Transfertopic 2021-2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 feb 2021.

 1. mi

  mi Well-Known Member

 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Het zou inderdaad geen verschil moeten maken, maar de vraag is of dat er ook niet is. Onderschat niet de onderdrukking die wel degelijk nog steeds bestaat in de westerse wereld.

  Overigens vraag ik mij af waarom de KNSB dit niet onderzoekt (of heb ik dat gemist?). Als je zo weinig vrouwelijke coaches hebt dan zou ik daar toch op zijn minst naar kijken en misschien heeft het allemaal een hele logische reden (gezin, reizen, kinderen etc.), maar als je het niet onderzoekt kom je daar dus nooit achter. Je ziet in andere sporten waar het wel onderzocht is dat de reden vaak voortkomt uit vooroordelen en discriminatie of dat het vrouwen onmogelijk wordt gemaakt om het vak van trainer op te pakken. Misschien is dat in het schaatsen helemaal niet aan de orde en wil inderdaad het merendeel van vrouwen er gewoon niet aan, toch zou ik daar niet blind vanuit gaan.
  leenstrafan en mi vinden dit leuk.
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik mis in deze, zeker boeiende, man/vrouw trainer discussie de naam van Desly Hill. Toch jarenlang succesvol geweest als skeeler- en schaatscoach. Geen idee eigenlijk wat ze nu doet en of ze nog actief is als coach.
  Eelco, Danielle en mi vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ah ja, compleet over het hoofd gezien. Behoorlijke staat van dienst inderdaad. Ze is tegenwoordig één van de assistenten van Gerard van Velde. Naast Brojaka en Michel Mulder.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  nice. Dat zal een mooie stap voor haar zijn.

  Artikel zegt dat "de ploeg" zowel langebaan als marathons gaat rijden. Geldt dat dan ook voor Wijfje?

  Leuk voor de Massastart: Schouten, Groenewoud én Wijfje in 1 ploeg. Handig voor de training :)
  Misschien moeten ze ook maar de TP met z'n drieën doen? :p
 6. Chrys

  Chrys New Member

  Wijfje heeft in het verleden wel vaker marathons gereden, maar dat zal ze nu misschien wel vaker gaan doen inderdaad. Met Schouten, Groenewoud, Dul en Verweij zijn ze wel met zijn vijven. Er zal altijd iemand langs de kant moeten staan, al zal dat met het langebaanprogramma erbij vast geen probleem worden.
  Lorca vindt dit leuk.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Exact wat @Chrys aangeeft. Denk dat het voor Wijfje ook wel goed is dat ze weer wat marathons erbij doet. Met de snelheid zit het wel snor, maar wat extra duurvermogen kan Wijfje wel gebruiken. Gelet op de langebaanverplichtingen van alle teamleden zullen ze qua marathons niet al te rouwig zijn dat ze altijd met 1 reserve moeten rijden. Alleen op het NK Marathon zal het natuurlijk jammer zijn dat 1 van hen aan de kant komt te staan. Wat dat betreft is het misschien wel vervelend dat de maximale teamgrootte in de marathons 5 is (4 starters + 1 reserve). Ze hadden eigenlijk nog wel een pure marathonspecialist kunnen gebruiken als 2e reserve voor wanneer de helft van de ploeg World Cups rijdt.

  Wel een krankzinnig sterk team voor de nationale Mass Start wedstrijden. In afgelopen seizoenen was Wijfje vaak een van de weinigen die het team van Anema wist uit te dagen en die komt er nu gewoon bij. Zaanlander heeft nu 2 wereldkampioenen Mass Start (Schouten en Groenewoud), een junioren wereldkampioen Mass Start (Dul), een World Cup winnaar Mass Start (Wijfje) en vervolgens hebben ze in Maaike Verweij een sterk stayerstalent om gaten te dichten.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Team IKO is het eerste team dat zijn samenstelling voor het Olympisch seizoen rond heeft. Talenten Yves Vergeer en Rem de Hair verlengen. Aron Romeijn (Worldstream) en Jesse Speijers (KTT Zuid) komen erbij.

  https://teamiko.nl/actueel/team-iko-maakt-het-team-rond-met-aron-romeijn-en-jesse-speijers/

  Gelet op onze discussie gisteren over de positie van schaatsters binnen de topteams wel vervelend nieuws: er komen geen dames bij om Beuling en Wijfje te vervangen. Daardoor wel een ietwat rare samenstelling bij de dames met Ter Mors, L. de Jong en Visser. Dat wordt dus veel alleen en met de mannen trainen voor Visser.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Oef ja, dat is niet echt een top situatie, ook niet voor ter Mors overigens. De Jong in vorm is een prima trainingsmaatje voor haar, maar de vraag is of zij naar haar blessure weer terugkomt op haar niveau van 2019. Daarvoor werd ze ook constant geplaagd door blessures dus ik vraag mij af in hoeverre die echt weer op niveau komt.

  Ter Mors kan natuurlijk ook achter de mannen aan, maar dat lijkt me niet de ideale situatie voor haar, het liefst heb je er een snelle 500/1000m vrouw bij die niet zoals de Jong extreem blessure gevoelig is en nog niet terug is op haar oude niveau.

  Edit: Weten we al iets over Beuling trouwens? Die ging weg bij Iko, maar ik heb nog niet gezien waar ze heen gaat. Reggeborgh is misschien wel een optie. Wust stopt als het goed is na volgend seizoen en dan hebben ze met Kok, Fledderus, de Jong en Beuling een leuk sprint viertal.
  Laatst bewerkt: 11 mrt 2021
  Lorca en G1ant vinden dit leuk.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Verre van ideaal inderdaad. Ter Mors beschikt over zo'n hoog niveau; daar kan IKO niet zomaar een gelijke voor vinden. Op zich hoeft dat ook niet. Voor de zwaarste trainingen en temporondjes kan ze prima achter de mannen rijden en de rest kan ze alleen of met De Jong afwerken. Echter is het geen overbodige luxe om in ieder geval een treintje van 3 dames te hebben die 9/10 keer samen kunnen trainen op het ijs. Ik had verwacht dat IKO op z'n minst nog een 3e schaatster voor die rol zou zoeken. Een 500m specialist als Voskamp of Drost, of een jonger talent als Lugters of Grevelt. Desnoods een miler als Myrthe de Boer. Allen jong, talentvol en zo een goede aanvulling op de meer ervaren De Jong en Ter Mors. Ik kan mij niet voorstellen dat die allemaal al elders getekend hebben. En het lijken mij stuk voor stuk betere aanwinsten dan Romeijn (met alle respect). Voor Visser is dit nog onhandiger, want die heeft zichzelf vorig seizoen naar eigen zeggen opgeblazen. Dan wil je niet dat zo'n iemand gedwongen (te) veel met de mannen traint en ook niet dat ze een groot gedeelte van haar trainingen solo moet doen. Eline Jansen van TalentNED oogt als Visser-type (pure stayer met weinig talent voor het kortere werk) als een goede aanvulling, maar ook een Reina Anema leek mij wel een logische target. Maar goed, dat is eenvoudig gezegd. Die laatste wil waarschijnlijk helemaal niet weg bij Hoekstra.

  Over Beuling: nope. Maar voor sprinters is voorlopig plek zat op de markt. Worldstream zal wel grondig gerenoveerd worden en kunnen naast Van Elst en Leerdam een 3e sprintdame gebruiken. Reggeborgh misschien. Het Gewest is in financieel opzicht een stapje terug, maar wel een perfecte trainomgeving. Kortom, dat komt wel goed.
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja, Iko snap ik ook niet helemaal, misschien zitten ze echt aan hun max aan rijders, maar dan vind ik het gek om weer meer mannen te nemen die met alle respect in de kelder van klassementen acteren. Tenslotte zijn Visser en ter Mors toch de enige echt realistische Olympiërs in hun team (met Velema en Blokhuijsen eigenlijk niet logisch, maar goed we kunnen doen alsof), die wil je toch zo goed mogelijk naar de Olympische spelen loodsten? Dit lijkt mij niet de meest ideale route, zeker niet voor Visser. Er zijn idd genoeg jonge vrouwelijke sprint talenten voor ter Mors en ook voor Visser moet toch op zijn minst een trainingsmaatje gevonden kunnen worden.

  Anema doet het prima bij Hoekstra, vraag is wel of ze de echte stap naar de wereldtop bij hem gaat zetten. IKO werkt volgens mij ook nog steeds zonder (de meeste) schaatsers een salaris uit te betalen, Visser kon daar alleen maar heen omdat Infestos haar sponsort, Wijfje heeft ook persoonlijke sponsoren. Als IKO haar een salaris kon bieden was het misschien wel gelukt, maar goed dat kunnen ze niet. Beuling trouwens ook, ik weet niet of zij überhaupt betaald kreeg, veel zal het sowieso niet geweest zijn. Worldstream of Reggeborgh lijken mij idd prima opties voor Beuling, zou een stap omhoog zijn.
 12. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  veel schaatsers zouden maar wat graag in Thialf (of waar dan ook!) naar 6.05 (2x) en 13.35 zwabberen
  strawbale vindt dit leuk.
 13. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Eric Heiden liet al zien dat dit inderdaad een fabeltje was met Dianne Holum als zijn coach. Bizar dat dit zo weinig navolging heeft gekregen. Tennisser Andy Murray met Amelie Mauresmo is ander voorbeeld. Misschien durven alleen echte toppers zoiets aan.
  kernploegfusie en strawbale vinden dit leuk.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Als hij het dan ook nog een keer doet wanneer het moet hoef ik het niet meer over zwabberen te hebben ;) Als iemand drie keer op rij de week voor het WK de beste is en toch drie keer op rij dat bij het WK afstanden niet kan laten zien is dat volgens mij een mentale kwestie.
 15. MAB

  MAB Member

 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Annan, de eerste vrouwelijke hoofdcoach in het Nederlandse mannenhockey (van Amsterdam)
  rhalbersma vindt dit leuk.
 17. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Zijn die niet juist gehaald om met die dames te trainen. Dat gebeurt zo toch al jaren.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik wil best Irene Schouten of Melissa Wijfje als coach hoor. Ik weet vrij zeker dat ik daar beter van ga schaatsen :p
  sysya vindt dit leuk.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Mwa, die mannen zitten qua PR toch nog wel een stukje van ter Mors af. Hair zit op zich goed (maar is niet nieuw), de nieuwelingen zitten met een PR in de 1.47/1.49 en 1.08/1.12. Romeijn zou dan doorgaans echt te hard gaan voor ter Mors om er wat aan te hebben (wel oude PR's, maar toch denk ik niet dat hij zoveel langzamer gaat rijden) en Speijers gaat neem ik aan als Neo niet naar IKO om alleen maar in dienst van ter Mors te trainen. Die zal toch richting de 1.10/1.47 willen, dat gaat hem niet lukken als hij op het tempo van ter Mors gaat rijden.

  De mannen kunnen prima een aanvulling voor ter Mors zijn, maar ik denk echt niet dat ze voor ter Mors zijn aangetrokken.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De volgende die vanuit TalentNED doorstroomt naar een commerciële ploeg is Merel Conijn. Ze tekent bij Worldstream, zo maakt dat team bekend op Insta. Leuk allround talent. Maakte in het begin van het jaar indruk met onder meer 2 sterke lange afstanden op het NK Afstanden (en was zo de snelste Nederlandse junior op laagland in jaren). Zakte daarna (door corona meen ik) toch weer een beetje terug, dus ik ben benieuwd wat volgend seizoen gaat brengen.

  Waar ik eveneens benieuwd naar ben is hoe Worldstream er dan uit komt te zien komend seizoen. Naast Leerdam hebben ze het daar niet breed (en voor Verweij is het halen van de Spelen ook geen zekerheidje). Van Elst en Geerdinck zijn topteamwaardig. Teun de Wit en Greig hebben we nauwelijks gezien vorig jaar. Dedden en Blokker (marathonschaatsters van Palet) leken mij meer 'rentals' voor 1 seizoen om zodoende aan de vereisten voor topteam-status te voldoen, maar misschien blijven zij komend seizoen om een stayers/allround groepje te vormen met Conijn. Ik zie op de huidige markt ook niet veel beschikbare verbeteringen ten opzichte van die twee (of Worldstream moet zich wendden tot Team Frysk of het Gewest). Verder stroomt er genoeg vrouwelijk talent door, maar lijken IKO, Zaanlander en J-V op dat gebied al klaar te zijn op de transfermarkt. Daar liggen dus mogelijkheden voor Worldstream. Bij de heren is versterking ook wel op z'n plaats, maar liggen de toppers niet bepaald voor het oprapen.
  Laatst bewerkt: 15 mrt 2021

Deel Deze Pagina