Selectie Olympische Spelen

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 30 dec 2017.

?

Wie van de drie?

 1. Blokhuijsen. Roest kan de TP net zo goed rijden.

  5 stem(men)
  12,2%
 2. Roest. Is nu eenmaal nummer 10. En genoeg alternatieven op de 1500.

  3 stem(men)
  7,3%
 3. Krol. Als Verbij de 1000 rijdt in zijn plek zijn we zelfs sterker.

  33 stem(men)
  80,5%
 1. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat is wel zeker ja. Er zijn er hier een flink aantal die hopen dat de Nederlanders en dan met name Kramer, Verweij en Ter Mors volledig falen op de spelen. Die bovendien liever een buitenlander zien winnen dan een Nederlander. En er zijn er ook die niet kunnen wachten op het bericht dat er een keer een Nederlander op doping betrapt wordt zodat ze hard op kunnen roepen dat ze het altijd al geweten hebben.
  tkwouter vindt dit leuk.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Hopen op buitenlanders vind ik niet zo gek. Zeker niet als je hoopt op sporters die er veel meer voor moeten laten om de Spelen te kunnen halen. Zonder veel ondersteuning. Voor die liefhebbers kan ik enorm respect hebben. Zo'n Brodka die olympisch kampioen wordt, dan kun je toch niet balen dat er geen Nederlander won?

  Maar ik ga echt niet balen als er wel een Nederlander wint. Ook niet als Ter Mors de 1500 wint of als Bergsma de 10km wint.
 3. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Ik zou blijer worden van olympisch goud voor Sverre Lunde Pedersen dan Kjeld Nuis op de 1500m om even een voorbeeld te noemen. Ik vind het juist zo mooi in het schaatsen dat het een internationale sport is en fans uit verschillende landen gewoon naast elkaar in het stadion hun favoriet kunnen aanmoedigen. Bij sporten die ik intensief volg zoals het schaatsen in wielrennen kijk ik meer naar de persoon dan naar het land. Vind daar niks mis mee. Waarom zou je altijd voor degene moeten zijn die in hetzelfde land als jou geboren is? Dat betekent echter niet dat ik hoop op falen van Nederlanders, of nog erger dopinggebruik. Dat zijn 2 verschillende dingen.
  EenBrabander en Monique vinden dit leuk.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  niks mis mee als er buitenlanders winnen. Zeker als er een mooi verhaal achter zit: graag! Peter Michael die de 5km voor de neus van Kramer weg kaapt is toch een briljant sportverhaal? Ik hou daar van.
  Evenzo zou goud voor Irene Schouten prachtig zijn (na wat er met haar moeder is gebeurd gun ik het haar nog 100x extra dan ik toch al deed).

  Maar ik hoop wel dat er naast buitenlandse mooie verhalen ook voor de Nederlanders wat overblijft :).

  En doping hoop ik nooit op. Bij niemand.
  Monique en Hakkie2 vinden dit leuk.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Inderdaad, medailles met een verhaal zijn mooi. Een verhaal van iemand die van ver komt, een verhaal van een buitenbeentje die alles in zijn eentje heeft moeten uitzoeken.

  Maar ook een verhaal van superieure dominantie of een verhaal van 'eindelijk dat verdiende goud' (Kramer op de 10) is mooi. Of een verhaal als dat van Wüst: ik hoop voor haar op minstens 1 (liefst individueel) goud. Dan wint ze goud op 4 achtereenvolgende Spelen. Ongekend in Nederland.
  proeme vindt dit leuk.
 6. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Mehh.... nice try. Het gaat meer om verschil in reactie aan te tonen. buitenland= voor het leven schorsen, ongeacht wat voor middel het is geweest. binnenland= vormfout, onschuldig... al is het 2x EPO.
 7. miquel1983

  miquel1983 Active Member

  Wanneer ze Verbij op de 2e of 3e plek 1000 meter in de matrix hadden gezet, was het gevolg voor Krol hetzelfde geweest. Dat is prima te verdedigen, gezien de prestaties en seizoenstijden van Verbij dit jaar. Krol wist van tevoren dat die 3e plek op de 1000 meter geen garantie was.

  Vervolgens wist Krol voor aanvang van de 1500 meter dat de 3e plek aldaar - na Nuis en Verweij - wel een garantie was voor de Spelen. 1:44;87 van Roest, een tijd die met de lage luchtdruk, snelle tijden en het goede ijs voor Krol prima haalbaar moest zijn, maar hij reed gewoon een slechte race.

  Bij blessure van Verbij is het logisch dat Otterspeer de 10e man is.
  1) omdat de 3e plek 500 meter hoger staat in de matrix dan de 3e plek 1000 meter.
  2) omdat Otterspeer op zowel 500 als 1000 meter kansrijk is, terwijl je anders Krol op 1000 meter hebt en Nuis op 500 meter, zonder medaillekans voor Nuis dus.
  3) omdat de prestaties van Otterspeer op de 500 meter in WC-verband relatief beter zijn dan die van Krol op de 1000 meter. Krol werd 1 keer 3e. Otterspeer werd 1 keer 2e en 1 keer 3e en stond 2e in WC-stand voor de laatste WC in SLC waar hij niet aanwezig was.

  Natuurlijk is het lullig voor Krol, maar Nederland is bij de heren enorm sterk in de breedte en Krol heeft zelf gefaald op zijn beste afstand. Wel zou je kunnen zeggen dat bij een blessure van Verbij zowel Krol als Oterspeer moeten worden aangewezen, omdat de 500 en 1000 meter beide hoger staan in de matrix dan de posities van Roest en Blokhuijsen, waarvan er dan 1 moet afvallen. Wanneer ik advocaat van Krol zou zijn, zou ik me daarvoor inzetten, want met dat argument maak je denk ik meer kans. Ook dat zou lullig zijn, want dan zitten Roest en/of Blokhuijsen wel erg lang in onzekerheid. Lullig blijft het toch altijd wel voor iemand. Laten we hopen dat Verbij gewoon fit is straks.
  Rondje27 9 vindt dit leuk.
 8. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Beste wensen voor 2018 aan alle collega forumleden!
  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 9. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  OK, even een tweede poging, nu wat beter onderbouwd, voordat ik een kwart stel en de rest er bij wordt ingevuld.

  De MS is, net als de TP maar dan nog veel erger, niet bij voorbaat in tijd uit te drukken. Dat maakt de gemakkelijke selectie van gewoon 'de snelsten op enig tijdstip' niet mogelijk.
  Dan moet je naar andere manieren van selectie.
  1. Een bondscoach die aanwijst. We zien dat in de teamsporten met een bal.
  2. Toch iets formeren van 'de besten kwalificeren zich'
  In dit tweede model zou je naar wedstrijden kunnen zoeken waarin je dan toch probeert te bepalen wie de besten zijn.
  laat i het dan uitbreiden door de MS niet op het okt te willen, maar op de agenda.
  Je zou ook kunnen denken aan een kwalificatietraject waarin de wc's meespelen. In zo'n model zou je toch eens deel uit moeten maken van een winnend duo.
  Kramer heeft nu nog nooit iets laten zien: nog nooit zelf gewonnen, nog nooit een teammaat aan de winst geholpen.

  Liever zag ik trouwens het gehele team beloond voor de winst, zoals ook in andere teamsporten gebruikelijk. Al besef ik dat een winst van Lee, Swings of Mantia nauwelijks een teamprestatie genoemd mag worden.
 10. kesselman

  kesselman Member

  het gaat erom dat we zoveel mogelijk mensen naar de OS sturen met realistische kans op (gouden) medailles.

  Met de matrix in het achterhoofd is dus de beste keuze gemaakt.

  en wat de reserve betreft

  2) omdat Otterspeer op zowel 500 als 1000 meter kansrijk is, terwijl je anders Krol op 1000 meter hebt en Nuis op 500 meter, zonder medaillekans voor Nuis dus.

  en wat betreft de MS,dat is afwachten
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  maar niet te lang...
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Pardon? De man die de eerste wereldkampioen is op dit onderdeel (en een jaar later 2e) mag vooral niet naar de Spelen omdat hij zich niet op een 'normale' afstand plaatst? De mass start is een specialisme net als de individuele afstanden. Daar ga je dan de beste man bij zoeken. De fout die nu gemaakt is dat er niets in de regels stond over duo's die zich internationaal hebben bewezen. Daarmee had je Kramer voor het blok kunnen zetten. Nu krijg je luchtfietserij.

  Even nagezocht: Blokhuijsen reed in 2015/16 4x in de B groep. Resultaten: 3e achter Thorup en Cheol-Min Kim, 4e achter Mantia, Silovs en Joo, 2e achter Seung-Hoon Lee en 2e achter Fan Yang. Niet verkeerd maar ook niet zo goed dat hij een bedreiging vormde voor Bergsma of Stroetinga. Blokhuijsen heeft niet de hele goede sprint maar ook niet de kracht om een ontsnapping succesvol af te ronden.

  Jorritsma mocht het vorig jaar (weer) proberen nadat Anema in de nationale wedstrijd Bergsma en Stroetinga aan de kant hield maar kon niets klaar spelen. Dat was hét moment geweest voor Kramer om in te stappen. Maar hij deed het niet. Daar kun je allerlei redenen voor bedenken (geen belangstelling etc.) maar ik denk dat hij gewoon veels te bang is dat hem iets overkomt in zo'n wedstrijd. In de nationale marathons bungelt hij vaak achteraan omringt door ploeggenoten. Want er zal maar een onverlaat zijn die hem ergens een duwtje geeft waardoor hij onderuit gaat. Dan kun je beter vooral geen vuile handen maken, hopen dat anderen fouten maken en dan via de media een campagne starten.

  Wüst is net zo'n opportunist als Kramer en ik moet nog maar zien hoe zij zich in een peloton staande houd. Leenstra heeft er denk ik geen belangstelling voor en ik denk dat ze er ook niet goed in is. Ter Mors zou met Schulting een mooi duo zijn. De Jong en Achtereekte hebben wel wat marathon ervaring opgedaan bij Anema, zij liggen meer voor de hand. Ontzettend jammer trouwens dat Mariska Huisman het niet meer kan meemaken, zij was echt een hele goede voor dit werk en hield ook van harde wedstrijden.
  Laatst bewerkt: 1 jan 2018
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, maar bij alle afstanden bij de mannen hebben we een topfavoriet voor goud of de grote uitdager. Dat hebben we bij de MS niet, dus moet je die plek in de matrix het liefst kunnen vullen zonder dat het ten koste gaat van de 10 plekken.

  Stroetinga had best gemogen als we een onbeperkt aantal schaatsers hadden. Maar nu was eigenlijk zeker 2,5 jaar geleden al wel duidelijk dat Stroetinga naar de OS geen optie was. En dan moet je schakelen en niet bij de oude wereldkampioen blijven hangen. Maar kiezen voor experimenteren met schaatsers die wel naar de OS gaan. Dat is eigenlijk de enige fout die Kuiper heeft gemaakt: hij is te lang blijven hangen bij schaatsers die niet naar de OS gaan op een andere afstand, waarschijnlijk omdat hij de kansen op wereldtitels zo groot mogelijk wilde houden. En dat waren juist mooie wedstrijden om te testen voor de OS.

  Maar goed, ik denk dat dit binnenkort vanzelf goed komt. Op het EK zit je al met een max van 10, ik denk dat vanaf volgend jaar of het WK afstanden daarna er ook daar maximaal 10 schaatsers kunnen. Dan zal de bondscoach vanzelf slimmer moeten kiezen.
  tkwouter vindt dit leuk.
 14. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Yep.. dat Kramer nu ineens wel belangstelling heeft/zou hebben voor de MS is natuurlijk puur opportunisme... daar hoeven we niet lang over te hebben. En het helpt natuurlijk om een BC te hebben die een TVM verleden heeft... dan is het makkelijker om je tin de ploeg te praten.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Je weet dat de assistent bondscoach iemand met een BAM verleden is? Christijn Groeneveld...
  Danielle vindt dit leuk.
 16. Mey

  Mey Well-Known Member

  Dan moet je iemand als Smeekens dus ook niet meenemen.

  Volgens mij is de MS zo'n ander nummer dan de tijdritten dat je daar juist een plekje voor moet vrijmaken voor iemand die zich er volledig op richt (zoals het bij de dames eigenlijk wel gebeurd). Nu neem je dus schaatsers mee die geen plekjes van anderen innemen, maar nauwelijks ervaring hebben waardoor de kans op medailles ook gering is (terwijl je met het enorme aanbod van schaatsers in Nederland gewoon een topfavoriet moet kunnen afvaardigen).
  SprintMaster vindt dit leuk.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Kijk eens naar het afgelopen WK Afstanden ;)

  Smeekens is op de 500m wat mij betreft juist het voorbeeld van een topfavoriet voor goud. Itt wie dan ook op de MS. Die hebben we gewoon niet. De enige die het talent zou hebben om topfavoriet te zijn op de MS is Sjinkie Knegt, volgens mij.
 18. Mey

  Mey Well-Known Member

  Hij heeft in 4 jaar één goede race gereden, dan ben je geen topfavoriet. Maar dat terzijde, daar ging het niet me niet om.

  Mijn punt is dat we geen topfavoriet op de MS hebben omdat we het niet serieus nemen. Zolang er wordt geredeneerd zoals jij doet ("moet iemand zijn die ook op andere afstanden erbij is") gaat dat ook niet gebeuren. Op alle andere afstanden wordt gespecialiseerd, maar juist op het meest unieke nummer mag dat niet? Volgens mij draai je de redenering dus om. Eerst accepteren dat het een uniek nummer is, en dan pas krijg je toppers.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Misschien heb je daar wel gelijk in, maar we hebben geen topper. Geen specialist. De enige die dat wilde is inmiddels 37 en gewoon niet snel genoeg meer. Zou ook niet bij de favorieten horen als hij zou starten. En er zijn geen anderen die het willen, daarin specialiseren. En dan kan Kuiper moeilijk mensen dwingen en moet hij het doen met wat hij heeft: specialisten op afstanden die zich op afstanden plaatsen en de MS er wel naast willen doen. Meer heeft hij niet. Maar dan moet hij wel kiezen voor afstandsspecialisten die goed genoeg zijn om de OS te halen. Want anders gaat de MS schaatser die geen favoriet is altijd ten koste van een medaillekandidaat.

  Hetzelfde verhaal: Vorig jaar vond ik het ook gek dat hij Blokhuijsen liet invliegen voor de TP, ik schatte de kans dat hij niet naar de OS zou gaan als vrij groot in. En dan moet je daar dus rekening mee houden en schaatsers gebruiken die de OS wel gaan halen.
 20. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  een asistent bondscoach.. wow, die heeft vast heel veel te zeggen. :(:oops:

Deel Deze Pagina