Wedstrijden januari 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 19 dec 2021.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Januari 2022 is natuurlijk nog een paar dagen verwijderd, maar gezien de nieuwe lockdown zijn er toch wat mogelijke issues. Het OKT is een toptoernooi en mag doorgaan. Dat zal ook gelden voor de EK afstanden, hoewel daar mogelijke reis-/quarantaine-issues zouden kunnen spelen.

  Maar in het weekend van 8-9 januari staan ook de NK junioren (Groningen), de Gruno Bokaal en de Utrecht City Bokaal op de kalender. Die laatste twee zijn, als ik het goed heb, ook nog de kwalificatietoernooien voor de laatste tickets van de NK allround en NK sprint (22-23 januari) respectievelijk, en aangezien op die NK's nog weer startplekken voor de WK's (4-6 maart, Hamar) te verdienen zijn, zou je zeggen dat het indirect een wedstrijd van internationaal belang is. Kunnen die dan doorgaan, of zouden ze nog een week uitgesteld kunnen worden naar 15-16 januari? De lockdown loopt voorlopig t/m 14 januari, maar zou vermoedelijk zomaar verlengd kunnen worden.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Lastig om te zeggen. De Holland Cup van twee weekenden geleden in Alkmaar gold als kwalificatiemoment voor het OKT en zou oorspronkelijk in de avonduren van start gaan. Met de toen geldende regels kon de wedstrijd echter niet meer in de avond worden gehouden. Als die wedstrijd al niet werd aangemerkt als topsportwedstrijd, dan vrees ik voor de doorgang van deze HC-wedstrijden. Die wedstrijd in Alkmaar kon uiteindelijks 's ochtends en 's middags verreden worden, maar die optie valt nu weg voor de Gruno- en Utrecht City Bokaal. Dan wordt het lastig.

  Gelukkig zijn er inmiddels genoeg wedstrijden gereden om een degelijk 1500/3000m en 1500/5000m ranglijstje samen te stellen en aan de hand daarvan deelnemers uit te nodigen voor het NK Allround. Maar ongetwijfeld zijn er een aantal rijders die zo'n combinatie niet op een snelle baan hebben gereden (of helemaal nog niet hebben gereden of heel vroeg in het seizoen) en zo tussen wal en schip belanden.
 3. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  In Utrecht gaan de wedstrijden op de dag (vooralsnog) gewoon door. De laatste info van de baanvereniging moet nog komen. Het zou dus kunnen dat de Utrecht City Bokaal wel door gaat.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 5. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Een lege maand qua wedstrijden. EK, Junioren worldcup+WK junioren en wat NK's in Nederland, in het buitenland volgens mij geen NK's.

  1 van de serieuzere wedstrijden die dan nog wel plaatsvinden is het Amerikaanse OKT dat morgen begint in Milwaukee. Vorige keer was het kijkbaar, dit jaar hopelijk ook.

  Voor de meeste afstanden zal er niet per se heel veel concurrentie zijn in de breedte, maar wat leuke tijden in de top zijn nog wel mogelijk. Zeker aangezien Milwaukee nog wel eens snel uit de hoek wil komen - al dan niet door blowers. Ik dacht dat er al wat mensen pregekwalificeerd waren (Bowe en Mantia als wereldkampioenen lijkt me logisch), maar zeker weten doe ik dat niet.

  De massastart kon nog wel eens heel interessant gaan worden. Amerika is doorgaans vrij streng in selectieregels: selectiewedstrijd niet winnen betekent geen Spelen/WK. Voor de massastart doen ze dat volgens mij ook die manier, waardoor er - onder de aanname dat Mantia al gekwalificeerd is - dus een wedstrijdje Quinn - Stolz kan ontstaan in een waarschijnlijk vrij niveauloze massastart met klein peloton voor wie er naar de Spelen mag. Van de stayers heeft volgens mij Cepuran het meeste massastartervaring, die wil misschien ook nog wel een poging wagen.

  Als voorproefje 2 geinige artikeltjes/interviewtjes:

  Speedskater Brittany Bowe Carrying Confidence And Gratitude Into Quest For Olympic Gold (teamusa.org)
  With Laser-Sharp Focus, Teenage Speedskater Jordan Stolz Strides Towards Olympic Trials (teamusa.org)

  Paar dingetjes die opvallen bij Bowe: ze wil misschien nog door na de Spelen. Ze verklaart haar slechte rijden in Salt Lake door de lichte blessure die haar ook langs de kant hield van de 500 (in Calgary was ze inderdaad al weer een stuk beter). Ze noemt Japan (Takagi en Kodaira) als grootste concurrenten, geen Leerdam (hoewel dat soort opmerkingen niet altijd helemaal helder wordt weergegeven in interviews, misschien vroeg de interviewer wel specifiek naar Takagi oid).
  Verder wordt nog genoemd dat ze sinds 2012 op elk WK afstanden minstens één medaille haalde, behalve de mislukte WK in Salt Lake. Dat klopt inderdaad. Niet slecht voor een vrouw van wie door Dijkstra/Hersman/Van Dijk (iig Dijkstra, de koning van het neerbuigend doen naar internationale schaatsers) nog al eens wordt gezegd dat ze vaak slecht piekt en niet goed met druk om kan gaan.

  Bij Stolz is dus zijn hele jeugd in het teken gesteld van het schaatsen, thuisonderwijs en al. Verder gaat het ook nog over de rust die die uitstraalt (ook in interviews). Hopelijk voor hem kan hem dat helpen in belangrijke wedstrijden. Een beetje a la Verbij, hoewel die de afgelopen jaren voor mijn gevoel bijna vaker valt dan wie dan ook. Hij komt er in ieder geval mentaal sterk door over.

  Dan nog een uitslag van een daadwerkelijk verreden wedstrijd in januari 2022:
  een 3 km in Baselga: 1. Ghiotto (3.49) 2. Giovannini (3.51) 3. Malfatti (3.54). Heel netjes van stayer Ghiotto om allrounder Giovannini zo ruim voor te blijven op de 3. Die heeft zich inmiddels echt losgereden van de andere Italianen en is nu de absolute kopman van dat team.
  Laatst bewerkt: 4 jan 2022
  De Keizer, strawbale en Lorca vinden dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Lehman misschien nog. Heeft op een blauwe maandag met Ian Quinn weleens een marathon geschaatst in Nederland. Zelfs een Mass Start competitiewedstrijd, meen ik.

  Vanuit Nederlands perspectief ook nog wel interessant wat hier uit gaat komen. Bergsma en Quinn kunnen het goed met elkaar vinden (als Quinn in Nederland is - Carlijn Schoutens is zijn vriendin - dan traint hij ook met Zaanlander mee) en in hun Mass Start halve finale in SLC waren ze zelfs samen op avontuur. Nooit verkeerd om wat buitenlandse vrienden te hebben.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ondertussen laat Joey Mantia in een paar Instagram Stories weten dat de ''bubbel'' rondom hun Olympic Trials zo lek als een mandje is en helemaal geen bubbel genoemd mag worden; dat er naar horen zeggen meerdere, tenminste 4, positieve coronatests naar voren zijn gekomen (van schaatsers); dat ze in het donker tasten of hun ''OKT'' überhaupt doorgaat en dat het allemaal een compleet zooitje is vanuit de Amerikaanse bond. En natuurlijk dat ze zich steeds onveiliger/onrustiger voelen nu de Olympische Spelen dichterbij komen en een coronabesmetting nu écht roet in het eten kan gooien.

  Lekker dan.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Awww shit !

  eerst de Canadezen, daarna de Russen en nu de Amerikanen die last hebben van Covid.

  Dat is echt geen leuk nieuws
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Gelukkig gaan ze morgen al van start. Hopelijk valt het allemaal mee.
 10. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  In het persbericht van gisteren dat vandaag nog is getweet door de Amerikaanse bond wordt niks genoemd over een mogelijke afgelasting of wat dan ook, dus het zal wel goedkomen. Vandaag staan de 3 en 5 km op het programma.

  Heeft iemand al een idee hoe Canada het op gaat lossen? Dit weekend is er een Canada cup in Calgary, gaan ze die nu inzetten als selectiewedstrijd? Of wordt het a la Noorwegen gewoon mensen aanwijzen uit het worldcupteam.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mantia gaf via Instagram nog een update: vanuit de Amerikaanse bond is richting de atleten toe bekendgemaakt dat er inmiddels 5 positieve testen zijn afgelegd gisteren (op 1 dag op basis van 110 afgelegde testen van atleten, begeleiding en/of verdere betrokkenen), waaronder 3 schaatsers. De Amerikaanse bond heeft ook aangegeven dat het evenement afgelast zal worden als 10% van de betrokkenen positief test. Dat zijn er dus 11. Ze zitten al ongeveer op de helft... Kielekiele allemaal.

  Wat de consequenties zijn voor de schaatsers die positief hebben getest wordt niets over gezegd (goede kans dat het dan geen medaillekandidaten zijn).
  strawbale vindt dit leuk.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Zo te lezen https://www.speedskating.ca/sites/s...cies_and_procedures_addendum_31dec2021_en.pdf
  gaat Canada de mensen sturen die via de SOQC de plekken hebben binnengehaald, via een selectievolgorde. Mits daar de juiste mensen bij zijn voor de TPs. Denk het wel.
  Asterisk vindt dit leuk.
 13. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Volgens mij komt het dan voor Canada allemaal redelijk goed uit. Als ik het goed heb uitgerekend worden dit dan de (reserve)plekken:
  Hudey (500), McLean (500), McDougall (500, 1000R), Pearman (1000, 1500R), Maltais (1000, 3000, MS), Blondin (1500, 3000, 5000, MS), Weidemann (1500, 3000, 5000)
  Dubreuil (500, 1000), Boisvert (500), Gelinas (500R, 1000, 1500R, MS), Howe (1000, 1500), Langelaar (1500), Bloemen (5000, 10000), Fish (10000), Belchos (5000R, MS)

  Voldoende gegadigden voor de achtervolging in deze teams ook. Als ik de regels goed begrijp is er nog een mogelijkheid om een 8e vrouw in te schrijven, dit zou dan volgens mij Scott worden die de reserveplek op de 1000 in zou mogen vullen. Dit zou ook nog een reserve voor de achtervolgingsploeg geven bij de dames. De Haitre zou het in dit geval dus niet halen.

  In het selectiedocument wordt ook nog gerept van rijders die een plek weigeren of andere uitzonderingen, waardoor er verder nog kan worden geschoven. Dit is dus, uiteraard, allerminst in beton gegoten.
 14. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Je zou maar Gilmore Junio, Vincent De Haître of Kaylin Irvine zijn en opeens de Spelen gemist hebben, zonder dat je plaatsingswedstrijd heeft plaatsgevonden.
 15. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Vuurwerk op dag 1. De ene reserveplek op de 3 gaat naar Manganello in een prima 4.07. Maar dan...

  Er zijn 2 plekken en een reserveplek o de 5. Lehman moet voor de andere 2 kanshebbers. Hij begint rustig met rondjes rond de 29,9 om af te bouwen via 29,7 tot 29,4 op het eind. Hij haalde ook nog zijn tegenstander in. Goede rit.

  Cepuran begint ook vrij rustig tegen Dawson. Eerste rondes tussen de 29,7 en 30, vervolgens afbouwen naar 29,3 en weer laten vieren tot 29,7. Goede rit.

  Dawson start het snelst. Hij zet hem weg op 29,5 wat ie redelijk stabiel volhoudt tot de laatste 2 rondes. Die gaan boven de 30. Al met al, goede rit.

  1. 6.16,53
  2. 6.16,57
  3. 6.16,70

  Bizar dicht op elkaar, erg hoog niveau. Ik kan me weinig spannender 5 kms voorstellen. 3 races die allemaal net iets anders zijn, alle 3 erg sterk. Je wil ze eigenlijk allemaal op de Spelen op de 5, maar afzeggingen daargelaten lijkt dat niet te gaan gebeuren.

  Cepuran wint, Dawson wordt 2, Lehman bijt in het stof. Die zal balen van zijn loting.

  Uiteindelijk misschien voor het totaal de meest gunstige uitslag. Lehman heeft de 5 al meermaals gereden op de Spelen en zal het nog wel halen op de 1500. Voor Cepuran was dit toch de grootste kans op een plek dus leuk dat ie hem heeft. Met Mantia erbij een dijk van een achtervolgingsploeg. Dat moge duidelijk zijn.

  Wie had dit een paar jaar geleden verwacht. Dat de ontwikkeling van het schaatsen in Amerika maar een voorbeeld moge zijn voor Duitsland.
  G1ant, De Keizer, Lorca en 3 anderen vinden dit leuk.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Woow, wat een spannende uitslag! Dat het Amerikaanse lange-afstands-schaatsen zich zo heeft herpakt. Boutiette is nog wel eens Amerikaans kampioen geworden in 6:34 of zoiets. En nu is er ineens weer een prachtig stel jonge schaatsers die top lange afstanden rijden. Nu maar hopen dat ze niet pas weer in het volgende Olympische seizoen opstaan...
  Het zijn de 4e, 5e en 6e Amerikaanse laaglandtijd ooit.

  6.14,68 Hedrick, Torino 2006
  6.16,23 Hedrick, Milwaukee 2008
  6.16,28 Kuck, Heerenveen 2012
  6.16,53 Cepuran, Milwaukee 2022
  6.16,57 Dawson, Milwaukee 2022
  6.16,70 Lehman, Milwaukee 2022

  6.18,67 Hedrick, Heerenveen 2006
  6.18,85 Kuck, Berlin 2010
  6.18,90 Hedrick, Berlin 2008
  6.19,20 Cepuran, Heerenveen 2021
  6.19,98 Kuck, Berlin 2012


  Waar heb je de rondetijden vandaan Asterisk?
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 17. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  ISU Speed Skating Results - Live (isuresults.eu)

  Volgens mij kun je er alleen maar komen als je de link al hebt, op de ISU site is 'ie vrij onvindbaar.

  Het grote voordeel van deze rijders is dat het allemaal jeugdschaatsers zijn en geen overstappers vanuit andere sporten. Cepuran claimt dat zijn eerste herinnering aan schaatsen de 10 km op de Olympische Spelen van 2002 is. Klinkt onwaarschijnlijk maar toch leuk :p. Zijn broers zijn ook allebei schaatsers en 1 van hen is zelfs de omroeper van de baan in Milwaukee. Dan heb ik toch minder het idee dat ze het puur en alleen voor de Spelen doen en meer, omdat ze schaatsen ook daadwerkelijk heel leuk vinden.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Wat me opvalt is dat ze allemaal langzaam zijn begonnen (boven de 19.5 geopend) en hem dan redelijk vlak hebben uitgereden. Dat is heel anders dan wat bijvoorbeeld Kramer vaak deed met een opening laag in de 18 en dan een 28er, om vervolgens ongeveer dezelfde eindtijd de rijden.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Gisteravond is bekendgemaakt hoe de verdere invulling van de tickets voor het NK Allround- en sprint zal verlopen. Dat hing nog even in het luchtledige sinds de Gruno- en Utrecht City Bokaal zijn afgelast. Besloten is om dit net als vorig jaar weer via de VANTAGE-ranglijsten te doen (Europese tijden van dit seizoen). Het gaat dan om een fictief combiklassement over 500/1000m voor sprint en 1500/3000m (V) en 1500/5000m (M) voor allround. Daarnaast worden de World Cup rijders toegevoegd aan het toernooi, voor zover ze tijden hebben staan op die combiklassementjes (een voorbeeld: Sven Kramer voldoet niet omdat hij nog geen 1500m-tijd heeft staan. Jorrit Bergsma voldoet wel omdat hij eerder dit seizoen een 1500m reed). Een goede toevoeging is dat de beste twee junioren per sekse (van het NK Junioren dat dit weekend plaatsvindt op Kardinge) mee mogen doen aan deze NK's. Dan krijg je ook niet van die nutteloze (doch hilarische) toevoegingen als Bob en Bart de Vries die vorig jaar op gevorderde leeftijd hun debuut mochten maken bij het NK Allround.

  Voor het NK Sprint hebben alle sprinters die aan de World Cups meededen zich automatisch geplaatst (iedereen heeft een 1000m gereden die hoog genoeg op de VANTAGE ranglijst staat). De overige plekken worden opgevuld met de 5 beste rijders in de VANTAGE over 500/1000m. Voor het NK Allround zijn er nog wat probleempjes. Zo hebben een hoop World Cup-deelnemers wel een 1500m gereden, maar geen 5000m, en andersom idem dito. Dan zou je zeggen: geen probleem, dan rijden ze die afstand nog eventjes. Maar daar ligt het probleem. De deadline om die tijden te klokken ligt op 10 januari a.s. Sinds het OKT zijn er geen wedstrijden meer geweest, Thialf is bezet en elders mogen amper wedstrijden worden verreden. Dat worden dus een hoop uitzonderingen op de eigen impromptu regels...

  Zie voor meer info: https://storage.knsb.nl/2022/01/6f9a6271-plaatsingsschema-senioren-seizoen-2021-2022-220105-v1_4.pdf
  Laatst bewerkt: 6 jan 2022
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik vind dit geen goede toevoeging. Het is een NK Allround/Sprint voor iedereen vanaf junioren A. Waarom zou een junior meer mogelijkheden moeten krijgen om zich te plaatsen dan een senior (wat hier gebeurt)? Bij een NK senioren moeten gewoon de beste rijders worden geselecteerd die er zijn en niet via kunstingrepen extra junioren worden toegevoegd ten koste van senioren die beter zijn.

Deel Deze Pagina