Wereldkampioenschappen allround 2015, Calgary, 7–8 maart

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 16 feb 2015.

 1. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  WR 1500: De Wust van vorig seizoen had zeker goede kans om dat te breken. Nu verwacht ik het niet. En ook van Richardson verwacht ik het niet.

  WR 3km: De Wust van vorig seizoen had een kleine kans om dat te breken. Sablikova is in goede doen en kan in de buurt komen.

  WR vierkamp: De schaatster die dat WR gaat breken is nog niet geboren. Als je beseft dat wanneer 3 huidige superkampioenen in supervorm (Richardson 500m, Wust 1500m & 3km en Sablikova 5km) haar tijden kunnen benaderen en/of verbeteren, dan denk ik dat dat record nog wel 25 jaar blijft staan. Richardson heeft laten zien dat ze die 37.5 kan rijden (zelfs laagland), en Sablikova heeft laten zien dat ze 6:48 kan rijden (benaderd op laagland), en de 1500m is binnen bereik. Die 3km is echter van een andere orde.
  JohnZero vindt dit leuk.
 2. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Ik denk dat er bij de dames meer spanning in het toernooi zal zitten dan bij de mannen, al hoop ik dat ik het laatste flink fout heb.
 3. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik hoop dat Ireen haar goede vorm weer kan vinden deze weken. We gaan er hier wel makkelijk vanuit dat ze niet goed genoeg is voor een wereldrecord of zelfs de wereldtitel, maar in drie weken kan je ook zomaar weer in vorm komen. Laten we daar op hopen.
  frederica vindt dit leuk.
 4. Taiphon

  Taiphon Member

  Bergsma heeft dit seizoen geen enkele spectaculaire 10km laten zien. Op de NK en WK afstanden kun je zeggen, dat hij geen sterke tegenstand had, en dus niet hoefde. Maar op het NK allround vertrok hij op schema baanrecord, en verloor 20 seconden. Terwijl hij daar zijn Calgary-ticket veilig had kunnen stellen, dus motivatie had-ie moeten hebben.

  Kramer heeft laten zien, dat hij de 5km in 6:09 op een laaglandbaan kan rijden. 6:09 maal 2 + 30 sec = 12:48 op de 10km, op een laaglandbaan. (Bergsma deed 6:11 -> 12:52 op de 10km, dichtbij zijn werkelijke tijd.)

  Grappig feit: Kramer rijdt dit jaar meer 10km wedstrijden dan Bergsma. (NK afstanden, plus 3 allround toernooien. Bergsma reed de 10km alleen op het NK afstanden, WK afstanden en NK allround.)

  Áls Kramer zijn vorm van de WK afstanden vasthoudt, dan is een nieuw 10km WR zeker mogelijk. De 12:41 staat een stuk minder scherp, dan de 6:03.
  Nickel, Sabine en Sidekick vinden dit leuk.
 5. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Je vergeet alleen wel dat het NK allround het allereerste allroundkampioenschap voor Bergsma was en dat hijzelf naderhand aangaf toch meer last te hebben gehad van de andere 3 afstanden en dan met name de 1500 meter die hij daarvoor gereden had. Hij kon gewoon niet harder, dus die 10 km was geen goed ijkpunt voor de 10 km's die hij normaal rijdt. Zijn pr ligt maar 4 seconden boven die van het WR van Kramer, dus hij had zeker kansen gehad in Calgary om het WR 10 km te kunnen aanvallen. Maar dat zullen we nu niet te weten komen.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 6. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dus jij leeft nog in lala-land dat Kramer nog steeds de betere 10km rijder is dan Bergsma? Interesting.

  Bergsma en allrounden is nog steeds nieuw...Bergsma moet nog leren om een 1.500m in een toernooi te rijden en te verwerken.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Als hij op het NK last had van die drie andere afstanden en daarom de 10 niet meer heel snel kon afleggen, dan zou dat in Calgary niet anders zijn en zou dat nieuwe WR op de 10 dus nog helemaal niet zo zeker zijn van Jorrit.
 8. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Calgary is echt glij-ijs, daar is de verzuring vaak minder erg dan op laaglandbanen. Tevens had er wel de nodige tijd tussen het NK en het WK allround gezeten, tijd genoeg voor Bergsma om van het NK te zijn bekomen. Maar goed, hij heeft zich niet geplaatst dus veel meer valt er niet over te debatteren/filosoferen.
 9. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  Maar de hoogte betekent ook minder zuurstof, en die is voor de 10km belangrijker dan de kortere afstanden. Dat leidt tot meer verzuring. Ook geeft de lagere luchtweerstand minder voordeel bij een iets lagere gemiddelde snelheid. Daarom is het voordeel van hoogte voor de 10km niet zo groot en zie je vaak goede tijden op laagland. Zeker met een allroundtoernooi in de benen weet ik niet of een hooglandbaan wel echte de beste mogelijkheid is voor een WR 10km.
 10. Peter85

  Peter85 Active Member

  Ik verwacht wel een WR op de 5000, als je Kramer's BR in Heerenveen hebt gezien zit dat er zeker in, hij zal ook moeten om het verschil niet te groot te laten worden. Op de 10k komt er enkel een WR als Sven tot het gaatje moet gaan, en dan nog moet zijn rug het houden. Ik denk dat Yuskov in huidige vorm zeker een 1.41 laag - 1.40 hoog moet kunnen rijden, hij reed vorig seizoen al een 1.42.3.
 11. Koen

  Koen Well-Known Member

  even heel wat anders, maar iemand een idee hoe laat Nederlandse tijd de wedstrijden gereden gaan worden???
 12. Peter85

  Peter85 Active Member

  Koen vindt dit leuk.
 13. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Kramer gaat dat WR nooit halen nee, ik denk dat zelfs Bergsma het niet was gelukt. Ik denk dat jullie de scherpte van die 12.41 nogal onderschatten, dat rekensommetje van 2x de 5 km plus 30 seconden gaat natuurlijk niet altijd op, vanwege het eerder genoemde argument over zuurstoftekort. Ik zie zelfs de 6.03 niet sneuvelen eigenlijk, het enige WR dat serieus in gevaar kan komen is dat van Davis, gezien de vorm van Yuskov.
 14. Mey

  Mey Well-Known Member

  Laten we niet vergeten dat de 1500 van Davis ook een hele bijzondere tijd is. Of zoals Tuitert laatst uitgebreid: de perfecte race van de perfecte 1500 meterschaatser. 23.2-24.7-25.6-27.3. Daar zit weinig ruimte in denk ik. Hoe knap de 1500 van Joeskov op het WK Afstanden ook was.
  G1ant vindt dit leuk.
 15. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Als je bedenkt dat Bergsma zijn PR, dat maar 4 seconde boven het WR van Kramer ligt, gereden heeft op een laaglandbaan op de OS in Sotsji, dan zou het op een hooglandbaan wel moeten kunnen. Alleen had Bergsma toen geen allroundkampioenschap in de benen en je hoort Hersman ook wel eens zeggen dat de omstandigheden op een laaglandbaan voor het rijden van een WR 10km beter zijn ivm meer zuurstof, je hebt geen last van de ijle lucht zoals in Calgary en Salt Lake al heb je daar dan wel weer minder luchtweerstand. Soms kunnen de commentatoren/ex\schaatsers je behoorlijk in de war brengen.:D
  Ik denk zelf dat voor beide omstandigheden iets te zeggen valt maar voor een WR 5 km zul je wel in SL of Calgary moeten wezen.
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Ik heb even een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van wereldrecords op de lange afstanden in Calgary. Hiervoor heb ik de beste seizoenprestaties op een laaglandbaan van Kramer en Bergsma genomen en deze omgerekend naar Calgary. Om de maximaal haalbare tijd zo goed mogelijk te benaderen heb ik op de gecorrigeerde tijden nog een optimalisatie van de races ingeboekt. Races zijn nooit helemaal vlak, er viel altijd wel winst te behalen, kijkend naar de rondetijden.

  Voor Bergsma geld dat hij op de 5 en 10 km op de WK afstanden resp. ruim 2 en ruim 1.5 sec liet liggen. In Calgary komt hij in beide gevallen, bij een gemiddelde luchtdruk, onder het bestaande wereldrecord uit.

  Kramer had een bijna perfecte 5 km maar liet in de slotronde wat tijd liggen. Hiermee komt hij in Calgary onder het bestaande wereldrecord uit. In het verleden heeft Kramer alleen in 2008 en 2013 bij een allround toernooi zijn beste 5 km van het seizoen gereden. Deze tijden liggen net boven zijn huidige WK tijd. De 10 km is een ander verhaal: optimalisatie van zijn NK allround tijd geeft 13.03, waarmee hij in Calgary ruim 10 sec. boven het wereldrecord blijft. Wel zit hij dicht op zijn eigen baanrecord van 12.51.60. Het zal aan de omstandigheden liggen of hij dit gaat breken. Kijkend naar het verleden dan had hij in 2009 de potentie om het record te breken, op het EK liet ie naar schatting 7 sec. liggen (sterk afbouwend schema). In 2012 zat hij het er het verst vanaf. Dat jaar is misschien wel het beste met dit jaar te vergelijken, vanwege de verre van optimale zomer.

  Bij de OS had Bergsma het wereldrecord kunnen rijden als de luchtdruk onder de 1009 zou zijn geweest. De laagste luchtdruk in Sochi was echter 1010, bij de 1500m heren.

  Bergsma_versus_Kramer.jpg
  fransvanbakel en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Toch gaat Jorrit Bergsma het wereldrecord niet breken. De reden komt misschien als een schok voor jullie maar ehm.
  JORRIT BERGSMA DOET NIET MEE AAN HET WK ALLROUND IN CALGARY
  strawbale, HaagscheBluf, edwin1976 en 9 anderen vinden dit leuk.
 18. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Elk WR is een hele bijzondere tijd, maar absolute perfectie bestaat natuurlijk niet. Ik verwacht niet dat er een wereldrecord sneuvelt, voor de goede orde, maar áls er een sneuvelt bij de mannen is het op de 1500.

  Zou Sablikova eigenlijk in de buurt van haar WR kunnen komen op de 5K?
 19. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De heren allrounders van de ploeg Orie zijn inmiddels in Calgary. Wat is het laatste nieuws over Koen Verweij?
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  In een crossfit studio met ontbloot bovenlijf.
  Terwijl Joling al wel in Calgary is.

Deel Deze Pagina