Transfertopic 2021-2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 feb 2021.

 1. TdH

  TdH Member

  Camila vindt dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Terecht. Goed jaar achter de rug. Eigenlijk verdienen Yoro en Scheperkamp even zo goed promotie. Flinke vooruitgang geboekt en behoren inmiddels allebei tot de nationale top 10 op de combi 500m/1000m. Bij iedere andere ploeg zouden ze al tot de ''grote jongens'' behoren. Maar of de A-ploeg daar direct al plek voor heeft... Van Workum en Groot gaan wat minder snel; die horen voorlopig nog wel thuis in het Development Team. Voor Van Dobbenburgh lijkt het bij JV einde oefening. Weinig aansprekende resultaten en aangezien hij volgend seizoen geen neo meer is, past hij ook niet meer in de filosofie van de opleidingsploeg.

  Ben benieuwd wie de vervangers gaan worden. Met Jarle Gerrits en Kai In 't Veld heb je goede vervangende talenten voor de 1000/1500m. Ze kunnen ook aan allrounder Slotegraaf denken van TalentNED, maar die lijkt mij net even wat te goed voor een Opleidingsploeg voor neo's. Zo'n toptalent hoort gewoon thuis in voltallig topteam, en aan interesse zal er geen gebrek zijn me dunkt.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het zijn Gerrits en Slotegraaf geworden voor de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Van Dobbenburgh vertrekt inderdaad: https://www.schaatsen.nl/nieuws/202...-visma-het-klinkt-nog-een-beetje-onwerkelijk/

  Mooie stap voor die jongens natuurlijk, maar dit artikel laat wel goed de concurrentiepositie van de andere ploegen ten opzichte van JV zien. Als zelfs de grote toptalenten zoals Slotegraaf liever voor een opleidingsploeg gaan rijden dan voor een ander topteam, dan wordt het heel pittig om te blijven concurreren voor die teams. Zeker als ook nog een Beau Snellink weldra voor JV kiest. Maar goed, dat is niet nieuw: dit seizoen stond bij de mannen elke nationale top 10 vol met geel-zwart.

  De andere topploegen zullen anderzijds wel opgelucht zijn dat JV (de opleidingsploeg wel te verstaan) zich wederom niet op het damesschaatsen richt. Inmiddels 25 schaatsers in dienst en slechts 4 zijn vrouw. Toch een rare discrepantie gelet op het talent dat deze jaren doorstroomt. Wie weet komt er na de Spelen wel weer een damessprintploeg bij.
  strawbale en Duif vinden dit leuk.
 4. MAB

  MAB Member

 5. Koen

  Koen Well-Known Member

 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Die zag ik ook niet aankomen. Zeker na toch goede resultation dit seizoen dacht ik dat hij zou blijven. Ook dacht ik eigenlijk dat de combinatie met Nuis in 1 team lastig was voor Otterspeer, maar blijkbaar toch niet (mijn gedachte was eigenlijk ook nergens op gebaseerd dan mijn eigen gevoel, moet ik toegeven...).

  Op zich zit er wel wat in dat vVelde best wel wat ervaring heeft met oudere sprinters, dus misschien is dit wel een meesterzet. Ik hoop dat het goed uitpakt, want een OS medaille zou waanzinnig zijn voor Hein. Zal erg lastig zijn, maar ook weer niet onmogelijk. Maarja, moet hij zich wel eerst plaatsen natuurlijk...das al lastig zat
 7. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Nuis en Otterspeer zijn juist goede vrienden van elkaar, altijd samen in Gewest ZH gezeten ;-)

  Vind het wel een begrijpelijke stap. Van Velde is meer een people manager en Orie is een stuk harder. Orie schrijft betere trainingsschema's, maar een Nuis en Otterspeer hebben inmiddels zo veel ervaring die voelen echt wel aan als ze uit bed stappen of ze die dag diep moeten gaan of beter rustig aan kunnen doen. Durven rusten komt met ervaring.
 8. Duif

  Duif Well-Known Member

  Nuis en Otterspeer zijn al jaren matties.
 9. zopie

  zopie Member

  Of misschien moest JV budget vrijmaken (voor Gerrits en Slotegraaf bijvoorbeeld). Of misschien betalen de sponsors JV minder door corona.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik doelde niet zozeer op hun persoonlijke omgang, maar meer op het overvleugelen van Otterspeer door Nuis qua prestaties, aandacht, etc.
  Dat laatste kan soms lastig zijn.

  Maar goed, point taken.
  Duif vindt dit leuk.
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zonder al te lullig te doen richting Orie, maar als zij weer meer vrouwen in het team willen moet je echt een ander soort coach naast Orie neerzetten. Datzelfde geldt overigens al langer ook voor de mannen die hij niet weet te 'raken' met zijn aanpak. Oprecht ik denk dat JV en vroeger BL heel veel verkloot heeft door te veel naar schema's te kijken en te weinig naar de mens achter de schaatser.

  Als ik Roest dit seizoen weer in de rondte zie zwabberen dan denk meteen dat er te weinig mens in Orie zit om dat goed te begeleiden. Denk dan ook meteen even terug aan Nuis, de Neeling, Valkenburg en alle andere 'mislukte' schaatsers (met mislukt doel ik op schaatsers die niet vanwege een gebrek aan talent, maar door een al dan niet tijdelijk gebrek aan mentale begeleiding hun doelen niet behaalde). Ook ADJ leek vorig seizoen meer toe aan een goede mental coach dan weer een nieuw trainingsschema.

  Natuurlijk niet elke sporter is hetzelfde en sommige schaatsers gedijen hartstikke prima onder Orie, maar er is toch ook echt genoeg mis gegaan daar. Een ploeg als JV moet toch gewoon ruimte hebben voor een tweede hoofdcoach of voor mijn part een ploegleider die de persoonlijke kant oppakt die Orie gewoon niet in zich heeft?
  Danielle vindt dit leuk.
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Dit is wel heel hard gesteld. En volgens mij is ook wel bekend dat sommige schaatsers daar wel met mentall coaches ed werken.
  Ik denk dat het meer is dan dat. Het team is groot en er lijkt (dit baseer ik op meerdere interviews met meerdere schaatsers oa Ntab recent in Helden) een behoorlijke hiërarchie (Ntab zegt:’in de ploeg van van Velde was het allemaal gemoedelijk, hier is het wie het hardst op de borst klopt zit het hoogst op de apenrots’) ik denk persoonlijk dat dat ook een sfeer is waarin sommige mensen minder gedijen. Dat Orie (als eindverantwoordelijke) die sfeer creeert/laat bestaan is een 2e natuurlijk.

  Zeker als je je carriere langzaam ziet eindigen en jonge gasten ziet komen die dat doen terwijl je zelf al heel goed weet wat je nodig hebt kan ik me indenken dat je daar uit stapt.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik denk dat de transfer van Otterspeer voor alle partijen een goede is. JV zal Otterspeer na al die jaren vast gaan missen; stond toch bekend als gangmaker en goede sparringspartner binnen die groep. Ook is het onhandig dat hij aan de vooravond van zijn laatste Olympisch seizoen vertrekt - dan wil je niet dat een potentiële OS-deelnemer naar de concurrent gaat. Maar als je reëel bent is het toch ook weer niet heel vervelend voor JV. Ntab, Verbij en Krol schat ik op hun respectievelijke afstanden toch een niveautje hoger in en zij zijn jonger (en met alle respect, minder breekbaar dan Otterspeer). Hen zie ik stuk voor stuk eerder de spelen halen (al weet je het op de 500m nooit). Daarnaast kun je met het oog op de toekomst het vertrek van Otterspeer aardig opvangen met Yoro en Scheperkamp. Rijden al in de 1.08 en het is slechts een kwestie van tijd voordat die jongens 34-ers rijden. Laat staan dat je met dat soort jongens in de opleidingsploeg misschien toch ietwat huiverig bent om een blessuregevoelige schaatser van 32 een langdurig contract te geven.

  Daar staat tegenover dat Reggeborgh een schaatser van het kaliber Otterspeer echt nodig heeft. De spoeling is daar dun, zo bleek afgelopen seizoen. Alleen Mulder rijdt dikke 34-ers op de 500 en alleen Nuis is wereldtop op de 1000m. Of Dijs echt dat stapje naar de wereldtop heeft gemaakt op de 1000m/1500m weten we pas volgend seizoen. Kortom, ze hebben Otterspeer nodig. Voor zowel het niveau in de trainingen als om het meedoen voor de prijzen. En voor Otterspeer zal een andere omgeving waarschijnlijk verfrissend zijn. Vermoed dat hij daar wat meer de ruimte krijgt.

  Overigens staat daar tegenover dat er ook iemand bij Reggeborgh vertrekt; Vanessa Herzog levert haar contract in. Begrijpelijk - die is er daar niet beter op geworden.
  strawbale en Duif vinden dit leuk.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat is ook zeker waar, maar een veelzijdige coach gaat Orie gewoon nooit worden en volgens mij heeft hij daar ook geen interesse in. Ik zie bij schaatsers die bij Orie rijden gewoon geregeld dingen dat ik denk, daar moet een goed gesprek gevoerd worden, laat die fietstest maar even zitten. Zei Roest dat niet zelf bij het WK? Ja we gaan wel weer het bloed testen en kijken wat er mis is, terwijl ik zou zeggen, stuur die jongen naar een goede sportpsycholoog (en en mag natuurlijk ook). Dit is voor Nuis uiteindelijk ook de omslag geweest, maar hoe lang heeft Nuis wel niet op belangrijke momenten het niet gehad omdat hij mentaal niet goed was voorbereid?

  Alles wat Orie zegt (we zijn hier geen praatgroepje) wijst erop dat hij zelf geen aandacht heeft voor het mentale vlak, dan zeg ik, zet er een vast coach/ploegleider naast die juist wel die focus heeft.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat lijkt mij sowieso noodzakelijk als je uitbreidt. Nog even los van de aanpak van Orie: je kunt als trainer niet 30 man begeleiden. Althans, niet goed genoeg. Daarom zitten Janmaat en Valkenburg ook achter het sportieve plaatje van respectievelijk de opleidingsploeg en de marathonploeg (met Orie op de achtergrond). Indien er nog een sub-ploeg bijkomt, dan zal er vast wederom een andere trainer op gezet worden.

  Het ging mij in dezen ook niet per se om ''Orie de coach'', maar om ''Jumbo-Visma de sponsor'' die verreweg de meest vermogende schaatssponsor is en ook nog eens de grootste groep schaatsers in dienst heeft. En dan lukt het op een groep van 25 schaatsers nog niet eens om een percentage van 20% te halen qua vrouwelijke schaatsers. Terwijl echt alle andere ploegen eerder richting de 50% gaan. Ik heb er tot nu toe nooit zo opgelet, maar ik vraag me echt af hoe dat komt of waar dat aan ligt. Het lijkt er soms op alsof eerst al het mannelijk talent van de transfermarkt gekaapt moet worden, voordat pas bedacht wordt dat er daardoor niet of nauwelijks meer plek is voor vrouwelijke uitbreiding.
 16. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik heb gehoord dat Jumbo-Visma (tenminste een paar jaar geleden) de dames een veel slechter financieel aanbod doet dan de heren. In een sport waar er (gelukkig) voor de dames nagenoeg net zoveel aandacht is als voor de heren vind ik dat een vrij bijzondere gang van zaken. Er is immers net zoveel commerciële waarde bij de dames als de heren. Misschien is deze houding er ook wel debet aan dat de dames minder graag bij JV willen schaatsen.
  proeme en Lorca vinden dit leuk.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zou zomaar kunnen en nu zeg ik misschien iets wat sommige mensen niet zullen waarderen, maar ik denk dat dit mede komt door het schrijnend gebrek aan vrouwelijke coaches. We hebben momenteel Orie, van Velde, gebroeders Iko, Anema, Siep Hoekstra, Henk Hospes, Rutger Tijssen & Robin Derks, Peter Kolder (junioren). De enige vrouwelijke coach in Nederland die zo in mij opkomt is Diane Valkenburg en zij is coacht een marathonploeg, niet een langebaanploeg.

  Er bestaat in sport al jaren een fabeltje dat zegt dat mannen prima vrouwen kunnen coachen, maar andersom is onmogelijk (ga maar eens kijken in voetbal, voorbeeld is waarschijnlijk het meest zichtbaar daar). Met de gemengde ploegen die wij in Nederland hebben is het aanstellen van een vrouwelijke hoofdcoach nog steeds bijna ondenkbaar want deze vrouw zou dan ook de mannen tak coachen. De laatste vrouwelijke coach bij een commercieel team was volgens mij Timmer, bij jawel, een vrouwenteam. Renate Groenewold hadden we ook nog bij weer een vrouwen team en daarna kortstondig bij Uwgereedschap.nl bestaande uit 4 vrouwen, later zat ze bij Victorie, maar daar was ze geen coach. Ik kan oprecht geen andere vrouwelijke coaches vinden die recent in Nederland als coach actief waren, misschien in de talententeams, die heb ik niet allemaal doorgespit.

  In een veld dat wordt gedomineerd door mannen (of door vrouwen) is het niet raar dat het andere geslacht wordt achtergesteld. Wat zei Anema ook alweer? Vrouwen vond hij maar irritant want ze zeiken teveel volgens hem. Subtiel seksisme is in veel gevallen de oorzaak van een gebrek aan gelijkheid, je kunt Anema niet een seksist noemen voor zo'n uitspraak, maar je weet wel dat hij er vooroordelen op na houdt en je weet dat hij bij gelijke geschiktheid hoogstwaarschijnlijk eerder voor een jong mannelijk talent zal kiezen.

  Edit: Groenewold heeft bij Corendon ook nog twee jaar met een aantal mannen gewerkt, hoewel met alle respect dit er maar vier waren en ze de coaching met van Veen deed dus de vraag is hoeveel tijd ze eigenlijk bezig was met het coachen van de mannen.
  Koen en leenstrafan vinden dit leuk.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Ingrid Paul?

  Maar vergeet ook niet dat in de tijd dat de mannen die nu coach zijn schaatser waren de vrouwen het helemaal niet zo goed deden (in de breedte) als de mannen. Daarbij hebben vrouwen na hun schaatscarriere vaak de ambitie een gezin te stichten en niet meer de wereld over te willen vliegen. Zie bijvoorbeeld Ireen Wüst (na mijn carriere sta ik niet meer op het ijs). Een Yvonne van Gennip is er nog wel maar meer in een rol achter de schermen.
  Kortom, er waren minder dames, ze hebben wellicht andere ambities én ze moeten (zeker ook!) door een glazen plafond als het gaat om coaching/sponsoren zoeken/een team opzetten. Al met al voldoende reden waarom er minder zijn.
  Overigens denk ik dat er zeker genoeg mannelijke coaches zijn die deze kant van het verhaal wel goed aankunnen maar dat terzijde.
  Lorca vindt dit leuk.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Je hebt Helma Regts nog als assistent van Hoekstra. En Jetske Wiersma die al een aantal jaar hoofdcoach is bij de junioren. Er kunnen wel wat damescoaches bij inderdaad, maar ik weet ook niet hoeveel dames er daadwerkelijk een opleiding doen tot KNSB-coach. Gelukkig zie je de afgelopen jaren bij het inlineskaten wel dat dames als Kelly Schouten en Manon Kamminga hun diploma's halen en coach worden bij KNSB Talentteams. Maar zoals @mi terecht stelt: hoeveel van die coaches hebben überhaupt ambitie om trainer te worden bij een topteam en dus 300 dagen per jaar van huis te zijn? Annemarie Thomas coacht bijvoorbeeld al jaren bij Talententeams, maar heb ik nooit die ambitie horen uitspreken. Daarnaast zou dat ook geen invloed moeten hebben op het aannemen van dames bij commerciële ploegen. En ik vraag me eerlijk gezegd ook af of dat dé grote reden is waarom er meer mannen rijden bij de commerciële ploegen.

  We moeten immers niet vergeten dat de commerciële ploegen in de eerste plaats trainingsgroepen zijn om het beste uit elkaar te halen. En daarin hebben mannen doorgaans nou net meer waarde dan vrouwen. Mannen hebben fysiek gezien niet bijster veel aan vrouwen in de trainingen (tenzij ze Irene Schouten heten en ze je er gewoon in de training afrijden), maar vrouwen hebben wel heel veel aan mannen. Dan kun je trainingstechnisch beter een extra man hebben dan een extra vrouw. Wat heeft een wereldtopper als Wüst in een treintje nou aan een vrouwelijke sparringspartner die haar rondetijden niet kan volgen, terwijl ze wel achter een man aan kan rijden die haar eigen maximale snelheid makkelijk overtreft? Als je daarin balans kunt vinden zonder jezelf kapot te rijden, dan wordt je daar flink beter van. En hetzelfde natuurlijk in de fietstrainingen. Je moet zowel kunnen fietsen met een groep dames die in jouw ''tempo-range'' zitten, als soms met mannen die je in hun kielzog uitdagen om harder te rijden dan je normaliter zou kunnen. Een 50/50 man-vrouw verhouding binnen een team is dus wat mij betreft niet direct noodzakelijk om de beste resultaten te behalen, maar je mag toch op z'n minst een percentage rond de 40% verwachten. Voor het eigenbelang van de teams ook wel wenselijk, want de dames krijgen net zo veel zendtijd op de tv en zijn op social media vaak nog meer geliefd dan hun mannelijke collega's.

  Wat dat betreft denk ik dat het verhoudingsgewijs best de goede kant op gaat. Anema heeft pas sinds 2014 een vrouwenteam en Van Velde pas sinds 2018. IKO bestaat net een paar jaar. Ze breiden alle drie ieder jaar hun damesploeg uit. Zeker Anema en Van Velde worden op dat gebied ieder jaar wat groter door de successen die ze met hun dames boeken. Worldstream kan vanaf dit jaar pas echt hun team inrichten. Anema doet het qua vrouwen in dienst het best (6) en daar komt steeds meer bij. Daarnaast nemen de langebaners bij hem financieel de meeste ruimte/voorzieningen in beslag en dat betreft voor 75% vrouwen (Dul, Groenewoud, Schouten). IKO heeft er 5 en Van Velde heeft een net iets te specialistisch team, maar een dame of 4/5 in een kleine sprintploeg vind ik niet verkeerd. Opvangteams als het Gewest en Team Frysk focussen zich zelfs grotendeels op de dames. Ook bij een opleidingsploeg als TalentNED is er net zoveel oog voor de dames als de heren. Het is dus echt Jumbo-Visma die op dit gebied de dissonant is en het schrijnend doet met 4 dames op een groep van 25. Van allen veruit de minste dames in dienst. Vind ik toch bijzonder.
  Laatst bewerkt: 10 mrt 2021
  Duif, mi en Eelco vinden dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  alexlondon, Duif en strawbale vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina