WielerVSS 2013 (14): Tour de France

Discussie in 'Wielrennen' gestart door dedeut, 23 jun 2013.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Klassejustitie in de Tour: de Belg én Vacansoleil renner Boeckmans krijgt wel een boete voor het hinderen van Sagan bij een tussensprint. Ik krijg hier toch helemaal de kriebels van: de Tour organisatie lijkt dus duidelijk op de hand van de grote namen in het peloton. Daarnaast heb ik het gevoel dat de Fransen sowieso altijd tegen Nederlanders of Nederlandse ploegen is. Voorbeelden te over waaruit dat blijkt. En dat begon al in 1978 met de proloog in Leiden toen de Nederlanders de uitslag beheersten maar men de wegen (overigens grotendeels rechte stukken en ruime bochten zoals uit een uitzending van andere tijden sport blijkt) te gevaarlijk vond vanwege de regen en de uitslag geschrapt werd. Raas nam toen sportief revanche door een dag later alsnog te winnen. Verder het verhaal uit 1988 toen Theunisse wel gestraft werd voor dopinggebruik maar Delgado niet, in 1997 de sprint van Voskamp tegen Heppner toen beiden werden gediskwalificeerd, in 2007 zware druk uitoefenen op de Raboleiding om Rasmussen uit de Tour te halen, in 2011 de Franse auto die Hoogerland van de fiets af reed en vervolgens geen excuses/schadevergoeding aanbieden.

  Gelukkig dat Cavendish gisteren weer gekieteld werd. :twisted: :mrgreen: :wink:
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Nou, dan ben ik het toc niet met je eens. Op een wielerforum postte ik nl net iets als dit: dat ik de hetze tegen Cavendish onterecht vond, al ag ik ook wel dat ie iets afweek, maar Boeckmans week veel meer van zijn lijn, en niemand zei er iets van. Sagan kneep wijselijk in zijn remmen, er was meer te verliezen dan te winnen.
  Wat Cavendish kan niet, daar ben ik het zeker mee eens. Vooral het inzetten van zijn hoofd/schouder is daarbij laakbaar. Maar je moet ook niet vergeten dat de leadoutman eigenlijk altijd anderen op wil vangen.

  Boeckmans week overduidelijk sterk van zijn lijn, zette die lijn ook door. Ik vraag me zelfs sterk af waarom hij daar uberhaupt meesprint, is dat om Sagan(die altijd iets achter de anderen zit) puntjes af te sprokkkelen ? Als betaalde dienst dan ?

  Vergeleken met Cavendish moet Boeckmans zeer zeker betraft worden. Daar mag geen enkele discussie over zijn.
  Over de Veelers-Cavendish situatie mag er wel discussie zijn. En daar heeft de jury dit keer in het voordeel van de sprinter gekozen. ik kan er wel mee leven.

  Gisteren stond Kittel overigens 6.5:1 bij betfair. Ik had teveel anders aan mijn hooofd om daar even serieus naar te kijken, jammer.
  Vandaag staat ie overigens 3,7;1. nog leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  1. Cav gaat in het Argos treintje van Veelers en Kittel zitten, dat is not done.
  2. Cav ramt zijn stuur in dat van Veelers, dat is een regelrechte aanslag en geen onschuldige schouderduw zoals de jury beslist.
  3. Cav kijkt vlak daarna even opzij. Als ie echt de etappe nog dacht te kunnen winnen had ie dat niet gedaan en zich geconcentreerd op wat er voor hem gebeurde.
  4. Cav geeft na afloop zijn ploeggenoten ervan langs omdat hun sprinttrein te snel was opgerookt.
  Enige conclusie die daaruit te trekken is dat hij uit pure frustratie tot deze actie kwam. En het is niet de eerste keer dat ie dit soort geintjes flikt, eerder in de Tour veegde hij Mollema van een rotonde. Als je dan niet ingrijpt gaat dit van kwaad tot erger. Gaat nog leuk worden bij de beklimming van Alpe d'Huez met al die Nederlandse supporters, al hoop ik dat de renners hem voor die tijd even op zijn plek zetten.
  Benieuwd of we vandaag weer dat gedrang in de Bermuda driehoek (plek 30-40) gaan zien. De Belkin renners lieten zich expres naar achteren zakken om valpartijen te ontwijken.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik ga de actie van Cav niet goedpraten, maar ik ben het wel met Nogevendit eens dat de reacties op Cav veel heftiger waren dan bij Boeckmans. En dat is onterecht, want het enige verschil is dat Sagan niet valt omdat hij zelf in de remmen knijpt. Maarja, Cav is Cav en daar mag je op zeiken. Ofzo.
 5. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Juist Proeme, ik heb het met name over Boeckmans

  Zit nu naar de waaiers te kijken. Heb (heel bescheiden) bedragje op Kittel gezet (4:1)
  toen trok het in waaiers, nu 2 eurotjes erbij gezet op 15:1.
  toen reed Valverde lek, nu 3 eurotjes erbij op 25:1.
  Als het weer bijeenkomt, ga ik wel wat 'terugverkopen' denk ik...
  helaas kleine bedragen- ik heb hier even niet meer op mijn account.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Vind je het gek, iets met hoge bomen en veel wind. Als één van de andere sprinters zo'n actie uithaalt had ie ook gehangen. Abdoesjaparov was in de jaren 90 berucht om zijn roekeloze geslinger van de ene kant van de weg naar de ander bij massasprints. Daar klaagde men ook steen en been over.

  Overigens jammer dat Valverde op zo'n manier tijdverlies oploopt maar ook dom van Valverde om niet meteen een andere fiets te pakken. Een Nederlandse ploeg in de slag met de ploeg Cavendish, het kan raar lopen. Valverde en Contador zijn bepaald geen vrienden omdat Contador hem in de laatste Vuelta ook zo'n streek leverde na een valpartij.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nu gaan ze Froome proberen eraf rijden. Wat een leuke etappe hier.
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  prachtige etappe. ik had het toch verkeerd ingeschat, al op 105 km van de meet begonnen ze te rijden. Op enig moment kwam de groep Valverde weer terug tot 43 sec, maar onenigheid en het ontsnapppen van een paar Greenedges zorgde voor tweepspalt.
  Toch is het niet echt de tactiek die leidde tot dit succes; het is ook gewoon een kwestie geweest van het hardste kunnen trappen. En mooi rond blijven draaien.
  Belkin en OPQS hebben de etappe gemaakt, en het nog meer verrassende slot van Team saxo tinkoff kwam uit de koker van de ploegleiding daar. Was het Riis zelf (weer) ?

  Ze pakken een minuut op Froome, maar de psychologische tik kan wel eens erger zijn.
 9. Monique

  Monique Well-Known Member

  Het was echt genieten vanmiddag. Zoals iedereen had ik gerekend op een "saaie" sprint etappe, maar die waaiers deden het hem vandaag en wat geweldig dat juist Mollema en Ten Dam heel attent direct aanpikten. Ruim een minuut goedgemaakt, niet slecht. Valverde door het ijs gezakt en ineens staat Mollema 2 in het klassement. Verschil met Froome is best nog groot, maar als het vandaag lukt dan waarom in de bergen niet? Froome heeft geen geoliede machine om zich heen terwijl Belkin met de dag beter gaat rijden. Het weekend wordt vast genieten.
 10. jaap

  jaap Active Member

  Alweer zo'n saaie etappe met een massasprint aan het eind, dacht ik.
  Nou mooi niet dus, wat een spectakel zeg. En dat allemaal door wat zijwind en
  een kapot voorwiel van Valverde.
  Wat zijn die Belkin renners ineens goed zeg. Wat een verschil met de Rabo-tijd.
  Nieuwe sponsor met paar nieuwe mensen.
  Zal Mollema zich handhaven op de tweede plek algemeen?!
  Het wordt nog heel spannend allemaal, Mt Ventoux en Alpe-d'Huez.
  Echt genieten dit.
 11. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Nou, ik zat er alweer een beetje naast, maar denk toch dat Froome nog wel te pakken is.
  Eerst komen de Ventoux, wat gewoon een steiele slotklim is, en een tijdrit.
  Maar daarna komen in de Alpen, na AH, twee ritten die zwaar, lang, lastig zijn, maar zonder echte hele steile slotklim.
  Een geïsoleerde renner is hier zeker aan te vallen.
  zie http://plazilla.com/prognose-tour-de-france-2013-profielen-bergen-en-overzicht-alle-etappes voor de profielen.
  Het zijn ritten met het zwaartepunt al voorin. Als er toch nog groepen gaan rijden metten Dam of Kreuziger dan kan Froome die niet laten lopen.
  Ht zal ervan afhangen hoe goed Porte nog opknapt.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Tussenstanden op de 2e rustdag:

  Algemeen klassement:
  1. Froome
  2. Mollema 4.14
  3. Contador 4.25
  4. Kreuziger 4.28
  5. Ten Dam 4.54

  6. Quintana 5.47
  7. Fuglsang 6.22
  8. Rodriguez 7.11
  15. Valverde op 14.42
  16. Evans 15.40
  26. Porte 32.53
  29. Rui Costa 33.42
  47. Van Garderen 1.00.02

  Puntenklassement:
  1. Sagan 377
  2. Cavendish 278
  3. Greipel 223
  4. Kittel 177
  5. Kristoff 157
  6. Rojas 145
  16. Froome 63
  43. Valverde 29
  Boasson Hagen

  Bergklassement:
  1. Froome 83
  2. Quintana 66
  3. Nieve 53
  4. Rolland 51
  5. Kreuziger 28
  6. Rodriguez 28
  9. Mollema 20
  10. Contador 20
  17. D. Martin 13
  24. Poels 6
  36. Feillu 2
  47. Schleck 1
  54. Moreno 1

  Voeckler, Pinot, Hoogerland, Gesink
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het klassement lijkt wel beslist, zeker omdat er nog een tijdrit komt waar Froome nog een minuut of meer gaat pakken. Wel knap dat Mollema en Ten Dam stand hebben gehouden t.o.v. het blok Contador/Kreuziger. Op de achtergrond speelt hier nog het ploegenklassement waar Saxo Bank na het wegvallen van Movistar leid voor Belkin. Daar komt het op de derde man aan (Rogers/Gesink). Tot nu toe was Froome in de eerste bergrit erg sterk dankzij zijn ploeg die veel werk opknapte. De vraag is wat er gaat gebeuren bij 3 zware bergritten achter elkaar. De kansen lijken dan te liggen in de 2e bergrit, naar Le Grand Bornard, 2 zware bergen in het begin. Als er daar gekoerst wordt kan men Froome misschien isoleren en kunnen de 2 blokken de handen ineen slaan net zoals in de waaieretappe.
  In het puntenklassement is Sagan die misschien klassementsrijder gaat worden, al vrijwel niet meer in te halen. In het bergklassement is het de vraag wie voor de trui gaan rijden: Rolland zal zeker nog gaan aanvallen, Quintana heeft als hoofddoel de witte trui, Nieve lijkt dan de belangrijkste tegenstander. Al zal Contador er misschien nog voor gaan rijden als het algemeen klassement niet meer te winnen is.
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het is wel de Tour van de Afrikanen hè. De eerste in Afrika geboren Tourwinnaar, de eerste Afrikaanse renner ooit in het geel, de eerste zwarte Afrikaanse winnaar van een Europese 2.HC-etappekoers (Turkije) en een negertje in de kopgroep.
 15. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik heb wat op Froome gezet, en nu krijg ik de gelegenheid er tegen 1,08:1 uit te stappen.
  is dat slim, of moet ik z'n zege afwachten ? Contador viel hem vandaag weer aan, en de Alpendagen worden nog lang.
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Tony Martin gaat nog voor 10 km van fiets wisselen, hij pakt dan zijn tijdritfiets nog voor de afdaling + vlak stuk. Is dit slim ?
  Je kunt 1,5 a 2 sec pakken op een km dacht ik.
  het probleem van een wissel is vaak ook, dat net je benen even helemaal vollopen. Je verliest aanzienlijk meer dan de pure
  tijd die je stil staat.
  Eigenlijk zou weer op weg duwen dan ook niet mogen.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Denk niet dat het verstandig is al heeft hij heeft op het laatst nog veel goed gemaakt. De wind speelt ook een rol, WZW 3, dus grotendeels tegen. Later mogelijk regen.

  EDIT: ik heb uitgerekend dat het zo'n 25 sec per klim van 6 km aan 6% scheelt als je 3 kg meer meesjouwt. Dat maakt toch wel veel uit.
 18. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Nu ik de koers gezien heb, en het moment van wisselen, is duidelijk dat wisselen wel voordelig is.
  De afdaling is superrsnel, eentje waar je continu bij moet trappen, het verschil van een tijdritfiets is dan nog groter dan de hierboven gemeldde 2 sec per km.
  Daarbij kun je, als je bergop wisselt, toch heel snel zoiets uitvoeren. Ze stonden 8 sec helemaal stil heb ik gemeten.
  Hoeveel je verliest door af te remmen is even onduidelijk.
  Als ze zo'n 15-18 per uur rijden, duwt de mecanicien dat wel weer bij. Als je die andere 8 sec nog eens de helft van de snelheid verliest, kom ik grofweg op iets van 12 sec, laat het 15 zijn, verlies. Waarin je ook wel heel eventjes iets rust pakt.
  Naar beneden pak je dit wel terug.
  Dit bleek ook o.a. uit de tijden van Kreuziger en Contador. Met name de eerste verloor nog in die afdaling op Rodriguez
 19. jaap

  jaap Active Member

  Ja, dom van Contador! Had hem misschien net de etappewinst opgeleverd.
  De Belkin boys, tja, ik zeg net-niet. Volgens mij zijn ze allebei bek-af.
  Veel aandacht, druk erg hoog. We wachten af.
  Mijn winnaar op de Hollandse Berg: Rodriquez.
  Hoop niet op onweer, regen en hagel, zou zonde zijn.
  Nog drie super spannende dagen, laat maar komen.
 20. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  eentje van die top 3 redt het toch gewoon ??? 1.6 op unibet op 'any rider'.

Deel Deze Pagina