Schaatshelm

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Danielle, 2 dec 2014.

 1. De stoemp

  De stoemp Member

  In hoeverre gaat de helmplicht gelden bij anateur marathons op c2/3 niveau? En moeten de helmen dan ook een schaats keurmerk hebben of voldoet een ronde giro wielrenhelm ook?
 2. Remco

  Remco Member

  Vandaag de Casco (speedster en speedairo) en de Marchese helm gepast. Ik vond de Marchese erg prettig zitten en gezien het behoorlijke prijsverschil met de Casco's en het feit dat de Marchese officieel door de ISU is goedgekeurd, heb ik deze uiteindelijk aangeschaft. Volgende week gaat IJsbaan Twente open. Ik ben benieuwd of ik over een paar weken nog steeds zo enthousiast ben. Ondanks dat ik "maar" een recreant ben, heb ik op Twente, Flevonice en de Weissensee te veel hoofdletsel gezien en ben ik nu echt overstag gegaan.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Jaloers jaloers o_O
  IJsbaan Eindhoven gaat pas over dik een maand open :(

  Nog even een vraagje over schaatshelmen: vanaf welke snelheid is zo'n helm nodig? Op ijsbaan Eindhoven heb ik trouwens nagenoeg niemand met zo'n ding op zien rijden.
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Basis natuurkunde: horizontale snelheid heeft geen invloed op de verticale (val) snelheid. Bij elke snelheid, en stilstand, is een helm veiliger..
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ja, snap ik, maar vanaf welke snelheid is een helm écht nodig? Zoals ik al zei heb ik nog niemand met zo'n ding op zien rijden... En in de vier jaar dat ik schaats heb ik nooit hoofdletsel gehad wegens een val. Totdat ik hier de discussie zag had ik nooit overwogen een schaatshelm op te doen. Anderzijds, bij het skeeleren doe ik altijd een helm* op, en ook beschermers, maar de verklaring daarvoor is natuurlijk dat asfalt toch wat minder glad is dan ijs, en dat je rekening moet houden met voetgangers/fietsers/auto's/stoplichten/scooters/enz.

  *ja, een fietshelm.
 6. Remco

  Remco Member

  Ik val zelden op het ijs, hooguit 3 of 4 keer per seizoen, en als ik val dan glij ik meestal de kussens wel in. Je ziet vaak gebeuren dat iemand die in de buitenbaan aan het uitrijden is geschept wordt door een schaatser die valt. Je valt dan achterover en reken er maar op dat het ijs niet meegeeft, zelfs niet als je bijna stil staat ;-)
 7. dsdevries

  dsdevries Active Member

  3 of 4 keer per seizoen noem jij zelden? Alles is kennelijk relatief. Aan de andere kant, men zegt altijd: "schaatsen leer je door vallen en opstaan". Dus wanneer je niet meer valt, zul je ook niets meer leren.

  Maar even alle gekheid op een stokje. Dit is natuurlijk hetzelfde als je gordels uit je auto halen omdat je toch nooit een ongeluk krijgt, of je reserve wiel thuis laten omdat je toch zelden een klapband hebt. Die dingen heb je voor het geval dat het wel gebeurd. Waar ik persoonlijk banger voor ben is dat iemand anders mij onderuit rijdt en daarbij bijvoorbeeld een schaats in mijn hoofd prikt.
 8. Joris180

  Joris180 Active Member

  Afgelopen vrijdag op ijsbaan Twente best veel mensen met helm gezien (vooral van verenigingen). Was andere jaren niet zo.
 9. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Idem gisteren in Nijmegen. De helmen breken nu door!
  schaatsbart vindt dit leuk.
 10. Joris180

  Joris180 Active Member

  Niet letterlijk, hopelijk.
  ZeeKoei, EenBrabander en fransvanbakel vinden dit leuk.
 11. Schaatsmuis

  Schaatsmuis New Member

  Zo. Missie geslaagd!

  Sinds vandaag ben ik de trotse bezitter van een Evo Pro schaatshelm. Ik moet wel even wennen aan mijn nieuwe looks maar gelukkig hoef ik niet naar mezelf te kijken op de ijsbaan, dat doen anderen maar! Volgens mijn vriendin lijk ik op een paddestoel. Beter dan een splijtwam, denk ik dan maar

  Overigens wist de vriendelijke verkoper van Collard me te vertellen dat er zo vroeg in het seizoen al een grote vraag naar helmen was. Ik ben benieuwd of we dat op de baan terug gaan zien!
  VVA en Schaatstinus vinden dit leuk.
 12. VVA

  VVA Member

  Het is inderdaad overal wel duidelijk dat er meer schaatsers voor een helm kiezen!
  Eigenlijk vind ik dat het verplicht zou moeten worden om een helm te dragen.
  Als je aan den lijve ondervindt wat de gevolgen zijn van een val op je bol zonder helm is het gewoon... te laat!!!
  "ik kan goed schaatsen' of 'ik ben nog nooit gevallen' zelfs 'ik heb nog nooit iemand zien vallen' (ik wel...) zijn geen excuses om zo'n risico te nemen.
  Wat denk je dat je je familie, vrouw, kinderen aan doet als je straks als een kasplantje in een roelstoel zit omdat je zo nodig 'stoer' moest zijn...
  Niet 'stoer' gewoonweg stom! Bovendien betalen we er met zijn allen voor als jij op je muil gaat en het verkeerd afloopt ...
 13. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Een week terug gaf ik schaatsinstructie aan een groepje volwassen mannen (eind dertigers) met nauwelijks of geen schaatservaring. Deze groep had het plan opgevat om op de Weissensee voor een goed doel te gaan schaatsen. Bij de begroeting bleken de mannen vooraf aan het schaatsen nog even allemaal een blikje bier te nuttigen. Hier had ik moeten ingrijpen en zeggen "mannen wees verstandig en maak een nieuwe afspraak", helaas liet ik dat na. Leermoment voor mij! Eerst de gebruikelijke uitleg aan beginners, waaronder de noodzaak van handschoenen (verplicht op de baan) en hoofdbescherming met minimaal een muts en beter nog een helm, waarbij ik de groep rond keek en zag dat het met de handschoenen goed zat en helaas er een paar niets op hun hoofd droegen. Vervolgens een eerste "simpele" beginnersoefening. Een paar minuten minuten later zag ik een van de niet gemutste mannen terug, liggend op het ijs met een bloedende hoofdwond, even bewusteloos, op de brancard afgevoerd en door naar het ziekenhuis. Een dag later hoorde ik dat het "goed" met hem was afgelopen.
  Om VVA te citeren: Veiligheid Voor Alles. Kapotte schaatsen kun je laten repareren, hersenletsel is blijvend
 14. flitsgordon

  flitsgordon New Member

  na twee schaatslessen en 1 schuiver-Middeleeuwse-stijl (nul pijn, behalve aan mijn ego dan, de baan was wel prachtig aangeveegd door mijn achterkant) zit ik te zoeken naar winkels waar je de smartcap kan vinden. maar die hele smartcap is niet meer te vinden, ik zie enkel de ribcap, die volgens mij juist je achterhoofd niet beschermt! hebben jullie enig idee waar ik die smartcap nog kan vinden?
 15. flitsgordon

  flitsgordon New Member

  voor de duidelijkheid, de website van smartcap heeft wel een webwinkel maar nul caps en de activiteiten lijken stopgezet! Verder ben ik vrolijk gaan rondsurfen, maar ik kom geen nieuwe caps meer tegen. Is Smartcap ermee gestopt, of zijn ze overgenomen en heten ze nu heel anders misschien??
 16. VVA

  VVA Member

  Er zijn plenty helmen te koop...
  De smartcap was niet bepaald een goed beschermende optie, maar natuurlijk altijd beter dan niets. En ze hebben uiteindelijk stevig aan de weg getimmerd!
  Persoonlijk zou ik geen helm willen zonder ventilatie, maar ieder het zijne. Even googlen en je vindt genoeg: Evo, Marchese noem maar op... iedereen duikt er op.
  Allemaal duurder dan de smartcap, maar kwaliteit kost geld
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ik zie hier allemaal caps in de webwinkel. In elke maat (niet elke kleur in elke maat).
 18. Mabye

  Mabye New Member

  Tnx, handige info
 19. flitsgordon

  flitsgordon New Member

  HEE de site is weer actief?!
  dat is ook ruig... vorige week was de hele webwinkel leeg. Hakkie, dank je wel, ik had de moed al opgegeven! :)
 20. Spits

  Spits Active Member

  Einde vorig schaats seizoen heb ik dan toch eindelijk m'n scrumcap in de wilgen gehangen en een "hardshell" helmpje gekocht. Na het passen van een Evo en een Marchese helm had ik hetzelfde gevoel als bij een fietshelm...... Zit niet lekker; laat staan dat het lekker schaatst dan.
  Dus dan maar dit:
  [​IMG]
  Yup, full head protection Beebie! In metallic oranje en een paar tulpen "on the side"............ Ik denk dat ik wel ruim baan krijg als dit aankomt glijden op 2 meter hoogte. De helm zit super comfortabel en weegt 565gram. Waarschijnlijk een paar 100(tal?) méér dan een" echte" schaatshelm. Zelf heb ik er niks aan als het weinig weegt en je er toch koppijn aan overhoud ;). De laatste paar lessen 2015/2016 heb ik het potje opgehad en na een paar ronden voelde het alsof ik gewoon een muts op m'n bol had.

  Modbreak SprintMaster: plaatje is wel heel groot... Je kunt beter het formaat 640x480 (message board) aanhouden.
  Laatst bewerkt door een moderator: 29 aug 2016

Deel Deze Pagina