Schaatshelm

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Danielle, 2 dec 2014.

 1. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Of ik vaak val? Nee, maar als ik soms mensen geschept zie worden, schrik ik daar toch weer van. En dus denk ik dat het tijd wordt verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen hoofdje. Ik lijk ook niet de enige te zijn, ik zie er steeds meer verschijnen op de baan.

  Maar nu?

  Waar moet ik voor gaan. Er zijn een aantal opties.
  Ik begrijp ook dat een normale fietshelm schijnbaar geen optie is, vanwege de "toeter" aan de achterkant.

  Een Ribcap
  [​IMG]

  Een Smartcap
  [​IMG]

  Of een Casco
  [​IMG]

  Wat zoek ik?
  Veiligheid. En ik wil ook nog wel een beeeeeetje knap zien op de baan. Om die laatste reden staat de smartcap ver onderaan.
  En als het kan, moet het niet te warm zijn. Maar warmte is iets wat onvermijdelijk met zo'n helm mee komt, denk ik.

  Iemand ervaring?
  Bijvoorbeeld met die Casco? Is die wat goedkopere versie fijn? Of moet je als je een beetje helm wil, toch voor de duurste versie gaan?
 2. Kor

  Kor Member

  Zelf rijd ik al voor het 2e seizoen met een smartcap met daarover een dunne muts van Hunter. Daaronder heb ik ook zo'n Hunter muts. In thialf zit dat wel warm, maar daar schaats ik toch niet zo vaak. Voor het overige is dat goed te doen. Ziet er prima uit en is nog veilig ook. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, zegt het spreekwoord.
  Dat geldt hier ook maar dan in omgekeerde vorm. Gebruik je verstand en kies voor je eigen veiligheid!

  Welke je ook kiest, het is in ieder geval beter dan geen hoofdbescherming.
  Laatst bewerkt: 2 dec 2014
 3. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ik rijd al jaren met een helm, beetje model van die casco, fijn is dat er ventilatie openingen in zitten, die je zowel kunt openen als sluiten. Ik vond de ribcaps en de smartcaps en duur en lelijk; helemaal de ijdelheid opzij zetten vond ik net te gek. Merk er eigenlijk niets van als ik rijd, t is gewoon een veilig gevoel, en ja de tendens om helmen te rijden wint langzaam aan.
 4. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Na een aantal jaren met de oerversie van de Smartcap nu een Casco helm gekocht. De oude Smartcap ging ik ondanks goede voornemens op de baan steeds minder dragen:te warm; niet comfortabel, loslaten van plakstrips voor het doekje; vervormen van de helm in de volle sporttas, e.d. Ruim een week geleden kocht ik een Casco Speedster helm, inmiddels 4 keer gedragen en het bevalt prima. Na het opzetten merk ik pas weer dat ik een helm draag als bekenden me begroeten met: "He heb jij een nieuwe helm?
 5. Schaatsmuis

  Schaatsmuis New Member

  Ik schaats sinds een jaar met een ribcap. Tijdens het schaatsen merk ik er eigenlijk weinig van, behalve als het warm is, dan is het gewoon een soort wollen muts zonder ventilatie. Eerlijk gezegd zit ik er wel aan te denken om over te stappen op een echte helm. De reden hiervoor is dat ik twijfel aan de mate van bescherming van een ribcap. De bescherming bestaat uit een zachte foamlaag die waarschijnlijk wel iets van de impact van een val op je hoofd opvangt, maar nooit genoeg voor bescherming bij een serieuze klap met je hoofd op het ijs. Daarnaast sluiten de beschermende delen van de ribcap niet aan. Dit betekent dat je op meerdere plekken op je hoofd gewoon geen bescherming hebt. Beetje vervelend als je net daar op valt. Rek de muts maar eens een beetje uit in de winkel (precies wat er gebeurt als je 'm over je hoofd trekt) dan zie je de ruimte tussen de foamdelen. Eigenlijk vind ik dat je, als je besluit dat je hoofdbescherming wil, een helm met harde schaal moet dragen. De beide andere opties lijken me zeker geschikt. Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van schaatsers die echt een val op het hoofd hebben gemaakt met een van bovengenoemde helmen/muts. Uiteindelijk is dat de echte test. Iemand?
  Laatst bewerkt: 5 dec 2014
 6. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ik ben uiteindelijk voor de Ribcap gegaan, precies die op het plaatje in de eerste post. Ik ga hem morgen voor het eerst opzetten. Ik besef me ook wel dat het niet volledige veiligheid biedt, maar wel een stuk meer dan niks, en daar gaat het me om.

  Ik heb ook nog met de Casco in mijn handen gestaan, maar ik schrok ervan hoe zwaar hij was. Zeker in vergelijking met mijn fietshelm die zo goed als niks weegt.
 7. Miki

  Miki Member

  Eind vorig seizoen heb ik voor een Smartcap gekozen omdat ik een aantal mensen een flinke smak heb zien maken die veel beter konden schaatsen dan ik . Ik vind het ding eigenlijk
  ideaal: je vouwt het op in je tas en zeult niet een groot ding mee en als ik eenmaal schaats dan vergeet ik dat ik het ding aan heb. Het enige dat eraan herinnert dat ik een helm op heb is de ironische blik
  in de ogen van, met name, pubers die mij langs zien ploeteren. Maar die hebben meestal ijshockeyschaatsen aan dus ik hecht niet veel aan hun esthetische opvattingen.
 8. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Vandaag werd ik stilstaande langs de rand van de baan van achteren onderuit getikt door een kind met een oefenrekje. In de val werkten oude judoreflexen nog goed en zo werd een achterwaartse val met het hoofd op het ijs voorkomen. De helm speelde nu geen rol, maar stel dat...... Heerlijk veilig gevoel zo'n heln oo mijn hoofd.
 9. VVA

  VVA Member

  Ja...VVA Veiligheid Voor Alles...
  Tijdens mijn groepstherapie voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (ik heb een beroerte gehad) waren er twee met zwaar hersenletsel door schaatsongelukken.
  Dat gaf voor mij meteen de doorslag. Ik schaats nu veilig dus.
  Ik heb een Casco air en die bevalt uitstekend, hij is erg goed geventileerd en zweten is er niet bij.
  Mocht het te koud worden dan kan er altijd een Craft thermomutsje onder. Bovendien zit er een "dedicated" zonnebril bij, die ook geschikt is voor brildragers.
  Wel zo fijn straks op natuurijs. Gewicht? geen probleem ik merk er niks van :)
  Wees zuinig op je bol... je doet er alles mee!

  Waldemar
  De stoemp vindt dit leuk.
 10. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Beste VVA.
  Nieuwsgierig! Op welke baan train je?
 11. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  De helm rukt op. Gisteren zag ik wat beelden van het NK marathon voor dames met meerdere helmdraagsters.
 12. VVA

  VVA Member

  Hoi Tinus,
  ik ga regelmatig naar de Irene W├╝stbaan in Tilburg. Ik ben nog lang niet 'op sterkte', want zo'n beroerte kost enorm veel energie. Heel vreemd...
  Mijn balans is ook nog niet helemaal je dat, maar ik ga de goede kant uit. Het komt helemaal goed!!

  waar ga jij schaatsen?
  Groet,
  Waldemar
 13. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Hoi Waldemar. Als leeftijdsgenoot was ik nieuwsgierig waar je traint. Ik rij op de Vechtsebanen in Utrecht. Veel schaatsplezier toegewenst.
 14. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Vier weken terug zag ik een man met bebloed hoofd op een brancard van het ijs afgevoerd worden. Gisteren was hij er weer, hersteld van onder andere een gebroken jukbeen. Hij draagt nu een helm.

  Ander voorbeeld: In de weken voor de kerst gaf ik schaatsinstructie aan o.a. een groep beginners. Ik vertel de eerste les altijd over veiligheid op het ijs: handschoenen (verplicht) en hoofdbescherming, met minimaal een muts, aanbevolen. Als dat verhaal bij volgende lessen geen resultaat blijkt op te leveren herhaal ik het nog eens. Zo had ik in die groep van voor de kerst een cursist die de eerste les zonder handschoenen en muts kwam. De handschoenen is hij toen gaan ophalen en de muts, die is bij het schaatsen nooit op zijn hoofd gekomen. Toen ik in de kerstvakantie, om bij een gevallen bekende te kijken, de EHBO ruimte bezocht bleek deze cursist op de baan als EHBO-er te werken. Om het op zijn Amerikaans te zeggen "I rest my case".
  schaatsbart vindt dit leuk.
 15. VVA

  VVA Member

  Uitspraak van Albert Einstein:
  "Er zijn twee dingen oneindig : het Heelal en menselijke domheid, van het eerste ben ik niet overtuigd..."
  I rest my case, too
  Waldemar
 16. Spits

  Spits Active Member

  Zelf ben ik een zeer matige schaatser, daarom ben ik ook lessen gaan nemen. Bij het aangaan van de lessen vroeg ik mijn vrouw (zij is ervaren in de schaatskunst) wat voor hoofdbescherming ik nodig zou hebben. Zij keek mij aan met een blik van "hoe komt tie erbij". Zij heeft ooit les gehad in de tijd dat het niet "im frage" was wel of niet een soort van hoofdbescherming te dragen tijdens het schaatsen. Nu aldus, na het haar laten lezen van een paar stukjes tekst op deze fora, leek het haar toch ook wel een aardig slim plan..... Ze wil toch wel heel graag oud met mij worden in een soort van gezondheid (in ieder geval zonder kwijlend), de schat!

  Welnu, hoofd bescherming "don't come cheap" zeg ik, en dat hoeft ook niet, het is immers een zaak van leven of (misschien/bijna) dood. Maar zoals Danielle, de topicstarter, ook al melde; wat te nemen??
  Ideaal qua bescherming zou een integraal/motorfiets helm zijn, en vooruit het motorpak erbij.... De techniek in het schaatsen kunnen we meteen achterwege laten, tevens het plezier erin. Volgens wijze heren/dames op het WWW (bhsi.org) is een Ribcap niet heel erg beschermend (volgens bhsi.org minder dan de fabrikant wil doen laten geloven...), uiteraard wel vele malen beter dan niets of een wollen muts.
  Ook vind je er artikelen welke zeggen dat een "harde schaal" helm ook niet goed is of averechts kan werken als 2 helmen tegen elkander botsen. Het lijkt me wel dat deze beter bestand zijn tegen penetratie van en schaatsijzer maar hoe goed zou ik niet weten, de Ribcap of Smartcap gaat deze denk ik ook niet blokken.
  Ja, Hallo Menno; hoe vaak zal dat nou wel gaan gebeuren, hoor ik u al zeggen........ Tja, hoe vaak ga jij gewoon op je hoofd vallen zeg ik dan. Hoe fout het gaat, daar ga je echt niet alle controle over hebben( iets met Murphy geloof ik).
  Tot nu toe ben ik er nog niet uit wat handig is om veilig te schaatsen zonder overkill (de motorhelm), maar zet mijn zoektocht voort!
  Tot die tijd heb ik mijzelf een "scrumcap" aangeschaft. Mocht u niet bekend zijn met dit fenomeen; Het is een soort van Ribcap en deze wordt veelvuldig gebruikt in de rugbysport en kost geen drol (doet dat misschien ook niet, ziet er wel zo uit). Deze zal beter zijn taak doen dan de tot nu toe door mij gebruikte muts, mocht het een keer fout gaan. Heeft u ook interesse, google dan even, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Zeauh, nu gaat ik verder kijken welke hoofdbescherming mij kan bekoren zonder te zwaar en oncomfortabel te worden. Zelf denk ik dat een lichte "single moulded" fietshelm zonder taartpunt nog het beste is, maar die dingen "zitten" voor geen meter lekker op je bol (persoonlijk hoor).

  Dank voor de TS om reacties uit te lokken welke mij (en zeker mijn Frau), en misschien ook andere schaatsers, tot een nieuw inzicht hebben kunnen brengen.

  Groet, Menno.
  Tsuki en Danielle vinden dit leuk.
 17. VVA

  VVA Member

  Hoi Menno,
  Ik heb een Casco Speed Airo, en die bevalt me erg goed. je voelt hem niet en hij biedt voldoende veiligheid.
  Geen punt aan de achterkant, verstelbaar zodat je er een muts onder kan dragen als het te koud wordt.
  Een passende zonnebril, blank of gekleurd kan er ook op en is geschikt voor brildragers. Nadeel is de prijs, maar als je een keer onderuit gaat en de ambulance moet erbij komen ben je meer kwijt aan je eigen risico... nog niet te spreken over blijvende schade.

  Ik heb ook even aan een brommerhelm gedacht :) maar die zijn toch wel behoorlijk zwaar. En het ziet er niet uit, natuurlijk...
  Deze Casco weegt zonder bril 330 gram en daar merk je in de praktijk niks van.
  Ik ben ook nog opgegroeid met het idee dat schaatsen een veilige sport is, maar zoals ik al eerder zei, op therapie zaten twee (!!) mensen met hersenletsel door schaatsongelukken...zet je toch aan het denken! Daar herstel je dus nooit meer van. Een financiele aderlating doet ook zeer, maar dat duurt niet zo lang.

  Nog even wat info vanuit de medische hoek: http://nos.nl/artikel/338255-oproep-draag-helm-bij-schaatsen.html

  Groet, Waldemar
  [​IMG]
  Laatst bewerkt: 9 jan 2015
 18. Spits

  Spits Active Member

  Inderdaad mooie helm Waldemar. Zit zelf te kijken naar een Giro Air Attack, welke je ook met een vizier (mooi magneetsysteem bevestiging) kan krijgen, en is echt heel licht. Er is ook een versie zonder vizier. Giro maakt hele mooie en lichte producten in verschillende prijsklassen, en er is een hoop keuze zonder zo'n ''taartpunt'' achterop. Normaal koop ik alles via internet maar met helmen heb ik geen ervaring qua pasvormen, op de paar cheapo fiets helmpjes na, dus ik denk dat het zaak is deze keer in een real winkel te gaan shoppen.

  Groet, Menno
 19. martijs

  martijs New Member

  Een bekende van me viel met skeeleren terwijl ze rustig wat uitreed. Resultaat een enorme barst in haar helm, bijna doormidden. Het was een nieuwe Giro, een genormeerde helm en hij heeft zijn werk op zich ook prima gedaan, ze had geen hersenschudding of andere hoofdletsel. Het maakte voor mij wel duidelijk dat een simpele val, een schuivertje, al een gevaarlijke klap kan geven. Persoonlijk wil ik daarom geen ribcap of vergelijkbaar, ik geloof niet dat die voldoende kunnen beschermen.

  Wel vind ik het typisch Nederlands zonde om weer een helm te kopen terwijl ik al een goede fietshelm heb. Er wordt gewaarschuwd voor de punten, de taartpunt, achter op de meeste fietshelmen. Het zou happen in het ijs en daardoor nekletsel kunnen veroorzaken. Maar een gedegen onderbouwing kan ik niet vinden, je zou verwachten dat het voor asfalt dan ook niet lekker is. Weet iemand of dat een ideetje van iemand is wat klakkeloos wordt herhaald of dat er onderzoek naar gedaan is of ongelukken bekend zijn?

  Bedankt, Martijn
 20. Tsuki

  Tsuki Active Member

  Goede vraag, Martijn! Ik ben ook wel benieuwd naar de onderbouwing van die bewering. Mijn vermoedens bij deze bewering zijn de volgende:

  1. De kans dat je bij schaatsen (recht) achterover klapt (en dus op die rare punt terecht komt) lijkt me groter dan bij fietsen;
  2. Bij schaatsen schuif je door, terwijl je bij een val met de fiets op het asfalt doorrolt of direct stil ligt. Als je helm in het ijs 'grijpt' en de rest van het lichaam glijdt door, lijkt me dat inderdaad niet gunstig voor de nek.

Deel Deze Pagina