Transfertopic 2020-2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 7 mrt 2020.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Eind juni heeft de Sectie Marathon het reglement voor aankomend seizoen aangepast/definitief goedgekeurd. Door het afschaffen van de satellietploegen waren er immers nog wat wijzigingen die doorgevoerd moesten worden. In dat kader is uiteindelijk (toch) besloten om voor de dames topdivisie slechts 1 reserverijder per team toe te laten. Teams mogen dus maximaal uit 5 topdivisierijdsters bestaan. Anema beschikt over 6 dames. Aangezien de focus van Dul vooral op het kortere langebaanwerk ligt is zij (logischerwijs) degene die erbuiten valt. Van een overstap naar een andere ploeg of iets dergelijks lijkt mij dan ook geen sprake.

  Kleibeuker heeft alleen afscheid genomen van het langebaanschaatsen (en het topsportersbestaan, zoals ze het zelf noemt), maar van stoppen met marathonschaatsen is naar mijn weten geen sprake geweest. Vorig seizoen reed ze overigens lang niet alle wedstrijden, dus ik ben benieuwd hoe vaak ze er aankomend jaar bij gaat zijn. Wat dat betreft een perfecte 5e rijdster.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nee, achter de schermen zal nog wel gezocht worden voor een oplossing voor de langebaan. Zie bijv. mijn bericht hier: https://www.schaatsforum.nl/index.php?threads/transfertopic-2020-2021.10812/page-26#post-310357

  Leuk is het in ieder geval wel dat er een ''nieuwe sponsor'' is aangetrokken voor de dames. Mooi pak ook! Door al het langebanen voelde het damesteam van A-ware altijd een beetje als een bungelend aanhangsel van het mannenteam. Zelden stond er ook een compleet team aan de start. Wat zichtbaarheid betreft dus fijn dat ze echt een sponsornaam en een pak voor zichzelf hebben. Belangrijker, op deze manier kan A-ware mooi hun nieuwe merk promoten en blijft hun betrokkenheid bij het damesteam daarmee voorlopig gegarandeerd. Je stapt immers niet in met een nieuw merk en sponsorcampagne om er na een jaar weer mee te kappen.

  Wat mij dan wel enigszins heeft verrast deze maanden is dat A-ware zo investeert in het team van Anema. Ze zouden na 2018-2019 eigenlijk helemaal stoppen met de sportsponsoring; werden voor aanvang van het seizoen 2019-2020 op het laatste nippertje overgehaald om (tegen een lager budget) nog één seizoen betrokken te blijven bij team Anema en nu, nog geen jaar later, pompen ze er meer geld in dan ooit. Dat is nogal een ommekeer. Kennelijk voelen ze zich enorm verantwoordelijk voor de ploeg. Zeker nu de mooie sponsorplannen voor het Olympische traject in de soep zijn gelopen na het wegvallen van easyJet en OKAY. Dat is noemenswaardige loyaliteit.

  Als ik het goed heb zijn hiermee inmiddels alle marathon- en langebaanploegen wel een beetje onder de panne. Alleen nog afwachten waarmee Verweij/Leerdam precies gaan komen.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik denk persoonlijk dat het gewoon een slimme naamsverandering is. Fries blond is een product, Royale Aware is dat niet. Denk eigenlijk niet dat er meer geld bij is gekomen, maar gewoon dat Royal Aware snapt dat de naamsbekendheid voor hun product belangrijker is dan de naamsbekendheid van het moederbedrijf.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Misschien dat Dul nog bij Iko kan aansluiten, met de Jong, Beuling, Wijfje en ter Mors zou ze prima ploeggenoten hebben
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dat gaat toch niet gebeuren. Hetzelfde riep je over Irene Schouten.
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik zei over Schouten dat ik het haar zou aanraden, zeg ik nog steeds trouwens. Of het gaat gebeuren heb ik niet in de hand, het zou echter qua trainingsomgeving een logische stap zijn ;)
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  dus Dul blijft bij de ploeg, maar rijdt geen marathons meer?
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, dat lijkt me wel. Ze heeft gewoon een contract voor twee jaar bij de stichting van Anema getekend. Als 1000m specialist kan zij de marathons wel missen. En eigenlijk veranderd er vrij weinig ten opzichte van afgelopen seizoen. Toen reed ze misschien 5 à 6 marathons van de beschikbare 24 wedstrijden. De focus is altijd op de langebaan geweest; zelfs de Holland Cup of trainingswedstrijden in Thialf gingen altijd voor. Die marathons zijn in haar geval louter bedoeld geweest als training. Bij toeval is ze er dan wel behoorlijk goed in gebleken.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik vind het niet heel logisch om als 1000m-rijdster bij een marathonploeg te gaan trainen, zonder andere 1000m-rijders (al kan Schouten natuurlijk best hard sprinten)
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik vraag mij wel af hoe zij dan betaald wordt? Royal Aware heeft weliswaar een klein deel van de langebaan sponsoring op zich genomen, maar waarom zou zij het salaris van Dul gaan betalen als ze niet eens voor trainingskampen betalen.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat was voor Heather ook geen probleem. Ze rijden daar immers toch elke dag achter de mannen aan. Bergsma en Stroetinga rijden 24,0 in Thialf op de Mass Start -> geen vrouwelijke sparringspartner die daar tegenop kan tijdens afbouwende tempotrainingen. Daarnaast rijden Schouten en Groenewoud misschien wel snellere rondjes dan Dul. Vooral Groenewoud zou ik niet uitvlakken. Vorig jaar gewoon 8e op de 1000m op het NK Afstanden, ondanks de focus op het marathonschaatsen. Genoeg sparringspartners dus. Edit: Zouden we zowat vergeten dat Dul vorig seizoen nog een Mass Start op een World Cup reed. Dan zit je bij die ploeg qua specialisme perfect.

  Royal A-ware en de andere sponsoren betalen de schaatsers niet rechtstreeks. Zij dragen ieder jaar een bedrag af aan de stichting van Anema. Het bestuur van die stichting bepaald waarvoor de sponsorgelden worden aangewend. Dat bestuur contracteert de schaatsers en betaald hen. Van het beschikbare budget wordt vervolgens een post marathon en een post langebaan begroot. Het is de keuze van het team zelf geweest om de nu beschikbare sponsorgelden niet primair aan te wenden voor trainingskampen, maar om daarvan salarissen (met korting) uit te keren. Daarnaast ligt dat met betrekking tot de trainingskampen iets genuanceerder. Er is genoeg budget voor de drie grote pre-seizoenstrainingskampen (Livigno, Inzell, Erfurt). Er zijn echter nog veel meer trainingskampen (zeker tijdens het seizoen) waar momenteel nog niet genoeg budget voor is en waarvoor sponsoren worden gezocht.
  Laatst bewerkt: 18 jul 2020
  sysya vindt dit leuk.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  ahja, ik zag Groenewoud over het hoofd.

  en als trainen met mannen voor haar werkt: doen! Maar volgens mij (gevoel, heb even geen feiten op een rijtje) gaat dat niet voor iedereen goed.
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Het is voor de meeste niet verstandig om dat standaard te doen. Zo jaag je jezelf over de kling, af en toe met de mannen mee trainen is vrij normaal zeker voor de vrouwelijke toppers, maar de vaste trainingsmaatjes zijn toch vaak vrouwen van een vergelijkbaar niveau.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, dat bedoel ik. En dan vind ik de keus van Dul dus wel opvallend (waarbij ik Groenewoud vergat)
 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Matthias Grosse gaat in Duitsland energiek verder om daar alles naar zijn hand te zetten. Inmiddels heeft hij bondscoaches aangesteld die er voor moeten zorgen dat Duitsland weer achtervolgingsploegen gaat krijgen. Bij de mannen wordt Andreas Behr de bondscoach, bij de dames Gunda Niemann-Stirnemann. Haar dochter zal deel uitmaken van de selectie, waarvan Claudia Pechstein de aanvoerdster is. Bij de mannen is Patrick Beckert de aanvoerder van het team.

  De vacature voor bondstrainer, opengevallen na het ontslag van Erik Bouwman, verwacht Grosse voor september in te vullen. Dan moet hij immers officieel gekozen worden als voorzitter van de Duitse bond.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

 17. Nogeenbrabo

  Nogeenbrabo Active Member

  Het is een bijzonder type. Maar hij gaat ten minste wel lekker voortvarend aan de slag.
 18. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Positief nieuws. Het was ook een schande dat een land als Duitsland ontbrak bij het WK ploegenachtervolging.

  Ik dacht dat Gunda Niemann en Claudia Pechstein vroeger een slechte verstandhouding hadden en ben daarom verrast door deze stap. Met Victoria Stirnemann, Claudia Pechstein en Michelle Uhrig moet Duitsland zich gewoon kunnen plaatsen voor het WK afstanden. Of Gunda Niemann een goede bondscoach is weet ik niet. Ik vind het ook wat ongemakkelijk dat ze de moeder van een schaatsster is. Wel is dit publicitair en dus ook commercieel een verstandige zet. Gunda Niemann die een team met haar dochter, Claudia Pechstein en de fotogenieke Michelle Uhrig staat te coachen, haalt alle Duitse media.

  Dat met Patrick Beckert Duitslands beste mannelijke schaatser in het team terugkeert, lijkt me ook een positieve ontwikkeling.
  Lisan en mi vinden dit leuk.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Regie en visie zijn beter dan geen regie en visie.
  Hoewel ik nog steeds mijn twijfels heb over de tandem worden er in ieder geval weer serieuze ambities neergelegd.
 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Eerlijk gezegd denk ik dat de Duitse schaatsers zich nu schikken in hun lot, de meesten stonden achter Bouwman.

Deel Deze Pagina