Wereldbeker 2, 19–21 november, Stavanger

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 18 nov 2021.

 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Zijn 12:50.97 in Stavanger vier jaar geleden was ook prima.
  chicagodude en strawbale vinden dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  erg leuk in een prima stijl geschreven, zo mag je van mij nog lang doorbloggen (ja ik weet dat je prefereert in het Engels te bloggen, maar je hebt talent voor in het Nederlands!)
  EenBrabander vindt dit leuk.
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  shit die was ik vergeten, dank! Ook duidelijk dat mijn geheugen me heel sterk in de steek laat, ofwel heel selectief is door een recensy bias….
 4. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zijn 12.54 op het OKT van dat jaar ook
 5. mi

  mi Well-Known Member

  En vergeet het EK het jaar na de spelen niet?
  strawbale vindt dit leuk.
 6. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Nipt tweede, achter Roest
 7. mi

  mi Well-Known Member

  Maar hij was goed, gecontroleerd, genoeg voor de titel!
  strawbale vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wat te zeggen van deze 10km? Het was er weer eentje met 12 verhalen zo zullen we maar zeggen.

  Laten we beginnen met de Nederlanders. Talsma en Roest vallen keihard door de mand. Ik kan er geen doekjes om winden. Het verschil met Bergsma was 11 respectievelijk 9 seconden op het NK en is nu voor beiden zo'n 20 seconden. Nummers 9 en 10... Bergsma was hier vandaag overduidelijk niet in piekvorm, dus dan heb je iets gigantisch fout gedaan. Siep Hoekstra stond gefrustreerd aan de kant in zijn eigen te mompelen en Jac Orie stond een tikkeltje radeloos met zijn handen in zijn zakken. Wat een beelden. Bij Talsma kunnen we nog dingen roepen als onervarenheid ofzo, maar Roest is zorgwekkend. Je kunt dan wel naar een piekmoment later in het jaar toewerken, maar dan moet het geleidelijk aan wel steeds ietsjes beter gaan. En die stijgende lijn ontbreekt momenteel. En je kunt straks best fysiek goed in orde zijn, maar hier krijg je mentaal ook wel een knauw van. Ik heb er geen geweldig gevoel bij. Enfin, Bergsma kwam 4 jaar geleden na een fikse vormcrisis ook gewoon tot 12.41 in Gangneung, dus who knows? Bij Roest lijkt het overigens niet perse een vormcrisis te zijn, doch meer een mix tussen aardige en zeer slechte ritten.

  Over Bergsma gesproken. Die was goed en reed volwassen. Eigenlijk exact zoals bij het afgelopen WK in Heerenveen. Zich niet gek laten maken door Van der Poel en gewoon zijn eigen rit gereden. Van de rest heeft hij voorlopig niet te vrezen. Een overtuigende 4 sec op Bloemen en gigantische gaten met de rest van het veld. Ik kan verder wel naar die 17 sec wijzen die Van der Poel op hem pakt, maar die is nu echt buitencategorie. Bergsma rijdt in ieder geval steady en retevlak (alle rondes binnen 0,5 sec van elkaar) richting OKT toe. Fijn om hem weer op niveau te zien in de World Cups.

  De Canadezen waren oké, maar vielen me om eerlijk te zijn tegelijkertijd ietwat tegen. Toegegeven, Fish was een week geleden waardeloos dus deze rit was al winst gelet op die race. Maar zeker Bloemen had ik toch ietsjes sneller ingeschat. Hij pakt met zijn opening (toch wel een wapen) al dik 1,5 seconde op Bergsma, maar gaat daarna toch al snel richting de 31-ers.

  Verder toch ook wel enigszins genoten van Rumyantsev en Ghiotto. Geen briljante tijden en beiden gingen aardig stuk aan het end, maar ze reden tenminste gedurfd en met enige branie. Swings vergaloppeerde zichzelf helaas weer. Onder deze omstandigheden leek het me een mooie 10km voor Swings, maar hij haalde er weer bar weinig uit.


  Oh ja, zou ik zowat Van der Poel vergeten. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik daarover kan vertellen. Of wat ik over 'm moet denken. Dit oogde nog weer 10x beter dan zijn 10km WR. Zo overtuigend. Ik kon zowat mijn ogen niet geloven toen hij toch de 29-ers inging. Zeker niet na dat moment van onbalans. Ik dacht; daar gaat de hypnose en de concentratie en daar komt het verval. Maar nee joh, geen probleem; alles onder controle. Het wordt op deze manier schier onmogelijk om die jongen te verslaan en gelet op zijn uitstraling laat hij zich ook niet gek maken door de druk die er nu gaat komen van de buitenwereld. Ik kan er clichés tegenaan ketsen dat de Spelen pas over 2,5 maand zijn en dat er nog veel kan gebeuren enzovoort. Maar wie houd ik voor de gek?
  RodyTur10, strawbale, VorstM en 3 anderen vinden dit leuk.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Hetgeen wat mij bij Roest voornamelijk zorgen baart is dat Orie altijd doet alsof alles op de rails staat. Hij is de schema koning, de man met de visie en eigenlijk nog belangrijker, de man met de rekenmachine. Het idee was dat Roest nu minder was omdat hij bij het OKT wil pieken, maar Roest zegt hier nu zelf dat het niet werkt, niet dat mindere vorm gepland was of dat dit was ingecalculeerd, nee ze hebben gewoon geen flauw idee waarom hij hier belabberd rijdt.

  Kijk ik ga niet doen alsof Siep een beetje in het wilde weg loopt te zwaaien in de hoop dat het goed komt, hij heeft ook zeker plannen en schema's, maar hij heeft niet 83 assistenten rondlopen en niet een gigantisch budget waarmee hij van alles kan. Het is in alle eerlijkheid heel bijzonder dat hij Talsma op dusdanige wijze aan de praat heeft gekregen met de beperkte middelen die hij heeft. Daarbij is Talsma altijd subtop geweest, nooit iemand die echt gezien werd als iemand die een Bergsma of Roest in topvorm kon verslaan (nog niet tenminste) dus die mindere vorm nu kun je denk ik gedeeltelijk afschuiven op spanning, onervarenheid en misschien juist te veel pieken op het NK (voor hem was het tenslotte absoluut geen zekerheid dat hij zich ging plaatsen). Roest daarentegen is al 4 jaar 1 van de topfavorieten voor goud op 5 en 10km en in de drie voorgaande wk's lukte het hem steeds niet om het af te maken en bij alle drie de wk's was hij duidelijk niet in topvorm.

  Ik vraag mij af wat er gebeurd met de samenwerking Orie/Roest als hij het dit jaar weer niet voor elkaar krijgt?
  EenBrabander vindt dit leuk.
 10. mi

  mi Well-Known Member

  Tja, het is niet alsof er een vergelijkbare ploeg voor mannelijke allrounders is? Waar zou Roest heenmoeten als het niet loopt met Orie? Naar Anema?
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dan gaat hij naar Zweden.:)
  EenBrabander vindt dit leuk.
 12. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Dat zou misschien helemaal niet zo'n gek idee zijn.
  Kijk eens naar de interviews met NVDP en Roest.
  Waar NVDP één en al ontspanning en plezier uitstraalt en er fysiek recht, krachtig en zelfbewust bij staat zie ik bij Roest een twijfelende, zelfs wat gedeprimeerde en gefrustreerde man die er fysiek met afhangende schouders bij staat en geen spoortje kracht uitstraalt.
  Misschien moet Roest het plezier in fysieke uitdagingen terug vinden, eens samen met NVDP een berg op fietsen terwijl je ook nog in de remmen knijpt, gewoon voor de lol, ipv oeverloos met schema's en testjes en lactaatwaarden direct na de wedstrijd nota bene, bezig te zijn.
  chicagodude, Lorca en EenBrabander vinden dit leuk.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Even advocaat van de duivel spelen: als Marwin Talsma zijnde zou ik nu dreigen om de laatste World Cup in Calgary niet te rijden als Roest de World Cup in SLC wil over slaan. Want als het daar mis gaat (ziekte, blessure, blokje, wissel) kost ons dat een startplek omdat er geen achtervang meer is van een vierde rijder die nog aan het aantal van 115 punten kan komen. Dat moet je als KNSB niet willen.
 14. Celebithil

  Celebithil Active Member

  Prachtig verhaal. Ik probeerde de route van Nils te reconstrueren en ben er daarbij achter gekomen dat Stavanger (minstens) 2 indoor ijsbanen heeft. Ik had namelijk eerst de verkeerde te pakken (de andere is geen 400m baan lijkt het, alleen ijshockeybanen (meervoud). Vandaag gratis toegang voor publiek mocht je in de buurt zijn). Een stad met nog geen 150.000 inwoners en wel meerdere indoor ijsbanen, dat hebben we zelfs in Nederland niet gok ik zo.
 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  18 seconden op een goede #2 hebben we niet meer gezien sinds een jonge Kramer (WK Afstanden 2007: 12.41,69 WR met Verheijen 2e met 13.00,46. WK Afstanden 2008: 12.57,71 BR met Fabris 2e met 13.18,81 en Bob de Jong 3e met 13.25,01)

  Daarvoor? Ik herinner me Koss (OS 1994: 13.30,55 met Storelid in 13.49,25 en Veldkamp, de winnaar in 1992, in 13.56,73. Dat laatste kan Bloemen ook zo maar overkomen straks.

  Daar tussendoor hadden we nog Romme, maar zijn voorsprong op nr 2 was wat kleiner.
  Laatst bewerkt: 21 nov 2021
  Lorca en Asterisk vinden dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Er is in Nederland inderdaad geen wezenlijk alternatief. Van een ploeg als IKO wordt je ook niet vrolijk. Worldstream is in aanbouw en heeft nog niet helemaal een duidelijke richting gekozen. Als Roest wat salaris wil inleveren en een hele andere aanpak en trainingsfilosofie wil hebben dan kan Anema een optie zijn. Meer smaken hebben we niet. Dan wordt een overstap in deze fase van zijn carrière wat lastig.

  Beste optie lijkt mij dan ook, als Roest echt toe is aan een nieuwe omgeving met volledige focus op de langebaan, om een belletje te doen met een coach die al een tijdje in het buitenland zit. Zou Johan de Wit na alle lockdownperikelen in Japan niet met zijn gezin naar Nederland terug willen? Om dan hier een nieuwe commerciële ploeg te leiden?
  chicagodude en strawbale vinden dit leuk.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Kulizhnikov wint de B groep met 35.08. Het is nog niet zijn oude niveau, maar het is een heel stuk beter dan zijn eerdere ritten.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Hoewel er gisteren niks op het spel stond, deed me de race (toch) denken aan het EK 1969, toen Kees Verkerk het WR met 12,5 seconden verbeterde en Fornæss op 24 seconden reed: https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_schaatsen_1969
  Dat gaf Nederlandse hoop voor het WK in Deventer, 3 weken later, mijn eerste 'live' kampioenschap, maar helaas vielen zowel Bols als Schenk daar op de 1500m en was Verkerk geen klasse apart meer op de 10km, zodat Fornæss de dubbel pakte.
  Duif vindt dit leuk.
 19. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Waarom zou De Wit terug willen? In Japan is hij God, de man die Japan Olympisch goud leverde en het schaatsen op alle afstanden weer op de kaart zette ipv alleen op de sprintafstanden.
  In Nederland zou De Wit alleen maar trainer nummer zoveel van het zoveelste merkenteam zijn.

  Ik zou Orie wel eens voor de camera willen zien en Bertje eens flink zijn slagtanden in hem laten zetten om te vragen wat hij in Jezusnaam met zijn schaatsers aan het uitvreten is.
 20. Duif

  Duif Well-Known Member

  De goeie ouwe tijd, toen je zelfs nog met 5 man per land mocht starten :)
  Verkerk verprutste in Inzell zijn eerste dag, sloeg op de tweede dag keihard terug door beide afstanden te winnen maar het was te weinig voor de titel. Zijn 15.03.6 leeft echter voort in de herinnering, waar de titel van Fornaess al snel in de vergetelheid raakte.
  strawbale vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina