Poll: Wat is het beste alternatief voor de huidige langste afstanden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 13 jan 2015.

?

Wat is het beste alternatief voor de huidige langste afstanden?

Peiling gesloten op 20 jan 2015.
 1. 10 km puntenkoers (met 12/16 rijders tegelijk in de baan) voor zowel heren als dames

  4,0%
 2. 10 km puntenkoers (met 12/16 rijders tegelijk in de baan) heren, 5 km puntenkoers dames

  0 stem(men)
  0,0%
 3. 500m/1500m/3km/5km voor zowel heren als dames

  80,0%
 4. 500m/1500m/3km/5km heren, 500m/1000m/1500m/3km dames

  16,0%
 5. 500m/1000m/1500m/5km heren, 500m/1000m/1500m/3 km dames

  0 stem(men)
  0,0%
 6. 500m/1000m/1500m/3km voor zowel heren als dames

  0 stem(men)
  0,0%
 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zoals wel vaker na een allround toernooi laait de eeuwige discussie over de langste afstanden weer op.
  De ISU is iig duidelijk: ze zien niets meer in de huidige opzet van de langste afstanden. Als zij hun plannen doorzetten zal er over twee jaar een soort sprint/middenafstand vierkamp worden gehouden op het EK met 500/1000/1500 en 1 lange afstand. Tegelijkertijd is er dan het EK afstanden (hoezo teveel toernooien!).
  Dit plan is nota bene afkomstig van onze eigen KNSB! Het lijkt een grote proefballon wat men later bij het WK ook wil invoeren.

  Een goed moment om de meningen te peilen: wat is het beste alternatief voor de huidige lange afstanden?
  Afwegingen die daar bij te maken zijn:
  - de 10 km moet als afstand behouden blijven vanwege de lange traditie
  - de dames en heren afstanden moeten gelijk getrokken worden
  - een kortere afstand verlaagt de drempel om mee te doen
  - meerdere rijders in de baan (zoals in de mass start) maakt een afsluitende afstand spectaculairder voor het publiek en maakt het interessanter voor de internationale concurrentie.

  Je kunt denken aan heel afwijkende ideeën:
  - het invoeren van een set nieuwe afstanden (bv. heren 500m, 1500m, 4km, 8 km, dames 500m, 1000m, 2km, 4km)
  - een vijfkamp, door bv de 1000m toe te voegen
  - een driekamp, door geen vervangende afstand toe te voegen
  - de 3km dames en 5km heren 2 keer rijden
  - de afstanden in een andere volgorde laten rijden

  Maar ik denk dat deze opties niet reeël zijn omdat ze behoorlijk tegen de traditie zijn.

  Ik kom tot de volgende 5 opties:
  1. 10 km puntenkoers voor zowel heren als dames
  2. 10 km puntenkoers heren, 5 km puntenkoers dames
  3. 500/1500/3km/5km voor zowel heren als dames
  4. 500/1500/3km/5km heren, 500/1000/1500/3km dames
  5. 500/1000/1500m + 3km (dames) en 5 km (heren)
  6. 500/1000/1500m + 3km voor zowel heren als dames.

  Toelichting: in een puntenkoers wordt er om de 2 rondes gesprint, de eerste 3 rijders maken tijd goed op de concurrentie. Rijders behouden hun secondes als ze binnen dezelfde ronde finishen van degene die als eerste over de eindstreep komt. Op de eindstreep zijn er extra secondes te verdienen.

  Wat denken jullie ervan? En wat zijn je belangrijkste 2 argumenten voor je keuze?
  Dit topic is bedoeld om binnen korte tijd een goed beeld te krijgen van de meningen. Als je post om je keuze toe te lichten, probeer je antwoorden kort te houden.
 2. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Tja, beste alternatief.... minst slechte alternatief noem ik het liever.
  De Keizer en Koen vinden dit leuk.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  500m/1500m/3km/5km voor zowel heren als dames
  Massastart is een leuk onderdeel, maar graag gescheiden houden van het allrounden. Verder staat de 5000 meter vrouwen (en mannen) volgens mij totaal niet ter discussie en gaat een minivierkamp (hoewel leuk mijn favoriete schaatsster) teveel op het sprinten lijken. De vierkamp 500/1000/1500/5000 is een gedrocht. Dat je dan de afstanden gelijk trekt kan best in deze geëmancipeerde tijden.

  Maar liever nog niets veranderen, wat dat betreft per Danielle.
  schaatsbart en frederica vinden dit leuk.
 4. Celebithil

  Celebithil Active Member

  Ik kies voor 500/1500/3000/5000 voor beide geslachten. Voornamelijk omdat ik het idee heb dat 500m, 1500m en 5000m echt verschillende afstanden zijn met een andere opbouw van de race. Omdat er een grote verleiding zal bestaan om deelname aan de langste afstand te beperken en we al een sprintkampioenschap hebben moeten we een (redelijk) lange afstand hebben die niet het langste is. Dat sluit ideeën met 500/1000/1500 voor mij uit.

  Een optie met meerdere schaatsers in de baan is spectaculair, maar doet afbreuk aan wat ik zo waardeer: De beste wint. De reden dat veel mensen in de baan spectaculair is, is dat het minder voorspelbaar is, wat komt omdat toevalligheden belangrijker zijn. Er is al een schaatssport waar dat de essentie is (shorttrack) en langebaanschaatsen moet dus niet die kant op willen gaan.

  Edit: (Overigens echo ik de reactie: liever niet veranderen.)
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Heren en dames gelijktrekken gaat prima, volgens mij.


  Ik echo de reactie trouwens niet. Hoezeer ik ook van de 10km houd, we moeten toegeven dat er onvoldoende schaatsers zijn die hem kunnen rijden. En dat de 10km daardoor teveel invloed heeft op het toernooi.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik zag gisteren een item over het inkorten van tenniswedstrijden. Federer en Hewitt probeerden nieuwe regels uit.

  In de inleiding waren er beelden van de marathon-partij op Wimbledon een paar jaar geleden, tussen Isner en Mahut. Werd 70-68 in de 5e set. Wedstrijd was uitgespreid over 3 dagen.

  Dat wil men blijkbaar niet meer. Terwijl juist die marathonpartij van deze mannen helden heeft gemaakt...

  Ik vond dat tegenstrijdig, en bedacht vervolgens dat daar best wel een parallel te trekken is met de 10km bij het schaatsen...
  Sidekick vindt dit leuk.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  Los van mijn tennisoverweging..

  ik ga ook voor het gelijktrekken van mannen en vrouwen. Vrouwen niet veranderen dus, mannen een 3km ipv een 10km geven.
 8. Mark

  Mark Active Member

  Gewoon weer terug naar tenminste 16 deelnemers op de 10000m. Of iedereen de 10km zorgt ervoor dat iedereen voor zijn resultaat richt op alle vier de afstanden ipv een aantal nu de eerste 3 afstanden. Bij het EK 2002 zaten er 16 deelnemers binnen 4 punten, nu was verschil tussen 1 en 8 al groter.
 9. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  Ik heb gekozen voor 3km bij de mannen i.p.v. 5km. Een massastart in de gewone vorm wijkt te veel af van het traditionele allrounden, en bovendien: alle schaatsers blijven bij elkaar in één peloton, waardoor er nauwelijks verschillen waren. Het is al eens uitgeprobeerd in Noorwegen en Zweden op de nationale kampioenschappen, en is (gelukkig) direct daarna weer afgeschaft. De 3km is ook een goede toevoeging als normale afstand, met Yuskov die het Kramer zeer moeilijk kan maken.
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Even voor de duidelijkheid: ik bedoel met puntenkoers geen mass start in de huidige vorm met heeeeel veeeeel punten aan de finish. Het idee van een puntenkoers is dat je vele sprints hebt met weinig punten (=bonus secondes). De praktijk (uit andere sporten) leert dat daardoor de koers hard wordt omdat steeds weer andere rijders ervoor gaan rijden.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik ben een progressief iemand zonder, zoals zo veel mensen, angst voor veranderingen. Ik ben altijd al fan van de TP en de MS geweest. Schaatsen moet veranderen. Maar allrounden moet blijven zoals het is. Totdar er echt helemaal niemand meer kijkt. Allrounden zal in de toekomst ondergeschikt aan het WK afstanden blijven, omdat t niet olympisch is. En het zal nooit echt snel en sexy worden. Het grootste USP van het allrounden is de historie. Die moet je omarmen. Liefst nog meer dan nu. Buitenbanen. Verplicht met wollen truien en vaste schaatsen, bij wijze van spreken. Allrounden voor de historische schaatsfan. WK afstanden en World Cups voor het grotere en jongere publiek.

  Enige argument om allrounden wel te veranderen is als het dan olympisch kan worden. Maar dat zie ik niet gebeuren.
  Tsuki, proeme en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 12. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Hmmm mijn beste alternatief staat er niet bij o_O
 13. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Liever geen verandering, want het helpt toch niet. Allrounden is een apart spelletje en dat snappen of vreten ze buiten Nederland en wat andere kleine stukjes van de wereld toch niet. Ik wilde eigenlijk ook voor een gelijke vierkamp met 3 en 5 gaan. Maar ik doe eens gek. Want het zijn juist de vrouwen EK's die de laatste 15 of zelfs 35 jaar aantoonbaar minder spannend zijn geweest dan de heren toernooien. Juist dat toernooi zou dus wel een injectie kunnen gebruiken. Gooi die 5000 er dus maar uit ten faveure van een 1000. Daarmee is het EK dan bij zowel heren als dames een andere vierkamp als het WK. Met andere winnaars en medaille kandidaten. En aangezien het EK kennelijk een soort rat in een wieltje wordt, mogen ze van mij dan ook meteen flink experimenteren. Wie weet wordt het wat. Puntenkoers gaat me te ver omdat dat niets meer met de meer dan 100 jaar oude traditie te maken heeft.
 14. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Kwartetstart invoeren op de 10K op alle niveaus, voor alle toernooien. Klaar. Extra spanning en sensatie, het kost minder tijd, de 10K blijft bestaan, geen gedoe meer met PR's die wel of niet het voordeel van kwartetstart hebben gehad. Iedereen blij.

  Mogen ze bij vrouwen op de 5K ook best doen van mij trouwens, al zou ik het nog leuker vinden als ook de vrouwen 500/1500/5K/10K zouden gaan rijden, maar dat gaat toch nooit gebeuren.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 15. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  kwartetstart ben ik ook voor. Iedereen die dan wijst op de oneerlijkheid ervan, moet niet zeuren want je hebt wellicht een klein beetje windvoordeel maar niet te vergelijken met die waarin je gewoon achter elkaar mag rijden, de mass start dus.
  Moet het korter dan vind ik 5-15-3-5 eigenlijk nog weinig wezenlijk verschillen van de huidige opzet. De echte stayer zal verdwijnen, qua aanleg maar ook qua training (niemand zal er nog voor gaan trainen) maar met de 5 houd je de typische langeafstandsslag er wel in.
  Sowieso begreep ik al nooit waarom het sterkste geslacht de kortste afstand moest rijden, dus door daar niks in te veranderen wordt dat mooi gelijk getrokken.

  Verder denk ik dat de mass start naar 3 er land moet, en er dan ook echt een teamwedstrijd van maken.
 16. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Kwartetstart ben ik geen voorstander van. Puntenkoers lijkt me een heel gaaf onderdeel maar dan krijg je weer teambelangen en doet ook af aan het tegen de klok schaatsen wat toch het basisprincipe van langebaanschaatsen is. Een allroundtoernooi met 500/1000/1500/5000 vind ik niet allround aangezien er maar 1 langere afstand is.

  Dus mijn beste optie is (bij anderen lees ik het minst slechte alternatief, ik vind het daarentegen beter dan de huidige opzet) is: 500/1500/3000/5000.

  Waarom: Het zal nog meer een allroundtoernooi worden waarbij je op iedere afstand scherp zult moeten zijn en weinig ruimte hebt tot het maken van foutjes. Een Sven kramer had een matige 500 maar kon dit nog compenseren met een geweldige 10. Met eerdergenoemde optie zal die 500 sneller moeten aangezien hij minder kan compenseren. Jorrit Bersma had waarschijnlijk top 5/6 gereden en ondanks dat het een fantastische schaatser is is het (nog) geen echte allrounder.

  Ik ben geen fan van de 10K, ik merk dat ik redelijk snel met mn iPhone aan het spelen ben tot de echte spannende ritten. Vind het te lang, te weinig kwaliteit en de verschillen te groot. Maar dat is natuurlijk maar een mening zoals iedereen zijn eigen mening heeft. Belangrijker is dat de spanning meer terugkomt met de 500/1500/3000/5000.
 17. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  teveel invloed? de invloed van de 500 vind ik als 5/10 liefhebber dan weer ontieglijk groot, 1 misslag op de 500 en je toernooi is om zeep) :cool:
 18. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Kwartetstart vind ik onmogelijk om volgen, voor mij gaat het om rondetijden en de schema's, niet te volgen met vier in de baan... en dan... wordt het al gauw saai ;)

  edit: tenzij ze iets doen aan de info op tv: bv de laatste vijf rondetijden per schaatser er kleintjes bij zetten
  De Keizer vindt dit leuk.
 19. sanghwa _o_

  sanghwa _o_ Well-Known Member

  Moet zeggen dat het in Bjugn (wk junioren) me enorm meeviel, was behoorlijk goed te volgen. Maar liever niet natuurlijk.
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  kwestie van gewoon worden misschien...
  enfin, zeker een optie voor mij als de afstand daarmee gered wordt

Deel Deze Pagina