Wereldbeker 4, Heerenveen 14-16 december

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 dec 2018.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dit is de eerste WB-zege op de 5 km van een Rus ..... ooit. Korotkov (URS), Sayutin, Skobrev en Rumyantsev haalden allemaal al eens zilver, maar goud was er nog nooit.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat hier is gebeurd is echt ongelofelijk. De snelste Rus op laagland ooit voor vandaag was Semerikov met 6:17.46!
  Nu komen dus Semerikov EN Rumyantsev EN Trofimov daar met grote klappen onder. 6:08, 6:13, 6:14, bizar.

  Maar ook Pedersen moeten we niet vergeten. Evenaart zijn Olympische race tot op twee honderdsten.

  En verder? Wit-Russisch NR-laagland Mikhailov, met 5 seconden, van 6:28 naar 6:23. Chinees NR-laagland voor Liu, van 6:30 naar 6:27. Bijna een Duits NR-laagland voor Beckert, 6:16. En daar wordt hij dan achtste mee. Want er waren ook nog Nederlanders natuurlijk, en die reden 6:09, 6:10, 6:12, 6:13, en 6:16.

  We hebben vandaag dus gezien:
  6:08
  6:09
  6:10
  6:11
  6:12
  6:13 6:13
  6:14
  6:15
  6:16 6:16 6:16 6:16

  Ja, die tijden zijn een beetje geflatteerd misschien. Maar het zit ook gewoon mega dicht op elkaar.
  Er is praktisch ieder jaar een WB 5 km in Thialf en zo veel mannen op een kluitje zie je eigenlijk nooit.
  De top-8 snelste tijden van de dag was voor de verandering eens eerlijk verdeeld tussen Nederland en buitenland.
  En dan wint er een Rus met slotrondes waar Ted-Jorrit Michael Kramer een puntje aan kan zuigen.
  En waar Maalderink allerlei antwoorden uit kan zuigen, maar die grap is al te vaak gemaakt.

  Dat is dan alleen nog maar de 5 km. Er zijn overal records te bespeuren.
  Zhongyan Ning is de eerste Chinees ooit op laagland onder de 1:10. Trouwens ook onder de 1:09. Oh, en hij schaatst eventjes een WR junioren laagland met 1:08.82 en wordt daar negende mee bij zijn debuut in de A-groep. Ik bedoel maar.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Voor de geïnteresseerden, ze heet Mai Verbij, werkt voor BNNVARA en heeft een Instagram-account, als ik op Insta zou zitten had ze een volger erbij.
 4. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Wat ik wel opmerkelijk vond, is dat de Noorse staatstelevisie wel live (en uitgebreid) verslag deed van de world cups in Obihiro en Tomakomai. De NOS beperkte zich tot een samenvatting. Een keuze die overigens wel begrijpelijk was.

  Eerst moeten de schaatsers zelf de world cups serieus gaan nemen, voordat er geklaagd mag worden over media-aandacht.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het probleem ligt niet bij de schaatsers maar bij de status van de worldcup. De worldcup heeft weinig status vergeleken met de sprint/allround/afstandstitel. Zolang de aanpak van een of twee worldcups overslaan de beste route is om zo goed mogelijk te zijn op verreweg de belangrijkste toernooien van het jaar kan ik het de schaatsers niet kwalijk nemen dat ze dat doen. In Nederland komt daar ook nog eens bij dat je op de kwalificatiemomenten ook moet pieken, want anders mag je de belangrijke wedstrijden niet eens rijden.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  Sven Kramer zegt feitelijk tegen Bert:’jonguh, je kan me rug op met je gezeik!’

  Heerlijk! Eigenlijk moet hij alleen daarom al doorgaan iig tot Bert met pensioen gaat!
  Nickel, Camila, Monique en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Interview met Danila Semerikov, leuk, het gaat wel via een tolk. Spreekt zo'n jongen van 24 die al jarenlang, sinds de junioren, rond de wereld reist om te schaatsen dan echt geen Engels, of slechts gebrekkig Engels en is hij bang iets verkeerds te zeggen? Of is het een bewuste keuze van de NOS om mensen zoveel mogelijk in hun moedertaal te interviewen omdat ze dan vrijer spreken, maar waarom hadden ze Vanessa Bittner dan vorige week in het Engels?

  Misschien hebben we als Nederlanders ook wel makkelijk praten met onze culturele (onderwijs, muziek, tv en film) en linguïstische (West-Germaanse) links naar de Angelsaksische wereld.
  ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  true. Maar dan moet een Kramer vervolgens niet op tv gaan miepen dat het stom is dat de toppers de WB-finale niet mogen rijden...
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat zit hem er alleen in dat de WB Finale in Salt Lake is. Als die in Obihiro of Inzell was had geen enkele topper zich druk gemaakt om die finale.
 10. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Wij hebben makkelijk praten. We zijn een avontuurlijk volkje en internationaal georiënteerd juist omdat we een klein landje zijn en afhankelijk van anderen. Zoals bekend volg ik al jaren een aantal rijders uit Polen en Kazachstan. Het niveau van Engels is erg wisselvallig. Al helpt het in Polen wel dat er buitenlandse coaches zijn en ben ik blij dat Babenko aan het roer staat in Kazachstan. Het is nu eenmaal een barrière om een goed interview te houden als iemand niet zo goed Engels kan. Het interview met Bródka in 2014 was lang niet zo geniaal geweest als het in het Engels was gehouden. En dan ben ik bang dat we hem ook nog verkeerd zouden hebben begrepen. Ik geloof ook dat de zelf voorkeur mogen aangeven wat ze willen spreken. Je ziet soms wel of ze het begrijpen of niet. Bij Kuzin in 2013 zag ik duidelijk dat hij het Engels soms echt niet begreep want pas als het werd vertaald voor hem dan zag ik een bepaalde glinstering in zijn ogen of een lach.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 11. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  Haha Roest had snel door wat Bert van plan was. En het valt te prijzen dat hij Bert er even fijntjes op wees dat zijn prestaties van dit seizoen net zo verrassend waren. En dat Bert vervolgens gewoon doorgaat geeft precies aan hoe slecht het gesteld is met de Nederlandse verslaggeving. Weinig (Herbert) of totaal geen (Dione en Bert) verstand van zaken. En dan heb je nog Erben die heel erg fan is van Jumbo en vooral van Sven. En dan moet je wel even op je tong bijten wanneer Dione je een onbedoeld lastige vraag stelt over het ontbreken van goede schaatsers in Salt Lake.
  HaagscheBluf, VorstM en Asterisk vinden dit leuk.
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Beste top 5 gemiddeldes van de gecorrigeerde tijden:

  Dames
  500m:
  OS 2018 37.33
  WC4 2019 37.48

  1000m:
  WC4 2019 1:14.04
  OS 2018 1:14.13

  1500m:
  WC4 2019 1:53.88
  OS 2014 1:54.78

  3000m:
  OS 2018 4:00.11
  WC4 2019 4:00.68

  Heren
  500m:
  WC4 2019 34.54
  WC4 2018 34.56

  1000m:
  WC4 2019 1:08.17
  OS 2018 1:08.25

  1500m:
  WC4 2019 1:44.01
  WC4 2018 1:44.62

  5000m:
  WC4 2019 6:11.11
  OS 2018 6:12.36

  Deze World Cup 6 keer het beste en 2 keer tweede.

  Ter vergelijking: de WK afstanden 2015 in Heerenveen met destijds de snelle tijden van o.a. Yuskov en Bowe haalde destijds slechts één eerste plek, één tweede plek en twee derde plekken op de acht zelfde afstanden.
  De OS Sochi haalde ook 6 keer een eerste plek en twee keer een tweede plek (na weghalen blowerraces 5 km Kolomna, nov. 2012).
  EenBrabander vindt dit leuk.
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dan heb jij een ander interview gezien. Dat eerste zei hij niet. Hij vroeg 'Ken jij hem?' aan Roest. En waarschijnlijk bedoelde hij dan niet 'Heb je weleens van zijn naam gehoord?' maar ging het over écht kennen.

  Met dat tweede bedoelde hij duidelijk 'meedoen om de prijzen'. Dat legde hij later ook uit.

  En over hinten op doping, waar anderen hem van beschuldigen.... Hij vroeg om een verklaring. Oké, dat kun je misschien uitleggen als een hint richting doping, maar eigenlijk gaf hij juist de perfecte voorzet aan Roest voor diens verhaal dat het gewoon een goede talentvolle schaatser is.
  Laatst bewerkt: 17 dec 2018
  Asterisk vindt dit leuk.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Het is ieders volste recht om onbezorgd van de Russische prestaties te genieten. Net als dat het het recht van mij en anderen is om dit even betrouwbaar te vinden als een e-mail van een Nigeriaanse prins.

  Maar laten we de discussie wel zuiver houden. "Alleen maar omdat het geen Nederlander is..." Onzin. Niemand zet hier vraagtekens bij de progressie van Weideman. Of van de Japanse vrouwen vorig jaar. Het heeft niets met een oranje bril te maken. Het heeft voor honderd procent met scepsis te maken tegenover de Russen vanwege hun staatsgestuurde dopingprogramma. En dat vind ik gezonde scepsis. Vergelijkingen met wielrenners in Nederland gaan echt mank.

  Als jullie het gevoel hebben dat het dopingprogramma nu niet meer bestaat of dat Semerikov er geen deel vanuit maakt, dan vind ik dat totaal geen probleem. Hopelijk mag ik dan ook een ander gevoel hebben.
  Laatst bewerkt: 17 dec 2018
  ZeeKoei en Monique vinden dit leuk.
 15. Sasha_Krotov

  Sasha_Krotov Active Member

  only 5% english speakers
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_of_Russia
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 16. Camila

  Camila Well-Known Member

  Misschien dat ik zijn vragen eerder als hinten op doping zag doordat het er hier op het forum zoveel over ging op dat moment en ik mee zat te lezen. Naar mijn mening waren zijn vragen suggestief, maar andere mensen zijn misschien een andere mening toegedaan.
  Ik heb echter nog helemaal niet mijn mening over deze zaak gegeven hier dus die beschuldiging van het verspreiden van fake news slaat nergens op. Persoonlijk denk ik dat doping altijd een mogelijkheid is en dat het meer dan logisch is dat iemand die zulke grote stappen maakt met argwaan wordt behandeld. Dat hij Russisch is versterkt dit gezien het dopingverleden natuurlijk. Op de afgelopen OS waren bijna alle Russen geschorst, dus dan is het niet vreemd dat men niet gelooft dat ze allemaal nu 100 procent clean zijn. Wel denk ik dat we, zoals Roest ook aangaf, de zaken in perspectief moeten plaatsen en verder maar even moeten afwachten hoe alles zich ontwikkelt.
  Monique en G1ant vinden dit leuk.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dione is presentatrice bij Studio Sport. Dat betekent dat je van veel sporten wat moet weten, maar dat je onmogelijk kunt verwachten dat ze net zo ingewijd is als de mensen op dit forum. De kennis van Dione over schaatsen is meer dan voldoende, volgens mij is er geen andere sport waar ze meer van weet. Als ze aan Erben vraagt om iets uit te leggen, betekent niet dat ze zelf het antwoord niet kan geven. Ze moet ook rekening houden met kijkers die vrijwel niets weten van schaatsen.
  fransvanbakel, ZeeKoei, G1ant en 2 anderen vinden dit leuk.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  waar was de argwaan bij Roest? bij Weideman?

  Ik snap dat Russen een boel argwaan hebben gewekt bij zichzelf. Is ook niks mis mee, hebben ze zelf gedaan. Maar hoe lang gaan we door met die argwaan? Kunnen we als sportliefhebber ook gewoon genieten van een knappe prestatie?
 19. Camila

  Camila Well-Known Member

  Ik bedoel ook niet dat we er niet van mogen genieten. Persoonlijk vond ik het prachtig om te zien hoe blij hij gisteren was; hij liep rond met een grote lach op zn gezicht! Ik denk dat iedereen daarin een eigen keus maakt. Ik wilde alleen aangeven dat ik het begrijpelijk vind dat mensen bepaalde gedachtes krijgen, niet dat iedereen hem meteen van doping moet verdenken.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Is dit dan dus een World Cup zoals Hamar-januari 2008 of Heerenveen-december 2005 (allebei met bizar snelle tijden, o.a. 34.31 van Spoon in 2008 en WR van Verheijen in 2005), of is het nog gekker omdat de luchtdruk niet speciaal laag was? En zijn de tijden te staven met die blowerraces in Kolomna in november 2012?

Deel Deze Pagina