WK afstanden 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 17 nov 2019.

 1. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Waarschijnlijk heeft Zakharov zich gekwalificeerd en Rumyantsev niet.
 2. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Vermoed eerder dat Rumyantsev de 5 km heeft laten lopen voor een ultieme poging om een medaille te pakken op de 10 km. Al is dat met deze Fish vrij kansloos. Dan moeten er al twee van het rijtje Bloemen, Bergsma, Fish en Roest gepakt worden.
 3. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Roest en TJ in slotrit tegen elkaar morgen. Rit 3: Bergsma vs Michael. Rit 5: Fish vs Ghiotto.

  En Murashov kunnen we strepen voor 500. Moet door laatste binnenbocht :)

  Semerikov laat 10 km lopen, ook geen vervanger bij Russen. Kazak Morozov mag nu rijden. Verder start iedereen volgens deelnemerslijst.
  Laatst bewerkt: 14 feb 2020
  SprintMaster vindt dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Morozov rijdt best aardig laatste tijd dus ik vind het prima. Semerikov simpelweg slecht in vorm.
 5. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  De teamsprint is een vreemd vehikel. Daar waar in andere teamsporten tactiek en slim op elkaar afstemmen van krachten een punt is waarop je tienden kunt winnen, én wat interessant is voor het publiek om eindeloos over door te ouwehoeren, daar is op de "team"sprint een vreemde regelgeving van toepassing.
  De starter hoeft slechts één rondje te rijden, en wordt helemaal niet moe. Sterker nog, hij hoeft niet een voluit en daarom kan iedere boere...jongen dit rondje wel rijden.
  Nee het komt aan op een beetje de tweede en met name de derde rijder.

  De oplossing is zo eenvoudig.
  Als de startrijder meer naar eigen inzicht 400, 500 of 600 meter mag rijden, en de tweede man ook, of je mag wisselen, of zie maar hoe je het doet: de tijd van de eerste telt.
  Dan kun je de krachten beter op elkaar afstemmen. En wordt het meer een team-effort.
  HaagscheBluf, ZeeKoei, SprintMaster en 2 anderen vinden dit leuk.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Teamsprint is natuurlijk afgekeken van het baanwielrennen. Hoe doen ze dat daar dan? Want volgens mij is de opzet in principe hetzelfde: elk 1 rondje, de 3e moet het dus afmaken.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Grote verschil is dat het daar een echt sprintnummer is. 43 seconden, geloof ik. Van begin tot het eind knallen. Elke schakel is even belangrijk.

  Erben legde (eindelijk) de vinger op de zere plek. En Hersman en de geinterviewde dames eigenlijk ook. Daar was ik heel blij mee.

  - Het is geen puur sprintnummer, wat wel de insteek was bij de lancering
  - De eerste persoon (de echte sprinter) is niet heel belangrijk omdat 100% volle bak starten vaak niet loont (al startte Ntab nu te voorzichtig)
  - De derde persoon is cruciaal. Maar dat zijn vaak óf 'allrounders-met-snelheid' die al een heel vol programma hebben, of het zijn 'sprinters-met-inhoud' voor wie 1170 meter verzuren er hard inhakt richting de rest van het toernooi.

  Zo is het echt niet levensvatbaar. Hopelijk zien mensen dat nu eindelijk in. Met wat aanpassingen kun je er best iets van maken. Leerdam stelde voor: twee rijders, twee rondjes. Zoals bij de vrouwen in het baanwielrennen. Geen slecht idee. Maakt het ook voor landen met maar twee toppers interessant. Ander idee: drie rijders die allemaal een halve ronde rijden. 1,5 rondje dus. Dan heb je je sprintnummer.

  De Nederlandse wereldtitels hebben voor mij weinig waarde. Canada terecht gediskwalificeerd, maar waren wel gewoon sterker. Matige race van de Nederlandse mannen. Wat gebeurde er in al die binnenbochten. De Nederlandse vrouwen reden echt heel knap, mooie tijd, maar zouden niet winnen van xxx, Kodaira, M. Takagi.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  3 x 200 meter is ook prima. Nu moet je eigenlijk Verbij, Nuis en Krol laten starten. Het gaat gewoon om het laatste rondje. Een verlies van 0.2 in de eerste ronde maak je dan ruim goed in de laatste.
  G1ant vindt dit leuk.
 9. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Gelukkig heb ik het allemaal gemist, van die teamsprint.
  Blijft toch trekken aan een dood paard, al die ideeën. Wat mij betreft kunnen we beter iets nieuws proberen.
  Ik denk dat een gemengde estafette meer kans heeft. Mits natuurlijk in een format dat het goed in beeld gebracht kan worden. Wat voor de huidige teamonderdelen overigens ook niet het geval is.
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Denk dat de afstand wel 3 rondes kan blijven maar dat je af moet van de derde rijder. Dat is voor veel landen een probleem. En het zorgt ervoor dat rijders niet goed op elkaar zijn afgestemd omdat de derde rijder noodgedwongen iemand is met een tragere start. Met zijn tweeën en dan mag de eerste rijder bepalen tot hoever hij het kan volhouden. Minimaal 1 ronde, maximaal 2 rondes. Idealiter heb je dan dat de eerste rijder 1.5 ronde knalt, net zoals op de 1000m. Krijg je leuke combi's als Ntab/Verbij en Murashov/Kulizhnikov. Of Tsuji/Kodaira en Goetz/Bowe.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik hoop dat Kulizhnikov vandaag kan knallen ondanks zijn val van gisteren.
 12. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Hoe lang is een TP eigenlijk, qua alleen maar binnenbochten?
  Staat me vaag bij dat een TP van 8 ronden 'maar' 3086m is (ipv 3200), dan zou een TP maar 1157m zijn; en een Kuli/Nuis/Krol zouden die individueel sneller dan de Canadese 1.17.68 moeten kunnen rijden...
 13. Duif

  Duif Well-Known Member

 14. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Een baan is 4 meter breed. Een bocht dus ook. Er wordt per ronde 1 bochtbreedte minder afgelegd. (0.5* omtrek cirkel (2*pi*4 per ronde)) is ruim 12.5 meter minder per gereden ronde. 8 rondjes is dus 3100 meter ipv 3200 meter.

  Op zich heb je gelijk dat een Kuli-/ Nuis-/ Krol die tijd zou moeten kunnen rijden, maar dan wel met ruimere bochten en kortere rechte einden dan nu. De druk in de bochten is te hoog om deze tijden te kunnen rijden.
  Camila en fransvanbakel vinden dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De 10km. Dat kan weer wat spektakel gaan brengen. Daar lijkt mij het wereldrecord echt binnen bereik. Die slotrit is er alvast eentje om van te smullen, al had ik eigenlijk meer gehoopt op Bloemen - Bergsma. Helaas brengt de loting Bergsma net de rit voor de dweil tegen de meest grillige tegenstander mogelijk. Als Peter Michael net zo beroerd rijdt als gisteren, dat wordt ie vrij snel gelapt. Het adagium ''eigen rit rijden'' kunnen we dus alvast inzetten. In de rit daarvoor moet Beckert een tijd zetten en die oogt prima - dat kan in ieder geval voor de eerste Nederlandse troef een indicatie zijn voor de mogelijkheden. Toch denk ik dat Bergsma gewoon alles of niets moet spelen en op het schema WR weg moet gaan. Bloemen en waarschijnlijk ook Fish kunnen gelet op hun 5km ogenschijnlijk eenvoudig onder de 12.40 duiken, al speelt Fish' onervarenheid hier natuurlijk nog een rol. De standaard 5km-tijd x 2 + 30 regel levert al snel tijden op van 12.38 voor Bloemen en 12.42 voor Fish. En dat is bij deze mannen nog zeer conservatief. De Canadezen zijn doorgaans relatief beter op de 10 dan op de 5km. Bloemen reed tijdens de laatste OS zelfs zijn 5km-tijd x 2 + 17 (er ''dreigt'' in theorie een grens te worden doorbroken ;) ). Je mag dus gerust nog minstens een seconde of 5 van die richttijden aftrekken. Mits ze natuurlijk zo aanvallend durven te rijden en ze hun rit goed doorkomen. Theorie en praktijk willen weleens ver uiteen lopen. En er hangt veel af van de tijd die Bergsma neer gaat zetten voor de dweilpauze. Wat die momenteel écht kan weten we niet. Hij oogt an sich prima in vorm en ging op de 5km ook niet echt kapot, maar direct beginnen met een rondje 28-laag is nu teveel gevraagd. Op de 10km kan hij rustig in zijn slag komen, al mag hij zijn rondetijden daar in het begin ook weer niet te hoog laten oplopen. Bij Bergsma gaat het oude rekensommetje (mede door zijn negative splits) in ieder geval niet echt op. In Sochi reed hij zijn 5km-tijd x 2 +11. Vorig jaar in Inzell zijn 5km-tijd x 2 + 12. Tijdens het afgelopen NK Afstanden zijn 5km-tijd x 2 + 16. Kortom, ik ben heel benieuwd wat hij kan. Maar om Bloemen (en Fish) te verslaan zal hij wel een heel spectaculaire 10km moeten klokken. En of dat erin zit; ik weet het niet.

  Roest is na gisteren een vraagteken. Is het dan toch de druk zoals dat vorig jaar in Inzell het geval leek te zijn? Of is het het uitblijven van een ultieme vormpiek die hem nekt? Of is het simpelweg too much dat hij het gehele seizoen in elke wedstrijd het maximale van zichzelf vergt en eist dat nu zijn tol? Wat de reden ook is, het maakt op dit moment geen fluit uit; gisteren is hij echt diep gegaan en hij zal nu ook nog eens tegen de topfavoriet een direct duel moeten uitvechten. Daar kan ik behoorlijk naar uitkijken. Recht Roest zijn rug en gaat hij vol het duel aan met TJ? Durft hij TJ van de wijs te brengen met versnellingen tussendoor? Of laat hij, net als in zijn directe confrontaties op de afgelopen twee NK's tegen Bergsma, het initiatief bij de ''veteraan''? Dat wordt hopelijk iets moois om te aanschouwen. Als we het een beetje theoretisch willen benaderen, dan kunnen we net zo gaan rekenen als in de alinea hierboven. En dan lopen we toch een beetje tegen een domper aan als we TJ en Fish gisteren hebben gezien en we hun mogelijkheden kennen op de 10. Als je bij Roest, net als bij Bergsma, Fish en Bloemen, zijn gereden 5km's vergelijkt met zijn 10km's, dan is Roest de mindere 10km rijder van de vier. Zijn snelste 10km's tijdens kampioenschappen en plaatsingswedstrijden zijn allen gereden op een formule van zijn 5km-tijd x 2 + een aantal seconden variërend tussen de 24 en de 30 seconden. Fors minder dus dan de andere mannen, maar er is geen beter moment om boven jezelf uit te stijgen.

  Hoe het ook zij, we gaan het vanavond meemaken. Weer eens een 10km op hoogte. Daar gaan we naar alle waarschijnlijkheid enkele stervende zwanen zien gecombineerd met rondjes 38,6. Tussendoor hopen op mooie PR's in de eerste twee ritten en de ''onthulling'' waarvoor Rumyantsev de 5km heeft laten schieten. En toch ook wat Ghiotto in zijn mars heeft. Zijn 5km loopt namelijk opeens. Hij kan eindelijk die snelle eerste rondjes van 'm een vervolg geven. Wat betekent dat voor zijn 10km?
  Laatst bewerkt: 14 feb 2020
  HaagscheBluf, Camila, alexander79 en 3 anderen vinden dit leuk.
 16. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ben het ermee eens dat het leuk is dat er wat meer keuzevrijheid is qua tactiek. Maar ik denk dat twee rondes de ideale afstand is. Tussen 500 en 1000 meter in. Dan is het een echt sprintnummer. Dan spelen ook echte 500-meter-specialisten een belangrijke rol in het onderdeel en kun je ook snelle 1000-meter mensen inzetten. In jouw voorstel blijft de persoon die drie rondes rijdt cruciaal. En dat zullen altijd mensen zijn ook de 1500 meter aankunnen. Sommige echte sprintlanden hebben zo'n persoon niet. Anderen hebben hem wel, maar die rijdt dan al 1000, 1500, teampursuit en soms ook de 3 of 5 kilometer of de massastart. Wüst, Takagi, Shikova, Lalenkova, Juskov... zouden daar allemaal heel geschikt voor zijn, maar reden gisteren niet. En voor de sprinters met inhoud als Lorentzen en Kuliznikov is 3 rondes heel erg belastend. Maak je er een nummer van dat alleen voor echte sprinters is, dan bijt het al niet meer met de TP en met de langere afstanden. Dan ben je er al een stuk verder.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  wellicht niet voor Kuli
  Laatst bewerkt: 14 feb 2020
  Eelco vindt dit leuk.
 18. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  Één ding weer geleerd vandaag. Als topsporter wil je wedstrijden rijden. Maar dat is met schaatsen toch een ander verhaal.
  Door de hele worldcup cyclus worden wedstrijden overgeslagen omdat het niet past in het schema.
  Maar wat heeft Roest (niet dat Roest veel afzegt, maar toch) nu. Niets. En ik vrees gezien zijn 5 km en zijn reactie, ook niets op de 1500 en de 10.000 meter.
  En ik bedoel Roest natuurlijk niet alleen. Zo zijn er velen.
  Natuurlijk liggen de keuzes zoals bij Kramer die al heel wat jaartjes meedraait anders. Maar als je het hele jaar je te pletter traint voor een paar wedstrijden wil je lijkt mij gewoon wedstrijden rijden. Iedereen is top in de training zeggen ze, maar in wedstrijden komt het er niet uit. Nee, als je niet regelmatig rijdt denk ik dan zal het er ook niet van gaan komen.
  Er zijn juist veel topsporters die vinden dat ze wedstrijden nodig hebben om goed te worden. Waarom dan zoveel overslaan. Dan heeft men het over pieken. Als je piekt zou je nu toch goed moeten zijn. En dan toch zoals in de teamsprint nog weer keuzes maken. Ik vind dit echt ongelooflijk.
  Want op het moment supreme kan het ook mis gaan (zie Roest) en dan heb je helemaal niets.
  Als je nu weer ziet over de afzeggingen op de teamsprint. Dan denk ik: komop zeg 400 meter moet toch kunnen. Want voor één schaatser is het maar 400 meter.
  Die teamsprint met vier ploegen is toch een lachertje. Dat Kulishnikov valt heeft niets te maken met afzeggingen volgens mij. Dat is nou de reden waarom Japan (Kodaira) geen teamsprint rijdt, zegt dan zo'n verslaggever. Dan kan altijd gebeuren. Ook op de 500 meter vandaag.
  Al dit soort zaken zijn volgens mij slecht voor de schaatssport.
  chicagodude vindt dit leuk.
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik zou dat echt heerlijk vinden om te zien, puur visueel gezien. Dan krijg je misschien drie Japanse sprintbommen samen aan de start en is het gewoon knallen van begin tot einde.

  Nu ziet het onderdeel er aan het begin mooi uit, met een treintje sprintende mannen, maar zo'n stervende zwaan in zijn eentje in die laatste ronde oogt toch minder leuk.
  chicagodude en Eelco vinden dit leuk.
 20. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ja de 10 kilometer kan wel eens heel leuk worden! Fish had met afstand de beste slotrondes van het hele veld op de 5, terwijl zowel Roest als Bergsma redelijk op een hoop leken te gaan. Daarnaast was Beckert een van de enigen die niet een oplopend schema reed, die heeft gisteren volgens mij redelijk op reserve gereden ter voorbereiding op vandaag. De tijden van het lage niveau op de 10 kilometer liggen echt wel achter ons wmb, met 4 podiumfavorieten en daarachter 2 Italianen, Beckert en Roemjantsev die allemaal absoluut niet zouden misstaan op het podium. En dan mag uit het buitenland Belchos nog niet eens meedoen.

  Ik vraag me alleen af waarom Zakharov niet de plek van Semerikov inneemt, die was gisteren de enige met een echte versnelling op het eind en had na Fish de snelste slotronde. Die had hier heus geen modderfiguur geslagen.

Deel Deze Pagina