Schaatsen in de media 2021/2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 10 okt 2021.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  + een kopie van zijn trainingsschema uiteraard, en dan over 4 jaar genieten van Loubineaud die de 10k afragt in 12.25 :D
  EenBrabander vindt dit leuk.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Yes please
  Inimene vindt dit leuk.
 3. Elina

  Elina Well-Known Member

 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik kwam ook al niet op 11 toen ik zijn medailles ging tellen voor die vraag (dit zijn geen spoilers, dit is achtergrondinfo bij een vraag). De vraag over zijn geboorteplaats klopt technisch gezien trouwens ook niet. 10/10 trouwens.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  7 uit 10. Och ik vind het best goed
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2022
  Elina en strawbale vinden dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  "I am the most happier skater in this world"
  - Timothy Loubineaud, 2022
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Vanuit het Frans een makkelijk te maken fout: happier/gelukkiger (plus heureux) en the happiest/het gelukkigst (le plus heureux) schelen in het Frans slechts het lidwoord, dus denkt hij door "the most" te gebruiken dat hij er al is (denk ik).
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 9. Koen

  Koen Well-Known Member

  Zilveren bal zegt dat er komende woensdag een live stream is via schaatsen.nl van de zilveren bal dus
 10. MAB

  MAB Member

  Er was dinsdag nog een documentaire over Jac Orie/Team Jumbo op RTL7 "De meerderheid heeft altijd ongelijk". Kan je vast wel terugkijken (het staat ook op Videoland).
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 12. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Werd voor mij wel wat duidelijk: Als ik het zou mogen zeggen zou Antoinette weer lekker gaan schaatsen zonder al die data constant te weten. Gewoon lekker gaan schaatsen, zonder te weten hoe goed je wel niet bent en zou moeten zijn volgens de testen.
 13. kernploegfusie

  kernploegfusie Active Member

  Duif en strawbale vinden dit leuk.
 14. mi

  mi Well-Known Member

  Jac Orie zegt:‘Als je doet wat iedereen doet, wordt winnen lastig’.

  Dat is alleen waar als iedereen met dezelfde uitgangspunten vertrekt én (steeds) hetzelfde reageert op de prikkels die je geeft.

  Ik ben ook wetenschappelijk onderlegd (gepromoveerd in medische wetenschap) en kijk dus vanuit die interesse. Ik denk ook zeker dat je heel ver kunt komen met veel testen omdat je per individu (min of meer want je meet nooit alles) kunt zien hoe hij/zij reageert op prikkels. Sterker: het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er niet veel meer coaches databases aanleggen en proberen met die data verder te komen! Daarin heeft hij echt een trend gezet en dat is zijn grote kracht!

  Maar: uitspraken als:’de meerderheid heeft altijd ongelijk’ irriteren mij.
  ‘Altijd’ bestaat niet in de wetenschap.

  En je kunt lactaat meten tot je een ons weegt maar een lijf verandert met de jaren (dus je vergelijkt met een historische controle die per definitie ook verandert) en je meet en weet dus ook heel erg veel niet.

  Het gevaar is echter wel levensgroot dat je testuitslag (wat altijd nog maar een surrogaatmarker is voor vanalles) de waarheid wordt waardoor je als sporter al verloren kunt hebben voor je ook maar 1 wedstrijd geschaatst hebt. Antoinette die weet dat ze goed zit omdat ze in het voorjaar al dan niet met de goede hartslag op de fiets zit, daarvan geloof ik eerlijk gezegd heel weinig.

  Niet alles is te vangen in maat en getal, en niet alles is te controleren.
  Hoe iemand zich voelt als hij zijn bed uitkomt, of hij zijn zenuwen baas kan als hij net even iets langer moet wachten op de start of als zijn schaatsen later aankomen. Of hij lol heeft of vooral stress. Of hij wel of niet ongemerkt nog een virusje meepakt, wel of niet lekker slaapt voor een wedstrijd en wel of niet toevallig de gunstige baan loot tegen een gunstige tegenstander. Allemaal zaken die ook een extreem belangrijke rol kunnen spelen in het verschil tussen goud of zilver.
  Dan maakt die ene training in de zomer op of onder je drempelwaarde echt het verschil niet.
  En wat me wel opvalt: ik zie nergens de vraag: ‘hoe voelt het?’ na een zware training. Ik kan me als medicus echt niet voorstellen dat je die feedback niet gebruikt?
  Laatst bewerkt: 17 mrt 2022
  chicagodude, Camila, G1ant en 3 anderen vinden dit leuk.
 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Vreemd dat daar het 1000m BR op naam van Nick Thometz staat met 1.17.49 terwijl Heiden dus al lang 1.14.99 had gereden? Ik denk dat dit betrouwbaarder is, helaas met tijd van Verkerk verbeterd: https://www.speedskatingnews.info/rink/NOSV

  PS: ook de baan waar Hans van Helden Eric heiden op 7.5 sec reed op de 3000m, tijdens diens allerlaatste wedstrijd

  Screenshot 2022-03-17 at 20.51.44.png
  Laatst bewerkt: 17 mrt 2022
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat voor ADJ Orie's methode niet het beste werkt. Het maakt haar goed, maar niet constant. Voor Thomas Krol werkt die methode juist wel weer uitstekend, dus het is een goede methode.

  Ik denk dat de grootste uitdaging in het coachen het vinden van de juiste methode voor de juiste schaatser is.
  chicagodude en proeme vinden dit leuk.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja, dit is iets wat velen van ons al eens hebben opgemerkt. Orie is voor mijn gevoel te ver doorgeslagen. Het winnen van een gouden medaille is in mijn optiek nooit een simpele optelsom van lactaat, hoeveel gram pasta en fietstesten, dan vergeet je dat er nog ergens een mens verscholen zit achter al die cijfertjes.

  Het blijft een mix van cijfers, gevoel en onvoorspelbare factoren (zoals loting, het weer en iets als bijvoorbeeld corona). Iemand als Thomas die zo lijkt het mentaal alles volkomen op orde heeft (voor nu althans) kan denk ik heel goed functioneren in een systeem dat afgaat op cijfers, de rest heeft hij namelijk zelf op orde. Blijft natuurlijk het stukje onvoorzien, maar goed kan best zijn dat hij iemand is die goed met onvoorziene omstandigheden kan omgaan. ADJ is volgens haarzelf een gevoelsmens en volgens mij ook iemand die af en toe best eens een schouderklopje kan gebruiken, dat zij niet constant wordt van een systeem dat bijna volledig op cijfers draait is in mijn optiek volkomen logisch.

  Ik vind het altijd leuk om als het om Orie gaat hem te vergelijken met zijn tegenpool, Gerard Kemkers. Kemkers was in de jaren 2006-2010 bijna niet bezig met meten en was constant bezig met gevoel. Wat was daarvan het gevolg? Halve ploeg overtraind omdat ze helemaal niet in staat waren om constant maar aan te geven hoe ze zich voelden en gevoel alleen geen betrouwbare graadmeter is. Maar, het grote verschil met Orie is dat Kemkers iets geleerd heeft. In de periode 2010-2014 zijn ze bij TVM gaan meten en dat had effect. Ze gingen niet langer uit van alleen gevoel, maar voegde cijfers toe aan die mix. Deed TVM het perfect in die periode? Nee, verre van, maar die ontwikkeling van tunnelvisie naar een mix van elementen is wel de ontwikkeling die je wenst te zien in een coach/ploeg.

  Ben benieuwd of we die ontwikkeling ooit nog gaan zien bij Orie.
  Monique, leenstrafan, proeme en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Usain Bolt was vnl bezig met uitrusten en lol maken :D
  chicagodude en proeme vinden dit leuk.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Ja, @sysya ik denk ook dat in de mix veel succes te halen is. Je ziet in de docu ook hoeveel ze bezig zijn met techniek. En ze hebben ook lol.
  Sven relativeert het meten is weten ook wel een beetje.
  Kijk: topsporters zijn middenin zo’n trainingsblok altijd moe en geven dat niet aan omdat ze door willen. Dat zie je in de docu ook bij Joy Beune en zag je ook bij de dames bij Kemkers destijds (niet voor niets de ‘suicide sisters’).
  Maar je ziet ook dat sporters dat wel leren in de loop van hun carrières. Ze gaan steeds meer voelen wat ze nodig hebben. Juist die connectie zou in mijn optiek nog veel interessanter zijn (a la Kemkers).
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

Deel Deze Pagina