Wat moet je meenemen om te bepalen wat de beste schaatser ooit is?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Wilfred Luijckx, 22 okt 2015.

  1. Wilfred Luijckx

    Wilfred Luijckx Active Member

    ik heb dat in mijn boek "Top 100 van het Schaatsen" als volgt omschreven:

    Een ander hoofdpijndossier was het vermeende dopinggebruik in de jaren 80 in Oost-Duitsland. Na het verdwijnen van het “IJzeren Gordijn” kwam stukje bij beetje het structurele dopinggebruik van de topsporters in de DDR aan het licht. Ook van de schaats(st)ers uit Oost-Duitsland. Echter, de uitslagen uit die jaren zijn niet geschrapt. Noch door het IOC (Internationaal Olympisch Comité), noch door de ISU (Internationale Schaats Unie). Daarom heb ik die (wellicht) besmette resultaten gewoon meegeteld.

    Bovendien moet worden aangetekend, dat ondanks doping de Oost-Duitsers niet onverslaanbaar waren. Het sterkste bewijs daarvoor is uiteraard onze eigen Yvonne van Gennip, die driemaal goud wegkaapte voor de ogen van de DDR-dames op de Olympische Winterspelen in 1988, waar bovendien de Amerikaanse Bonnie Blair de 500 meter won. Alleen Rothenburger won goud voor de DDR-dames op de 1000 meter. Bij de mannen waren er twee Oost- Duitse gouden medailles. Kortom slechts drie van de tien Olympische schaatskampioenen in 1988 kwamen uit de DDR. Dus ook met doping waren de Oost-Duitsers blijkbaar niet onverslaanbaar.

    Ik vond het niet aan mij om een oordeel te geven over deze kwestie. Ik ben geen ethicus, maar een statisticus. Daarom ben ik aan de slag gegaan met de uitslagen, zoals ze nu in de boeken staan. Deze weg had ik ook gevolgd in mijn vorige boek “Top 100 van het Wielrennen”. Terwijl ook in het wielrennen dopinggebruik een rol heeft gespeeld.
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Tja, "Top 100 van het Wielrennen"... of gewoon "Top 100 van het Gedrogeerde Fietsen"?
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Onzin, er is bewijs dat je ook schoon resultaten kon halen in het wielrennen. Grote resultaten. Zelfs in de jaren 90 tot aan 2007 (voor veel kenners een omslagjaar naar een schoner wielrennen).

    Ik denk dat dat bij schaatsen ook kon, maar steek voor Nederlanders zeker niet mijn handen in het vuur. Hier kun je goed geld verdienen met schaatsen, dus is de prikkel voor doping ook groot.
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Welke renners uit Wilfred's lijst, die ik niet ken, vallen in jouw categorie "schone resultaten"?
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Geen idee, ik heb die lijst niet. Maar een zeer bekend voorbeeld is Moncoutie, maar ook David Millar die de proloog won in de Tour de France van 2000. Voor renners als Armstrong. Aangezien Millar pas in Augustus 2001 is begonnen met doping (en dat is door meerdere renners en anderen bevestigd) was hij toen schoon. En toch won hij als 23 jarige een hele belangrijke tijdrit. Als dat kon, kon er veel meer zonder doping en is zeker niet elk resultaat besmet.
  6. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Beetje makkelijk vind ik. Nederland heeft toch ook z'n dopinggevallen.. maar goed we zitten natuurlijk op NL forum en het is altijd makkelijker om vingers naar anderen, buitenlanders, te wijzen...
  7. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Begrijp me goed, ik ben het helemaal eens met je als je zegt/denkt dat er schone goede renners zijn (geweest), maar mijn/de vraag was - retorisch - hoeveel van hen staan in Wilfred's (en andere bekende) top-100 lijstjes? Het zou me erg verbazen als mannen als David Millar of Moncoutie in iemand's top-100 staat, maar wel mannen als Merckx, Anquetil, Indurain, Zoetemelk etc.
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Jaja, ik ken je stokpaardjes. Maar Nederland heeft, net als pakweg Noorwegen, Belgie en San Marino nooit een dopingsysteem gehad zoals de DDR. Dat heeft niets met nationalisme te maken. Maar met sportgeschiedenis.

    Maar om een voorbeeld te geven en jouw dag goed te maken, de kans dat Erik Dekker of Servais Knaven doping gebruikt hebben acht ik net zo groot als die bij Gunda Niemann. Meer dan 95 procent. Vanwege de dopingcultuur in het wielrennen in die tijd. Maar ja, over hen gaat dit topic niet.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  9. Wilfred Luijckx

    Wilfred Luijckx Active Member

  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, dat snap ik. Maar ik weiger om alle grote prestaties uit de sport van de jaren 90/begin 2000 de stempel doping op te plakken, zolang een 23 jarige Millar schoon een tijdrit van 16,5 km kon winnen voor Armstrong, Jalabert en Ullrich. En zo geel kon pakken.

    Ik weet, net als jij, niet welke prestaties er schoon waren, maar er zullen 100% zeker grote sportprestaties in die jaren zonder doping zijn geweest. En zolang iets niet bewezen met doping is geweest, ga ik er dus gewoon van uit dat het schoon is.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Ik vind het gewoon belachelijk/irritant om mensen als dopingzondaars neer te zetten zonder enig bewijs alleen maar omdat die persoon uit DDR/Rusland whatever komt. Innocent till proven guilty, weten we nog?!

    De film the Usual Suspects gezien?!
  12. Mey

    Mey Well-Known Member

    Je moet ze ook niet zien als zondaars, maar vooral als slachtoffers. Zoverre we nu weten werd bijna iedere topsporter in de DDR bewust of onbewust gedopeerd. De schaal en de methode waarop is ongeevenaard in de sportgeschiedenis. Rabo of US Postal kunnen daar niet aan tippen. Of we daar Niemann op moeten afrekenen, geen idee. Maar de kans dat zijn één van die slachtoffers is, is heel groot.
    G1ant vindt dit leuk.
  13. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Opvallend dat na zomer 2007 ook veel WR's bij het schaatsen niet meer verbroken zijn.......
    fransvanbakel en EenBrabander vinden dit leuk.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    De dopingcontrole was dus bagger vroeger. Goed dat het beter is geworden en dat we zekerrr kunnen zijn dat Kramer, Wust et al niet aan de doping zitten/hebben gezeten. ;)
  15. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Komt omdat er zelden op hooglandbanen onder top-omstandigheden is gereden, omdat Davis niet meer zo goed is ie ooit was, voor Kramer geldt in mindere mate hetzelfde (alhoewel hij vorig jaar wel een laagland WR reed), en Klassen en Wotherspoon gestopt zijn. Veel laaglandwereldrecords zijn wel verbroken. Dat zegt veel meer, aangezien 80 tot 90 procent van de grote wedstrijden op laaglandbanen worden gereden.

    Maar leg mij eens uit... als er vijf a tien jaar geleden veel doping gebruikt zou zijn in het schaatsen. Waarom zou dat nu dan gestopt zijn?

    Maar we raken erg of-topic.
  16. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Waar ik zei zomer 2007 moet zijn zomer 2008... stop de tijd.

    Dat was de zomer met de tour van Ricco en Schumacher.... het opspoorbaar zijn van CERA.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat verklaart meer. Ik zie dat in de atletiek ook twee middenafstandslopers erop zijn betrapt. Dus wie weet dat het voor het schaatsen ook interessant was. Maar er is ook veel met terugwerkende kracht naar CERA gezocht. Ik hoop ook in het schaatsen.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    In het schaatsen wordt sowieso wat weinig gecontroleerd. En dan bedoel ik de echte controles: de Out-of-competition. De controles bij de wedstrijd zijn meer voor de bühne. Als je de doping zo gebruikt dat het tijdens de wedstrijd nog te vinden is, neem je de doping ook niet efficiënt tot je.
    strawbale vindt dit leuk.
  19. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Is er ergens inzichtelijk hoeveel out of competition controles er zijn per sport? Want is het zo dat er weinig controles zijn tov andere sporten?


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    WADA brengt elk jaar een rapport uit. Ik kan ze nu even niet vinden, maar daar kwam schaatsen (en Nederland, trouwens, bij de landen) niet goed naar voren. Nederland stond onder de meeste ontwikkelingslanden.
    strawbale vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina