Wereldbeker 2, Beijing, 17-19 november 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door tostiees-31, 13 nov 2023.

?

Bij welk baanrecord komen we het dichtste in de buurt?

 1. 500m mannen

  0 stem(men)
  0,0%
 2. 500m vrouwen

  0 stem(men)
  0,0%
 3. 1000m mannen

  13 stem(men)
  65,0%
 4. 1000m vrouwen

  0 stem(men)
  0,0%
 5. 1500m mannen

  1 stem(men)
  5,0%
 6. 1500m vrouwen

  2 stem(men)
  10,0%
 7. 5000m mannen

  0 stem(men)
  0,0%
 8. 3000m vrouwen

  4 stem(men)
  20,0%
 1. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Als Schouten gisteren 0,79 seconden sneller had geschaatst was er ook niets aan de hand geweest en had ze gewoon in A kunnen starten in Stavanger. Als ze ook Beijing had overgeslagen, zou plaatsing voor de World Cup-finale mogelijk lastig worden. Al kun je je afvragen of dat haar interesseert zo vlak voor de WK Afstanden.
 2. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Er is geen wereldbekerfinale meer. Laatste wereldbeker is een gewone wereldbeker waar iedereen mag starten.
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  47,6 op de 400 meter is snel, maar ik schat 50,6 op de 400 meter horden als prestatie nog hoger in en dat is vorig jaar nog gelopen door McLaughlin. Diezelfde dame kan misschien ook wel 47,6 lopen op de 400m vlak als ze zich er vol op focust en niet geblesseerd raakt.
  1:53,2 op de 800 meter lijkt me ook niet onbreekbaar als er dit jaar 1:54,9 en 1:55,1 is gelopen door twee zeer jonge atletes.

  Verder geef ik je wel gelijk. Het gaat niet alleen om de schoenen. Op de lange afstanden lijkt het voordeel wel een stuk groter dan op de korte afstanden. Zeker op de marathon zijn dit jaar bizarre tijden gelopen, bij zowel de mannen als de vrouwen.
  En ik denk ook dat Bolt clean is.

  Maar ik ga nu wel erg off-topic. Sorry daarvoor. Dus nu hou ik hier ook meteen over op. Hoe leuk atletiek ook is!
  Trymare vindt dit leuk.
 4. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Dat gedoe over die groepen elke keer. Aan de ene kant: ja, Schouten hoort in een A-groep. Maar welk bizar systeem moet je dan verzinnen? Hoeveel regels en uitzonderingen moet je wel niet gaan maken?

  Dat rijders die ziek zijn wél gaan rijden, is natuurlijk gekkenwerk. Maar Schouten was niet in Japan en neemt dan heel bewust een risico.

  Oke, wellicht moét je iets meer met tijden gaan werken. Nu weet ik niet wat er in Beijing gebeurde, maar daar waren de omstandigheden op de 3000m in ieder geval niet gelijk. Dat kan dan ook niet meer.

  Waar mijns inziens een meest helpende maatregel zou zijn: World Cup 1 begint iédereen in de A-groep. Kost alleen weer bizar veel tijd. Nadeel.

  Wat ook niet kan: enkel kijken naar tijden in het voorseizoen. Dan krijg je enkel Salt Lake, Calgary en Thialf, want Bjugn en Tomaszow zijn ultra traag.

  Puntentelling aanpassen zou helpen. Dat de winnaar van de B-groep nu evenveel krijgt als de nummer 13 van de A-groep lijkt me terecht. De nummer 3 van de B-groep krijgt er slechts evenveel als de nummer 20 en alles daaronder is miniem sprokkelen. De meeste rijders tussen plek 15 en 25 worden zodoende jojo’s, en dat zijn ze eigenlijk al.

  Lang verhaal kort: het kak beter, maar uitzonderingen heb je en hou je, áltijd.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. Hans050570

  Hans050570 Member

  Ik vind het een prima nieuw systeem.
  Korte metten maken met alle wereldbeker afzeggingen. Funest voor het schaatsen. Het is uiteindelijk toch gewoon je job om te schaatsen. Tja, geen behoefte om in Japan te schaatsen. Tja, ik heb ook wel eens geen zin om te werken, maar ga toch. haha.
  Hoop dat de afzeggingen door deze nieuwe regel gelijk verleden tijd zijn. Alle schaatsliefhebbers willen bij elke werledbeker de beste schaatsers tegen elkaar zien strijden.
  En wat betreft Schouten, eigen schuld, dikke bult.
  Over tot de orde van de dag.
  Laatst bewerkt: 21 nov 2023
  alexander79, RodyTur10 en tostiees-31 vinden dit leuk.
 6. Kristian

  Kristian Active Member

  Make the World Cup more important. Then Ireen Schouten wouldnt even consider dropping out. How? By making the World Cup personal qualifying Events For EK and WK. Internal and external personal qualification. Not bad at all that Kok and Fledderus had to compete on sunday. :)
 7. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik vind het geen goede zaak dat niet-fitte sporters toch maar aan de start staan van een wereldbeker om niet uit de A-groep te vallen. Natuurlijk worden deze beslissingen genomen in overleg met de arts, maar het blijven topsporters die altijd hun grenzen willen opzoeken. Die moeten echt tegen zichzelf in bescherming worden genomen om schade aan het lichaam te voorkomen die hen later in het seizoen of misschien zelfs later in hun carrière parten zal spelen.

  Wat dat betreft is de huidige puntentelling vrij hardvochtig. Daarom zou ik pleiten voor in ieder geval één schrapresultaat. Afzeggen voor wereldbekers is niet tegen te houden. Ook niet met deze puntentelling, die voor werkelijk niemand voordelig is. Niet voor de atleten, maar ook niet eens voor het publiek die iemand plichtmatig een race ziet uitrijden.

  Maar verder: maak van de wereldbeker een kwalificatie voor het EK en de WK's. Dan sla je twee vliegen in één klap: de wereldbeker wordt voor iedereen belangrijk en het wordt een selectie op basis van meerdere races, wat een goede afspiegeling zou moeten vormen voor iemands niveau dat seizoen. Dat zou wel weer een herziening vereisen van de puntentelling, maar dat lijkt me niet zo'n issue.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 8. Kristian

  Kristian Active Member

  I am not a doctor, but I think its dangerous to go all in when you are not fit. Of course it depends of what kind of illness you have, but to participate to just get a decent result should be ok. It is also better to become last i A than not participate. Think that is Ok too. Not great, but ok.
  G1ant vindt dit leuk.
 9. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Eens dat zieke sporters niet aan de start moeten gaan. Maar in het schaatsen zegt men wel heel makkelijk af. Alles in het voorseizoen is niet belangrijk, maar je verwacht van sponsoren, omroepen, publiek dat ze het wel belangrijk vinden.

  Ik snap echt dat je een echte topper een keer rust wil gunnen of een reis niet wil laten maken, maar jonge teamgenoten die hun debuut kunnen maken.

  Overigens slaat Schouten nu Obihiro over (veel publiek, leuke sfeer), heeft daardoor meer last van haar jetlag (concurrenten zijn al langer in Azie), presteert slecht. Mist de A-groep in Stavanger en moet mentaal schakelen na dit resultaat. Vraag ik me af of het veel slechter was geweest wanneer ze wel naar Obihiro was gegaan.
  alexander79, RodyTur10, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 10. zopie

  zopie Active Member

  Ik vraag me af of het wel zin heeft om de hele wereld 7 of 8 keer per seizoen bij elkaar te brengen. Zou het niet beter zijn om 2 of 3 WCs per regio te doen, en dan de beste 8 per regio naar het WK te sturen. Dan heb je ook geen A/B groepen nodig.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dan gaan we de Amerikanen en Aziaten bijna nooit zien, die wedstrijden gaan van laag breedteniveau zijn en gaan nooit uitgezonden worden. En de Europese sprint gaat ook een beetje saai worden zo zonder de Russen, en met de Russen wordt het vooral een Ned-Rus interland.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Het zou al veel helpen als de laatsten in de A-groep minder punten zouden krijgen. Zoals de nummers 1,2 en 3 in de B-groep 10,5 en 3 extra punten krijgen, zouden de laagste 3 in de A-groep ook minder punten moeten krijgen. Daarmee krijg je hopelijk al wat meer doorstroming tussen B en A en houd je niet een Uhrig steeds maar in de A-groep, (en in de WK-kwalificatie), terwijl ze daar qua tijden niets te zoeken heeft.

  Persoonlijke kwalificatie klinkt leuk, maar het betekent voor veel Nederlanders wel dat eind oktober het seizoen er al opzit, omdat ze niet meer in de loop van het seizoen (na de wedstrijden rond kerst) in kunnen stromen.
  De Goudsche Doorloper en EenBrabander vinden dit leuk.
 13. Kristian

  Kristian Active Member

  ...unless you do something that I have proposed: Cut the season in two halves. First half culminating with EK/4CC, second half with WK. I.e. you dont start the qualification for the Worlds until the second half. Ireen Schouten would probably like to also participate in the EK, She would have to fight against fellow dutch skaters to get there, but it will not be superhard. Just put together some decent performances and let the likes of Wiklund get the limelight. Both Wiklund and Schouten are privileged; They dont have to always be on their absolute best to qualify, and they thus dont have to stay away from the few competitions that are.
  Laatst bewerkt: 22 nov 2023
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  "Ik heb ook weleens geen zin om te werken". Die vergelijking klopt gewoon niet. Het heeft niets met luiheid te maken. Trainen is veel zwaarder en voor bijna iedereen minder leuk is dan wedstrijden rijden. Het zijn de luie sporters (type Nick Kyrgios) die geen zin hebben om te trainen en hun niveau willen vasthouden door veel wedstrijden te doen. Het zijn de sporters met een ijzeren discipline zoals Annemiek van Vleuten die keihard trainen op een eenzame berg en relatief weinig wedstrijden rijden.

  Het is prima om te discussiëren hoe je voor minder afzeggingen kunt zorgen. Maar dat moeten we wel zuiver doen.

  Ik heb trouwens ook geen medelijden met Schouten. Dit is het gevolg van haar keuze. Maar het is geen keuze uit luiheid of arrogantie. Niet bij Schouten, ook niet bij anderen.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Uitleg die ik eens gehoord heb: schaatsers zetten niet naar voren af maar opzij. En als je net in een slag zit terwijl je over de lijn gaat kan dat daardoor nadelig zijn voor je tijd. Daarom glijden ze liever het laatste stukje, als dat zo uitkomt.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Bij beide World Cups was de top-5 op de 5000m mannen exact gelijk:

  1. Roest
  2. Ghiotto
  3. Eitrem
  4. Bloemen
  5. Pedersen

  Zoiets zal vast ooit eerder zijn gebeurd, maar wanneer?
 17. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ja voor Schouten.. die wordt toch een beetje afgerekend op de arrogantie: doe ik wel effetjes.. dan kan het een keer helemaal tegenvallen. Is gewoon aanschuiven in de B-groep en zorgen dat je naar de A-groep promoveert.
 18. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Het zal geen luiheid zijn of whatever, maar keuzes moeten gevolgen hebben. Je kiest ervoor om niet te rijden en de ene keer dat je rijdt valt het tegen? Dan zijn de gevolgen voor jou.
 19. Hans050570

  Hans050570 Member

  Ik snap niet zo goed dat je suggereert dat ik de schaatsers beschuldig van luiheid en arrogantie.!!!! Volgens mij heb ik dat nergens gezegd. En in de zin daarvoor schrijf je, dat het wel prima is als we hierover discussieren, als we het maar zuiver doen.. Haha. Ik zeg alleen maar dat als ik ergens geen zin in heb, ik het toch doe omdat het mijn job is.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Vanaf 2000 niet, maar wel bijna.

  World Cup 7, Baselga di Piné 15-2-2003:
  1. Jochem Uytdehaage
  2. Bob de Jong
  3. Carl Verheijen
  4. Bart Veldkamp
  5. Paweł Jan Zygmunt

  In World Cup 9, Heerenveen 9-3-2003, was de top 4 gelijk. Op 5 eindigde toen Gianni Romme die er in Baselga niet bij was. Op 6 eindigde Zygmunt op 0.58 sec van Romme.
  ---

  World Cup 1, Heerenveen 11-11-2006:
  1. Sven Kramer
  2. Carl Verheijen
  3. Eskil Ervik
  4. Håvard Bøkko
  5. Bob de Jong

  World Cup 2, Berlijn 17-11-2006:
  1. Sven Kramer
  2. Carl Verheijen
  3. Eskil Ervik
  4. Enrico Fabris
  5. Bob de Jong

  Alleen de nummer 4 was verschillend. Fabris was 6e in Heerenveen.
  -----

  World Cup 7, Turijn 4-2-2007:
  1. Sven Kramer
  2. Carl Verheijen
  3. Eskil Ervik
  4. Enrico Fabris
  5. Arne Dankers

  World Cup 9, Calgary 3-3-2007:
  1. Sven Kramer
  2. Carl Verheijen
  3. Enrico Fabris
  4. Eskil Ervik
  5. Arne Dankers

  Dezelfde 5 schaatsers, 3 op dezelfde plek. Fabris en Ervik gewisseld.
  Nickel, alexander79, Duif en 3 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina