Transfertopic 2021-2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 feb 2021.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het langebaanseizoen is afgelopen weekend wat eerder geëindigd dan normaal. Kortom, we gaan een lange komkommertijd tegemoet! Direct een mooi moment om het transferoverzicht 2021-2022 op te zetten. Wie wisselen nog van ploeg een jaar voor de Spelen? Wie zouden er juist moeten wisselen van ploeg of waar zie jij een bepaalde rijder graag naartoe gaan? Bespreek het hier zou ik zeggen.

  Hieronder de schaatsers die onder contract staan bij de Topteams. Contractduren heb ik overgenomen van schaatsen.nl, maar misschien zijn die inmiddels achterhaald. Sommigen heb ik zelf aangevuld (Liiv en Dijkstra ontbreken namelijk in het overzicht van schaatsen.nl). Harink en Ariëns van Zaanlander hadden een tweejarig contract bij Royal A-ware voordat Zaanlander zich als hoofdsponsor aan het team verbond. Ik neem aan dat die contractsituatie ongewijzigd is en heb hen derhalve onder ''blijft'' gezet.

  Team Jumbo-Visma
  Blijft: Sven Kramer, Patrick Roest, Thomas Krol, Carlijn Achtereekte, Joy Beune, Antoinette de Jong, Chris Huizinga, Marcel Bosker, Dai Dai N'tab en Kai Verbij (tot en met 2022)
  Aflopend contract: Hein Otterspeer en Kars Jansman
  - Marathonploeg:
  Blijft: Robert Post, Ingmar Berga, Casper de Gier, Harm Visser, Mats Stoltenborg (tot en met 2022)
  Uit: Erik Jan Kooiman (stopt)
  - Opleidingsploeg: Merijn Scheperkamp, Serge Yoro, Tijmen Snel, Joost van Dobbenburgh, Jordy van Workum en Robin Groot (allen aflopend contract)

  Team Reggeborgh
  Blijft: Kjeld Nuis (tot en met 2023), Janno Botman, Mathias Vosté, Wesly Dijs, Ireen Wüst, Femke Kok en Gijs Esders (tot en met 2022), Vanessa Herzog (samenwerking tot en met 2022)
  Aflopend: Ronald Mulder en Michelle de Jong (optie voor 2022)

  Team IKO
  Blijft: Esmee Visser, Melissa Wijfje, Bart Swings, Marten Liiv, Jorien ter Mors, Letitia de Jong, Lennart Velema, Jan Blokhuijsen en Louis Hollaar (tot en met 2022)
  Aflopend: Tjerk de Boer, Rem de Hair, Yves Vergeer en Femke Beuling

  Team Zaanlander
  Blijft: Irene Schouten, Jorrit Bergsma, Crispijn Ariëns, Jordy Harink, Elisa Dul, Marijke Groenewoud (tot en met 2022)
  Huidig: Arjan Stroetinga, Kelly Schouten, Carien Kleibeuker, Sjoerd den Hertog, Victor Ramler, Maaike Verweij en Jos de Vos
  Uit: Bob de Vries (stopt)

  Team Worldstream
  Huidig: Jutta Leerdam, Koen Verweij, Thomas Geerdinck, Aron Romeijn, Isabelle van Elst, Roza Blokker, Ineke Dedden, Teun de Wit, Lex Dijkstra en Daniel Greig
  Laatst bewerkt: 19 feb 2021
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ook nog een lijstje met prominente doorstromende junioren en schaatsers die nog zonder profcontract zitten:
  Beau Snellink (TalentNED)
  Marwin Talsma (Frysk)
  Reina Anema (Frysk)
  Esther Kiel (Frysk)
  Marrit Fledderus (Gewest Fryslan)
  Dione Voskamp (Gewest Fryslan)
  Merel Conijn (TalentNED)
  Remo Slotegraaf (TalentNED)
  Stefan Westebroek (TalentNED)
  Maud Lugters (Talentteam Zuid)
  Jarle Gerrits (Talentteam Zuid)
  Myrthe de Boer (Talentteam Noord)
  Kai In 't Veld (Talentteam Noord)
  Bente Kerkhoff (Talentteam Noordwest)
  Ruben Ligtenberg (Talentteam Midden-Oost)
 3. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Beau Snellink, Marwin Talsma en in mindere mate Marrit Fledderus en Reina Anema lijken me klaar voor een topteam. Die hebben daar meer te zoeken dan Chris Huizinga of Janno Botman.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Eens, Talsma is iemand die Jumbo vast en zeker wil inlijven, maar ik hoop eigenlijk dat hij naar Anema gaat of zijn eigen plan trekt. Snellink lijkt mij er ook 1 voor JV. Reina Anema zou naar Iko kunnen en samen trainen met Wijfje en Visser. Fledderus zie ik wel bij Reggeborgh, misschien hangt dit ook af van de contract verlenging van Michelle de Jong (hoewel het Reggeborgh niet aan geld ontbreekt).
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik denk dat elke ploeg Beau Snellink wil hebben, maar tegen een goede aanbieding van JV (waar hij in de bubbel al mee trainde) kunnen de andere ploegen niet op concurreren. Voor Talsma geldt hetzelfde, al is die ook eigenwijs genoeg om gewoon bij Siep Hoekstra te blijven of inderdaad terug te keren bij Anema. Ik hoop zelf sterk dat beiden naar een andere ploeg dan JV trekken, want anders wordt dat machtsblok nóg groter. Ze staan nu al op elke afstand met een man of 8 aan de start. Een beetje concurrentie tussen de teams en spreiding van toptalent is gewenst.

  Reggeborgh gaat nog wel uitbreiden lijkt mij. Zijn vorig seizoen meerdere schaatsers kwijtgeraakt, waar uiteindelijk geen vervangers voor zijn gehaald. Ze hebben maar liefst 4 trainers voor slechts 9 rijders (Herzog tel ik niet mee; heeft haar eigen coach). Misschien dat ze wederom gaan proberen om een een sprinter van wereldklasse uit het buitenland te halen. En ondertussen lijken mij in Nederland Fledderus (waarvan Van Velde al heeft aangegeven dat hij haar in zijn team wil hebben) en Westenbroek goede gerichte versterkingen. Misschien In 't Veld nog om een extra miler naast Nuis, Dijs en Vosté te kunnen zetten. Ze zouden ook kunnen inzetten op iemand als Scheperkamp of Snel van het opleidingsteam van JV. Het wordt tijd dat die gasten promoveren bij JV. Krijgen ze die kans niet, dan kunnen ze beter kijken of Reggeborgh, Worldstream of IKO plek voor ze heeft.

  Reina Anema zou inderdaad wel een plekje bij een topteam verdienen, maar ik ben benieuwd of het daadwerkelijk gaat gebeuren. Je hebt er iemand mee die zich jaarlijks naar de World Cups rijdt (en dat is wat waard), maar je kunt je ook afvragen hoeveel meer rek er nog in zit (met het oog op medailles). Ze lijkt een echte piek te missen zoals de wereldtop die wel heeft. Al komt dat waarschijnlijk ook door het trainingsprogramma van Hoekstra. Die mikt al jaren vooral op een hoog niveau in het begin van het seizoen om zo de World Cups te halen. Terwijl de grotere teams gokken op topvorm in de tweede helft van het seizoen. Dat zag je dit seizoen ook met Talsma.
  Duif vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  mi vindt dit leuk.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  ALs hij er oren naar heeft, dan lijkt Dubreuil me verreweg de beste kandidaat voor Reggeborgh, en bovendien lijk Dubreuil het hier best aardig te vinden.
  Giel1, sysya, mi en 2 anderen vinden dit leuk.
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  en er ligt tenminste een (snelle) ijsvloer
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik kan me niet voorstellen dat hij dat vóór de Olympische Spelen nog gaat doen. De ijsbaan in Québec is (neem ik aan) volgend seizoen eindelijk klaar en daar zal hij vast willen trainen. Daarnaast denk ik niet dat hij zijn ploeg zomaar in de steek wil laten.
  Lorca vindt dit leuk.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Volgens mij kwam dit scenario vorige zomer ook ten sprake toen die transfer van Lorentzen afketste. Toen zag ik dat erg zitten, maar een dergelijke transfer lijkt mij inmiddels verder weg dan toen. Hij is immers gewoon op behoorlijk overtuigende wijze wereldkampioen geworden; die heeft de stijgende lijn ook zonder Reggeborgh wel te pakken. Laat staan dat zo'n verhuizing over de oceaan in deze onzekere coronatijden behoorlijk spannend is. Zeker met een gezin.
 11. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Als we ervan uitgaan dat er in Canada weer een baan om op te trainen is komend jaar zie ik echt niet waarom Dubreuil naar Reggeborgh zou gaan. Canada heeft zelf een prima ploeg, waarbij hij heel succesvol is. Wat heeft ie te winnen bij Reggeborgh, waar de medailles ook niet bepaald als warme broodjes over de toonbank vliegen.

  Over de Canadese ploeg gesproken. Volgens mij was De Haitre van plan om na de Spelen van Tokio weer te gaan schaatsen. Nu is die planning natuurlijk een beetje in de war geschopt. Weet iemand hoe het er met hem voorstaat en wat zijn verdere plannen te zijn?
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bart Hoolwerf neemt komend seizoen bij Jumbo-Visma Marathon de plek in van Erik Jan Kooiman. Daarmee heeft JV misschien wel de snelste marathonsprinter in huis gehaald. Belangrijke aanwinst dus, want een echte afmaker ontbrak nog aan het team. Voor (het stoppende) AB Vakwerk wel uiterst vervelend met het oog op een doorstart. Ze verliezen hun grootste talent en blijven na het stoppen van Remco Schouten en Frank Vreugdenhil alleen Evert en Willem Hoolwerf, Luc ter Haar en Gary Hekman over.

  Met het oog op de Mass Start een interessante transfer; in een groter team kan Bart Hoolwerf zich makkelijker in de kijker spelen.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 14. Duif

  Duif Well-Known Member

 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Want Darya Kachanova heeft zo'n puntgave techniek?
 16. Duif

  Duif Well-Known Member

  Nee, ik heb het over verschil in stijl. De Russinnen en zeker Kachanova rijden heel erg met hun knieën gesloten naar voren. Fledderus juist met haar knieën open en meer zijwaarts.
  Khlebnikov, leenstrafan en strawbale vinden dit leuk.
 17. Koen

  Koen Well-Known Member

  volgens schaatsen.nl worden de contracten van Tjerk de Boer en Femke Beuling bij IKO niet verlengd. Tjerk de Boer wil meer marathons gaan rijden. Bij Femke Beuling komt er niet uit wat er in zit.
 18. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zouden ze bij Reggeborgh not een plek hebben voor Beuling? Dat lijkt toch wel de plek voor jong vrouwelijk sprint talent, of anders terug naar het gewest?

  Edit: Reden van De Boer is trouwens wel bijzonder, hij is pas in April vorig jaar overgestapt naar IKO, er zijn dit seizoen helemaal geen marathons verreden, weet hij dan zonder marathons al dat hij volgend seizoen er meer wil rijden en dat dit bij IKO niet lukt?
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Er wordt ook wekelijks marathonspecifiek getraind hé. Dat zal hij misschien gemist hebben. Opvallend is het inderdaad wel, want bij zijn overstap naar IKO leek hij te suggereren dat de langebaan- en allroundfocus bij IKO hem beter leek te liggen dan het marathongerichte team van Anema. Dan denk ik dat het wegvallen van sponsors easyJet en Okay Fashion destijds eerder reden zijn geweest om te vertrekken. Zou overigens begrijpelijk zijn.

  Het zou me in ieder geval niet verbazen als een terugkeer bij Anema aanstaande is. Puur uit sportief oogpunt had De Boer daar nooit moeten vertrekken. Zat alleen maar stijgende lijn in. Was vorig seizoen zelfs de beste neo op de 1500m en mocht al eens meedoen aan een Wereldbeker. Dit seizoen qua beste 1500m-tijden door maar liefst 9 neo-senioren en 1 a-junior ingehaald. Bungelde op de nationale toernooien rond de plekken laatst. Verder op geen enkel vlak verbeterd. Echt een verloren seizoen wat dat betreft.

  Beuling komt wel weer ergens aan de bak. Ook het commerciële avontuur hoeft niet ''on-hold'' te worden gezet: Worldstream kan naast Leerdam en Van Elst ook wel een sprinter gebruiken. Terug naar Hospes en het Gewest lijkt mij voor nu de beste optie. Althans, vanuit sportief oogpunt.
  Duif en Koen vinden dit leuk.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja dat is waar natuurlijk, ik vond het vooral bijzonder omdat hij het nog geen jaar heeft uitgehouden, dat zie je voor mijn gevoel niet zo vaak. Persoonlijk denk ik dan dat de marathons niet de enige reden zijn. Maar goed, hopelijk idd terug naar Anema, die heeft met Stroet en Bob natuurlijk twee marathonmannen die wegvallen, hopelijk komt er voor de Boer dan een plekje vrij. Wie weet wel met Talsma, zou denk ik een leuke combi kunnen zijn.

Deel Deze Pagina