Schaatshelm

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Danielle, 2 dec 2014.

 1. VVA

  VVA Member

  Ik las laatst een artikel over helmen dragen tijdens wedstrijden, waarin gesproken werd over een aerodynamisch voordeel voor de dragers NIET voor de niet-dragers.
  Het zal er wel om gaan hoeveel mensen hersenletsel over houden aan valpartijen, voordat er werkelijk iets verandert.
  Wat dat betreft heb ik een voorsprong: ik heb al hersenletsel en besef dat het zo genoeg is.
  Combinaties met schaats cursussen zoals je voorstelt lijken me een heel goed idee. Ze te koop aanbieden op de schaatsbaan is misschien ook een optie.
 2. Tsuki

  Tsuki Active Member

  De KNSB kan ook een bijdrage leveren door bij de trainersopleidingen ook een module over stimulering van veiligheid aan te bieden, voor zover dit onderwerp nog niet wordt behandeld. Verder kunnen ook de verenigingen het dragen van een beschermend hoofddeksel en andere beschermingsmaterialen stimuleren. Ik ken verenigingen waarbij het voor de jeugd verplicht is om met een ribcap op te trainen. Ook bij het skeeleren wordt het dragen van een helm en handbescherming verplicht gesteld.

  (Ik heb meegemaakt dat een trainer een jongetje van een jaar of zes dat zijn handschoenen/polsbeschermers niet aan wilde, omdat het zo warm was, op het bankje langs de skeelerbaan heeft neergezet met de mededeling dat hij pas weer mee kon doen als hij zijn handen bedekt had. Het jongetje reageerde met 'rotmeester', ging vijf minuten zitten mokken, maar trok toen wél zijn bescherming aan en ging weer meedoen. Je kunt dit wat te streng vinden, maar deze trainer laat dus wel duidelijk zien dat veiligheid heel belangrijk is en dat hij wat dat betreft geen concessies doet.)
  ZeeKoei, VVA en Danielle vinden dit leuk.
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Als ik schaatsinstructie geef behandel ik regelmatig het thema veiligheid en daarbij benadruk ik het belang van hoofdbescherming met minimaal een muts en beter nog een helm. Helaas beklijft die boodschap bij sommigen slecht en kom ik cursisten tegen die volharden in blootshoofds schaatsen. Commentaren als "een muts slaat mij niet" en "ik vind het lekker met mijn hoofd in de wind" krijg ik als reacties en ja dan houdt het voor mij op. Gelukkig zijn handschoenen op de ijsbaan wel verplicht en kan ik daardoor cursisten zonder handschoenen weigeren. Op mijn KNSB trainingsuur in verenigingsverband ben ik vooralsnog met helm op een "vreemde vogel". Val ik ook eens op!
  VVA vindt dit leuk.
 4. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Nou ja als iemand incidenteel een keer schaatst, kan ik me voorstellen, dat die er niet over nagedacht heeft, maar al die mensen die het schaatsen serieuzer oppakken?? Nu ligt het initiatief bij het individu, denk toch dat je het landelijk moet aanpakken.
 5. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Goed nieuws, in haarlem, hebben ze op de digitale billboard nu een veiligheidsaanbeveling:Denk aan uw veiligheid draag handschoenen en muts, beter nog helm!
  VVA vindt dit leuk.
 6. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  ze hebben naar je geluisterd ;)

  winnaar van open NK Weissensee, mét helm
  [​IMG]
  Schaatstinus, VVA en De stoemp vinden dit leuk.
 7. VVA

  VVA Member

  GEWELDIG!!
 8. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  VVA en ZeeKoei vinden dit leuk.
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Maar zo'n Casco, de goedkoopste, is al snel een dikke 100 euro (zonder funky vizier, dat is nog eens dikke 40 extra), die duurdere speedairo gaat richting 200. Een deftige korting erbij en je zit wel op het niveau van zijn concurrenten.
  Wat goedkoper zijn nl de shorttrackhelmen Las Mistral Ice en de Evo helmen, en lijken ook degelijke adelbrieven te hebben, maar moeilijk om deftige reviews over te vinden...
  En zo'n Sinner Helm Zeta (ski?) is vooral bedoeld outdoor neem ik aan?
 10. Miki

  Miki Member

  Is de Smartcap achterhaald? Ik draag er een, maar als ik dit draadje lees dan krijg ik het gevoel dat Casco de norm is geworden.
 11. VVA

  VVA Member

  In de Duitse test van de SmartCap, wordt al aangegeven dat het niet om een echte helm gaat, en dat er dus ook niet dezelfde eisen aan gesteld kunnen worden.
  Meer een butsmuts dus. Ik blijf van mening dat alles beter is dan niets, dus gebruik hem alsjeblieft.
  Als je eens wat geld over hebt kun je altijd een andere kopen en in de tussentijd ben je toch beschermd, zij het niet optimaal.
 12. VVA

  VVA Member

  Ik ben blij dat er de laatste tijd zoveel aandacht is voor dit onderwerp. Zodra je een beetje bewust wordt van de problemen die er kunnen ontstaan, blijkt plotseling dat toch een heleboel mensen al op een erg onprettige manier met het ijs in aanraking te zijn gekomen... sommigen hebben er naar eigen zeggen na jaren nog last van. Hoe duur mag een helm dan zijn? Beter nog: Hoe duur mag je gezondheid/veiligheid zijn?? Snijvaste handschoenen en onderbeen beschermers zijn ook zeker niet overbodig voor recreatieve schaatsers.
  Als je heel blijft is het veel langer leuk!
 13. VVA

  VVA Member

  De ski en snowboard helmen hebben een vrij lage nekuitsparing, met als gevolg dat de helm in je nek drukt als je in de schaatspositie zit. Voor veel schaatsers zal dit geen probleem zijn, maar als je 'diep' wilt zitten is dat wel iets om rekening mee te houden.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Valse veiligheid.
  De helm van Hekman is een pleister op de dwarslaesie die HIJ bij Christijn Groeneveld heeft veroorzaakt beter zou een back protector zijn.

  Ik heb volop contact met de KNSB over welke helmen geschikt zijn voor schaatsen.
  Bij meer info kom ik daar op terug.
  VVA, schaatsbart, ZeeKoei en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 15. Spits

  Spits Active Member

  Bij het krijgen van schaatslessen 2 weken geleden werd ik van achter geraakt, en belande zijdelings op mijn elleboog. Dit kan gebeuren, er zijn immers veel onervaren en lerende mensen op de baan. Ik had mijn, zoals altijd, scrumcap (soort rugbysport hoofd bescherm apparaat) op, maar op dat moment was ik beter af geweest met een paar elleboog protectors. Het doet trouwens nog lekker verotte pijn als ik in de auto de ''opel manta'' houding aanneem (elleboog nonchalant tegen het raam...auw!).
  En waar houd het dan een keer op; misschien val ik volgende week een keer op m'n knie, hup ook maar en paar knie beschermers erbij dan. Eigenlijk zou het antwoord JA! moeten zijn....maar toch, het is denk ik moeilijk een balans te vinden om plezierig en veilig te willen/kunnen schaatsen.
  Veilig is inderdaad willen; Rug, knie, elleboog, pols protector, snij beschermende kleding, en last but not least, de ouwe gouwe helm....... Zou je er nog plezier in kunnen hebben met deze toch vrijheids beperkende (qua beweging/techniek) factoren?

  Groet, Menno.

  PS. Ik weet in de kwestie Hekman/Groeneveld niet wat de toedracht was, maar ik mag toch (hoop ik) aannemen dat de dwarslaesie niet met opzet veroorzaakt is.
  Tsuki vindt dit leuk.
 16. martijs

  martijs New Member

  Kreeg net de Mijnten nieuwsbrief. Even ordinair linken naar de site van deze lieve mensen (imho)
  http://www.mijnten.nl/product/marchese-schaatshelm-schaatsen

  Er is dus nu een ISU goedgekeurde schaatshelm. Er kunnen vizieren op en de ventilatie gaten schijnen af te dichten te zijn. Ik zie persoonlijk eigenlijk geen enorme reden om mijn fijne fietshelm af te doen behalve dat ik het een uitstekende ontwikkeling vind. Dus ik ga er voor komende seizoen één kopen en op de baan dragen. Weer 100 euro lichter maar ja :)
 17. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Een belangrijke reden om geen fietshelm op te zetten tijdens het schaatsen is dat het nog gevaarlijker is dan geen helm dragen. Een fietshelm is zo gemaakt dat hij aerodynamisch is op een fiets. Daarvoor hebben ze onderzoek gedaan naar hoe men terechtkomt bij zware crashes op de fiets. Hierbij zijn ze erachter gekomen dat je bij fietsen vrijwel nooit recht op je achterhoofd valt. Dit terwijl bij schaatsen het achterhoofd juist het meest geraakt wordt. Wanneer je met een fietshelm op op je achterhoofd zou vallen, dan is de kans groot dat je hier een whiplash aan over houdt. Een fietshelm steekt namelijk uit aan de achterkant en schaatshelm is stomp.
 18. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  De LAS mistral Ice II en de EVO helm voldoen aan de ISU.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 19. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Afgelopen week voor mijn skeelers (de zomer is nog niet afgelopen) op bezoek bij Mijnten en de Marchese helm bekeken en gepast. Ziet er gelikt uit en past op mijn grote hoofd voortreffelijk. Als ik vorig seizoen al niet geïnvesteerd had in een nieuwe Casco helm dan.........
 20. De stoemp

  De stoemp Member

  Met een beetje smal hoofd is die helm echt heel erg breed volgens mij.

Deel Deze Pagina