun je net als in de atletiek met een estafettestokje werken, en niet gaan lopen duwen.
  G1ant vindt dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het grote verschil met atletiek is dat het schaatsers bijna een heel rondje kost om op topsnelheid te komen, dus bij het afgeven van het stokje is het verschil in snelheid tussen de rijders erg groot.
  chicagodude vindt dit leuk.
 12. marc_

  marc_ Member

  Naar mijn idee kregen er, zeker in die jaren, genoeg mensen de kans om bij een commerciële ploeg te rijden. Bloemen heeft er ook jaren warmpjes bijgezeten volgens mij.
  Camila vindt dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Voor mijn gevoel heeft Bloemen bijna overal gezeten in die tijd en Wikipedia beaamt dat. Bij Gewesten, bij Orie (DSB), twee keer bij De Wit (APPM en later Project 2018) en bij Anema (BAM). Kon overigens overal snel weer vertrekken, maar als ik Bart Schouten in interviews hoor is het ook geen makkelijke.
  Camila en SprintMaster vinden dit leuk.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dat kan je als een probleem zien om een dergelijk onderdeel niet eens te willen proberen. Of je ziet zo'n snelheidsverschil als een tactische situatie waar een team mee moet zien te dealen. En dat is maar net hoe je het vormgeeft. Als je de nieuwe schaatser, vanaf de 500-meterstart op snelheid mag komen en je voor de finishstreep moet wisselen, zou dat nog wel eens mee kunnen vallen.

  Kijk, ik heb ook liever gewoon het klassieke allrounden, maar als je dan toch iets nieuws probeert, dan liever iets wat daar nog een beetje op lijkt in plaats van zo'n teamsprint.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat denken we van een onderdeel met 800 meter met twee schaatsers, waarbij de eerste 400m rijdt en de tweede 800 meter, en waarbij het alleen om de rondetijd van de tweede ronde gaat?
  Dus bijvoorbeeld een team van Ntab (voor de snelheid) en Nuis (voor de volle ronde).
 16. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De 10 kilometer, een notoir slechte afstand om vanuit data te voorspellen, omdat hij zo weinig verreden wordt.

  **** Patrick Roest (kans op goud 52%), Jorrit Bergsma (kans op goud47%)
  *** Nicola Tumolero (kans op medaille 52%)
  ** Graeme Fish (19%), Aleksandr Rumjantsev (12%), TedJan Bloemen (12%)
  * Patrick Beckert

  Voorspelde winnende tijd: 12.26.65 (maar ja, dat is met een Roest en Bergsma op goed niveau, en een optimale baan)
  Laatst bewerkt: 14 feb 2020
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  :(
  G1ant en ZeeKoei vinden dit leuk.
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zelf zou ik er wel iets in zien, zeker omdat je dan echt goed moet trainen op samen rijden en timing. Bovendien kun je dan evt. ook best meerdere koppels hebben (bijv. 2 maximaal) uit hetzelfde land.

  Edit: maar als ik echt eerlijk ben, zie ik liever een verbetering van de TP die naar mijn mening nog steeds niet echt het soort schaatsen oplevert waar mensen voor naar het stadion komen. Vooral het feit dat je met 3 man start en ook met 3 man moet finishen heeft me nooit aangestaan omdat het uiteindelijk nog steeds redelijk beperkend werkt voor veel landen.
 19. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, geen data voor Bloemen begrijp ik hieruit? De 12.26 lijkt me op dit moment wat hoog gegrepen, een WR an sich zou al heel wat zijn en zie ik de NL'ers niet doen, iig niet in SLC
 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Voorbeschouwing 10 km heren. De lijst van de snelle banen met de top 10 plus de volgende schaatsers. Bergsma komt met beide NK races boven aan. Bloemen reed dit seizoen nog geen snelle race. Vorig jaar kwam hij terug in vorm bij de Oval Finals, wel in kwartetstart overigens. Dan Roest met zijn NK races. Fish is dit seizoen de beste niet-Nederlander. Gezien de kwartetstart van Bloemen en de goede vorm van Fish, denk ik dat hij het gat met Bloemen al bijna gedicht heeft. De top vier zou een wereldrecord kunnen rijden. Het is echt afwachten hoe de omstandigheden zijn na gisteren (en hoe de rijders zijn hersteld). Zijn die gelijk aan gisteren dan mag er wel 1.3%, ofwel 10 seconden (!) bij de tijd opgeteld worden. Ofwel dan liggen de voorspelde tijden vanaf 12:39 en kunnen we het schudden. Dat zou echt een teleurstelling zijn want dat record moet er gewoon aan. Nog een referentie m.b.t. tot Bloemens OS race: deze is 12:38.81 waarmee hij dan net voor Bergsma zit.

  Voorspelling_WK_10000m_heren.jpg

  Kijken we naar de World Cup resultaten en leggen die over elkaar heen met een referentie naar de World Cup Heerenveen dec. 2016, dan zien we deze resultaten:

  WorldCups_20192020_10000m_heren.jpg

  Ook hier gaat Bergsma aan kop, met de aantekening dat dit een kwartetstart betrof. De tijden vallen hier tegen en omdat de omstandigheden op deze banen verre van ideaal waren dus niet zo representatief.
  Lorca vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina