Wat moet je meenemen om te bepalen wat de beste schaatser ooit is?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Wilfred Luijckx, 22 okt 2015.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ze gaan terug tot 1928
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Hij was de eerste fulltime prof schaatser. Anderen volgenden pas halverwege jaren 80. Dat zag je destijds ook in het voetbal. Prestaties van Heiden blijven natuurlijk knap, de 1000 en 1500m zou hij ook met fulltime prof tegenstanders zeker gewonnen hebben.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De vlinderslag blijft natuurlijk de tweede slag na de vrije slag. Je kunt dus moeilijk beweren dat Phelps de snelste zwemmer is.
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Hoezo 2e slag?
    Niemand hier, inclusief ikzelf, heeft beweerd dat Phelps de snelste zwemmer was - ik noemde hem de beste allround zwemmer.
  5. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Oscar was zeker niet de eerste fulltime profschaatser. Bobby McLean waar hij ooit een match tegen schaatste was al voor 1910 profschaatser.
    Axel Paulsen komt daar eerder voor in aanmerking en dan wel in Speed Skating en Figure Skating (hij was de uitvinder van de Axel). Hij kon geloof ik ruim van zijn wedstrijden en exhibities leven. In de USA floreerde het profschaatsen ook in het begin 20e eeuw.
    Niet dat zoiets een voordeel is en dat je daarom automatisch beter bent.
  6. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Het zou me niet verbazen als zou blijken dat, bijvoorbeeld, vd Duim harder en meer trainde dan Heiden - maar niet slimmer.
    Er gaan veel mythische verhalen over Heiden's trainingsarbeid, maar er zijn weinig harde feiten; was het in werkelijkheid niet eerder/meer het verschil in kwaliteit van de training, dan de kwantiteit, en zijn talent - zowel fysiek als mentaal?
  7. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    En wat waren de Medeo-WR-mannen in hun vrije tijd; was een Sjasjerin postbode in Alma Ata of gewoon full-time staats-amateur schaatser?
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Tijden worden niet genegeerd door WSSSA. Overigens in de meeste gevallen waren het mass starts en dan niet over de metrische afstanden (Olympic Style zoals ze dat daar noemen) maar over mijlen.

    Was dat het Hadeland trio.

    Het enige wat je kunt vergelijken is titels. Een onderlinge vergelijking is moeilijk. Pas op de OS van 1924 kwamen de Noord Amerikanen (na Joe Donoghue in 1890-91 en het WK 1897 in Montreal) weer uit ISU kampioenschappen uit. Enkele Europeanen gingen naar Amerika (oa Axel Paulsen, Martinius Lordahl, Peter Sinnerud, Möje Oholm) maar daar valt ook alleen maar uit te concluderen dat ze tegen elkaar opgewassen zijn.

    Vergeet ook Engeland niet waar tot het begin van de 20e eeuw het Fen Skaten floreerde.
    Overigens de laatste Engelsman was Johnny Cronshey die vlak na WO diverse keren op het eindpodium van een WK of EK stond. Een soort Bart Swings.

    Wielrennen is in wezen nog steeds dezelfde sport alleen zijn de afstanden wel wat korter geworden en bestond de tijdrit nog niet (ten minste niet bij de profs).
  9. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Vier jaar
  10. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    In AVRO's sportpanorama waren Heiden's trainingsmethoden te zien en dat was zeker opzienbarend. Een schaatsplank die je stroever of gladder kon maken. Een muur met gaten waarin je een stokje kon steken en die hij gebruikte om zodanig naar boven te klimmen. Ik denk dat veel schaatsers kort daarna in ieder geval een gedeelte van deze methodes hebben overgenomen want de toptijden , die volgens Mart Smeets nooit meer zouden worden verbeterd, bleven niet zo heel lang staan.
  11. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

  12. Wilfred Luijckx

    Wilfred Luijckx Active Member

    Ik heb Mart Smeets daarover gesproken. Hij antwoordde dat hij wel gelijk had. Deze tijd is ook nooit verbeterd op die baan. Maar inderdaad het WR bleef miet lang staan. (Medeo)
    strawbale vindt dit leuk.
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Die uitzending kan ik mij nog goed herinneren - vernieuwend en gericht op kwaliteit (niet kwantiteit).

    Heiden's puntentotaal (de eerder genoemde 161.124 uit 1980) is, Medeo fantasie tijden buiten gelaten, pas in het binnen-schaatsen tijdperk verbeterd, voor het eerst door Hein Vergeer in 1987. Wie weet had het zonder het binnen-schaatsen tijdperk niet zeven, maar wel tien of meer jaar gestaan.
  14. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Heiden grote vierkamp WR (Oslo, 1979) werd overigens, wederom Medeo daar gelaten, wél voor het binnen-schaatsen tijdperk verbeterd: in 1986 (Inzell) door dezelfde Vergeer. Ook Bosjev en Sjasjerin bleven in Inzell onder Heiden's Oslo-totaal, terwijl Heiden in Oslo 4,8 ptn voorsprong had op nr. 2, hetgeen wellicht aangeeft dat de Inzell-tijden niet helemaal te vergelijken zijn met de Oslo-tijden.
  15. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Mart had het toen te druk met andere dingen.
  16. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ria Visser?
    Duif vindt dit leuk.
  17. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Dat laatste is onjuist. Sven Kramer nam op 17 november 2007 de leiding op de adelskalenderen over van Chad Hedrick. Op 6 maart 2009 verloor hij zijn leidende positie aan Shani Davis.
    strawbale vindt dit leuk.
  18. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Klopt, had ik een paar berichtjes terug al toegegeven.
    strawbale vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina