Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nog meer werkloze coaches in dat geval... Rutger Tijssen in post-Olympische seizoenen :(

  Als ik heel eerlijk ben voelden teams als IKO en Worldstream al een tikkeltje overbodig aan dit seizoen. Daar zijn een aantal schaatsers prof gemaakt, terwijl je je kunt afvragen wat daar de toegevoegde waarde van is. Ik meen dat @VorstM het onlangs al opperde; lekker fuseren die twee ploegen. De gebroeders Ten Hove in een assistententrol en meer richting management en commercieel (waar ze heel goed in moeten zijn, gelet op het feit dat ze al zo lang zonder prestaties sponsoren blijven aantrekken) en Tijssen en Poltavets als hoofdcoaches. Beetje makkelijk zo vanaf de zijlijn, maar ik vind het helemaal niet zo'n gek idee.

  Voor De Wit zijn de aansprekende banen dun bezaaid. Er is vooralsnog niet echt een goede groep werkloze schaatsers die een trainer en sponsor nodig hebben - daarvoor is er teveel stabiliteit bij de topteams. Een functie als bondscoach is in Nederland onder de huidige structuur haast een wassen neus (en parttime). TalentNED zoekt een nieuwe trainer, maar wil De Wit een stapje terug doen om (top)talenten te begeleiden voor een korte periode voordat ze naar een ander team vertrekken? Er is natuurlijk nog die vacature bij Zaanlander, maar of dat een perfecte match is? Hoewel, in Samplonius, Schouten en De Vos treft hij natuurlijk wel oude bekenden.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het lijkt me niet reëel, maar ik ben wel benieuwd wat hij in Duitsland zou kunnen. Het niveau van het Duitse schaatsen is momenteel vergelijkbaar met dat van het Japanse schaatsen in 2015 (behalve dan dat Japan in 2015 wereldkampioen TP werd).

  Even een vergelijking maken tussen de derde Duitse schaatser van 21/22 en de derde Japanse schaatser van 14/15, het jaar voordat De Wit coach werd.
  38,62 – 1.16,92 – 1.57,61 – 4.07,64 – 7.21,09 (JPN 2015)
  39,07 – 1.17,45 – 1.58,20 – 4.08,77 – 7.25,15 (GER 2022)
  De breedte in Duitsland is dus bij de vrouwen wat minder dan bij Japan in 14/15.

  En bij de mannen:
  35,26 – 1.09,44 – 1.48,15 – 6.37,40 – 13.53,67 (JPN 2015)
  34,84 – 1.07,74 – 1.46,98 – 6.17,30 – 13.21,07 (GER 2022)
  Wat was Japan toen slecht! Maar één man dat jaar onder de 35. Wat dat betreft staat het Duitse herenschaatsen er nu een stuk beter voor.
  Duif vindt dit leuk.
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Maar met een groot verschil: Japan heeft altijd een grote vijver gehad om uit te vissen, ondanks een (jarenlang) gebrek aan toppers. Heb even een allroundkampioenschap bij de junioren in het tijdstip voor De Wit uitgekozen, op een enigszins snelle baan (Obihoro). SpeedskatingResults.com - Japanese Junior Allround Championships 2012 Allround Men. Bijna 100 deelnemers bij de jongens en 50 bij de meisjes! Meer dan 50 jongens (!) onder de 2 minuten op de 1500 meter. In Duitsland, in hetzelfde jaar in Berlijn... eentje. (SpeedskatingResults.com - German Junior Championships 2012 AK 18/19 Men). De Duitse winnaar zou in Japan de 5000 meter (top-16) bij lange na niet hebben gehaald. Bij de meisjes 2 Duitse meisjes onder de 2:10 en 12 Japanse.
  ZeeKoei, Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Hetzelfde zie je in de jaren die Eenbrabander heeft gebruikt.

  In 14/15 schaatsten er voor Japan 34 man onder de 7 minuten en 106 onder de 7:30. Dit seizoen schaatsten er voor Duitsland 10 man onder de 7 minuten en 18 man onder de 7:30. Sterker nog, waar in Japan in 14/15 275 mannen een 5 kilometer hebben gereden, waren dat er dit seizoen voor Duitsland maar 24...
  G1ant en Duif vinden dit leuk.
 5. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Wat zonde! Never change a winning team. Helaas is dat bij de Japanse bond aan dovemansoren gericht. Hij had een zeer goede klik met z'n schaatsers, ze gingen echt door het vuur voor hem. Dat effect mag je niet onderschatten. Het was een intelligente coach die zich na vele jaren een beetje door de Japanse bureaucratie wist te wurmen. En je moet flink gedreven zijn om dat te kunnen.

  Ik ben benieuwd wat er met het niveau gaat gebeuren de komende tijd, maar ik vrees niet veel goeds. :(
  Laatst bewerkt: 20 mrt 2022

 6. Afscheid van Miho Takagi?
 7. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Waarom is er geen NL ploeg in Takagi geinteresseerd?
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Tja, het zat er aan te komen. Feit dat hij in quarantaine niks van de bond hoorde en dat er niet werd gepraat over de toekomst was al teken aan de wand natuurlijk. Vind het wel erg voor hem. Hij was volgens mij graag doorgegaan!
  chicagodude vindt dit leuk.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Denk dat er wel een ploeg is die haar zou willen, maar ik denk niet dat ze in een Nederlandse ploeg wil schaatsen. Cultuur is echt heel anders en het zou wel een hele grote sprong zijn.
 10. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Hooguit met De Wit als coach, denk ik.
 11. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Zou Dione Voskamp met Jutta Leerdam mee mogen naar Jumbo?
 12. sysya

  sysya Well-Known Member

  Als Leerdam haar mee wil dan ja. Kan mij niet voorstellen dat Jumbo Leerdam dingen gaat weigeren. Als ze haar echt willen hebben ze daar behoorlijk wat voor over.
 13. Duif

  Duif Well-Known Member

  Voskamp is met Kok de snelste 100m rijdster, dat is voor Leerdam heel gunstig om mee te trainen. Bovendien zijn het nichtjes van elkaar, dus dat zal wel goedkomen. Als Leerdam natuurlijk inderdaad naar Jumbo gaat.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Even voor mijn beeld, want ik luister weinig podcasts. Gaat het om dat verhaal dat de Japanners geen contact met hem zochten toen hij in quarantaine zat? Of was er iets anders aan de hand wat ik heb gemist?
 15. Ik heb zo een vermoeden dat Koen Verweij deze transfer gaat tegenhouden...
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  Verweij kan vrij weinig 'tegenhouden', hij kan hooguit vragen om niet weg te gaan, maar uiteindelijk zijn alle schaatsers van dat team inclusief zijn vriendin gewoon individuen die hun eigen beslissingen moeten maken.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Nee, de podcast met Bart en Ben was al ruim voor de Spelen opgenomen. Hij was ook nog niet ziek toen. Maar toen liet hij al duidelijk blijken dat het contact met de Japanse bond erg moeizaam verliep. Niet alleen wat betreft een eventuele contractverlenging maar ook op andere gebieden. Hij was ook niet gepolst of hij sowieso openstond voor contractverlening, of hij misschien terug wilde naar Nederland. Helemaal niets en dat deed hem zeer, dat merkte je wel.
  chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Was het in het verleden niet het probleem dat Jutta teveel persoonlijke sponsors had om bij Jumbo ingelijfd te kunnen worden?
  Alles wordt vloeibaar onder druk en ik weet niet of deze sponsordeals nog na dit jaar verder lopen of tm dit olympisch seizoen liepen maar ik denk wel dat Leerdam inmiddels groter is dan Jumbo Visma.
  2.6 miljoen volgers op insta, komende jaren toch de gedoodverfde kampioene (zeker als Takagi en Bowe uiteindelijk stoppen), goede balans gevonden tussen media en sport.
  Ik zou het eigenlijk jammer vinden als zij zich in het JV keurslijf laat stoppen.
  Laatst bewerkt: 21 mrt 2022
  proeme en G1ant vinden dit leuk.
 19. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Precies dat was ook 1 van de redenen waarom Nuis vertrok.
  G1ant vindt dit leuk.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Klopt idd, maar laten we wel wezen, hoeveel keus heeft JV nu eigenlijk? De enige schaatser die momenteel onder contract staat en op dit moment een realistische kans heeft om volgend jaar wereldkampioen kan worden is Krol en Krol is geen echte publiekstrekker. In potentie zou ADJ dat kunnen zijn, maar haar reputatie is momenteel nou niet bepaald super en Schouten lijkt de allround troon te hebben overgenomen (en de 3 en 5km uiteraard). Misschien dat ze volgend jaar op de 1500m hoge ogen kan gaan gooien (als Takagi stopt), maar ik verwacht niet dat zij nou het promobeest voor JV gaat worden. Verbij, Bosker (als hij blijft), Snellink, Jansman, Huizinga, Beune (als ze blijft) en Achtereekte (als ze blijft) zijn ook geen schaatsers met een dusdanig grote naam/uitstraling dat ze het boegbeeld van die ploeg gaan worden. Scheperkamp zou in potentie zo iemand kunnen zijn, maar is eigenlijk nog te jong en onervaren (vooralsnog ook niet iemand die zomaar even op het WK top 3 gaat rijden).

  Leerdam is de enige schaatser die in theorie beschikbaar is en de echte kopvrouw/man van die ploeg kan zijn. Nuis, Schouten, Roest en eventueel Kok zijn de andere namen die je in die rol kunt plaatsen of in het geval van Kok, die je heel goed kunt marketen, maar die zijn zover ik weet niet beschikbaar.

  JV is een ploeg die een boegbeeld nodig heeft, het is niet IKO die meer voor de leuk lijkt mee te doen of TalentNED die zich puur richting op ontwikkeling. JV heeft sponsors die resultaat willen zien op de baan, maar ook daarbuiten. Als dat resultaat er niet is gaan ze weg. Het inlijven van Leerdam is denk ik de enige kans die ze hebben om volgend seizoen in te gaan met de reputatie van de grootste schaatsploeg in Nederland. Komt Leerdam niet dan zal JV echt behoorlijk inleveren aan aandacht, promo en prestaties. Zelfs met Leerdam zullen ze komend seizoen denk ik de spotlight echt moeten delen met Reggeborgh.

Deel Deze Pagina