Wereldbeker 4, Heerenveen 14-16 december

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 dec 2018.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  In deze wedstrijden zullen vrijwel alle toppers weer aanwezig zijn. Voor sommige landen is het nog zaak een plek op de EK sprint/allround, WK afstanden, WK sprint/allround veilig te stellen.

  Programma


  Vrijdag 14 december (vanaf 16:00)
  Halve finales mass start

  Zaterdag 15 december
  500m dames
  1500m heren
  1500m dames
  500m heren
  Mass start heren
  Mass start dames
  B groepen vanaf 10:30, A groepen vanaf 14:45

  Zondag 16 december
  1000m dames
  1000m heren
  3000 dames
  5000 heren
  B groepen vanaf 9:00, A groepen vanaf 14:00

  Verwachtingen luchtdruk: zaterdag rond 1020 hPa, zondag iets lager.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 2. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Vrijdag zie ik geen sport in de TV-gids (behalve het sportjournaal en iets met eredivisie of zo).
  Maar zaterdag staat om 14:40u Studio Sport geprogrammeerd op NPO1. Dat kan geen toeval zijn!
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De deelnemerslijst is bekend:

  https://isu.org/docman-documents-li...isu-world-cup-heerenveen-2018-entry-list/file

  Antoinette de Jong en Wüst rijden een 500m i.p.v. Beuling en Stollenga. Van Beek de 1000m i.p.v. de Jong. Irene Schouten en Wijfje de mass start.
  Ntab de 500 en 1000m i.p.v. Nuis en Esders. Louis Hollaar rijd de 1500m i.p.v. Douwe de Vries. Mass start Simon Schouten met Chris Huizinga. Kramer staat aangemeld met wildcard.
  EenBrabander, Camila en Lorca vinden dit leuk.
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Het debuut van Stien Vanhoute! Verder nog wat extra "schaatsexoten" als Moller-Rigas (Denemarken), Härdi (Zwitserland) en Cooper (VK) bij de vrouwen en Chong (Australië), Kopriva (Tsjechië), de 2 Due Schmidts (Denemarken), Dieterle (Hongarije) en Bykanov (Israël) bij de mannen.
  Stephanie Beckert rijdt dit weekend wel weer de 3, waarom vorige week dan niet de 5 vraag ik me af.
  Er gaan ook nog wat pogingen komen om WK plekjes te bemachtigen, bijvoorbeeld van Canada, met Weidemann en Maltais die zowel 1500 als 3 rijden en Belchos en Gelinas Beaulieu die 1500 en 5 rijden. De Noren kiezen er niet voor om Gulbrandsen een 500 en Ripsrud een 1000 te laten rijden om een plekje op het EK sprint te bemachtigen.
  Amerika heeft gelukkig eindelijk een beetje een serieuze mannenploeg nu junioren Cepuran, Dawson en Kleba ook meedoen. We gaan zelfs weer een Amerikaan op de langste afstand zien!
  En wie staat er reserve op de 5 kilometer? Shane Dobbin!

  Al met al een groot deelnemersveld van maar liefst 250 schaats(t)ers!
  Laatst bewerkt: 10 dec 2018
  EenBrabander vindt dit leuk.
 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Fijn en terecht dat Sven met een wildcard mag starten. Ik begrijp dat het nog niet zeker is dat hij zal starten, dat hangt dan weer van die rug af.
  Camila vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat wordt dus Huizinga/Schouten en Wijfje/Schouten op de WK. Op de dames helemaal niets aan te merken, maar had toch liever Douwe of Jorrit in de plaats van Huizinga gezien. Die hadden zich dan wel flink in de punten moeten rijden voor een startplek in Inzell, maar dat is verre van onmogelijk. Gelukkig heeft hij wel Schouten naast zich. Zowel als afmaker als aanvaller een gevaarte.

  Opvallend overigens dat Stroet de sub is.
  Laatst bewerkt: 10 dec 2018
  G1ant vindt dit leuk.
 7. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Blijkbaar hanteert de ISU het begrip "compete" vrij eng, in die zin dat alleen als je daadwerkelijk start je je wildcard verspeeld en niet als je je te laat afmeld. Ik hoop dat ze deze regel ook zo hanteren als een ander door een blessure of ongelukkig lot op het laatste moment verstek moet laten gaan. zou wel zo eerlijk zijn.

  Krikunov blijft helaas in Kazachstan, herstellen van een knieblessure.
  FuGeE_Volkova vindt dit leuk.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Huizinga is 21, Douwe de Vries 36 en Bergsma 32. Ik vind het eigenlijk wel goed dat er naar de toekomst gekeken wordt, al kan Bergsma denk ik nog wel 3 jaar mee tot de volgende Spelen.
 9. mi

  mi Well-Known Member


  Misschien heel dom hoor maar: waarom?

  Ik kan me echt niet indenken waarom A de Jong een 500m zou moeten willen rijden? En waarom Nuis op zijn thuisbaan de 1000m overslaat?
  Iemand licht in de duisternis?
  Of heeft dat met plaatsen voor EK/WK te maken?
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het inpassen van talent ben ik eveneens voorstander van. Zijn selectie voor Japan valt dan ook goed mee te leven. Ik vind alleen de discrepantie tussen zijn huidige niveau en de huidige top op de MS te groot voor een plek op het WK. Zeker als je kijkt naar wat Nederland potentieel kan opstellen. Tijdens het WCKT gaf Douwe hem als het ware de zege; in Obihiro was de tank al snel leeg (dat was natuurlijk een hele snelle wedstrijd, maar dat bedoel ik juist met niveauverschil); Tomakomai... Die laatste wedstrijd is wat lullig om op zijn conto te schrijven, maar ook daar ging het individueel verre van goed. Tuurlijk, daar leert hij van en opgedane ervaring is goed voor later (zeker bij zo'n moeilijk onderdeel), maar dat geeft juist aan dat hij voor het grote werk nog niet helemaal klaar is. 1 à 2 WC-wedstrijden zijn er om van te leren, maar op het WK wil je toch de sterkste (en graag; ervaren) mannen aan de start zien staan.

  Ik vind het ook wat overdreven om nu al te selecteren op mensen die er over vier jaar moeten staan. Dat is op de MS niet zo zeer noodzakelijk als dat is op de TP. Doorselecteren kun je ook prima doen door talenten als derde of vierde man te gebruiken (met al die Nederlandse afzeggingen rijden die daardoor alsnog 2 of meer internationale wedstrijden per seizoen + dat onze nationale selectiewedstrijden al een hoog niveau op zich hebben). Buiten dat het ook zo vervelend is richting die topgeneratie dertigers die we momenteel hebben. Ik geniet daar graag nog even van, zolang het kan.

  Dat gezegd hebbende; het is de MS en die wil zo nu en dan onvoorspelbaar zijn. We hebben allen Mikhailov vers in het geheugen :)
  Laatst bewerkt: 10 dec 2018
  G1ant vindt dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  De manier waarop het geschreven is is niet helemaal eenduidig, maar volgens mij wordt er bedoeld van Nuis de 500 meter overslaat en Esders de 1000 meter overslaat en Ntab voor beide in de plek komt.
  mi en EenBrabander vinden dit leuk.
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De derde plek op het EK/WK sprint veiligstellen. Verder de afstand en schaatser in de genoemde volgorde bij elkaar plaatsen zoals LordMarcel zegt.
  mi vindt dit leuk.
 13. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  M.b.t. de mass start: zijn de WK plekken persoonsgebonden? Ik kan me dat niet herinneren. De KNSB heeft toch altijd de vrijheid die zelf in te vullen?
  Qua klassement kan ik me voorstellen dat ze nu voor Huizinga kiezen.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Inderdaad, de KNSB kiest bij de dames heel verstandig voor 2 extra dames op de 500/1000. We hebben ook al eens gezien wat er mis kan gaan als je precies op het aantal te kwalificeren rijders mikt.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik meende dat op te maken uit de woorden van Irene Schouten en verschillende sportverslaggevers (dat SU World Single Distances Speed Skating Championships regelgeving op dat gebied is veranderd), maar ik begin daaraan te twijfelen nu ik dat niet 1,2,3 in de ISU communiqué tegenkom en allerhande regelgeving tegenkom. Ik houd wat dat betreft dus een slag om de arm. In dat geval is de selectie voor deze WC natuurlijk volstrekt logisch.
 16. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nee, er worden alleen quotaplekken aan landen gegeven, niet aan individuele schaatsers. Daarom is het logisch om hier dezelfde rijders op te stellen als eerder. Anders loop je het risico dat bij een valpartij in de halve finale er misschien nog een startplek verloren gaat.
  Wie in Inzell gaat starten, is aan de bondscoach. Die denk ik geen mogelijkheden meer krijgt om met een gemengd duo (dwz uit verschillende teams) te experimenteren.

  Verder zie ik niet dat Stien Vanhoutte een limiettijd heeft gereden (ook niet de 2.10 voor de massastart) en dat heel veel landen blijkbaar geen trek hebben in het WK allround en WK sprint.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  als op de MS alleen quota-plekken voor een land zijn te verdienen, en niet per persoon, waarom vlogen Irene en Simon dan heen en weer naar Japan op even een MS te rijden?
 18. Kristian

  Kristian Active Member

 19. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Indre = Inner lane?
  Ytre = Outer lane?
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ja, dat zijn de Noorse benamingen.
  Eelco en Kristian vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina