Wedstrijden januari 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 19 dec 2021.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    In een jaar waarin alle plaatsingstoernooien doorgaan: eens.* Door de afgelasting van de voornaamste plaatsingstoernooien is de kwalificatie echter al flink in de soep gelopen. Kijk alleen al naar hoeveel topteam schaatsers niet eens een 1500m of een 5000m hebben gereden (eigen schuld overigens, maar de Gruno Bokaal stond natuurlijk nog op de planning). Dat zag je vorig jaar ook met meerdere uitgenodigde deelnemers die normaliter zich niet eens zouden proberen te plaatsen voor een allroundtoernooi (en die het meer als een lolletje zagen). Dan in hun plaats toch liever de beste junioren.

    Overigens is het effect van deze toevoeging waarschijnlijk minimaal. De meeste junioren die favoriet zijn om zich dit weekend te plaatsen, hadden zich zeer waarschijnlijk ook via de reguliere weg geplaatst (Wennemars, Jade Groenewoud, Prins, Wierda etc. - die waren er ook wel via de Utrecht City- of Gruno Bokaal gekomen).


    *Misschien is dat ook wel discutabel. Via een normale planning moeten de beste junioren weken/maandenlang achter elkaar volle bak schaatsen. Junioren World Cups in december -> kwalificatietoernooi bij de senioren -> NK Junioren -> Gruno Bokaal/Utrecht City Bokaal -> NK Allround -> laatste blok internationale wedstrijden (WC/WK en Vikingrace). Dat is té extreem. Dan kun je misschien toch beter bepalen dat de beste junioren zich via hun NK kunnen plaatsen, zodat ze in ieder geval het weekend van de Gruno/Utrecht City Bokaal kunnen overslaan. Anderzijds kun je gelet op de wel heel drukke schema's van de junioren je ook afvragen of we de senioren wedstrijden (in de tweede seizoenshelft) überhaupt moeten opengooien voor de junioren. Enerzijds zie ik heel graag zo'n sterke jonge schaatsster als Vijn meedoen, maar aan de andere kant moet ik constateren dat er echt roofbouw op dat meisje wordt gepleegd (doet dit weekend wegens ziekte overigens niet mee aan het NK Junioren).
    leenstrafan en Duif vinden dit leuk.
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    dat was best leuk toch?

    prima om junioren een kans tegeven. Voeg ze maar lekker toe. Iets groter deelnemersveld. Maar ik wil gewoon leuk schaatsen kijken en dat kan ook best als Bob de Vries een keer gaat allrounden.

    klinkt als: we hebben een probleem en dat moet opgelost. Daarvoor komen we met een briljante oplossing. En dan gaan we nu nog even nadenken over het nieuwe probleem dat we daarmee zelf hebben gecreëerd...


    oprechte vraag van mijn kant: de world-cup-deelnemers die dit betreft... zouden die anders Gruno en Utrecht City gereden hebben? Zo niet, dan zouden ze toch sowieso niet meedoen? Dan is er dus ook geen nieuw probleem.
    Lorca vindt dit leuk.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat was mijn hoogtepunt van het NK, maar dat lag 'm natuurlijk in de broederstrijd. Waren het, ik noem maar wat, Bart Mol en Robert Bovenhuis, dan was de lol mijn inziens een stuk minder geweest.

    Uitbreiding van het deelnemersveld (en uitbreiding van de laatste afstand) zou inderdaad ook mijn voorkeur hebben, maar dat gaat niet zo snel gebeuren. Zeker niet nu de NK's Sprint en Allround in hetzelfde weekend plaatsvinden.
    :)
    Ik weet eigenlijk niet zo goed meer wat daar in het verleden mee gedaan werd. Dit seizoen staat er geen World Cup gepland in januari, dus World Cup rijders als Blokhuijsen, Jansman en Hollaar (die de OS misliepen) hadden vast wel aan de Gruno Bokaal meegedaan.
  4. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het deelnemersveld wordt niet uitgebreid. Junioren worden voorgetrokken ten opzichte van senioren, dat is het gewoon. Sterke junioren kunnen zich gewoon plaatsen via de reguliere weg en dan is het leuk dat ze inderdaad mee doen. Maar extra junioren toevoegen vind ik niet correct.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Die razendsnelle openingen van 10-15 jaar geleden zie je eigenlijk niet meer. Sommigen gaan toch iets te veel forceren, wat hun rit niet ten goede komt. Het zorgt ook vaak voor haast.

    Bij de Amerikanen valt op dat ze bij de TP eigenlijk ook steeds opvallend rustig openen. Alle drie de keren dit seizoen boven de 18 seconden (ook bij de 3.34 en 3.35 op hoogte). Ik zit diverse Nederlandse formaties van de afgelopen 5 jaar ernaast te leggen, maar zelfs een trein met Douwe de Vries en slowstarters Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma was in de opening, op laagland, sneller dan die twee recordraces (17,9 waarmee je ook dit seizoen tot de snelste openers zou behoren: eindtijd van 3.43 in Stavanger mag er trouwens ook wezen). Het eerste rondje van de Amerikanen is ook nooit direct de snelste ronde (bij Nederland vaak wel). Ze zijn dus, overeenkomstig de 5000m, erg van het ''rustig'' in elkaars slag komen-adagium. En wanneer dat is gelukt, wordt er versneld. Terwijl wij in Nederland bij de TP erg lijken te hameren op de openingsfase. Daar hoeft de winst dus niet per se te zitten. Zeker niet met de duw-tactiek. Wel interessant om te zien.
  6. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat kun je ook zien in de snelste openingen ooit. De eerste opening ooit onder de 18 seconden voor zover ik weet was Wennemars bij het NK allround 2007, en de laatste was Blokhuijsen op de OS 2014. Een paar weken geleden hadden we het er ook al over dat je dit bij de vrouwen minder vaak ziet op de lange afstanden, waar op één keer Richardson-Bergsma in 2015 na de hele top 10 in 2008 of eerder is geschaatst.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Stolz rijdt in Milwaukee met 1.07.61 het 16 jaar oude baanrecord van Shani Davis aan diggelen. De Nederlandse 1-2-3 op de Olympische 1000 meter is opeens een stuk minder waarschijnlijk geworden.
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Nou moet je Milwaukeetijden altijd met een korrel zout nemen, maar dit lijkt toch wel een erg sterke tijd te zijn, gelet op de concurrentie.
  9. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Dat haalt het argument dat Jorrit te langzaam zou starten ook keihard onderuit. Misschien moeten ze in NL toch eens erop gaan trainen, alsof dat hier nog niet vaak genoeg is gezegd;).
    chicagodude, sysya, Lorca en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Overigens reed Bowe ook een BR:
    1. Bowe - 1.13,63 BR
    2. Goetz - 1.14,89
    3. Jackson - 1.15,88
    4. Bocox - 1.16,76

    Geen verrassende uitslag, Jackson pakt de reserveplek. Goetz blijft goed in de buurt van Bowe. Stabiele subtopper. Bocox weet de stap nog altijd niet echt te zetten.

    1. Stolz - 1.07,61 BR
    2. Mantia - 1.09,00
    3. Kleba - 1.09,15
    4. McDermott - 1.09,45
    5. Gebauer - 1.09,78
    6. McLeod - 1.09,85

    Tsja, wat moet je erover zeggen, sneller dan Nuis in Thialf. 1,4 seconde sneller dan Mantia en in 1 klap de snelste laaglandbaan naast Heerenveen. Die verbetert zich wedstrijd na wedstrijd met grote sprongen. En dus volgend jaar ook nog junior. Dit jaar zal hij het Junioren WK wel missen, dus dan kan ie daar de prijzen volgend jaar nog even ophalen als ie wil.
    De 3e plek van Kleba is goed voor een reserveplek. 6 man onder de 1.10. Kon minder.

    Edit: Even een snelle check. De 24,64 staat als ik het goed zie gedeeld 4e van snelste rondjes ooit op een laaglandbaan. Zelfs al gaan we ervan uit dat de omstandigheden even goed zijn als in Thialf (meer zout dan dat lijkt me toch echt overbodig) is dit echt een bizar goede tijd. Nu mag LordMarcel gaan uitzoeken of 40,96 in de top snelste laaglanddoorkomsten ooit zit ;)

    Nog een editje: sneller dan het WR junioren van voor dit jaar. Maar dan dus in Milwaukee en niet in SLC.
    Laatst bewerkt: 7 jan 2022
    EenBrabander en Lorca vinden dit leuk.
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Met dank aan Connor Howe staat de 1000m van Stolz al lekker snel op YouTube. Technisch echt weer indrukwekkend, die Stolz.

    EenBrabander vindt dit leuk.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dit is echt compleet bizar. De 24.64 is inderdaad de gedeelde vierde snelste laaglandronde ooit, en het is ook de tiende keer dat er op laagland onder de 24.70 is gereden. Volgens mij is dit ook de eerste 24er van een Amerikaan op laagland.
    upload_2022-1-7_9-59-15.png

    De 40.96 is de derde keer dat er onder de 41.00 is gereden op laagland, en het is net iets langzamer dan Krol bij het OKT:
    upload_2022-1-7_10-1-41.png

    Tot slot is hij nu de 5e snelste schaatser op laagland en hebben er nu exact 25 schaatsers onder de 1:08.5 gereden op laagland:
    upload_2022-1-7_10-3-24.png
    RodyTur10, Camila, CasperW en 3 anderen vinden dit leuk.
  13. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    ja, die gaat echt niet alleen voor een olympisch diploma.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Milwaukee ligt nog altijd op 220 m hoogte. Dat scheelt toch wel wat.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Zestien jaar stond het baanrecord in Milwaukee.

    Die 1.08,33 was een tijd van Davis die de geschiedenisboeken in ging. De eerste onder de 1.09 op laagland en dan direct 1.08,33. Dat wereldrecord laagland stond totdat Nuis in Heerenveen, bijna 10 jaar later, 1.08,25 op de klok zette.

    Met de records ging het toen snel. Nuis dus, toen Kuli, nog eens Kuli, nog eens Kuli, toen weer Nuis, een keer Verbij en uiteindelijk weer Kulizhnikov. De Rus is nu de houder van het wereldrecord laaglandbanen met 1.07,09.

    Maar, dat is Thialf. De baan waar alles de afgelopen jaren zoveel sneller is gegaan. Op de andere laaglandbanen valt het eigenlijk allemaal wel mee. Buiten Heerenveen was er slechts drie keer onder de 1.08 gereden. Nuis en Lorentzen reden 1.07,95 en 1.07,99 op de Spelen, en Kulizhnikov reed eens 1.07,85 bij de Wereldbeker in Obihiro. Dat was het. Die hele golf aan 1.07s komt dus alleen maar uit Heerenveen.

    Stolz rijdt dus de snelste tijd ooit op laagland-buiten-Heerenveen. En dat is tegenwoordig veel waard.

    Het brengt hem naar De Spelen. Naar een baanrecord. Naar een bizarre tijd. De snelste junior voor Stolz was Kubo met 1.07,76. De snelste junior voor Stolz op laagland was Ning met 1.08,82 in Heerenveen. En de snelste junior op laagland-maar-niet-Thialf is Jae-won [edit: Jae-woong] Chung (waar is hij?) met 1.09,43. Maar de juniorenlijstjes gelden niet meer voor Chung. De seniorenwetten gelden voor hem. En binnenkort gaan die aan hem ook voorbij. Dan moet Stolz enkel nog afrekenen met Sir Isaac Newton. En wie weet doet hij dat wel.

    Tuurlijk. Groot talent, al vanaf zeer jongs af schaatsend, homeschooling gericht op de carrière van zoonlief. Maar dan nog. Stolz doet hier echt dingen die niemand voor mogelijk houdt.

    En hij is zo rustig. In vergelijking met Stolz is Scheperkamp een stuiterende stresskip die sneller stottert dan Erben Wennemars.

    1.07,61 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hallloooooooo. En voor de verandering daadwerkelijk goed commentaar van iemand van over de plas.

    Dit is slechts het begin van de Grote Stolz Show....

    En shows opzetten, daar zijn ze goed in daar in de VS van Amerika....
    Laatst bewerkt: 7 jan 2022
  16. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Volgens mij Joey Cheek als commentator.

    Chung schaatst nog, maar plaatst zich simpwelweg niet dit jaar. 7e op het NK op de 500 en 8e op de 1000.
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Jae-won is Mass Start-Chung. Jae-woong is 1000m-Chung ;)
    EenBrabander vindt dit leuk.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Damn it! Mééstal lukt het me om die Koreanen niet door elkaar te halen. :rolleyes:
    gastje vindt dit leuk.
  19. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wat zou Stolz op de 500 meter gaan rijden? 9.65 + 24.75 = 34.40. Dat klinkt niet onmogelijk.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Het Japans studentenkampioenschap was afgelopen dagen in Obihiro, met onder andere Kazuya Yamada en Nonomura die elkaar op de 1000/1500 bevochten.
    Ik vind het altijd fascinerende toernooien, daar in Japan. Gewoon 26 schaatsers die een 10km rijden, dat soort dingen. Allemaal schaatsers met bekende achternamen (Ito, Kikuchi, etc.) maar onbekende voornamen - zouden ze familie zijn?

    De winnaar op de langste afstanden is ene Nichika Endo, en die is geheel in lijn met hoe die Japanse wedstrijden zijn, van de categorie M?. Hij wint de 5km na wat een bloedstollend gevecht moet zijn geweest met zijn twee podiumgenoten, Tanigaki (MA2) en Tsubasa Horikawa (MN2, familie?) - als enige 6.39 waar de andere 2 6.40 reden. In Obihiro, zomaar wat schaatsers, heel niet gek. Hij won ook de 10km in 13.43, dat schaal ik wel hoger in dan de 13.39 van Albartus Hoolwerf bij het OKT. Opvallend dat Nonomura en Yamada met hun 1.09.hoog sneller of even snel rijden als bij hun OKT over 1000m een week eerder. Ook Inagawa rijdt bij de vrouwen haar 500m in 38.08, waar ze een week eerder nog bleef steken op 38,18. Is dat een kwestie geweest van net verkeerd pieken, of de omstandigheden in een van die twee toernooien?

Deel Deze Pagina