Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Ik hoop dat je gelijk hebt Goudsche Doorloper...
Ik wens niemand toe wat ik gezien heb op revalidatie van permanent hersenletsel door schaatsongelukken!
En ja, het is ieders eigen verantwoordelijkheid, maar als er iets gebeurt is het gewoon... TE LAAT!
De gevaarlijkste schaatsongelukken gebeuren vanuit (bijna) stilstand als je geschept wordt door iemand die onderuit gaat of per ongeluk tegen je aan botst.
Als je het mij vraagt zou het gewoon verplicht moeten worden, net als handschoenen. En ik ben liever een paar vingers kwijt dan mijn hersenfuncties... en ik weet uit ervaring (beroerte) wat hersenbeschadiging met je doet.
Kan je mij een onderzoek laten zien waarin de afweging wordt gemaakt tussen hersenletsel veroorzaakt door het niet dragen van een helm en eventueel nekletsel veroorzaakt door helmen?
De (Amerikaanse) onderzoeken die ik heb gelezen (gevonden-/ gezien-/ gelinkt in een forum www.slowtwitch.com) geven aan dat hersenletsel niet wordt voorkomen door het dragen van helmen. Dit gaat dan op voor het gebruik op de fiets. Het bleek wel dat de hoeveelheid (gedeeltelijke) verlammingen toenam doordat een nek op een ander moment krachten krijgt te verwerken dan het lichaam verwacht. Ik ben wel benieuwd welke van de 2 een voordeel geeft.
Tot nog toe zie ik meer emotie dan ratio in alle betogen. Ik ben absoluut voor veiligheid maar niet voor schijnveiligheid gevoed uit emotie.
Het is behoorlijk lastig om een causaal verband aan te tonen tussen het dragen van een helm en het voorkomen van hersenletsel. Wanneer iemand een ongeluk heeft gehad kan je niet zeggen, hij droeg een helm en hij heeft geen hersenschade opgelopen, dus de helm heeft geholpen. Het enige dat je kan doen is kijken naar statistieken. Nu zijn goede statistieken over het dragen van een fietshelm in het verkeer echter zeer lastig te vinden. In landen waar veel gefietst wordt, draagt bijna niemand een helm. En in landen waar een helmplicht heerst fietst haast niemand. Ook zijn de statistieken van die landen niet met elkaar te vergelijken. Het ene land heeft zijn infrastructuur veel beter ingericht op fietsers dan het andere land. Ook jaar over jaar zijn statistieken lastig te vergelijken. Elk jaar is er weer meer verkeer op de weg, neemt populariteit van fietsen toe, of juist weer af, etc.
De enige stabiele groep waar je de statistieken goed van kan interpreteren zijn wielrenners. Bij wielrenners is het percentage van het aantal wielrenners dat hersenschade heeft opgelopen, sinds de invoering van de helmplicht in elk geval drastisch afgenomen. Dit wil echter weer niet zeggen dat dat net zo is bij fietsen in het verkeer. Over het algemeen wordt in het verkeer met veel lagere snelheid gereden en er is een veel grotere kans dat je als fietser geschept wordt door een groter en sterker object waardoor er weer hele andere factoren meespelen.
Ook zijn deze statistieken weer totaal niet toe te passen op schaatsen. Wel is het zo dat er bij schaatsen een opvallend hoog risico is op letsel aan het hoofd. Er doen zich vaak situaties voor waarvoor een helm specifiek is ontworpen. Percentueel gezien in elk geval vaker dan bij fietsen in het verkeer. Er wordt vaak op het hoofd gevallen, iemand anders zijn schaats raakt het hoofd, of ledematen van andere schaatsers raken het hoofd. Dit zegt natuurlijk nog steeds niets over de mogelijke effectiviteit van een schaatshelm. Wel denk ik dat de effectiviteit van een schaatshelm veel makkelijker aangetoond kan worden dan die van een fietshelm in het verkeer. Een ijsbaan is een veel controleerbaardere omgeving en ijsbanen zijn overal ter wereld hetzelfde. Ook zijn er veel duidelijkere statistieken over het aantal letsels en het soort letsel bij te houden. Nu de populariteit van helmen toeneemt (op ijsbaan Haarlem al bijna 50%) kan denk ik vrij snel een conclusie getrokken worden.